Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δ. Μπακατσέλος: ”Αποβιομηχάνιση και ανεργία”

Δ. Μπακατσέλος: ”Αποβιομηχάνιση και ανεργία”

Δ. Μπακατσέλος: ”Αποβιομηχάνιση και ανεργία”
του Δ. Μπακατσέλου *

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να θέτουν τη χώρα μας σε εξέχουσα θέση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά είναι προϊόν της αυξημένης κατανάλωσης λόγω επέκτασης του δανεισμού, ο οποίος έχει πλέον φθάσει σε οριακές καταστάσεις, της εισροής κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία και της κατασκευής Ολυμπιακών Έργων, κυρίως στην περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Συνεπώς, αφενός η ανάπτυξη έχει ημερομηνία λήξης και αφετέρου αφορά κυρίως στο Λεκανοπέδιο δημιουργώντας ασυμμετρία εις βάρος της περιφέρειας. Σε λίγους μήνες οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν τελειώσει.

Η χώρα μας, όμως, για να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία χρειάζεται ένα νέο στόχο παγκόσμιας εμβέλειας, ανάλογο με αυτόν των Ολυμπιακών Αγώνων. Τέτοιος είναι η EXPO 2008, την οποία διεκδικεί η Θεσσαλονίκη με σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας.

Η EXPO 2008 δεν είναι υπόθεση της Θεσσαλονίκης, αλλά όλης της Ελλάδας και μπορεί να αποτελέσει την ”ατμομηχανή” για τη μετά την Ολυμπιάδα εποχή. Θα πρέπει λοιπόν να δεσμευτούν από τώρα όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Είναι προφανές ότι το κέντρο βάρους των οικονομικών εξελίξεων μετατοπίζεται προς τη Βόρειο Ελλάδα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Η σωστή κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην περιφερειακή σύγκλιση και να δημιουργήσει τις βάσεις για μια μακρόπνοη ανάπτυξη χωρίς ημερομηνία λήξης.

Η περιοχή μας, πέραν της ανάγκης των χιλιοειπωμένων υποδομών, απαιτεί μια πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, ελληνικών και ξένων, κυρίως μέσω του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος πρέπει να αποτελεί εργαλείο άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων.

Δυστυχώς, όμως, ο αναπτυξιακός νόμος εξομοιώνει τη Θεσσαλονίκη με την Αττική εντάσσοντάς την στην ίδια (Α΄) ζώνη κινήτρων, παρά το γεγονός ότι η περιοχή μας, σε αντίθεση με το Λεκανοπέδιο, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αποβιομηχάνισης και ανεργίας.

* Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v