Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Λιλλήκας: Έξοδος απ’ το Μνημόνιο μέσω αερίου!

O υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναλύει τη θέση του για προπώληση φυσικού αερίου και σκιαγραφεί τις προτάσεις του για τη γενικότερη οικονομική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει εάν εκλεγεί.

Γ. Λιλλήκας: Έξοδος απ’ το Μνημόνιο μέσω αερίου!
O υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναλύει τη θέση του για προπώληση φυσικού αερίου και σκιαγραφεί τις προτάσεις του για τη γενικότερη οικονομική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει εάν εκλεγεί.


Ερ.: Κύριε Λιλλήκα, τελευταία συζητείται πολύ έντονα η πρότασή σας για αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να απεμπλακεί η Κύπρος από το μνημόνιο. Ποια είναι ακριβώς η πρότασή σας και σε ποια δεδομένα τη στηρίζετε, καθώς οι πολιτικοί σας αντίπαλοι κάνουν λόγο για ανέφικτες εισηγήσεις.

Απ.: Η άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου που διαθέτουμε στο Οικόπεδο 12 αποτελεί τη μοναδική λύση που έχουμε αυτήν τη στιγμή για γρήγορη ανάπτυξη της Κύπρου. Είναι η λύση που θα επιτρέψει στην Κύπρο να απεμπλακεί από το μνημόνιο εντός του 2013. Δεδομένου ότι έχουμε μπροστά μας την προγραμματισμένη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Οικόπεδο 12, εισηγούμαι να προχωρήσει η Κύπρος σε άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές προπωλώντας μέρος των αποθεμάτων του φυσικού της αερίου.

Μια τέτοια κίνηση θα θέσει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης μέσα στο 2013, θα βελτιώσει τη ρευστότητα στην οικονομία μας, θα μειώσει τα δανειστικά επιτόκια και, ασφαλώς, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Από εκεί και πέρα, ακούω κι εγώ τους ισχυρισμούς των ανθυποψηφίων μου ότι δήθεν η πρότασή μου είναι ανέφικτη. Προχώρησαν μάλιστα και στην αμφισβήτηση της αξίας του Οικοπέδου 12 καθώς και της αξίας των κοιτασμάτων του φυσικού μας αερίου.

Έφτασαν στο σημείο να λένε ότι η αξία του δεν ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ. Έρχεται όμως ο διεθνής χρηματοπιστωτικός παράγοντας να τους διαψεύσει:

Σας υπενθυμίζω την τελευταία Έκθεση της Royal Bank of Scotland, μόλις προ λίγων ημερών, η οποία εκτοξεύει τα έσοδα από τα αποθέματα του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ στο 580% του ΑΕΠ της Κύπρου. Στην ίδια Έκθεση εκτιμάται ότι αν οι επόμενες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μας είναι επίσης επιτυχημένες τότε η αξία των αποθεμάτων μας θα ανέλθει στα 530 δισ. ευρώ Δηλαδή, στο 2.950% του κυπριακού ΑΕΠ.

Με τα νέα δεδομένα, απηύθυνα έκκληση στους ανθυποψηφίους μου αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καθίσουμε όλοι γύρω από το τραπέζι και να συζητήσουμε με πνεύμα ενότητας, θέτοντας πάνω απ’ όλα το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού, για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατόν τα αποθέματα του φυσικού αερίου από το Οικόπεδο 12. Μιλάμε πλέον για ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης και αποφάσεων, κι όχι για μια αχαρτογράφητη δημοσιονομική πορεία.

Με λύπη μου διαπιστώνω ότι η βούληση αυτή δεν περιέχεται στις προτάσεις των ανθυποψηφίων μου. Και αναρωτιέμαι ποιος τελικά ωφελείται από αυτήν τη στάση τους, δεδομένου ότι η Deutsche Bank, επίσης τις τελευταίες μέρες, δημοσιοποίησε την εκτίμησή της ότι η τελική συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο θα περιλαμβάνει πιο ξεκάθαρη δέσμευση των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο. Ποιος ευνοείται λοιπόν από την άρνηση των κ. Αναστασιάδη και Μαλά; Σίγουρα όχι ο κυπριακός λαός και η οικονομία μας.


Ερ.: Πρόσφατα ανακοινώσατε τις προτάσεις σας για τα επιτόκια των τραπεζών. Ποιες είναι αυτές;

Απ.:
Θα είμαι σαφής: Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο φέσι με τα επιτόκια που καλούνται να πληρώνουν πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κατέθεσα μια δέσμη μέτρων στην κρίση του κυπριακού λαού, με την οποία επιδιώκω να βάλω νομοθετικό φρένο στις αυθαιρεσίες και καταχρήσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις μου, πρώτον, τερματίζεταιη κατά το δοκούν αυξομείωση των επιτοκίων από τις τράπεζες. Τα κυμαινόμενα επιτόκια καθορίζονται βάση του Euribor και του Libor. Δεύτερον, δεν επιτρέπεται η επιβολή τόκων υπερημερίας από τις τράπεζες, επειδή ο χρεώστης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δόσεις του δανείου του. Τρίτον, απαγορεύεται η μονομερής τροποποίηση των όρων ενός δανείου.

Η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει προσωπικά τον οφειλέτη και ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να διακόψει τη συμφωνία εντός προκαθορισμένου χρόνου. Τέταρτον, απαγορεύεται η περαιτέρω επιβάρυνση του οφειλέτη, είτε με αύξηση του επιτοκίου, είτε με άλλες πάσης φύσεως χρεώσεις. Επιπλέον, εφαρμόζεται ο νόμος που προνοεί ότι δεν ισχύουν οι μονομερείς τροποποιήσεις στα δάνεια. Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 1996, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ.


Ερ.: Πολύ συχνά αναφέρεστε στα «λαμπρά μυαλά» που θα συμμετέχουν στη διακυβέρνησή σας, εφόσον εκλεγείτε στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ποια είναι αυτά τα «λαμπρά μυαλά»;

Απ.:
Πράγματι, έχω εξαγγείλει τη δέσμευσή μου ότι θα αξιοποιήσω τους «άριστους» σε κάθε τομέα και την επιβεβαιώνω και τώρα. Και ισχυρίζομαι πως άριστοι υπάρχουν σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους, υπάρχουν σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας των πολιτών και στην κυπριακή νεολαία.

Μια σύγχρονη διακυβέρνηση πρέπει να αξιοποιεί την επιστημονική γνώση και τους πιο ικανούς φορείς της. Αδιαπραγμάτευτη επιδίωξή μου είναι να αξιοποιήσω τους άριστους Κύπριους επιστήμονες στον σχεδιασμό στρατηγικής και στην παραγωγή πολιτικής για θέματα διακυβέρνησης, αλλά και στη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Οι επιλογές μου δεν θα στηριχτούν σε δογματικές λύσεις του παρελθόντος, που εκ των πραγμάτων αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές. Πρέπει να αλλάξουμε αντιλήψεις και μεθόδους για να αλλάξουμε ταχύτητα και να γίνουμε πιο παραγωγικοί ως κράτος.

Η διασύνδεση της επιστήμης και της τεχνογνωσίας με την πολιτική είναι κάτι που λείπει από την Κύπρο κι αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί αμέσως. Είναι επιτακτική ανάγκη να αξιοποιήσουμε τους άριστους, ιδιαίτερα σήμερα με τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τη στρατηγική που επιβάλλεται να χαράξουμε σε σημαντικά ζητήματα, όπως το Κυπριακό και η εκμετάλλευση του φυσικού μας αερίου.

Οι άνθρωποι που μπορούν να εργαστούν και να συνεισφέρουν ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς κομματικά βαρίδια και ιδεολογικούς αποκλεισμούς, είναι οι άριστοι τους οποίους θα εμπιστευτώ για να εφαρμόσω τις ριζοσπαστικές πολιτικές μου αποφάσεις.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η φιλοσοφία μου πάνω σε αυτό το θέμα, σας παραπέμπω στην πρωτοβουλία που υλοποιήσαμε ήδη με τη διεξαγωγή του 1ου Διεπιστημονικού Συμβουλίου στη Λευκωσία, με συμμετοχή πέραν των 50 Κυπρίων επιστημόνων από διάφορους τομείς και ειδικότητες, όπως νομικούς, οικονομολόγους, γιατρούς, διεθνολόγους αλλά και συμβούλους επιχειρήσεων, εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς.


Ερ.: Συνεπώς, η ανάπτυξη και η έρευνα είναι δύο άξονες βαρύνουσας σημασίας για τη διακυβέρνησή σας...

Απ.:
Ασφαλώς. Δεσμεύομαι για στροφή στην οικονομία της γνώσης. Το πολύ καλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού μας στην Κύπρο, η διαρκώς βελτιούμενες υποδομές εκπαίδευσης και έρευνας, η εδραίωση των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων αλλά και οι σύγχρονες ανάγκες για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία απαιτούν έναν νέο σχεδιασμό που να βασίζεται στη γνώση.

Δεσμεύομαι για ένα διαφορετικό μίγμα έρευνας και καινοτομίας από αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Για ένα διαφορετικό μείγμα οικονομίας, κατ’ επέκταση. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχω εξαγγείλει στον κυπριακό λαό δώδεκα πολύ συγκεκριμένα μέτρα:

1. Αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε. στα Διαρθρωτικά Ταμεία στο 100% λόγω της ένταξης της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης.

2. Διασύνδεση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με τον τομέα της βιομηχανίας, με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να λειτουργούν βάσει του τρίπτυχου Παροχή εκπαίδευσης-Εκπόνηση υψηλού επιπέδου έρευνας-Προσφορά στην κοινωνία.

3. Ενίσχυση της προσπάθειας των κυπριακών ΜμΕ για να στραφούν σε δραστηριότητες εντάσεως γνώσης.

4. Μετατροπή της Κύπρου σε σημείο αναφοράς σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας στην Ευρώπη.

5. Αξιοποίηση των εσόδων των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ.

6. Επανεργοποίηση του θεσμού των Εκκολαπτηρίων Επιχειρήσεων.

7. Ενίσχυση των προσπαθειών του ιδιωτικού τομέα για δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης επιχειρηματικών ιδεών με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

8. Εκσυγχρονισμός εθνικού συστήματος Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς και του διαχειριστικού πλαισίου των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας.

9. Ενεργοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο.

10. Εκσυγχρονισμός πολιτικής για βιομηχανικές περιοχές.

11. Αναβάθμιση της διακρατικής συνεργασίας με το Ισραήλ και επέκτασή της σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και εταιρικών συνεργασιών.

12. Εισαγωγή της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας στην Εκπαίδευση.


Ερ.: Ξεπέρασαν τις 50.000 οι άνεργοι. Επίδοση-ρεκόρ για την Κύπρο μετά την εισβολή του 1974. Πώς θα μειώσετε την ανεργία, κ. Λιλλήκα;

Απ.:
Κόντρα στο μνημόνιο της λιτότητας και των περικοπών, εγώ αντιπροτείνω ένα Μνημόνιο Ανάπτυξης για νέες θέσεις εργασίας. Στις εισηγήσεις μου προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν τα 30 εκατ. ευρώ που δαπανά ετησίως η κυπριακή πολιτεία σε ενοίκια, για την ανέγερση ιδιόκτητων κυβερνητικών γραφείων, τονώνοντας έτσι την υπό κατάρρευση οικοδομική βιομηχανία.

Επιπλέον, θα υπάρξουν φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην έρευνα και την καινοτομία, δημιουργώντας νέες εργασιακές ευκαιρίες, ενώ θα δοθεί οικονομική και τεχνική στήριξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες.
 
Φοροαπαλλαγές θα υπάρξουν και για ιδιώτες που θα επενδύσουν προσωπικά κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και επιχορηγήσεις σε εταιρείες που θα προχωρούν στην πρόσληψη άνεργων νέων. Συγχρόνως, θα προκυρηχθεί διαγωνισμός για αδειοδοτήσεις καζίνο, μια κίνηση που πέραν από νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει και έσοδα για το κράτος από τη φορολόγηση. Τέλος, θα προβλέπεται η μη ανανέωση αδειών παραμονής και εργασίας για εργαζόμενους από τρίτες χώρες, ειδικά σε τομείς όπου υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους ανέργους και κυρίως νέους.

Εδώ, θέλω να τονίσω και το εξής: Σημασία έχει να δώσουμε προοπτική όχι μόνο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και επαναλαμβανόμενων πηγών πλούτου. Σας διαβεβαιώνω πως τέτοιες προοπτικές μπορούν να προέλθουν μόνο από την ανάπτυξη και όχι από νέες φορολογίες και περικοπές.


Ερ.: Αναφερθήκατε σε εργαζόμενους από τρίτες χώρες... Έχετε ολοκληρωμένη μεταναστευτική πρόταση στο πρόγραμμά σας;

Απ.:
Τα μέτρα που εισηγούμαι όσον αφορά το μεταναστευτικό λαμβάνουν υπόψη τους όχι μόνο τις κοινωνικές δυνατότητες για ενσωμάτωση συγκεκριμένου αριθμού μεταναστών, τους οποίους μπορεί να απορροφήσει η κυπριακή οικονομία σε συνθήκες κρίσης, αλλά και το ότι οφείλουμε να προστατεύσουμε το δημογραφικό και εθνικό χαρακτήρα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας.

Από εκεί και πέρα, είναι επείγουσα ανάγκη ο εντοπισμός και η άμεση απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στην Κύπρο. Προτείνω επίσης την επιβολή τιμωρίας και κατά των παρανομούντων εργοδοτών, που προσλαμβάνουν μετανάστες χωρίς νόμιμη άδεια παραμονής, σε βάρος της εθνικής οικονομίας αλλά και των Κυπρίων εργαζομένων.
 
Στις δεσμεύσεις μου συμπεριλαμβάνεται και η μη ανανέωση αδειών εργασίας και παραμονής αλλοδαπών, εφόσον αυτές έχουν λήξει. Ένα ακόμη πρόβλημα που εντοπίζεται στην Κύπρο είναι οι ψευδείς αιτήσεις πολιτικού ασύλου.

Πρέπει να προσδιορίσουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί πολιτικοί πρόσφυγες στη χώρα μας, και στις υπόλοιπες των περιπτώσεων να διακόπτεται η παροχή των επιδομάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία στους μέχρι τώρα δικαιούχους.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω, όμως, ότι αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική προϋποθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου από την πλευρά του κράτους, αλλά και πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ώστε να εξασφαλίζει συνθήκες ευημερίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης τόσο στους Κύπριους πολίτες όσο και στους νόμιμους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.


Ερ.: Σκοπεύετε να στραφείτε και στην πράσινη ανάπτυξη για να τονώσετε την κυπριακή οικονομία;

Απ.:
H πράσινη ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητά μου στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης. Κατ' αρχάς δεσμεύομαι ότι θα προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες παραγωγικές αναδιαρθρώσεις, με στόχο ένα νέο μοντέλο ενεργειακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού της Κύπρου.
 
Θα δώσουμε έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, στην αύξηση της αποδοτικότητας των ενεργειακών δικτύων, στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, στην εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που όπως γνωρίζετε παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις στην εποχή μας.

Παράλληλα, θα προχωρήσουμε με τη σταδιακή εγκατάσταση Ηλιακών και Φωτοβολταϊκών σε όλα τα κρατικά κτίρια, υπουργεία, σχολεία, νοσοκομεία με τη μέθοδο του ΒΟΤ. Εκεί όπου είναι εφικτό, θα δημιουργήσουμε κοινοπραξίες, στις οποίες θα καλέσουμε την ΑΗΚ να συμμετέχει.

Πέραν τούτων, όπως έχω ήδη δεσμευτεί και δημόσια, θα επαναφέρω το σχέδιο για απόσυρση παλιών οχημάτων, εισάγοντας όμως περιβαλλοντικά κριτήρια για τις εκπομπές ρύπων. Έχει αποδειχθεί ότι με την εφαρμογή τέτοιων σχεδίων, το κράτος έχει αυξημένα έσοδα από εισαγωγικούς δασμούς και ΦΠΑ εκπομπής ρύπων.

Επίσης, ακόμα ένα μέτρο που θεωρώ ότι έχει άμεση σχέση με την πράσινη ανάπτυξη είναι η αναδιάρθρωση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας μας. Προτείναμε την ενίσχυση της βιομηχανίας τροφίμων και σύνδεση της παραγωγής με τον τομέα των υπηρεσιών, ιδίως με τον τουρισμό. Για να καταστεί αυτό δυνατό, απαιτείται η δημιουργία ευέλικτης επιτροπής από τεχνοκράτες του υπουργείου Γεωργίας και του ιδιωτικού τομέα για άμεση ανάπτυξη του τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας και άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε τη συνέντευξη και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε τη συνέντευξη σημαντική, διαδώστε τη με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v