Αυξανόμενη εισροή κεφαλαίων στη Σοφοκλέους

Ο ανοδικός κύκλος της Σοφοκλέους δείχνει να έχει ακόμα δρόμο υπό την βασική προϋπόθεση της συντήρησης του θετικού κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια, ενώ εκτιμάται πως η εισροή κεφαλαίων σε τράπεζες και επιμέρους τίτλους του 20άρη, εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής προεξόφλησης των μεγεθών τριμήνου και παρουσίασης του επιχειρησιακού οργανογράμματος της Εθνικής. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το τρίτο συνεχόμενο θετικό βήμα της αγοράς, σε εβδομαδιαία βάση, είναι προφανές πως πραγματοποιείται χάριν της διεθνούς συγκυρίας.

Του θετικού κλίματος που διαμορφώνεται διεθνώς και της αυξημένης εισροής κεφαλαίων από ξένους διαχειριστές, υπεράκτια σχήματα Ελλήνων εφοπλιστών, συμβούλων και λοιπών μεγαλοπαραγόντων του διεθνούς χρηματιστηριακού χώρου.

Αυτό αποτυπώθηκε εύγλωττα εχθές στις εντολές αγοράς που έφτασαν για παράδειγμα στην περίπτωση της Εθνικής μέχρι τα 36,10 ευρώ, στη μετοχή του ΟΤΕ μέχρι τα 20,04 ευρώ, ενώ ανάλογη τάση και διάθεση υπήρξε και στις μετοχές της Πειραιώς, του ομίλου Marfin, της Motor Oil, της Alpha Bank, της Αγροτικής, της Cosmote.

Και πώς να μην συμβεί αυτό όταν η Goldman Sachs ανεβάζει για την Πειραιώς τον πήχη στα 25,3 ευρώ, όταν η Credit Suisse ξεκινά την κάλυψη του ομίλου Marfin και θέτει τον πήχη κατ’ αρχήν στα 46,2 ευρώ.

Οι αγοραστές όμως επιμένουν σε μετοχές εταιριών που γνωρίζουν (Τιτάν, Motor Oil, Μυτιληναίος, Frigoglass, Φουρλής) ή μαθαίνουν τελευταία. Δεν είναι τυχαίο πως μετοχές εταιριών όπως J&P ΑΒΑΞ, Μηχανική, Νηρέας, μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στην ημερίδα του Citigroup στο Λονδίνο, προσέλκυσαν ικανό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Εάν σε αυτό το ρεύμα, που δημιουργείται από μία αυτοτροφοδοτούμενη κίνηση αυξανόμενης ρευστότητας, προστεθούν και οι κινήσεις όλο και περισσότερων ”εγχώριων” παικτών που ”αφυπνίζονται”, έχουμε μία σχετικά καλή εικόνα για την κατάσταση στην αγορά μας.

Ακόμη το παιχνίδι παραμένει στα χέρια των λίγων και ισχυρών, κυρίως των ξένων, των λίγων Ελλήνων συνεργατών τους και των κυβερνητικών που επωφελούνται άμεσα και έμμεσα από τη σταθερή ανάκαμψη της αποτίμησης της αγοράς, φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Από αυτή την άποψη και με απαραίτητη βασική προϋπόθεση την συντήρηση του θετικού κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια, θα διακινδυνεύαμε να πούμε πως ο ανοδικός κύκλος που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2003 δείχνει να έχει δρόμο. Άλλωστε, η αποτίμηση του ΧΑ ως ποσοστό στο ΑΕΠ (περίπου 82%) διαμορφώνεται σε λογικό επίπεδο.

Όσον αφορά στη συνέχεια εκτιμούμε πως η αυξημένη εισροή κεφαλαίων σε τραπεζικές μετοχές και επιμέρους τίτλους του 20άρη, εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής προεξόφλησης των μεγεθών τριμήνου και παρουσίασης του επιχειρησιακού οργανογράμματος της Εθνικής.

Εάν συντηρηθεί το θετικό κλίμα, κάτι που δεν αποκλείουν οι αναλυτές, η μέχρι τώρα διαμόρφωση των βασικών δεικτών αποτελεί έναν ικανό οδηγό πλεύσης.

Είναι ενδεικτικό πως από την αρχή της χρονιάς ο Γενικός Δείκτης κέρδιζε (μέχρι και την συνεδρίαση της Πέμπτης) 11,7%. Αντίστοιχα ο FTSE 20 ενισχύονταν κατά 11,6%, ο Mid 40 κατά 35,2% και ο SC 80 κατά 30,8%.

Δεν είναι τυχαίο πως την ίδια περίοδο για περίπου 25-30 μετοχές η απόδοση ξεπερνούσε το 100%.

Παραμένουμε θετικοί μεσοπρόθεσμα κυρίως όμως μακροπρόθεσμα, διατηρούμε την ψυχραιμία μας στις απαραίτητες και αναπόφευκτες διορθώσεις.

Καλό Σαββατοκύριακο

---------------------

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ενδέχεται να πραγµατοποιήσει µικρή συσσώρευση που θα έχει περισσότερο χαρακτήρα κατοχύρωσης κερδών και αναδιάρθρωσης θέσεων πριν την επόµενη ανοδική απόπειρα που θα τον φέρει κοντά στα επίπεδα των 4.200 - 4.220 µονάδων, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η εκτίµηση αυτή ενισχύεται και από το ενδεχόµενο πιθανής παύσης του ανοδικού ράλι των ξένων αγορών που κατά κύριο λόγο τροφοδότησε την εγχώρια τάση αφού ουσιαστικά δεν υπάρχουν ακόµα εταιρικά αποτελέσµατα που θα έδιναν την απαραίτητη δυναµική για πιο ζωηρές εισροές.

Από την άλλη πλευρά η πιθανή τοπική διόρθωση αναµένεται να ενεργοποιήσει υποεπενδεδυµένα χαρτοφυλάκια που αναζητούν ηµέρες αδυναµίας προκειµένου να βελτιώσουν την προσαρµογή τους στην τάση του Γενικού Δείκτη.

Συµπερασµατικά η κίνηση έως το 4.200 παραµένει σε ισχύ και το στοίχηµα των νέων υψηλών περνάει πρώτα από την απόφαση της FED και δευτερευόντως από την προσφορά που θα συναντήσει ο δείκτης στο εν λόγω επίπεδο.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.129,93 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 1,20%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 1,18%, ο Mid 40 κατέγραψε κέρδη 2,37% και ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 0,25%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τραπεζών (1,39%), ο κλάδος των Κατασκευών και Υλικών (2,24%), ο κλάδος Πρώτων Υλών (3,24%), ο κλάδος Πετρελαίου και Αερίου (2,02%) και ο κλάδος των Ασφαλειών (1,03%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-3,02%) και ο κλάδος Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-2,77%) και ο κλάδος του Εμπορίου (-0,30%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Χαϊδεμένος (22,15%), Χατζηκρανιώτη (15,96%), Unibrain (15,82%), Αλουμύλ (15,72%), Λανακάμ (15,67%), Βαλκάν Εξπορτ (12,39%), Τράπεζα Αττικής (12,21%), Byte (11,85%), Μάρακ (11,81%), Informer (11,40%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Άλμα Ατέρμων (-36,11%), ΑΕΓΕΚ (-15,60%), Μοχλός (-15,15%), Fanco (-13,33%), Τεχνικές Εκδόσεις (-12,66%), Ξυλεμπορία (ΠΑ -11,67%), ΑΕΓΕΚ (ΠΟ -10,11%), Ευρωσυμμετοχές (-10,00%), Ναυτεμπορική (-9,29%), Πετζετάκις (-8,26%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v