Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο μικροσκόπιο (και) οι πολιτικές εξελίξεις

Η πορεία των ξένων αγορών και οι ενδοκυβερνητικές κόντρες καταλύτης για τη Σοφοκλέους. Ζητούμενο η αντίδραση του FTSE Large Cap προς τις 385 μονάδες. Κινητικότητα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Η προσοχή και στα παράγωγα.

Μεταξύ νέου ιστορικού υψηλού για τον S&P 500, υψηλών 5ετίας σε πολλά ευρωχρηματιστήρια (προχθές) και της μέγγενης της τρόικας στην Αθήνα για... νέα μέτρα, το ελληνικό χρηματιστήριο επιχειρεί την επαναφορά του στις κορυφές έτους.

Στις 1.139 μονάδες ο Γενικός Δείκτης εχθές, στις 379 μονάδες ο FTSE Large Cap, στις 1.140 μονάδες ο FT Mid και με τον τραπεζικό δείκτη στην περιοχή των 180-185 μονάδων φτάνουμε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και ταυτόχρονα της λήξης σειράς Οκτωβρίου στα Παράγωγα. Συνεδρίαση με κίνηση σχεδόν ανάλογη της προχθεσινής η Πέμπτη, με καθοδικό άνοιγμα, καταγραφή χαμηλών τιμών στο πρώτο μισό της ημέρας, μάζεμα, αγορές και ανοδική αντίδραση προς το κλείσιμο.

Προβλέψιμη η αγορά τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει διακύμανση κλασική μιας εξελισσόμενης διαδικασίας συσσώρευσης-μαζέματος στα υψηλά πριν επιχειρηθεί η τελική προσπάθεια για την καταγραφή «νέων υψηλών» έτους. Στόχος παραμένει πάντα η ανοδική κίνηση του 25άρη προς τις 400-410 μονάδες, με τις τράπεζες προς τις 200 μονάδες, την Εθνική πάνω από τα 4 ευρώ και ομοβροντία «νέων υψηλών» 3-5 ετών για μετοχές εισηγμένων όπου επικεντρώνονται τα «ισχυρά χέρια». Ξένα και εγχώρια, με το Reuters να αναφέρεται σε επιστροφή ξένων στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις τράπεζες για την παρακολούθηση της αγοράς από συγκεκριμένα κεφάλαια.

Ωστόσο την ίδια στιγμή οι δανειστές αυξάνουν την πίεση προς την Αθήνα για την λήψη νέων μέτρων με τη κυβέρνηση να έχει -όπως και να το δει κάποιος- ελάχιστα έως ανύπαρκτα περιθώρια ελιγμών αλλά και ανοχής από την κοινωνία. Σχετικό το θέμα της Έλενας Λάσκαρη, συνάμα ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί .

Ακόμη το χρηματιστήριο δεν δείχνει να λαβαίνει σοβαρά το ενδεχόμενο ενός... ατυχήματος (πολιτικού βεβαίως) μiας απρόβλεπτης κίνησης από την πλευρά του ρευστού πολιτικού πεδίου. Ποιoς όμως μπορεί να γνωρίζει σε απόλυτο βαθμό τι πραγματικά εξυφαίνεται στο παρασκήνιο, στα διάφορα κέντρα. Η αγορά αφήνει προς το παρόν τις... θεωρίες συνωμοσίας και τα απρόβλεπτα σενάρια στο περιθώριο και δείχνει να επείγεται να ακολουθήσει τις ξένες αγορές.

Τα «ισχυρά χέρια» παρόντα και ενεργά, ειδικά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις δίνουν ρεσιτάλ τακτικής και μεθοδικότητας.

Η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης είναι ενδεικτική της διάθεσης τους, οι ενέργειες τους σε μετοχές εταιρειών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανείς, ενώ τελευταία αχνοφαίνεται μία μικρή μετατόπιση του παιχνιδιού προς τις μικρότερες κατηγορίες. Ενδεχομένως ορισμένα εγχώρια επενδυτικά σχήματα να δράττονται της ευκαιρίας και να επιχειρούν προς την κατηγορία μετοχών όπως Παρνασσός, Centric. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη εάν επιβεβαιωθεί άμεσα.

Όμως το παιχνίδι παραμένει επικεντρωμένο σε μετοχές των FTSE Large Cap και FT Mid. Οι συναλλαγές και η απόδοση συγκεκριμένων μετοχών ενισχύει την εκτίμηση μας περί ελέγχου της αγοράς από τα ισχυρά χέρια.

Θεαματική άνοδος με αυξημένες συναλλαγές σε μετοχές σηματωρούς όπως είναι ο Μυτιληναίος, η Motor Oil, η Intralot, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και η MIG, τα Ελληνικά Πετρέλαια ή η ΕΛΛΑΚΤΩΡ δίνει ακόμη περισσότερους πόντους στο ενδεχόμενο της «τελευταίας ανοδικής κίνησης» προς (ή και υψηλότερα ) των κορυφών έτους. Μεστή ανοδική αντίδραση με τζίρους, με νέα υψηλά λ.χ. για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κινητικότητα στη «μεσαία», μόχλευση σε Eurobank και Attica Bank εν όψει της σημερινής συνεδρίασης, που χρήζει αυξημένης, πολύ αυξημένης προσοχής.

Από τεχνική πλευρά και εστιάζοντας κυρίως στην εικόνα των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων θα λέγαμε, πως οι 375-372 μονάδες παραμένουν βραχυπρόθεσμα σημείο αναφοράς και κάτω όριο, με ζητούμενη την αντίδραση του δείκτη προς τις 385 μονάδες. Εάν είναι δυνατόν με συναλλαγές περισσότερες από εχθές αν και λόγω του ΧΠΑ χρήσιμο είναι να συνυπολογίζουμε τον τζίρο που γίνεται στα Παράγωγα. Σημειωτέον πως στη χθεσινή συνεδρίαση στα ΣΜΕ του FTSE Large Cap ήταν υψηλός μεν, αισθητά μειωμένος όμως σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης και της Τρίτης. Όπως και οι θέσεις μετακύλισης στον επόμενο μήνα, Νοέμβριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v