Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οδηγός για... συναλλαγές.gr

Η ραγδαία αύξηση της σημασίας του Διαδικτύου στον χώρο της χρηματοοικονομικής ενημέρωσης προκάλεσε, μεταξύ άλλων, και την ανάγκη για εξειδίκευση των προσφερόμενων από διάφορους παράγοντες υπηρεσιών. Και στη χώρα μας οι χρηματιστηριακές εταιρίες ”έχτισαν” ηλεκτρονικούς κόμβους ικανούς να προσφέρουν αυτό που καλείται on line trading.

Οδηγός για... συναλλαγές.gr
του Δημήτρη Γλύστρα

Η είσοδος του Internet στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων τροποποίησε μια σειρά από πράγματα και μείωσε το κόστος υλοποίησής τους, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα της δράσεως από απόσταση. Η ελληνική πραγματικότητα ανταποκρίθηκε (αν και καθυστερημένα) στις προκλήσεις της εποχής και αρκετές από τις παραδοσιακά διά ζώσης τελούμενες δραστηριότητες, όπως επί παραδείγματι οι αγοραπωλησίες, έχουν πλέον και ηλεκτρονικό πεδίο διεξαγωγής.

Η ραγδαία αύξηση της σημασίας του Διαδικτύου στον χώρο της χρηματοοικονομικής ενημέρωσης προκάλεσε, μεταξύ άλλων, και την ανάγκη για εξειδίκευση των προσφερόμενων από διάφορους παράγοντες υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, πρώτα στο εξωτερικό και μετά στη χώρα μας οι χρηματιστηριακές εταιρείες ”έχτισαν” ηλεκτρονικούς κόμβους ικανούς να προσφέρουν αυτό που καλείται on line trading.

Αν και κατά λέξη σημαίνει την μέσω Internet διενέργεια on line συναλλαγών, το on line trading δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ακόμη η παροχή μιας δέσμης πληροφοριών που προηγούνται και έπονται της διενέργειας μιας συναλλαγής σε χρηματιστήριο.

Τέτοιες είναι οι επιχειρηματική ενημέρωση, η ενημέρωση γύρω από επενδυτικά και οικονομικά θέματα, η δυνατότητα on line παρακολούθησης των τιμών δεικτών και μετοχών που ενδιαφέρουν, τα στατιστικά στοιχεία για τίτλους και αγορές, η χορήγηση συμβουλών από ειδικούς και πλείστα άλλα, ο αριθμός των οποίων ποικίλλει ανάλογα με τη φαντασία και το πόσα χρήματα είναι διατεθειμένη να δαπανήσει κάθε εταιρεία.

Η ίδια η διαδικασία του on line trading περιλαμβάνει τη διαβίβαση της εντολής αγοράς ή πώλησης απευθείας από τον χρήστη του προγράμματος. Στην πραγματικότητα, βέβαια, και αντίθετα με ό,τι νομίζει ο πολύς κόσμος, η εντολή δεν διαβιβάζεται απευθείας στο αρμόδιο χρηματιστήριο, αλλά στην ίδια τη χρηματιστηριακή.

Αυτή, με τη σειρά της, όπως περίπου και στις τηλεφωνικές εντολές, προωθεί την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Το... γκρίζο σημείο κάθε υπηρεσίας on line trading έχει να κάνει με το κατά πόσο η ταχύτητα με την οποία ”υπόσχεται” ότι διενεργούνται οι προωθούμενες από τον κάθε χρήστη εντολές ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ποιες είναι όμως οι κυριότερες χρηματιστηριακές εταιρείες που παρέχουν στον Έλληνα επενδυτή υπηρεσίες on line trading ή, αλλιώς, ποια είναι τα κυριότερα ”on line trading sites;”.

Εθνική Χρηματιστηριακή

Στον δικτυακό τόπο www.naseco.gr αποκτάτε πρόσβαση στην Εθνική Χρηματιστηριακή, όπου προσφέρεται on line πληροφόρηση για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τις τιμές των μετοχών που διαπραγματεύονται σε αυτό. Ταυτόχρονα, μπορείτε να επισκεφτείτε τις επιμέρους σελίδες του site, όπου θα βρείτε πληθώρα αναλύσεων (τεχνικών και μη), κυρίως για εισηγμένες εταιρείες. Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και τα μηνιαία reports της Εθνικής Χρηματιστηριακής, αν και η ανανέωσή τους δεν είναι τακτή.

Χωρίς συγκεκριμένη περιοδικότητα είναι ακόμη και οι αναλύσεις των επιμέρους κλάδων της ελληνικής αγοράς, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η καθημερινή τεχνική ανάλυση του Γενικού Δείκτη. Η ροή ειδήσεων δεν είναι κάτι στο οποίο έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, μπορεί ωστόσο να χρησιμεύσει ως ”επαρκές” εργαλείο.

Στις υπηρεσίες που παρέχονται, αξίζει ακόμα να αναφερθούν το πλήρες λεξικό οικονομικών όρων, η ενημέρωση για τη δυνατότητα επένδυσης σε ξένες αγορές, η αγορά μετοχών με πίστωση (margin account), η παροχή επενδυτικών συμβουλών, οι πληροφορίες για την επένδυση σε Α/Κ, καθώς και λοιπές πληροφορίες που αφορούν δημόσιες εγγραφές και εταιρικές πράξεις.

Δυστυχώς, η υπηρεσία της διαβίβασης εντολών αγοράς ή πώλησης (το αμιγώς οριζόμενο ως on line trading) δεν είναι προσβάσιμη παρά μόνο αν γίνετε πελάτης. Για όποιους επιθυμούν να ενημερωθούν διεξοδικότερα γα τα τιμολόγια και την αναλυτική διαδικασία συναλλαγών μέσω Internet, το καλύτερο φαίνεται να είναι η τηλεφωνική επικοινωνία με τη χρηματιστηριακή.

Π&Κ Χρηματιστηριακή

Το site της Π&Κ χρηματιστηριακής μπορεί πιθανότατα να χαρακτηριστεί το πληρέστερο της αγοράς. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά του έγκειται στην ποιότητα, την ποσότητα και την ταχύτητα της ροής των ειδήσεων. Η στρατηγική συνεργασία της εταιρείας με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εγγυάται χρήσιμες πληροφορίες, έγκυρα και έγκαιρα. Οι ειδήσεις αυτές είναι μεταφρασμένες στα ελληνικά έτσι ώστε το site της Π&Κ να αποτελεί συχνά -για το ελληνικό δίκτυο πληροφοριών- ”αυτόνομο” ειδησιογραφικό πόλο.

Οι επιμέρους κατηγορίες ειδήσεων που μπορεί κανείς να βρει στη διεύθυνση www.pkonline.gr αφορούν επίσημες ανακοινώσεις φορέων ή επιχειρήσεων, εξελίξεις γύρω από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, δημόσιες εγγραφές εταιρειών, μεταβολές ποσοστών, αλλά και λοιπά θέματα του άμεσου ενδιαφέροντος ενός επενδυτή, όπως η διανομή μερισμάτων. Επίσης, στο ειδησιογραφικό τμήμα πρέπει να ενταχθεί και το ημερήσιο σχόλιο της Π&Κ από το trading floor.

Στον τομέα της ”προτεινόμενης” στρατηγικής τα ηνία αναλαμβάνει το τμήμα ανάλυσης της Π&Κ, το οποίο με ανανεούμενες αναλύσεις των εταιρειών που παρακολουθεί, με παράθεση των γεγονότων που διαμορφώνουν την άποψή της επί των εταιρειών αυτών, αλλά και με ξεχωριστή περιγραφή των εταιρειών για τις οποίες προτείνεται ”αγορά”, επιχειρεί να προσφέρει έναν συνοπτικό κατάλογο επενδυτικών ευκαιριών.

Εδώ υπάρχουν ακόμη οι επιδόσεις όλων των μετοχών, καθώς και η δυνατότητα on line παρακολούθησης προσωπικού χαρτοφυλακίου.

Χρήσιμα εξάλλου χαρακτηρίζονται τα γραφήματα που περιέχει το site, απ’ όπου μπορεί κανείς εύκολα, μεταξύ άλλων, να συγκρίνει την ενδοσυνεδριακή πορεία μιας μετοχής με τον ανταγωνισμό.

Για την αγορά παραγώγων υπάρχει ξεχωριστή τοποθεσία, όπου, πέρα από την αποσαφήνιση χρήσιμων όρων, μπορεί κανείς να αντλήσει στοιχεία για τη σύνθεση των δεικτών, την κλαδική βαρύτητα και το ημερολόγιο συναλλαγών.

Αναφορικά με τη διενέργεια συναλλαγών μέσω Internet, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία On line της Π&Κ προσφέρεται χωρίς κόστος εγγραφής, ενώ δίνεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο υπηρεσίες/επίπεδα εξυπηρέτησης: την Π&Κ On line direct, που περιλαμβάνει τις συναλλαγές μέσω Internet, και την Π&Κ On line advisory, απ’ όπου παρέχεται δυνατότητα συναλλαγών μέσω Internet με διαθέσιμο επενδυτικό σύμβουλο.

Προκειμένου να ανοίξετε νέο λογαριασμό για συναλλαγές μέσω Internet στην υπηρεσία On line direct της Π&Κ Χρηματιστηριακή, θα πρέπει αρχικά να υπάρξει σύμβαση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, αίτηση δημιουργίας μερίδας λογαριασμού αξιών και εξουσιοδότησης χρήσης στο ΣΑΤ (ή απλή εξουσιοδότηση χρήσης αν έχετε ήδη μερίδα και λογαριασμό αξιών), καθώς και σύμβαση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου.

Αφού κάποιος ”συμπληρώσει” τα παραπάνω ηλεκτρονικά έγγραφα, θα τα αποστείλει μαζί με φωτοτυπία της ταυτότητάς του και τη φωτοτυπία του βιβλιαρίου της τραπέζης που έχει δηλωθεί στη σύμβαση. Το επόμενο βήμα θα είναι η αποστολή από την Π&Κ του κωδικού συνδρομητή και του κωδικού πρόσβασης.

Επιπλέον των παροχών της Π&Κ On line direct, η υπηρεσία On line advisory ανταποκρίνεται στις ανάγκες του επενδυτή που επιζητεί προσωπικές επενδυτικές συμβουλές και κατεύθυνση μέσω του προσωπικού επενδυτικού συμβούλου που του διατίθεται από τη χρηματιστηριακή.

Προμήθειες και έξοδα

Αναφορικά με τις χρεώσεις του On line direct, για πράξεις intraday και για ανοικτές εντολές, χρεώνεται προμήθεια 0,30%. Για πράξεις με όριο (limit) και για αξία συναλλαγών μέχρι 2.900 ευρώ η προμήθεια είναι στο 0,50%. Για αξία συναλλαγών από 2.900 έως 14.500 ευρώ η προμήθεια είναι 0,40%, ενώ από 14.500-29.000 ευρώ το ποσοστό υποχωρεί στο 0,35% και για αξία συναλλαγών που υπερβαίνει τις 29.000 ευρώ, διαμορφώνεται στο 0,30%.

Η επιπλέον επιβάρυνση για την παροχή της υπηρεσίας On line advisory είναι 0,20% σε όλες τις χρεώσεις που ισχύουν για τις υπηρεσίες της On line direct. Έτσι, η χρέωση για συναλλαγές αξίας από 2.900 έως 14.500 ευρώ είναι στο 0,60%, έναντι 0,40% της On line direct.

Alpha Finance

Παρόμοιες λίγο πολύ υπηρεσίες παρέχει και το site της Alpha Finance. Από εκεί έχετε τη δυνατότητα, σε απευθείας σύνδεση με το χρηματιστήριο, να πληροφορηθείτε την τιμή της τελευταίας πράξης μετοχών που θα επιλέξετε, παρακολουθώντας ταυτόχρονα και άλλα χρήσιμα στοιχεία για τους τίτλους που σας ενδιαφέρουν. Εξάλλου παρέχεται η δυνατότητα ανάγνωσης των ημερήσιων, εβδομαδιαίων και μηνιαίων οικονομικών αναλύσεων της Alpha Bank για εισηγμένες εταιρείες, καθώς και παρουσιάσεων νεοεισαγόμενων εταιρειών που εκδίδονται από την υπηρεσία αναλύσεων της τράπεζας.

Ο δικτυακός τόπος www.alphafinance.gr, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προφίλ του ”On line trading site”, έχει εδώ και ένα περίπου χρόνο δημιουργήσει το αξιόλογο πακέτο υπηρεσιών Alpha Trade. Το Alpha Trade, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις σελίδες του, είναι ”ένα μπουκέτο υπηρεσιών εξυπηρέτησης μέσω ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών δικτύων”, το οποίο αποτελείται από:

- Tο Call Center, την υπηρεσία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης που παρέχεται για σταθερό ή κινητό τηλέφωνο και μέσω αυτής διαβιβάζονται εντολές αγοράς και πώλησης μετοχών και άλλων τίτλων.

- Το Mobile, το οποίο σε συνεργασία με τη Vodafone επιτρέπει την μέσω κινητού πρόσβαση στα συστήματα της Alpha Finance για εντολές αγοράς και πώλησης, αλλά και για πλήθος άλλων υπηρεσιών.

- Το Mobile Internet που λειτουργεί μέσω της τεχνολογίας WAP

- Τα ATM’s του δικτύου Alpha Bank της Alpha, που σε 750 σημεία παρέχουν 24ωρη πληροφόρηση για το χαρτοφυλάκιό σας

- Το Internet για πρόσβαση από τον υπολογιστή του σπιτιού ή του γραφείου στην ιστοσελίδα της Alpha Finance.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά το ”Ιnternet”, οι υπηρεσίες που προσφέρονται έχουν να κάνουν με την εντολή αγοράς/πώλησης μετοχών, την άμεση ενημέρωση σε real time για στοιχεία της συνεδρίασης, την ταχεία ενημέρωση του επενδυτή για την πορεία της εντολής που διαβίβασε, καθώς και, μεταξύ άλλων, την παρουσίαση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς μέσω ειδικών.

Η αποστολή εντολών

Προκειμένου για την Alpha Finance, υπάρχει η δυνατότητα αποστολής και λήψης εντολών αγοράς και πώλησης σε τιμή limit (εκτελείται μόνο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αν η μετοχή διαμορφωθεί σε συγκεκριμένη τιμή ή σε καλύτερη αυτής), market (η εντολή εκτελείται στην καλύτερη δυνατή τιμή), at open (εκτελείται μόνο στην έναρξη της συνεδρίασης), at close (η εντολή εκτελείται μόνο στην τιμή κλεισίματος).

Για την αποστολή μιας εντολής αγοράς πρέπει το ποσό της εντολής να καλύπτεται από το υπόλοιπο του τραπεζικού σας λογαριασμού στην Alpha Bank, προσαυξημένο από το ποσό των πωλήσεων που έχει επιβεβαιωθεί ότι εκτελέστηκαν εντός της ημέρας. Αντίστοιχα για την εκτέλεση εντολής πώλησης, πρέπει το πλήθος των χρεογράφων της εντολής να καλύπτεται από το πλήθος των χρεογράφων που έχετε στο χαρτοφυλάκιό σας, προσαρμοσμένο σε τυχόν αγοραπωλησίες που είναι επιβεβαιωμένο ότι εκτελέστηκαν μέσα στην ημέρα.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι για τη σύνδεση με το Alpha Trade απαιτείται η συμπλήρωση ειδικής αίτησης, πληροφορίες για την οποία θα βρείτε στο εσωτερικό του site.

Eurobanktrader

Πληκτρολογώντας κανείς eurobanktrader.gr έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί το on line trading site της Eurobank.

Συνοπτικά, η υπηρεσία eurobanktrader.gr προσφέρει τις παρακάτω υπηρεσίες:

- Ζωντανές τιμές των μετοχών που σας ενδιαφέρουν.

- Ημερήσιο σχόλιο και on line νέα αγοράς (ειδήσεις που αφορούν τις εισηγμένες επιχειρήσεις και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον).

- Δυνατότητα τηλεφωνικών εντολών όταν δεν έχετε πρόσβαση στο Internet.

- Παρακολούθηση χαρτοφυλακίου.

- Ενημέρωση για τα πινακίδια εντολών.

- Κίνηση του λογαριασμού.

- Δυνατότητα ακύρωσης εντολών.

- Εικονικά χαρτοφυλάκια.

- On line και ιστορικά γραφήματα μετοχών.

- Τεχνική ανάλυση.

- Ανάλυση εισηγμένων εταιρειών και παράθεση ων θεμελιωδών μεγεθών τους.

- Πληροφορίες για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εξάσκηση δικαιωμάτων.

- Αυτοματοποιημένη διαδικασία για καταθέσεις και για συμμετοχή σε δημόσιες εγγραφές.

- Δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων με την υπηρεσία eurobanktrader.gr.

- Πληροφορίες και αναλυτική παρουσίαση των ισολογισμών των εισηγμένων εταιριών.

- Και, βεβαίως, on line διαβίβαση εντολών αγοραπωλησίας μετοχών, intraday trading και (ίσως από τις σημαντικότερες για συναλλαγές μέσω Διαδικτύου υπηρεσίες) άμεση ενημέρωση (επιστροφή) για την εκτέλεση ή μη της εντολής που διαβιβάστηκε.

Πιο συγκεκριμένα, για τις on line εντολές με το eurobanktrader αξίζει να αναφερθεί ότι δίνουν τη δυνατότητα επένδυσης σε μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ δεν απαιτείται κάποιο ελάχιστο ποσό. Η υπηρεσία eurobanktrader.gr διαβιβάζει τις εντολές των πελατών της ηλεκτρονικά στην EFG Eurobank Χρηματιστηριακή, απ’ όπου και προωθούνται προς εκτέλεση στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του χρηματιστηρίου.

Η παράδοση του αρχικού προς επένδυση ποσού πρέπει να γίνεται είτε στα γραφεία της Eurobank (Φιλελλήνων), έως το ποσού των 12.000 ευρώ, είτε σε κάποιον από τους λογαριασμούς της τράπεζας.

Στην κατηγορία ”συχνές ερωτήσεις” του eurobanktrader.gr περιέχεται, μεταξύ άλλων, η ερώτηση για το κατά πόσον το χρηματικό υπόλοιπο που θα παραμένει στο χαρτοφυλάκιο ενός επενδυτή τοκίζεται. Όπως ”απαντά” η Eurobank, το χρηματικό υπόλοιπο που εμφανίζεται στο χαρτοφυλάκιο ενός επενδυτή στο τέλος της ημέρας, εφόσον ξεπερνά το ποσό των 10.000 ευρώ, θα επενδύεται με το επιτόκιο των overnight repos της συγκεκριμένης ημέρας.

Οι μεταβολές του χρηματικού υπολοίπου μετά τη διενέργεια συναλλαγών θα προσθαφαιρούνται σε repos, τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα της συναλλαγής.

Τα είδη των συναλλαγών που εκτελούνται μέσω του eurobanktrader.gr αφορούν εντολές limit, market και at the close (εντολές πραγματοποιούμενες στο κλείσιμο, με τη σειρά που εισήχθησαν στο σύστημα).

Προμήθειες και έξοδα

Η προμήθεια για τις εντολές αγοράς ανέρχεται σε 0,35%, ενώ προκειμένου για ονομαστικές και ανώνυμες μετοχές προστίθενται επιπλέον μεταβιβαστικά ύψους 0,06%. Επίσης, επί της αξίας της συναλλαγής προστίθεται ποσοστό 0,035% της αξίας της ως ”έξοδα Χ.Α. και ΑΕΑΤ”.

Τα έξοδα αγοράς υπολογίζονται επί του συνολικού ποσού της αγοράς, που είναι ίσο με το πλήθος των μετοχών που αγοράστηκαν, πολλαπλασιασμένο με την τιμή αγοράς ανά μετοχή, ενώ η ελάχιστη χρέωση (προμήθεια) για μετοχές που αγοράζονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι 6 ευρώ.

Τα έξοδα πώλησης περιλαμβάνουν προμήθεια 0,35%, μεταβιβαστικά 0,06%, φόρο 0,3%, καθώς και έξοδα Χ.Α. και ΑΕΑΤ, 0,035% επί της αξίας της συναλλαγής πώλησης. Η ελάχιστη χρέωση για το σύνολο των τίτλων που αγοράζονται και πωλούνται κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης είναι 6 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v