Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε δοκιμασία οι 310 για τον 25άρη

Σκηνικό που ευνοεί την συνέχιση της διόρθωσης, δίνει πλεονέκτημα στους πωλητές. Εμφανής η αδυναμία των τραπεζικών, που τελούν από σήμερα υπό επιτροπεία. Δελεάζει το «ταμείο» των μη τραπεζικών μετοχών.

Ζητείται αντίβαρο στην τραπεζική...ταλαιπωρία, σημείωνε στο χθεσινό σχόλιο του ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο οποίος μετρούσε το πτωτικό σερί του τραπεζικού κλάδου στις επτά συνεδριάσεις.

Στις 951 μονάδες πλέον ο Γενικός Δείκτης, στις 322 ο Ftse Large Cap με βαρίδι τις τράπεζες και οι πιο σώφρονες παίκτες έχουν κατοχυρώσει ήδη μέρος των κερδοφόρων θέσεων τους. Με γνώμονα την βραχυπρόθεσμη τάση το περίπου 1 / 4 έχει ρευστοποιηθεί, κατοχυρωθεί και κάνει ταμείο. Με τις τράπεζες προ της...ανησυχίας & επιφυλακτικότητας της ανακεφαλαιοποίησης άλλο ένα 1 / 4 είναι προς κατοχύρωση, ενώ σε ενδεχόμενη πιεστικότερη κίνηση του...25άρη προς τις 310 μονάδες άλλο ένα 1 / 4 θα πρέπει να είναι έτοιμο προς ρευστοποίηση.

Μένουμε σε αυτά και παρακολουθούμε λίγο πιο στενά τις εξελίξεις στον κλάδο των τραπεζών, την διεθνή τάση, τις προειδοποιήσεις Juncker για το...ακριβό ευρώ, την πρόθεση της Bundesbank να «επαναπατρίσει» τον γερμανικό χρυσό και βεβαίως μετράμε πολύ προσεκτικά τους κυματισμούς της βραχυπρόθεσμης κίνησης. Εναν το πολύ δύο ακόμη και θα έχουμε επαρκή σήματα εξόδου μέχρι νεοτέρας.

Τι λένε τρεις ειδικοί της αγοράς (Θεόδωρος Κρίντας, Ιωσήφ Παπαδογιάννης και Μάνος Χατζηδάκης ) στο ενδιαφέρον θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη, σε μία συγκυρία που «χρωματίζεται» κυρίως από τις εξελίξεις στις τράπεζες (η Αναστασία Παπαιωάννου αναφέρεται στο ενδεχόμενο απολύσεων του ΤΤ, τα σενάρια και τις σκέψεις της Τρόικας) που επί μέρους μεγέθη/αριθμοί ανακάμπτουν. Από σήμερα δε, 16 Ιανουαρίου, ενεργοποιούνται και οι επίτροποι στις τράπεζες.

Βέβαια την ίδια στιγμή η κοινωνία βιώνει σε πολλούς τομείς ανθρωπιστική κρίση (λ.χ. υγεία, σίτιση κ.α.) ενώ το πολιτικό προσωπικό τυρβάζει μεταξύ λίστας Λαγκάρντ- Διώτη και φορο-καταιγίδας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση διορατικών παραγόντων της αγοράς το ΧΑ ή καλύτερα σημαντικοί κλάδοι του και μετοχές έχουν πολλούς λόγους για να υποχωρήσουν, να διαμορφωθούν εκ νέου χαμηλότερες (και ίσως ελκυστικότερες) αποτιμήσεις.

Πάντως το ανοδικό δέλεαρ και κίνητρο έχει εξασθενήσει αισθητά μετά την αδυναμία (ή μη διάθεση) για άμεση συνέχιση της πορείας προς τις 1.030 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Ο Ftse Large Cap «δοκιμάζει» τις 310 μονάδες, που από την «τύχη» τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η βραχυπρόθεσμη τάση.

Εάν δηλαδή θα πρέπει να αναμένεται μία...τεχνική αναπήδηση και πάλι προς τις 330-340 ή περαιτέρω ταλαιπωρία προς τις 300 και...βλέπουμε μονάδες. Εκτίμηση μας, πως σήμερα το πολύ αύριο θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και σαφέστερες ενδείξεις για την τακτική, που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Περίπου, όπως περιγράφηκε στην αρχή του κειμένου.

Στην τελική φάση για την διαδικασία εκχώρησης του φορέα του Ελληνικού με την Lamda Development εντός παιδιάς και το Κατάρ εκτός. Για όσους περίμεναν και πόνταραν στο ενδεχόμενο παρουσίας των Αράβων και έτρεφαν φρούδες ελπίδες για ενδεχόμενη συμμετοχή τους, οι άραβες του Κατάρ εάν και όταν αποφασίσουν να επενδύσουν ουσιαστικά και όχι μέσω...δημοσιευμάτων, επικοινωνιακών προσπαθειών των κυβερνητικών (και της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης για να μην παρεξηγούμεθα) θα μας δώσουν το σήμα ολοκλήρωσης του μακροπρόθεσμου πτωτικού κύκλου, το πρώτο έναυσμα για επιστροφή στην ανάπτυξη. Όποιος γνωρίζει πως ακριβώς κινούνται τα κεφάλαια του Κατάρ, ο Εμίρης κ.λ.π και ποιές είναι οι συμμαχίες τους στην ευρύτερη περιοχή καταλαβαίνει τι εννοούμε.

Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο θα εντάσσαμε και τα νεότερα από το μέτωπο της ΔΕΠΑ με τον Μιχάλη Καϊταντζίδη να αναλύει όλες τις πτυχές της υπόθεσης και δη τις γεωστρατηγικές. Εξαιρετικά χρήσιμο άρθρο- πλοηγός για το που πάμε.

Όμως βραχυπρόθεσμα η προσοχή μας παραμένει στραμμένη στην διόρθωση που εξελίσσεται, αναζητώντας τα πιθανά σημεία στήριξης κυρίως των μη τραπεζικών σηματωρών.

Εμφανέστατες από εχθές οι ενδείξεις «κόπωσης» και πιθανότατης υποχώρησης και για τον δείκτη FtMid με μετοχές-κλειδιά της κατηγορίας να έχουν δώσει πλουσιότατες υπεραξίες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και σε αυτή την περίπτωση με ακόμη ένα, το πολύ δύο σήματα θα πρέπει να λαβαίνουμε τα μέτρα μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v