Παιχνίδι κέντρου στο Χρηματιστήριο

Άνοδος στη Σοφοκλέους με το ΓΔ να κινείται σε ένα εύρος διακύμανσης μόλις 17 μονάδων. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Eurobank Properties, Folli. Σε χαμηλό 58 μηνών οι συναλλαγές στην ΕΤΕ. Πτώση για ΔΕΗ, Motor Oil.

Αν η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και τελευταία του παρελθόντος μήνα, επιβεβαίωσε τα σενάρια που υποστηρίζουν ότι ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα ξαναχάσει την επαφή του με τις 1000 μονάδες, έστω και αν χρειαστεί να επιστρατευθούν και τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών, η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις όσων υποστηρίζουν ότι χρειάζεται "το κάτι παραπάνω" προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να υπερκεράσει την "απροσπέλαστη" ζώνη 1025 - 1050 μονάδες.

Έτσι σε μία απόλυτα "ρηχή" Αγορά, συνεχίζεται το "rotation" στους ημερήσιους Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις χαμηλότερα του 25αρη και η συναλλακτική απαξίωση που αργά αλλά σταθερά, επεκτείνεται σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι λίγα λεπτά μετά τις 16.30 και ενώ η συνεδρίαση είχε μπει στο τελευταίο αποφασιστικό ημίωρο, 87 μετοχές είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλες 56 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμ. (!)

Με τις μισές μετοχές συναλλακτικά απονευρωμένες και να μην δικαιολογούν την παρουσία τους στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ασφαλώς και δείχνει δυσεπίλυτος ο γρίφος στο κατά πόσο μπορούν να "τεντωθούν" οι αποτιμήσεις στις υπόλοιπες, συναλλακτικά, ενεργές, μετοχές και κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί ο "άρρωστος συγκεντρωτισμός, όπου λιγότεροι από 10 τίτλοι να αποσπούν επί καθημερινής βάσεως περισσότερο από το 60% του συνολικού τζίρου (!)

Ο σημερινός τζίρος στα 53,2 εκατ. από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΑΠ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΧΑΕ), ενώ το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε μόλις επτά τίτλους (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα μάλλον στενό εύρος περίπου 17 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1008,84 (-0,51%) και υψηλό τις 1025,79 μονάδες (+1,16%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1022,73 (+0,85%) και τελικά έκλεισε στις 1021,8 μονάδες με κέρδη 0,76%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τίτλους του FTSE25, δεν "είδαν" αρνητικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Eurobank Properties, Folli Follie Group.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στην παρούσα φάση, το μόνο θετικό σημάδι είναι η διατήρηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 980 μονάδων, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Από εκεί και πέρα η Αγορά προσπαθεί να τιμολογήσει την επιστροφή της πολιτικής αστάθειας, το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, την απαίτηση της τρόικας για λήψη νέων μέτρων, την παντελή έλλειψη ρευστότητας από την Αγορά και το συνεχιζόμενο κλείσιμο των Επιχειρήσεων.

Από την άλλη, οι εξωτερικοί παράγοντες (Ιταλία, ΗΠΑ) δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., εκτός και αν το διεθνές κλίμα επιδεινωθεί σημαντικά.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή του Πρωθυπουργού πρέπει να συνοδευτεί από επενδύσεις και σταθερότητα στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί άμεσα σημαντική ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, το περιθώριο για περαιτέρω χειρισμούς εξαντλείται και αυτό θα έχει άμεση επίδραση στις αποτιμήσεις των εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Συμπερασματικά είναι επιτακτικό να δημιουργηθεί άμεσα στην Αγορά η αίσθηση εξόδου από την μακροχρόνια κρίση και η δημιουργία προοπτικής, προκειμένου Ιδιώτες και Επιχειρήσεις να αρχίσουν να πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Σε κάθε άλλη περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Versal ΑΕΠΕΥ, η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη (!)

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Όπως προαναφέρθηκε, σε ασκήσεις ψυχραιμίας και μικτά πρόσημα αναλώνονται οι διεθνείς Αγορές, ενώ πιέζεται σημαντικά ο χρυσός, ο οποίος την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές υποχωρεί χαμηλότερα από τα 1300 δολάρια. Δηλαδή και χρυσός κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με την λογική των εξελίξεων, επιβεβαιώνοντας το χρηματιστηριακό ρητό που αναφέρει ότι "εκεί που τελειώνει η λογική, ξεκινούν οι Αγορές" (!)

Από εκεί και πέρα και σήμερα την "μερίδα του λέοντος" στις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών, αποσπούν οι εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ιταλία.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία ανέβηκε σε ένα νέο επίπεδο, αναφέρει σε ανάλυσή η Goldman Sachs. Το πολιτικό αδιέξοδο αρχίζει να διαγράφεται σε μία δυσχερή συγκυρία για την Ιταλία, οπότε και μπαίνει σε διαπραγμάτευση ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, ο οποίος θα πρέπει να παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους εταίρους στα μέσα Οκτωβρίου. Στην Ιταλία αποτελεί πρόβλημα διαρκείας το υψηλό χρέος, που εκτιμάται στο 130%, η υψηλότερη ανεργία από το 1993 και η έλλειψη προόδου στις διαρθρωτικές αλλαγές εξαιτίας της πολιτικής παράλυσης. Αυτό μπορεί να αποθαρρύνει την εμπιστοσύνη της Αγοράς και να απομακρύνει την ανάκαμψη στην οικονομία.

Παράλληλα, τα δύο τρίτα των Ιταλικών Κρατικών ομολόγων βρίσκονται στα χέρια Ιταλών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Ιταλία έχει χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του 2013 και υπάρχει μία περιορισμένη έκδοση ομολόγων, που λήγει από τώρα μέχρι το τέλος του έτους, 18 δισ. το Νοέμβριο και 20 δισ. το Δεκέμβριο. Η Κυβέρνηση δεν έχει προγραμματίσει δημοπρασίες μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, οπότε σχεδιάζει να διαθέσει έντοκα και στις 11 Οκτωβρίου τριετές ομόλογο.

Μία κρίση θεσμικού χαρακτήρα μπορεί να αφήσει πίσω την Ιταλία σε σχέση με την ανάκαμψη που αναμένεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κίνδυνος υποβάθμισης, ο οποίος θα μειώσει τη διεθνή ζήτηση για Ιταλικά χρεόγραφα. Και σε σχέση από τις 18 Ιουλίου η ΕΚΤ έχει ήδη ανεβάσει τη μείωση ενεχύρων ως προς τα Κρατκά ομόλογα σε "BΒΒ-" από "BΒΒ+". Εάν η Ιταλία υποβαθμιστεί και από τον DBRS, Καναδικό φορέα, τότε θα οδηγηθεί σε μία μείωση της αξίας των ενεχύρων, η οποία ανάλογα με την ωρίμανση θα κυμανθεί από 5,5 έως 8,5% ανά ομόλογο. Αυτό θα δημιουργήσει νέα αύξηση του κόστους δανεισμού για τις Ιταλικές Τράπεζες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στα 10 δισ. δολ. την εβδομάδα υπολογίζει ο Λευκός Οίκος το κόστος από το κλείσιμο των βασικών λειτουργιών της Κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αν η κατάσταση στις ΗΠΑ διαρκέσει μια εβδομάδα, οι απώλειες από το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου θα είναι της τάξης του 0,2%.

"Κατά τη γνώμη μας η συζήτηση για το 'ταβάνι' χρέους δημιουργεί μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας που θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη, τις επενδύσεις και τις προσλήψεις στις ΗΠΑ. Ωστόσο αν το όλο ζήτημα λυθεί σύντομα τότε δεν υπάρχει κίνδυνος για την αξιολόγηση της Χώρας", αναφέρει η S&P.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι πιθανότητες συνηγορούν σε μια βραχυπρόθεσμη αποστροφή ρίσκου, η Barclays θεωρεί πως το βασικό είναι το deal γύρω από το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ και ενδεχομένως αυτό το κενό διάστημα να ενδυναμώσει τις θέσεις Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατών και η UniCredit τονίζει ότι όλα τα φώτα εστιάζονται στις συζητήσεις γύρω από το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, ενώ πιστεύει πως όσο οι ώρες θα περνούν οι Ρεπουμπλικανοί θα πιέζονται να συμφωνήσουν.

Η Citi εκτιμά ότι η πιο σοβαρή συνέπεια της κατάστασης αυτής θα μπορούσε να είναι η ανησυχία των Αγορών ότι πλησιάζει ο "κίνδυνος" μιας άλλης ρήξης, που αφορά στο όριο του δημοσιονομικού χρέους. Η παρούσα φάση σε σχέση με αυτό το ενδεχόμενο κρίνεται "όχι τόσο σοβαρή". "Ωστόσο, τη Δευτέρα, εάν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν φθάσουν σε συμφωνία για το 'ταβάνι' του χρέους έως τις 17 Οκτωβρίου, θα κηρυχθεί στάση πληρωμής του σχεδόν 17 τρισ. δολ. Εθνικού χρέους. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Χώρας. "Εάν οι ΗΠΑ κηρύξουν στάση πληρωμής ακόμη και σε μικρή αναλογία του χρέους, αυτό θα μπορούσε να 'τραβήξει το χαλί' κάτω από την Παγκόσμια οικονομία". "To Αμερικανικό χρέος είναι ο κεντρικός μοχλός της παγκόσμιας οικονομίας".

"Ενδεχομένως να χρειαστεί μια εβδομάδα ή και περισσότερο" για την επίλυση του αδιεξόδου που οδήγησε σε μερική διακοπή των λειτουργιών της Αμερικανικής Κυβέρνησης, εκτιμά η Nomura. Σημειώνει ωστόσο ότι η πραγματική προθεσμία αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του Ομοσπονδιακού χρέους, προειδοποιώντας ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση αναμένεται να φτάσει το πλαφόν των 16,7 τρισ. δολ. περίπου μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Η Nomura σημειώνει ότι περιμένει αύξηση των αντιδράσεων για το "shutdown" με την πάροδο του χρόνου, κάτι το οποίο αναμένεται να αυξήσει την πίεση της κοινής γνώμης για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στον προϋπολογισμό αλλά και στο χρέος.

"Δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας που δημιουργεί το αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό και με την Κυβέρνηση να χρειάζεται να αυξήσει το ΄ταβάνι΄ χρέους έως τις 17 Οκτωβρίου, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης των μετοχών", εκτιμά η Danske Bank.

Από την άλλη, η HSBC ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη των αναπτυγμένων και των αναδυόμενων Αγορών το 2013 και 2014. Ειδικότερα, δήλωσε πως οι αναπτυγμένες Αγορές θα εμφανίσουν ανάπτυξη 1,1% το 2013 και 1,7% το 2014 ενώ οι αναδυόμενες θα κινηθούν στο 4,5% το 2013 και 4,9% το 2014. Ειδικότερα, η HSBC αναθεωρεί τις προβλέψεις για ανάπτυξη 4,2% στην Ινδία το 2013 και 1,9% για την Βραζιλία. Παράλληλα, αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για ανάπτυξη 7,7% για την Κίνα, 1,9% για την Ιαπωνία και 1,3% για την Βρετανία.

Παραμένοντας στις διεθνείς Αγορές, στο ίδιο μήκος κύματος με τους υπόλοιπους αναλυτές και η έκθεση της Fitch.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας υπηρεσιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν αποτελεί από μόνη της παράγοντα υποβάθμισης. Ο διεθνής οίκος τονίζει ωστόσο πως το "λουκέτο" υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού και στις πιθανότητες να αυξηθεί έγκαιρα το ταβάνι του χρέους για να αποτραπεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ανεβάσει το όριο του Ομοσπονδιακού χρέους, η Fitch θα εξετάσει και πάλι την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Γυρίζοντας στα δικά μας και σε μία ακόμα απόλυτα επιλεγμένων κινήσεων συνεδρίαση, μάλλον συντηρητικά και με διαθέσεις "consolidation" κινείται ο Τραπεζικός κλάδος. Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που υποστηρίζουν ότι το πρόσφατο τηλεγράφημα του Reuters για επικείμενη νέα ΑΜΚ στην Eurobank, ύψους περίπου 1 δισ ευρώ "μούδιασε" τους traders, με πλέον ενδεικτική περίπτωση αυτή της Εθνικής που σήμερα διακίνησε τον χαμηλότερο όγκο των τελευταίων 58 μηνών, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 24/12/2008 (474986 τεμ.) (!)

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και βάσει της τεχνικής ανάλυσης, δύο είναι οι τίτλοι που τραβούν την προσοχή και πιο συγκεκριμένα αυτοί των ΕΕΕ και ΕΥΔΑΠ.

Ξεκινώντας από τον πιο Δεικτοβαρή τίτλο, άσχετα αν αυτός, μέσω των δημοπρασιών, γύρισε και έκλεισε με θετικό πρόσημο, οι διαθέσεις που δείχνει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι μάλλον πλαγιοκαθοδικές. Πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν στα 21,20 ευρώ, καθώς αν διασπαστούν καθοδικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί σημαντική υποχώρηση μέχρι τα 19,20 - 19,00 ευρώ.

Σε υψηλά 60 μηνών επέστρεψε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ, επιβεβαιώνοντας την ανοδική διάσπαση της σχετικά ισχυρής αντίστασης στα 8,44 ευρώ. Αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" η κατάληψη του επόμενου ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 9,00 ευρώ, μάλλον είναι θέμα χρόνου...

Χαμηλότερα του 25αρη, προσπάθεια αντίδρασης, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Τρ. Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 333.333.333 νέες μετοχές της Τράπεζας που προέκυψαν από την μετατροπή 333.333.333 ομολογιών, με τιμή μετατροπής € 0,30 ανά μετοχή. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 1.033.006.393.

Νέα υψηλά 26 μηνών για τον τίτλο της Fourlis, που υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 3,55 ευρώ. Σημαντικά επίπεδα για την βραχυπρόθεσμη πορεία του τίτλου τα 3,20 ευρώ ("stop loss" στους "long" και τα 3,60 ευρώ (ανοδική διάσπαση ανοίγει τον δρόμο προς την ζώνη 3,90 - 4,00 ευρώ).

Ακόμα χαμηλότερα, η Προοδευτική διακίνησε σήμερα όγκο συναλλαγών μήνα και πλέον, ενώ στην Flexopack διεκόπη το σερί των προηγούμενων πέντε πτωτικών συνεδριάσεων. Το γεγονός ότι η πρωινή ανοδική αντίδραση που οδήγησε την μετοχή μέχρι τα 3,39 ευρώ (+15,31%) αποδείχθηκε "fake" και η ενεργοποίηση του μόνιμου πωλητή μετά τις 12.50, αλλά και το κλείσιμο του τίτλου κοντά στα χαμηλά ημέρας, δίνουν το πρώτο λόγο σε όσους συνεχίζουν να ποντάρουν σε πιθανή "ουρά" πωλήσεων (!)

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης, με κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντική συρρίκνωση του όγκου συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.936 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου σημείωσε σχετικά καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,10%.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.137, 3.799 Οκτωβρίου, 3 Νοεμβρίου και 335 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 346,25) κινήθηκαν μεταξύ 342 και 349,75 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.334), ΔΕΗ (1.174), Alpha Bank (2.002), Εθνική (500), Πειραιώς (1.092), ΟΠΑΠ (431), Μυτιληναίο (172), MIG (177), ΓΕΚ (113), Βιοχάλκο (116), ΕΥΔΑΠ (114).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων του FTASE-25 η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 42% ενώ ο όγκος ήταν απογοητευτικός καθώς άλλαξαν χέρια μόλις 106 options (82 calls και 24 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (5.043.035 τεμ.), Εθνική (1.106.819 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v