Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ: Πέντε μετοχές με… ορίζοντα

Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ: Πέντε μετοχές με… ορίζοντα
Πέντε μετοχές που συγκαταλέγονται στην παλαιά (ΟΤΕ, Coca-Cola 3E) αλλά και στη νέα ”γενιά” των ελληνικών blue chip (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Intralot) με βάση την κεφαλαιοποίησή τους , επιλέγει το τμήμα αναλύσεων της Π & Κ Χρηματιστηριακής, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις του:

OTE: Στα πλεονεκτήματα της εταιρείας περιλαμβάνονται :μία από τις υγιέστερες χρηματοοικονομικές διαρθρώσεις στον κλάδο τηλεπικοινωνιών πανευρωπαϊκά. Σταθεροποιημένα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας και περιορισμένος ανταγωνισμός.

* Η ισχυρή θέση της θυγατρικής Cosmote στην εσωτερική αγορά, γεγονός που συνεισφέρει στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου. * Περιθώρια ανάπτυξης από τη λειτουργική αναβάθμιση των θυγατρικών στα Βαλκάνια (Ρουμανία, Σερβία) και από συνεισφορά νέων (κινητή τηλεφωνία στηΒουλγαρία). * Υψηλή μερισματική απόδοση.

ΔΕΗ: Eίμαστε θετικοί για της μακροπρόθεσμες προοπτικές της ΔΕΗ λόγω της δυνατότητας αναδιοργάνωσης, αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά. Κατά την άποψή μας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρείας είναι α) το χαμηλό κόστος παραγωγής, β) τα χαμηλά τιμολόγια, και γ) η σχετική γεωγραφική απομόνωση της ελληνικής ηλεκτρικής αγοράς. Αυτά τα κριτήρια φαίνονται αρκετά για να διατηρήσει η ΔΕΗ την κυρίαρχη θέση στην ελληνική αγορά. Επίσης η ηλεκτρική αγορά στην Ελλάδα αυξάνεται με πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές με υψηλότερη ζήτηση

αλλά και αύξηση των τιμολογίων.

Στην αρνητική πλευρά, η ΔΕΗ στο παρελθόν δεν λειτουργούσε με εμπορικά κριτήρια. Επομένως, το κόστος προσωπικού, αλλά και ο δανεισμός είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Όμως αυτή η αρνητική αυτή πλευρά της ΔΕΗ δημιουργεί και σημαντικές ευκαιρίες αναδιοργάνωσης (ήδη το προσωπικό μειώνεται κατά 100 εργαζόμενους το μήνα).

COCA-COLA 3E: Στον κλάδο των τροφίμων ξεχωρίζουμε την Coca-Cola 3Ε: Θεωρούμε ότι η αύξηση της έκθεσης της εταιρείας στην Ρωσία, μέσω της πρόσφατης εξογοράς που υλοποίησε, δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Η δραστηριοποίηση της χώρας στην Ανατολική Ευρώπη και την Αφρική (Νιγηρία) της δίνει τη δυνατότητα αύξησης τόσο του όγκου πωλήσεών της όσο και των κερδών της με ρυθμό μεγαλύτερο από τον μέσο των bottlers σε παγκόσμιο επίπεδο.Η εταιρεία έχει δυνατό management, με εμπειρία στις αναδυόμενες αγορά, καθαρή στρατηγική και συνεπές reporting.

ΟΠΑΠ: Είναι η κρατική επιχείρηση με τα αποκλειστικά μονοπωλιακά δικαιώματα διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, με 38% μερίδιο αγοράς στον κλάδο τυχερών παιχνιδιών. Με την 20ετή άδεια αποκλειστικών δικαιωμάτων διεξαγωγής των υφιστάμενων και μελλοντικών τυχερών παιχνιδιών που απέκτησε το 2000 εξασφαλίστηκε και από την περίπτωση αλλαγής του μονοπωλιακού καθεστώτος στηνΕ.Ε.

Ο ΟΠΑΠ τείνει να εισάγει νέα κερδοφόρα παιχνίδια στην ελληνική αγορά

όταν τα ήδη υπάρχοντα παρουσιάζουν σημάδια ωρίμανσης. Με την εισαγωγή του Στοιχήματος το 2000, αύξησε τη συνολική ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών κατά 38%. Τα κύρια θετικά σημεία του ΟΠΑΠ είναι η συνεχής κερδοφορία, η υψηλή μερισματική απόδοση και οι σημαντικές ταμειακές ροές. Επίσης κατέχει ισχυρή τεχνολογική υποδομή και ένα αξιοσημείωτο δίκτυο πωλήσεων, που αποτελούν σημαντικούς φραγμούς εισόδου στον κλάδο.

INTRALOT: Είναι ο μοναδικός προμηθευτής ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων στην ελληνική αγορά. Κατέχει σημαντική θέση στην αγορά των Βαλκανίων και στην Ανατολική Ευρώπη. Στην παγκόσμια ολιγοπωλιακή αγορά, κατέχει την τρίτη θέση, με το συγκριτικό πλεονέκτημα να μπορεί να προσφέρει τόσο το λογισμικό σχεδιασμό όσο και την ανάπτυξη και την οργάνωση τυχερών παιχνιδιών.

Κατέχει την τεχνολογική υποδομή για την οργάνωση και διεξαγωγή όλων των υπαρχόντων και νέων παιχνιδιών που θα εισάγει ο ΟΠΑΠ καθώς και το λογισμικό για τυχερά παιχνίδια μέσω κινητής τηλεφωνίας και Internet (σε περίπτωση που απελευθερωθεί η αγορά). Στα ισχυρά σημεία της εταιρείας είναι οι ισχυρές ταμειακές ροές, οι οποίες επιτρέπουν τις επενδύσεις χωρίς σημαντικές δανειακές επιβαρύνσεις, και η συνεχής ανάπτυξη της κερδοφορίας της τόσο λόγω της δραστηριοποίησής της στο εσωτερικό (καλύτερη διαχείριση του Στοιχήματος, αύξηση κερδοφορίας του Στιγμιαίου Λαχείου και της μητρικής εταιρείας) όσο και λόγω της επέκτασής της στο εξωτερικό.

Η διεθνής επέκταση (Βαλκάνια, Λατινική και Βόρεια Αμερική) θα αποτελέσει την κύρια πηγή ανάπτυξης από το 2002 και μετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v