Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει ακάθεκτη η Σοφοκλέους

Σε εξέλιξη ο «θερμός» χρηματιστηριακός Οκτώβριος με τον FΤSE 25 προς τις κρίσιμες 395 μονάδες. Νέα διαδοχικά υψηλά για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Folli Follie, METKA, ELPE αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σε ισχύ η επαναφορά των ΕΧΑΕ, MIG, ΜΟΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.λπ. Στην περιοχή-στόχο των 4,20-4,30 ευρώ η Εθνική.

Σε εξέλιξη η... επίθεση του FTSE 25 προς τις 400-410 μονάδες, καθώς η συνεδρίαση ξεκίνησε με ουρά εντολών αγοράς και αυξημένες συναλλαγές στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Προς τις 195 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, με τζίρο περίπου 13,5 εκατ. ευρώ σε Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, δηλαδή σχεδόν ο μισός του συνολικού που είχε αλλάξει χέρια στα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης.

Σε "νέα υψηλά" ο Γενικός Δείκτης, αφού νωρίτερα αντέδρασε έως τις 1.182 μονάδες, αν και ο δείκτης που μας απασχολεί περισσότερο είναι ο FTSE 25 που θα πρέπει να ξεπεράσει άμεσα (σήμερα-αύριο) τις 395 μονάδες για να παραμείνει ισχυρό το ενδεχόμενο καταγραφής «νέων υψηλών» και για αυτόν το βασικό δείκτη.

Στις 11.30 ο μεν Γ.Δ. ενισχυόταν κατά 1,65% στις 1.185 μονάδες, ο δε FΤSE 25 έως τις 393,49 μονάδες, με συναλλαγές 45 εκατ. ευρώ. Ο σηματωρός FT Mid συνέχιζε κατά 1,57% προς τις 1.175 μονάδες.

Ήπια ανοδική η τάση στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, με τον DΑΧ να παραμένει στην περιοχή των ιστορικά υψηλών του και το ευρώ να κερδίζει λίγα... σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Δεδομένης της εικόνας των ξένων αγορών παραμένουμε επικεντρωμένοι στο χρηματιστήριό μας και στην εξέλιξη της βραχυπρόθεσμα ανοδικής φοράς.

Θεαματική η κίνηση για τη μετοχή της Εθνικής, που έπιασε νωρίτερα τα 4,26 ευρώ, πρακτικά εισέρχεται στη ζώνη τιμών που θεωρείται λογική για μερική αποκόμιση κερδών. Θυμίζουμε παλιότερες αναφορές μας αρχικά (στις 27/9) για την ανάγκη συστράτευσης των τραπεζών «η άνοδος χρειάζεται και τις τράπεζες», εν συνεχεία με ανάρτηση διαγραμμάτων και σαφούς στοχοθέτησης για όλες τις μετοχές του κλάδου. Στις 9/10 είχαμε αναρτήσει διαγράμματα για Alpha Bank, Eurobank και Attica Bank, στις 7/10 για το... ανοδικό σταυροδρόμι της Εθνικής.

Με βάση τη μέχρι τώρα πορεία του κλάδου αλλά και των πέντε μετοχών που τον απαρτίζουν, όλα τα σχετικά διαγράμματα και αναφορές (των φίλων και αναγνωστών μας) παραμένουν ενεργά, σε ισχύ. Μέχρι την επίτευξη των στόχων, όπως ξεκάθαρα καταγράφονται και αποτυπώνονται.

Η αγορά χρειάζεται τη συμμετοχή των τραπεζών παρότι ακόμη μένουν πολλά να γίνουν στον κλάδο (μέχρι να ξαναγίνει μοχλός χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων). Ωστόσο, όσο πλησιάζουμε προς την περίοδο άσκησης του δικαιώματος για τα warrants το «έξυπνο χρήμα», τα κάθε λογής hedge funds που κάνουν το παιχνίδι θα επιδιώκουν όλο και υψηλότερες τιμές. Μέχρι τα όρια που αυτά θα κρίνουν πως θα πρέπει να πάρουν τις υπεραξίες τους και να... αποχωρήσουν.

Συντονισμένες αγορές σε μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και σε ΟΠΑΠ (μόνο που βγαίνουν σε χαμηλότερες τιμές μέχρι τα 9,72 ευρώ). Στον ΟΤΕ επιχειρείται η επαναπροσέγγιση των υψηλών των 9,43 ευρώ (από τις 15/10), στη ΔΕΗ σημειώνεται ακόμη ένα «νέο υψηλό» στα 10,15 ευρώ.

Νέα υψηλά στα 20,95 ευρώ για τη μετοχή των FFG, υπεραπόδοση και νέο υψηλό στα 5,95 ευρώ για το Μυτιληναίο, νέα υψηλά στα 13,72 ευρώ για τη ΜΕΤΚΑ, ισοφαρίζει το υψηλό των 2,94 ευρώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, νέο υψηλό στα 9,59 ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Νέο υψηλό και για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ νωρίτερα στα 2,90 ευρώ.

Εντείνονται οι αγορές, ενισχύεται η τάση, κερδίζουν πόντους στην προσπάθεια επαναφοράς οι μετοχές των ΕΧΑΕ, της Marfin Investment Group, της Intralot και αρκετών ακόμη από τη «μεγάλη» και «μεσαία» κεφαλαιοποίηση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μικρής έκτασης μεν, εμφανής όμως μεταφορά ρευστότητα-ενδιαφέροντος στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v