Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Κυριακίδης: ”Χωρίς στρατηγική”

Τ. Κυριακίδης: ”Χωρίς στρατηγική”

Τ. Κυριακίδης: ”Χωρίς στρατηγική”
του Τάσου Κυριακίδη

H κυβέρνηση δεν απέδωσε μεγάλη σημασία στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των προτεραιοτήτων της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με αποτέλεσμα οι υποδομές της πόλης να βρίσκονται σήμερα σε κακή κατάσταση.

Το μετρό ακόμη το περιμένουμε, το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι άλυτο, ενώ η εξωτερική περιφερειακή οδός, που θα έδινε διέξοδο, δεν έγινε ποτέ. Επίσης, ουδέποτε υπήρξε ενδιαφέρον για την αποκέντρωση υπηρεσιών.

Η Θεσσαλονίκη, παρά τις υποσχέσεις, δεν πήρε ποτέ το κομμάτι του διοικητικού μηχανισμού που της αντιστοιχούσε. Ακόμη και το φιλόδοξο σχέδιο ”Καποδίστριας” παρέμεινε ημιτελές.

Το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να υπάρχει, αφού δεν έχει αρμοδιότητες. Αν εκχωρηθούν ουσιαστικές εξουσίες στο ΥΜΑΘ, να παραμείνει. Αλλιώς, ας καταργηθεί.

Για τα Βαλκάνια, ειδικότερα, και τον περιβόητο ρόλο που επρόκειτο να παίξει η Θεσσαλονίκη έχω να πω δύο πράγματα:

Πρώτον, για το ΕΣΟΕΑΒ εκτιμώ ότι υπήρξε τελικά άτολμη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση, καθώς αποφασίσθηκε πρόσφατα η υπαγωγή σε αυτό επιχειρήσεων μόνον μέχρι 250 άτομα, συνεπώς, οι υπόλοιπες αποκλείονται από τη δυνατότητα επέκτασής τους στα Βαλκάνια και, δεύτερον, εκτιμώ ότι η κυβερνητική πολιτική για την αξιοποίηση της βαλκανικής ενδοχώρας στερείται ουσιαστικής στρατηγικής.

Από την κυβέρνηση που θα εκλεγεί περιμένουμε σταθερή οικονομική πολιτική μακριά από λαϊκισμούς, πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, περισσότερα κονδύλια στη Θεσσαλονίκη και άμεση προτεραιότητα για τη διεκδίκηση της EXPO 2008, που συνιστά μέγιστη ευκαιρία για την πόλη.

* Γενικός διευθυντής της Kleemann Hellas A.E.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v