Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται αντίβαρο στην τραπεζική ταλαιπωρία

Επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τραπεζικό δείκτη, με αθροιστικές απώλειες 16% και τεχνικό "σήμα εξόδου". Κέρδη για Intralot, Frigoglass, θετικό πρόσημο για MIG, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.

Ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 15,99%, τεχνικά επιβεβαίωσε το σήμα εξόδου, όπως και όλοι ανεξαιρέτως οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι και το Χ.Α. καλείται να βρει άμεσα το "αντίδοτο" στις Τραπεζικές πιέσεις, προκειμένου να μην επαληθευτούν αυτοί που άρχισαν να υποστηρίζουν ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, τα υψηλά Ιανουαρίου τα “είδε” χθες (!)

Απόλυτα επιφυλακτική και η Eurobank Eq. η οποία στην σημερινή έκθεσή της, με τίτλο “κατεβάζοντας ταχύτητα”, μεταξύ άλλων αναφέρει: “ Έπειτα από μια εντυπωσιακή άνοδο που οδήγησε τους Ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς τίτλους (μετοχές, ομόλογα) σε υψηλά τριών ετών αισθανόμαστε την ανάγκη να αναθεωρήσουμε τη στάση μας για τις Ελληνικές μετοχές”, μπαίνοντας σε περίοδο επαγρύπνησης.

Πρώτον, για τεχνικούς λόγους: Η άνοδος πραγματοποιήθηκε με περιορισμένη συμμετοχή από θεσμικούς επενδυτές και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Δεύτερον λόγω θεμελιωδών λόγων: Έπειτα από την πρόσφατη άνοδο οι Ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται, πλέον, κατά μέσο όρο κοντά στα επίπεδα των μετοχών της Περιφερειακής Ευρώπης (6 φορές Ev/EBITDA του 2014), αποτίμηση που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για περαιτέρω άνοδο.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΑΧΕ, η Αγορά θα διατηρηθεί κοντά στα τρέχοντα υφιστάμενα επίπεδα τους επόμενους έξι μήνες καθώς θα απορροφά τα τρέχοντα επίπεδα τιμών/αποτιμήσεων χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα μεγάλων διακυμάνσεων ενδιάμεσα.

Η χρηματιστηριακή, λόγω σημαντικής υπεραπόδοσης αφαίρεσε από το χαρτοφυλάκιο των κύριων επενδυτικών επιλογών τους Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και Jumbo, πρόσθεσε τον ΟΠΑΠ και διατήρησε τους ΟΤΕ και Μέτκα.

Το γεγονός ότι ο Δείκτης ανέκαμψε κάπως από τα χαμηλά ημέρας δεν λέει απολύτως τίποτα, καθώς κάποιοι τίτλοι του 25αρη, όπως οι Alpha Bank, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Folli Follie Group “είδαν” το χαμηλό ημέρας στο τελευταίο 15λεπτο της συνεδρίασης.


Πως κινήθηκαν οι τράπεζες

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, προσπάθεια αντίδρασης από την μετοχή της Αττικής (μετά το ανηλεές σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι εν δυνάμει πωλητές έχουν ολοκληρώσει το “έργο” τους.

Τεχνικά, ο Τραπεζικός δείκτης επιβεβαίωσε την καθοδική διάσπαση της στήριξης στις 225 μονάδες και όλα θα παιχτούν στις 206 (σήμερα ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 205,22 μονάδες) και στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 200 μονάδων.

Η μετοχή της Alpha Bank άφησε πίσω της την στήριξη στα 1,32 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 1,23 ευρώ.

Ο τίτλος της Εθνικής, ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 1,18 ευρώ (-6,35%), όμως τελικά έκλεισε υψηλότερα από την στήριξη των 1,22 ευρώ, αφήνοντας “ανοιχτούς λογαριασμούς” για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Σχετικά ανάκαμψη από το χαμηλό ημέρας των 0,2820 ευρώ (-5,69%) και για την Πειραιώς, που όμως έκλεισε χαμηλότερα από την στήριξη των 0,2920 και η αμέσως επόμενη οριοθετείται στα 0,25 ευρώ.


Η υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών από Moody's

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν και οι τίτλοι των Κυπριακών Τραπεζών, στον απόηχο της υποβάθμισης της Moody΄s.

Πιο συγκεκριμένα, η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τρ. Κύπρου σε “Caa2” από “Caa1” προηγουμένως, της CPB σε “Caa2” από “Caa1” προηγουμένως και της Ελληνικής Τράπεζας σε “Caa2” από “B3” προηγουμένως, θέτοντας αρνητικό "outlook" και για τις τρεις τράπεζες.

Όπως ανέφερε ο οίκος, η υποβάθμιση των τριών Κυπριακών Τραπεζών είναι συνέπεια της προηγούμενης υποβάθμισης στις 10/1 της Κυπριακής οικονομίας.

Ασφαλώς και οι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Τραπεζικό δείκτη είναι πολλές και το σενάριο για αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα ισχυροποιείται. Όμως σε μία μάλλον “υποψιασμένη” Αγορά και αν δεν υπάρξει κάποια είδηση – καταλύτης, κάθε αντίδραση θα είναι απλά ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Για να υπάρξουν τεχνικές ενδείξεις βραχύβιας αλλαγής τάσης, πρέπει ο Τραπεζικός δείκτης να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 246 μονάδων, η Alpha Bank υψηλότερα των 1,54 ευρώ, η Εθνική υψηλότερα των 1,45 ευρώ και η Πειραιώς υψηλότερα των 0,36 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 11.02 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 941,02 μονάδες (-2,82%), αλλά τελικά “έσωσε” την στήριξη των 950 μονάδων, κλείνοντας στις 951,05 μονάδες με απώλειες 1,78%.


Η τεχνική εικόνα για τον FTSE25

Σχετικά χειρότερη η τεχνική εικόνα για τον FTSE25 που επηρεάζεται σημαντικά και από τις Τραπεζικές απώλειες. Η καθοδική διάτρηση των 330 μονάδων, που έδωσε και σήμερα επιβεβαίωση, έδωσε σήμα εξόδου σε “intraday” γράφημα, καθώς σήμερα χάθηκε και η ισχνή στήριξη στις 327 μονάδες και δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η πιο ισχυρή στις 321 μονάδες.

Πλέον για να πάρουμε καινούργιο σήμα εισόδου στο “intraday” χρειαζόμαστε μία διάσπαση των 336 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας την οποία πραγματοποίησε σήμερα. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,07% από 4,11% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Οι πολιτικές εξελίξεις αυξάνουν τον κίνδυνο αναταράξεων στις Αγορές των ομολόγων της Ευρωπεριφέρειας, σύμφωνα με την Morgan Stanley. Όπως εκτιμά ο διεθνής οίκος, η Τραπεζική διάσωση για την Κύπρο έχει αναβληθεί ελλείψει στήριξης από την Γερμανική Bundestag, ενώ ο Κυβερνητικός συνασπισμός της Ελλάδας θα μπορούσε σύντομα να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή αν συνεχιστούν οι “αποστασίες” με τον ίδιο ρυθμό.

Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία, η ανανεωμένη συνεργασία μεταξύ του κόμματος του Μπερλουσκόνι “Λαός της Ελευθερίας” και της Λέγκας του Βορά ενέχει τον μη αμελητέο κίνδυνο κανένα κόμμα να μην εξασφαλίσει την πλειοψηφία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτροχιασμό ορισμένων κρίσιμων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μεγάλες Αγορές στην Ασία και τους Ιαπωνικούς δείκτες σε υψηλά 32 μηνών, καθώς συνεχίζουν να ευνοούνται από την παρατεταμένη αποδυνάμωση του γεν.

Ελεγχόμενες απώλειες στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και το ξεκίνημα της Wall Street, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στην Ουάσινγκτον ένα δεύτερο κύκλο δύσκολων διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.

Σύμφωνα με αναλυτές, η διαμάχη για την αύξηση του ορίου αναμένεται σφοδρή με τους Ρεπουμπλικάνους να επιμένουν σε περικοπές δαπανών και τον Αμερικανικό Πρόεδρο να τους προειδοποιεί να μην επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν το θέμα του χρέους για να ζητήσουν ανταλλάγματα.


Το εμπορικό πλεόνασμα στην Ευρωζώνη

Ξεπέρασε τις προσδοκίες το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης, καθώς το Νοέμβριο ενισχύθηκε στα 13,7 δισ. ευρώ, από 9,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν μικρότερη αύξηση του πλεονάσματος στα 10 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 5% ενώ οι εισαγωγές έμειναν αμετάβλητες. Σε μηνιαία βάση οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,8% ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,5%.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της Χώρας, προβλέποντας πτώση 1,9% του ΑΕΠ το 2013. Στην προηγούμενη έκθεση του Φθινοπώρου η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας προέβλεπε συρρίκνωση 1,6% του ΑΕΠ του 2013. Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης 1,3% το 2014, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον αν θα επιβληθούν επιπλέον μέτρα λιτότητας από την τρόικα.

H Fitch Ratings προειδοποίησε ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, ακόμη και εάν η Μαδρίτη μπορεί να χρηματοδοτείται πλήρως από τις Αγορές.
 
Ο επικεφαλής Κρατικών αξιολογήσεων David Riley δήλωσε πως οι κίνδυνοι υποβάθμισης της Ισπανίας παραμένουν και αφορούν την ικανότητα της να προχωρήσει σε μείωση του ελλείμματος, στο κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και την αναπτυξιακή πορεία της Χώρας.

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Γερμανικής οικονομίας θα προχωρήσει η Κυβέρνηση Μέρκελ σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει δημοσίευμα της “Handelsblatt”, ενώ και τα στοιχεία για το 2012 αποδεικνύονται χαμηλότερα των προσδοκιών.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε το 2012 κατά 0,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 0,8%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Επισημαίνεται ότι το 2011 η Γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3%. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο στόχος για την ανάπτυξη του 2013 μειώνεται στο 0,5% έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 1%.

Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει μία Κεντρική Τράπεζα είναι να αυξήσει πρόωρα τα επιτόκιά της” δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke, στέλνοντας σαφές μήνυμα στις Αγορές, ενώ κάλεσε το Κογκρέσο να συμφωνήσει για την αύξηση του ορίου χρέους της Χώρας ώστε να αποτραπεί η καταστροφική στάση πληρωμών, τονίζοντας επίσης ότι η Αμερικανική οικονομία κινδυνεύει ακόμη από το πολιτικό αδιέξοδο αναφορικά με το έλλειμμα των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θα συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2013, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Σαν Φρανσίσκο, John Williams. "Έχουμε υποδείξει ότι θα συνεχίσουμε αυτές τις αγορές ωσότου η εικόνα για την Αγορά εργασίας βελτιωθεί σημαντικά, σε ένα πλαίσιο σταθερών τιμών" σημείωσε.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ αναφορικά με το όριο χρέους κρούει η Fitch Ratings που απειλεί με υποβάθμιση τη μεγαλύτερη οικονομία του Πλανήτη. “Ενδεχόμενη νέα αναβολή αποφάσεων μπορεί να πυροδοτήσει αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ” αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, που εκτιμά ότι η κρίση στην Ευρωζώνη και ο “δημοσιονομικός γκρεμός” στις ΗΠΑ θα είναι οι βασικοί καταλύτες για το Παγκόσμιο πιστωτικό outlook.

Για την Ευρωζώνη προειδοποιεί ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις, όσον αφορά την μετατόπιση προς μια βαθύτερη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση, καθώς και τον τερματισμό της επικίνδυνης αλληλεξάρτησης μεταξύ Κρατών και Τραπεζών.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,5%, περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν, τον Δεκέμβριο στην Αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,2% στις πωλήσεις μετά το +0,4% του προηγούμενου μήνα. Στο σύνολο του 2012 οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 5,2% σύμφωνα με τα στοιχεία.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο δείκτης τιμών χονδρικής μειώθηκε 0,2% τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση 0,1% μετά την άνοδο 0,8% του Νοεμβρίου.

Τέλος, ο δείκτης μεταποίησης Empire τον Ιανουάριο παρέμεινε σε μεγέθη που δείχνουν συρρίκνωση επί έκτο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης, που καλύπτει την δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης διολίσθησε στο -7,8 από -7,3 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο -2,8.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι καλές μετοχικές αξίες αναμένεται να αναδειχθούν στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά κατά το 2013, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας, σημειώνοντας ότι οι Τραπεζικές μετοχές είναι για τους πάρα πολύ υπομονετικούς επενδυτές, με βάθος χρόνου το οποίο κανείς δεν μπορεί να το προσδιορίσει αυτή τη στιγμή, αλλά ίσως φτάνει στο τέλος της δεκαετίας.

Η ανακοίνωση της διαδικασίας που θα ακολουθήσει η Attica Bank, δίνει ένα στίγμα των όσων θα πρέπει να αναμένουμε, αλλά η συγκεκριμένη Τράπεζα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς πιθανολογείται πως ο βασικός μέτοχος, το ΤΣΜΕΔΕ θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.

Η Attica Bank διαθέτει αρκετά καλό χαρτοφυλάκιο ενεργητικού, ως προς τις επισφάλειες και τα ομόλογα, συγκριτικά με άλλες τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, υπάρχει το ενδεχόμενο αφελληνισμού των τραπεζών, εφόσον δεν καλυφθούν οι ΑΜΚ, καθώς το ΤΧΣ είναι υποχρεωμένο σε ένα χρονικό διάστημα να πουλήσει τις μετοχές που θα αποκτήσει. Τότε είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους κάποια Υπερεθνικά κεφάλαια, ή ακόμη Γερμανικών, Γαλλικών και άλλης Εθνικότητας Τραπεζών.

Ωστόσο, οι διαδικασίες είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθούν, ενώ εάν αποδειχθεί πως το θέμα των επισφαλειών είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ ότι υπολογίζουμε σήμερα, ενδέχεται να υπάρξει και νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Η Τραπεζοκεντρική δομή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει φτάσει σε ιστορικό τέλος. Ένας μέρος του “έξυπνου” χρήματος έκανε μία μίνι αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων του, χωρίς να σημειωθεί κάποια σπουδαία αλλαγή, απλώς μετέφεραν τα κεφάλαιά τους από τον Τραπεζικό κλάδο προς μετοχές Επιχειρήσεων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα, η αδυναμία υπέρβασης των 1000 μονάδων, καθώς ο τζίρος δεν έφθασε σε τριψήφια νούμερα, είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαντικών ρευστοποιήσεων, με μοχλό πίεσης τις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου στον Τραπεζικό κλάδο.

Αν η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δεν εμφανίσει “αντίβαρο” στις Τραπεζικές πιέσεις, θα εισέλθει σε μία περίοδο ταλαιπωρίας που μπορεί να απειλήσει το ανοδικό momentum.

Από την άλλη, δίνεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία η Σοφοκλέους να αλλάξει την Τραπεζοκεντρική της κουλτούρα, αλλά και την “αγελαία” συμπεριφορά που ακολουθεί την εκάστοτε τάση και να τις αντικαταστήσει με “αναζήτηση της ποιότητας”, αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.


Έξι οι διασωθέντες τίτλοι στο FTSE25

Έξι οι διασωθέντες τίτλοι από το ταμπλώ του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ (+0,48%), ΟΠΑΠ (+0,16%), Intralot (+1,46%), Frigoglass (+1,51%), MIG (+0,87%) και ΟΛΠ.

Ο τελευταίος ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 17,50 ευρώ, μέσω “ανοιχτών” εντολών αγοράς, πριν τις τελικές δημοπρασίες, βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 18,82 ευρώ (όταν το πρώτο “bid” βρισκόταν στα 18,05 ευρώ) και τελικά έκλεισε στα 18,37 ευρώ με ανεκτέλεστο αγορών 8219 τεμ.

Από την πλευρά των “κόκκινων”, απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Τέρνα Ενεργειακή και Alpha Bank, του 4% για Jumbo και του 3% για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο και Πειραιώς, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Κακή η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 120 πτωτικών και σε 24 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Fourlis, Audiovisual, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΘ, Υγεία, Πλ. Θράκης και Ικτίνος, ήταν μερικές από τις μετοχές που έδειξαν ότι έχουν τις αμυντικές διαθέσεις να μην υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.


------ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τον όγκο συναλλαγών να αυξάνεται στα συμβόλαια του FTSE25 και να μειώνεται στα 48.285 συμβόλαια, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.673, τιμή εκκαθάρισης 324,5) κινήθηκαν μεταξύ 322 και 333,75 μονάδων, μειώνοντας το premium στο 0,65%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (10.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10.187), Alpha Bank (7.873), Πειραιώς (9.417), Κύπρου (1.014), ΟΠΑΠ (2.784), ΟΤΕ (2.778), MIG (3.309), Eurobank (685), Μυτιληναίο (1.081), Ελλάκτωρα (1.082), ΕΧΑΕ (336), ΔΕΗ (2.708), ΓΕΚ (958), Intralot (2.096), Ελ. Πετρέλαια (259), Σιδενόρ (343), Βιοχάλκο (152), Coca-Cola (149), CPB (306), Motor Oil (133), Jumbo (270).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap υποχώρησε στο 45%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα βελτιώθηκε στα 2624 δικαιώματα (1789 calls και μόλις 835 puts).

Δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.056.249 τεμ.), Εθνική (6.388.906 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v