Οι ξένοι δίνουν τον τόνο στη Σοφοκλέους

Προσεγγίζουν και πάλι τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι με θετικές αναλύσεις τους, τη στιγμή που στην αγορά δοκιμάζονται υψηλότερα σημεία αντίστασης. Εντείνονται οι αγορές στη μετοχή της Εθνικής. Υπεραποδίδουν Marfin, Εγνατία, ενισχύονται Μυτιληναίος, Δέλτα Project, συνεχίζεται η εισροή κεφαλαίων στην J&P ΑΒΑΞ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μία ανάσα από τα 36 ευρώ διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή η Εθνική (υψηλό ημέρας 36,10), καθώς τις τελευταίες ημέρες στους ξένους που λαμβάνουν θέσεις ήρθε να προστεθεί και ο αμερικανικός οίκος του Citigroup.

Να σημειωθεί πως αγοραστής στη μετοχή της Εθνικής εμφανίζεται σταθερά εδώ και αρκετές συνεδριάσεις η Merrill Lynch, προφανώς για λογαριασμό τελικών πελατών της.

Η εικόνα είναι συνολικότερα θετική για τα ισχυρά χαρτιά του ”20άρη”, καθώς ΟΤΕ (1,5%), Alpha Bank (1,3%), Πειραιώς (1,8%), Εμπορική (1,4%) και Αγροτική (3,1%) παραμένουν σε υψηλές τιμές.

Είναι ενδιαφέρον πως σε αυτά τα επίπεδα οι αγοραστές επιμένουν, με αποτέλεσμα ο τζίρος μόνο στις μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς να προσεγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ. Για την Πειραιώς θετική έκθεση δημοσιοποιεί και η Goldman Sachs συγκαταλέγοντας την τράπεζα μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών επιλογών της.

Νωρίτερα η CSFB είχε θέσει τον πήχη για τη Marfin στα 46,2 ευρώ, ενώ θετικά προσεγγίζουν και τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες άλλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι.

Να υποθέσουμε πως έρχεται η ώρα της υπεραντίδρασης των τραπεζών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς; Μέχρι τότε αρκούμαστε στη συνολικότερα καλή εικόνα που παρουσιάζει ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς, με τον Mid 40 να κερδίζει 1,4%.

Ο δείκτης μετοχών εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραποδίδει λόγω της θεαματικής ανόδου της μετοχής της Marfin κατά 7,1% στα 38,5 ευρώ, με συναλλαγές αξίας περίπου 10 εκατ. ευρώ. Κατά 8,3% ενισχύεται προς τα 7,80 ευρώ η μετοχή της Εγνατίας, με συναλλαγές αξίας 1,7 εκατ. ευρώ.

Ακολουθούν Ασπίς στα 4,08 ευρώ, Κούμπας στα 2,05 ευρώ, ΕΒΙΚ στα 6,36 ευρώ, Βαλκάν στο 1,32 ευρώ, Alco στο 1,35 ευρώ, Alcatel στα 3,72 ευρώ (με συναλλαγές 45 χιλ. τεμαχίων) με τη μετοχή να ξεφεύγει από ένα μεσοπρόθεσμο εύρος συσσώρευσης. Η μετοχή της Δέλτα Project με συναλλαγές 1,6 εκατ. ευρώ κερδίζει 2,8% και διαμορφώνεται στα 12,06 ευρώ, ενώ ακολουθεί και ο Μυτιληναίος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά του Άβακα, καθώς η παρουσίαση στην εκδήλωση του Citigroup στο Λονδίνο και τα νέα έργα που εξασφαλίζει η κατασκευαστική στην Πολωνία προσελκύουν και ξένους επενδυτές. Στη μετοχή της ΑΒΑΞ η αξία των συναλλαγών έφτανε στις 14:22 στο 1 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά διαμορφωνόταν και η μετοχή της Veterin στα 2,83 ευρώ με ποσοστό της τάξεως του 2,4%.

Δεδομένου ότι στα παράγωγα η σειρά μηνός Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε χωρίς σημαντικές εκπλήξεις, θα ήταν χρήσιμη η επαναπροσέγγιση του σημερινού υψηλού των 4.125,25 μονάδων με τον τζίρο να ξεπερνά τουλάχιστον τα 250 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v