Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνδέσεις Internet: οι επιλογές και πόσο κοστίζουν

”Ισχυρούς δεσμούς” φαίνεται πως αποκτούν οι επενδυτές ανά τον κόσμο με τη μέθοδο της αγοραπωλησίας μετοχών, αλλά και άλλων επενδυτικών προϊόντων μέσα από το Διαδίκτυο. Ποια ειναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του on line trading;

Συνδέσεις Internet: οι επιλογές και πόσο κοστίζουν
του Σταμάτη Ζαχαρού

Οι συνδέσεις στο Ιnternet πραγματοποιούνται μέσω εταιριών που παρέχουν πρόσβαση στο δίκτυο -με το αζημίωτο πάντα- καθώς και μια σειρά από άλλες συμπληρωματικές υπηρεσίες προστιθεμένης αξίας, που καθιστούν το εκάστοτε πακέτο πιο δελεαστικό έναντι του ανταγωνισμού.

Παλαιότερα, η πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό ήταν ”τσιφλίκι” των εξειδικευμένων εταιριών. Σήμερα, όλες σχεδόν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες προσφέρουν πρόσβαση, με διάφορα πακέτα που ικανοποιούν και τους πλέον απαιτητικούς καταναλωτές.

Οι ISP’s ωστόσο παραμένουν πληρέστερη λύση για όλα τα γούστα, καθώς έχουν αναπτύξει εξειδικευμένα πακέτα σύνδεσης για όλες σχεδόν τις ανάγκες. Εσχάτως μάλιστα έχουν λανσάρει υπηρεσίες προπληρωμένου χρόνου με τη μορφή κάρτας. Οι υπηρεσίες που περιγράφονται εδώ αφορούν σε συνδέσεις με dynamic IP address, που είναι χαμηλότερου κόστους και κατάλληλες για οικιακούς χρήστες.

Υπάρχουν φυσικά πολλές ακόμη υπηρεσίες, που απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες ή μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

ΟΤΕΝΕΤ

Ο όμιλος ΟΤΕ κατέχει σημαντικό μερίδιο αγοράς μέσω της θυγατρικής του, OTEnet, που παρέχει συνδρομές για όλες τις κατηγορίες συνδέσεων, κάρτες προπληρωμένου χρόνου, αλλά και κάρτες για σύνδεση του υπολογιστή σε περιβάλλον ασύρματων δικτύων που η εταιρία έχει δημιουργήσει. Η συνδρομή αορίστου χρόνου διατίθεται μόνο από το δίκτυο πωλήσεων του ΟΤΕ.

Στην περίπτωση αυτή το μηνιαίο κόστος συνδρομής ενσωματώνεται στον τηλεφωνικό λογαριασμό του πελάτη.

Η εταιρία έχει προς στιγμή λανσάρει τρία πακέτα υπηρεσιών για συνδέσεις DSL με ταχύτητα ”κατεβάσματος” 384, 512 και 1024 kbps. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης χώρο φιλοξενίας σελίδων 10 MB και διευθύνσεις e-mail (τρεις για τη χαμηλή ταχύτητα και πέντε για τις άλλες δύο).

Το κόστος ξεκινά από 49 ευρώ τον μήνα και φθάνει τα 145 ευρώ, ανάλογα με την ταχύτητα, ενώ και στην περίπτωση DSL στη σύνδεση αορίστου χρόνου το μηνιαίο τέλος συνδρομής ενσωματώνεται στον τηλεφωνικό λογαριασμό ΟΤΕ του πελάτη ή και σε πιστωτική κάρτα για τις δύο μεγαλύτερες κατηγορίες.

Η OTEnet έχει λανσάρει επίσης μια κάρτα προπληρωμένου χρόνου τηλεφωνίας και πρόσβασης στο Internet με το brand name ”Smile & Web”.

Η κάρτα ”Smile & Web” συνδυάζει υπηρεσίες τηλεφωνίας και Internet και σας παρέχει τη δυνατότητα να επικοινωνείτε φθηνότερα με το εξωτερικό και με κινητά Ελλάδας, χωρίς να χρεώνετε την τηλεφωνική συσκευή από την οποία πραγματοποιείτε την κλήση. Η κάρτα ”βγαίνει” σε τρεις διαφορετικούς τύπους με διαφορετικές τιμές, που ξεκινούν από 3 και φθάνουν έως 15 ευρώ.

Για τους πλέον απαιτητικούς, η εταιρία έχει λανσάρει επίσης μια κάρτα προπληρωμένου χρόνου για σύνδεση σε ασύρματα δίκτυα (και μέσω αυτών στο Ιnternet), κόστους 10 ευρώ, που προσφέρει σύνδεση τριών ωρών.

FORTHNET

Ανάλογες είναι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες της FORTHnet, καθώς δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει κανείς μεταξύ συνδέσεων PSTN, ISDN και DSL. Οι τιμές ξεκινούν από 44 ευρώ το τρίμηνο (χωρίς ΦΠΑ) για μια νέα PSTN σύνδεση και φθάνουν τα 332,79 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για συνδέσεις ISDN 128 διάρκειας δύο ετών, καθώς η εταιρεία έχει δημιουργήσει πακέτα προσφορών.

Η εταιρία προσφέρει φυσικά e-mail account με χώρο 50 MB στο mailbox, 24ωρη εξυπηρέτηση, αλλά και Ιnternet roaming, προκειμένου να συνδέεστε στο Ιnternet με αστική κλήση από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Ακριβότερες είναι οι τιμές για ”μόνιμη” σύνδεση στο Ιnternet μέσω ADSL. Στην περίπτωση του ADSL δίνεται η δυνατότητα για σύνδεση αορίστου χρόνου (που αναφέρεται στον τιμοκατάλογο ως μηνιαία σύνδεση) και το κόστος ξεκινά από 39,9 ευρώ μηνιαίως για τη χαμηλότερη ταχύτητα πρόσβασης.

Σε όλα φυσικά τα πακέτα παρέχονται e-mail account, αλλά και web space 10 ή 15 MB, ανάλογα με το πακέτο, ενώ και στην περίπτωση του DSL δίνεται η δυνατότητα Ιnternet roaming.

HOL

Η Hellas Οn Line προσφέρει τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες συνδέσεων PSTN και ISDN, που διαφοροποιούνται όχι ως προς την ταχύτητα αλλά ως προς τις συνοδευτικές υπηρεσίες τους. Πρόκειται για τις συνδέσεις I-connect (η απλούστερη σύνδεση), I-connect family (που προσφέρει μέχρι τρία e-mail accounts), I-connect power (που επιπλέον προσφέρει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι τριών σελίδων) και I-connect professional (με 14 e-mail accounts και Internet domain name).

Στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” παρουσιάζεται η απλούστερη σύνδεση, με κόστος που ξεκινά από 14,67 ευρώ μηνιαίως για PSTN σύνδεση αορίστου χρόνου. Στα πιο εξελιγμένα πακέτα το κόστος ανεβαίνει, καθώς καλύπτονται πιο εξειδικευμένες ανάγκες.

Η HOL έχει λανσάρει φυσικά και διάφορα πακέτα DSL για ταχύτερη πρόσβαση στο Ιnternet. Η εταιρία προσφέρει και πακέτα DSL που αφορούν σε εταιρείες ή χρήστες με υψηλότερες απαιτήσεις. Επίσης στην συνδρομή αορίστου χρόνου δίνεται η δυνατότητα χρέωσης της πιστωτικής κάρτας.

ACN

Διάφορα πακέτα υπηρεσιών για σύνδεση μέσω ISDN ή PSTN προσφέρει και η ACN, εταιρεία του ομίλου Altec. Στα πακέτα περιλαμβάνονται όλες οι συνήθεις υπηρεσίες, όπως e-mail accounts με χώρο μέχρι 50 MB, 24ωρη τεχνική εξυπηρέτηση κ.ά. Οι συνδέσεις που απευθύνονται στον οικιακό χρήστη φέρουν το brand name ACN-Connect, ενώ για τους πιο απαιτητικούς υπάρχουν ”εμπλουτισμένες” υπηρεσίες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

TELEPASSPORT

Η εταιρία δεν παρέχει αυτόνομα dial-up Internet, παρά μόνο ως επιπρόσθετη παροχή στην υπηρεσία σταθερής τηλεφωνίας. Πρόσφατα πάντως λανσάρισε και προγράμματα DSL που παρέχονται στους απ’ ευθείας πελάτες της και μπορούν να υποστηρίξουν και υπηρεσίες τηλεφωνίας.

H TelePassport έχει δημιουργήσει δύο προγράμματα χρήσης, ανάλογα με το είδος τηλεφωνικής σύνδεσης.

Το TPH online home είναι το πακέτο DSL της Telepassport που θα λανσαριστεί στις αρχές του επόμενου μήνα. Η εταιρία πάντως προσφέρει λύσεις και για επιχειρήσεις με την ονομασία TPH online office. Η υπηρεσία home παρέχει συνδρομητικό αριθμό (που συνεπάγεται και πάγιο), δύο κανάλια φωνής και μόνιμη πρόσβαση στο Ιnternet με ταχύτητα 128 Κbps. Το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 120 ευρώ και το μηνιαίο πάγιο σε 75 ευρώ.

TELEDOME

Αντίθετα με τους ανταγωνιστές της, η Teledome προσφέρει υπηρεσίες dial up Ιnternet και σε ιδιώτες που δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών φωνής της εταιρίας.

Η υπηρεσία ονομάζεται Τeledomenet και προς το παρόν περιλαμβάνει μόνο PSTN και ISDN συνδέσεις, καθώς η εταιρία ετοιμάζεται να υλοποιήσει τα δικά της πακέτα γρήγορου Ιnternet. Οι τιμές που αναφέρονται ισχύουν τόσο για τις νέες συνδέσεις όσο και για τις ανανεώσεις.

Η Internet @card είναι μια κάρτα προπληρωμένης σύνδεσης που έχει λανσάρει η Teledome και προσφέρει τη δυνατότητα για απεριόριστες ώρες πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Η Internet @card που διατίθεται στην αγορά προσφέρει ένα μήνα σύνδεσης, ενώ το κόστος της είναι 16 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

VIVODI

Ένα από τα πιο πλήρη πακέτα υπηρεσιών DSL έχει δημιουργήσει η Vivodi, προσφέροντας τις ταχύτερες συνδέσεις στην αγορά. Ειδικότερα, οι ταχύτητες που προσφέρουν τα πακέτα της Vivodi φθάνουν μέχρι και 3072 kbps (πρόκειται για τα ήδη παρεχόμενα πακέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες), ενώ σε ό,τι αφορά τους οικιακούς χρήστες η μέγιστη παρεχόμενη ταχύτητα είναι 2048 kbps.

Το κόστος για την υψηλότερη ταχύτητα ανέρχεται σε 300 ευρώ μηνιαίως, αλλά εφόσον κάποιος χρειάζεται την ταχύτητα αυτή, η λύση της Vivodi αποτελεί ουσιαστικά μονοπώλιο.

Το πάγιο κόστος ενεργοποίησης, εγκατάστασης και εξοπλισμού ανέρχεται, ανεξαρτήτως πακέτου, σε 190 ευρώ, ενώ η αγορά του εξοπλισμού, που αποτελεί μέρος του εφάπαξ κόστους και ανέρχεται σε 65 ευρώ, είναι προαιρετική. Οι συνδέσεις της εταιρίας είναι μόνο αορίστου χρόνου.

TELLAS

Η νεοεμφανισθείσα εταιρία σταθερής τηλεφωνίας ανέπτυξε πολύ γρήγορα υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο, που στοχεύουν σε διάφορους χρήστες με πολύ διαφορετικές απαιτήσεις.

Η υπηρεσία Tellas Web παρέχει πρόσβαση στο Internet μέσω του δημόσιου τηλεφωνικού δικτύου (με χρήση ΕΠΑΚ) και συνοδεύεται από λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Έχει καθορισμένη διάρκεια (3, 6 ή 12 μήνες) και η αξία της προπληρώνεται. Μετά τη λήξη της μπορεί να ανανεωθεί με προνομιακές τιμές. Η εταιρία δίνει τη δυνατότητα και για σύνδεση αορίστου χρόνου, ονομάζοντας την ίδια υπηρεσία Tellas Web stay on.

Η εταιρία προσφέρει επίσης dial up Ιnternet μέσω πακέτων που συνδυάζουν την πρόσβαση με υπηρεσίες τηλεφωνίας. Επιπλέον έχει ήδη αναπτύξει υπηρεσίες Free Internet χωρίς πάγιο και χωρίς συμβόλαια, που δεν έχει χρέωση για την πρόσβαση στο Ιnternet, χρεώνεται όμως η κλήση με αστική μονάδα και όχι με ΕΠΑΚ, γεγονός που καθιστά ασύμφορη τη συχνή χρήση του.

Η Tellas έχει επίσης αναπτύξει υπηρεσίες ADSL. Η υπηρεσία παρέχει υψηλής ταχύτητας πρόσβαση στο Internet μέσω του δημόσιου δικτύου ADSL και συνοδεύεται από λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Είναι αόριστης διάρκειας, δηλαδή δεν λήγει ποτέ και δεν χρειάζεται ανανέωση.

Μπορείτε επίσης να επιλέξτε τη χρονοχρέωση, που σας επιτρέπει τη χρήση της υπηρεσίας για 20 ώρες τον μήνα, έναντι ελάχιστου αντιτίμου. Αν υπερβείτε τις 20 ώρες, χρεώνεστε για κάθε επιπλέον λεπτό χρήσης. Ωστόσο, ο λογαριασμός σας δεν αυξάνεται απεριόριστα, αλλά έχει ανώτατο όριο! Μόλις καλύψετε το όριο αυτό, η χρήση της υπηρεσίας παύει να χρεώνεται! Έτσι έχετε μια δικλίδα ασφαλείας που σας προστατεύει από υπέρμετρη χρήση.

Οι εταιρίες κινητής

TELESTET

Ο πελάτης της Telestet μπορεί να έχει σύνδεση στο δίκτυο από τον φορητό υπολογιστή του, χρησιμοποιώντας ως modem το τηλέφωνό του και το δίκτυο GPRS της Telestet. Η εν λόγω υπηρεσία λέγεται Mobile Internet Over GPRS και προσφέρει ταχύτητες που μπορούν να φτάσουν και τα 100 Kbytes/δευτ. Σημαντικό πλεονέκτημα του GPRS είναι η δυνατότητα του χρήστη να είναι μόνιμα συνδεδεμένος στο δίκτυο χωρίς να χρεώνεται και χωρίς αυτό να επηρεάζει τη λειτουργία του κινητού του. Δέχεται και κάνει κλήσεις κανονικά, ενώ παράλληλα μπορεί να αναζητά την πληροφορία που επιθυμεί. Η χρέωση γίνεται βάσει του όγκου δεδομένων, άσχετα με τη χρονική διάρκεια της σύνδεσης.

Σε ό,τι αφορά το κόστος για το GPRS, η εταιρεία προχώρησε σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων της από τις 18/9.Πέραν της σύνδεσης GPRS, οι συνδρομητές μπορούν να ”σερφάρουν” και με τη χρήση του κινητού τους και μόνο μέσω WAP, ενεργοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία στο κινητό τους. Η χρέωση για το WAP είναι 0,174 ευρώ ανά λεπτό.

Η εταιρεία προσφέρει φυσικά πρόσβαση σε όλους τους συνδρομητές της μέσω υπολογιστή, αλλά και κινητού τηλεφώνου. Το κόστος του Internet Connection Kit ανέρχεται σε 2,35 ευρώ και σε ό,τι αφορά την dial up σύνδεση, η ταχύτητα περιορίζεται σε 56 kbps (PSTN).

Για τους πιο απαιτητικούς, υπάρχει και η υπηρεσία B OnLine ISDN, με μηνιαία συνδρομή 19,08 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και σύνδεση με ταχύτητα 64 Kbps (ISDN).

COSMOTE

Προσπαθώντας να μην γίνει ανταγωνιστική της εξειδικευμένης εταιρίας του ομίλου ΟΤΕ, η θυγατρική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας CosmOTE έχει περιοριστεί σε συνδέσεις που αφορούν μόνο στη χρήση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, μέσω της υπηρεσίας WAP (είτε μέσω τεχνολογίας GPRS είτε μέσω data κλήσης), η CosmOTE παρέχει πρόσβαση στο ”mobile Ιnternet”, δηλαδή σε sites που είναι συμβατά με την τεχνολογία WAP. Η χρέωση είναι αντίστοιχη με τις παραπάνω περιπτώσεις.

Δεν απαιτείται σύνδεση του κινητού με υπολογιστή, παρά μόνο κινητό που υποστηρίζει WAP.

VODAFONE

Το ”βαρύ πυροβολικό” της εταιρίας δεν είναι άλλο από το Vodafone Mobile Connect Card. Το Vodafone Mobile Connect Card είναι μια ολοκληρωμένη λύση πρόσβασης στις εταιρικές εφαρμογές, στο Internet και στο e-mail.

Έχει σχεδιαστεί για τη μέγιστη απόδοση στο GPRS δίκτυο της Vodafone (επιτυγχάνει ταχύτητες μέχρι και 45 Kbps). Απαιτείται μια SIM κάρτα με σύνδεση στο GPRS δίκτυο της Vodafone σε ένα από τα προγράμματα χρήσης, με χρέωση σύμφωνα με τον όγκο των δεδομένων που μεταφέρονται και όχι με τον χρόνο που είστε συνδεδεμένοι. Το Vodafone Mobile Connect Card υπάρχει σε δύο εκδόσεις.

Λύσεις από την Q-Telecom

Η Q-TELECOM, επιχειρηματική μονάδα της Info-Quest, αποτελεί τον πρώτο Ελληνικό ιδιωτικό ολοκληρωμένο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό που στόχο έχει την παροχή συνδυασμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, σταθερής τηλεφωνίας και Internet. Ειδικότερα, για τους χρήστες του Διαδικτύου, η εταιρία προσφέρει:

-myQnet: Η υπηρεσία myQnet είναι διαθέσιμη σε όλους τους συνδρομητές της Q-TELECOM, με συμβόλαιο κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας (Q1 ή Q-1765). Οι συνδρομητές μπορούν να επιλέξουν από 3 διαφορετικά πακέτα τον τύπο σύνδεσης που τους ταιριάζει στις πιο ανταγωνιστικές χρεώσεις της αγοράς.

- myQnet PSTN 56: Πρόκειται για το βασικό πακέτο σύνδεσης της Q-TELECOM που δίνει την ευκαιρία στους συνδρομητές να απολαύσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το internet μέσω μιας απλής τηλεφωνικής γραμμής ΟΤΕ, με χρέωση EΠΑΚ.

- myQnet ISDN 64 myQnet ISDN 128: Για όλους τους συνδρομητές που η ταχύτητα είναι το παν η Q-TELECOM προσφέρει ISDN πρόσβαση στο internet με ταχύτητες 64 και 128 Kbps. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ISDN τηλεφωνική σύνδεση του ΟΤΕ, με χρέωση ΕΠΑΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v