Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ”χαρτιά” που ξεχωρίζουν έξι μεγάλες ΑΧΕ

Τη ”νέα γενιά” των blue chips φαίνεται να ”ξεχωρίζουν” οι χρηματιστηριακές εταιρίες Αlpha Finance, Eθνική, EFG Eurobank, Marfin Ελληνική, Π&Κ και Σίγμα. Πρόκεται για μετοχές, οι οποίες έχουν κατακτήσει τον τίτλο του leader στον κλάδο τους, ενώ πολλές από αυτές έχουν διεθνοποιημένο προσανατολισμό. Απών ο τραπεζικός κλάδος.

Τα ”χαρτιά”  που ξεχωρίζουν έξι μεγάλες ΑΧΕ
του Γιώργου Παπανικολάου *

Πολυάνθρωπα και εξειδικευμένα τμήματα αναλύσεων, μεγάλο πελατολόγιο στην Ελλάδα, ισχυρές σχέσεις και διαμεσολάβηση στις εντολές των ξένων οίκων, υψηλό μερίδιο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η ισχύς, η ”γνώση” και οι ”επαφές”, κατά τεκμήριο, συγκεντρώνονται στις έξι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες, οι οποίες πολλές φορές δίνουν τον ”τόνο” στις κινήσεις των θεσμικών, Ελλήνων ή ξένων.

Για τους λόγους αυτούς, ο ”ΜΕΤΟΧΟΣ” απευθύνθηκε στα τμήματα αναλύσεων των συγκεκριμένων εταιριών (Αlpha Finance, Eθνική Χρηματιστηριακή, EFG Eurobank Securities, Marfin Ελληνική, Π&Κ και Σίγμα Χρηματιστηριακή), ζητώντας τους να παρουσιάσουν εκείνες τις μετοχές που, κατά την εκτίμησή τους, ”ξεχωρίζουν” από την αγορά.

Οχι διότι οι μετοχές αυτές ενδέχεται να γίνουν ”αεροπλάνα” σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά διότι προσφέρουν, με βάση διάφορα κριτήρια, προοπτικές ανάπτυξης -και, συνεπώς, απόδοσης - για τον επενδυτή που επιδιώκει να κινηθεί στη χρηματιστηριακή αγορά σε μεσομακροχρόνιο ορίζοντα.

Ωστόσο, ο συνδυασμός μεταξύ των επιλογών αυτών των εταιριών προσφέρει πολύ πλουσιότερα συμπεράσματα από την απλή απαρίθμηση και αναφορά των αθροιστικά 23 εταιριών, οι μετοχές των οποίων εμφανίζονται να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των παραπάνω χρηματιστηριακών εταιριών ή, έστω, από την καταγραφή των ”πλεονεκτημάτων” αυτών των εταιριών, όπως αυτά εκτιμώνται από τους αναλυτές.

Το πρώτο εντυπωσιακό συμπέρασμα προκύπτει από την πλήρη απουσία τραπεζικών μετοχών στα ”focus lists” που κατέθεσαν οι χρηματιστηριακές εταιρίες, παρά το γεγονός ότι ορισμένες εξ αυτών είναι θυγατρικές τραπεζικών ομίλων!

Η παραδοσιακή ”ατμομηχανή” της Σοφοκλέους, ο κλάδος που την οδήγησε στα ύψη το 1998, την καταβαράθρωσε το 2001 και την επανέφερε στις 2.350 μονάδες μόλις πρόσφατα, φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα περιοριστεί στον ρόλο του ”στυλοβάτη”, αν μη τι άλλο, και όχι του... ”μπροστάρη”.

Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά στη ”νέα γενιά” των blue chips, που προτιμούν οι ”μεγάλες δυνάμεις” της Σοφοκλέους. Σε αυτήν, περιλαμβάνεται πρώτη πρώτη (ιδίως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου) η ”νέα”, ακόμη περισσότερο διεθνοποιημένη, Coca-Cola 3E.

Η συγκεκριμένη εταιρία βρίσκεται στις επιλογές τεσσάρων από τις πέντε χρηματιστηριακές που αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες μετοχές. Στη δεύτερη θέση της άτυπης αυτής κατάταξης η σχετικά ”φρέσκια” στη Σοφοκλέους ΔΕΗ (τρεις στις πέντε εταιρίες την επιλέγουν), η οποία φαίνεται ότι ίσως παίρνει τη θέση του ΟΤΕ ως πρώτη επιλογή στον χώρο των μεγάλων εταιριών δημοσίου συμφέροντος.

Μάλλον δικαιωματικά (αν συνυπολογιστεί και η κατάταξή τους από πλευράς κεφαλαιοποίησης), στη νέα γενιά των blue chips συγκαταλέγονται και οι εταιρίες ”παιγνίων” ΟΠΑΠ και Intralot, καθώς εκτιμάται ότι, γενικότερα, ο κλάδος της ”ψυχαγωγίας και αναψυχής” πρόκειται να γνωρίσει σημαντική ”άνθηση” στο επόμενο διάστημα.

Στο επίκεντρο φαίνεται ότι παραμένουν, με μικρότερη, όμως, ένταση προσδοκιών, οι κλάδοι των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών. Πάντως, οι εταιρίες που ολοκληρώνουν το μίγμα των επιλογών δεν φαίνεται να εκπροσωπούν απλά έναν ”σέξι” κλάδο.

Προέρχονται από τις τηλεπικοινωνίες, τα τρόφιμα, το εμπόριο, την ακτοπλοΐα και τη βιομηχανία, αλλά το βασικότερο ίσως χαρακτηριστικό τους είναι ότι έχουν κατακτήσει τον τίτλο του leader στον τομέα της δραστηριότητάς τους, ενώ πολλές εξ αυτών έχουν σαφέστατα διεθνοποιημένο προσανατολισμό.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο του ”Μετόχου” που κυκλοφόρησε στις 24 Μαίου 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v