Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υψηλά 26 μηνών για τον Γενικό Δείκτη

Σε νέο υψηλό έτους η Σοφοκλέους χάρις στο δυνατό φίνις. Το ντιλ Μυτιληναίου-Fairfax έφτιαξε το κλίμα στην αγορά. Ισχυρά κέρδη για τη μετοχή της Εθνικής. Στο 5,12% τα κέρδη εβδομάδας για το Γ.Δ. στο 19,01% για το 2013. Ανεβασμένος και ο τζίρος.

Συνεδρίαση που αιφνιδίασε και τους πλέον αισιόδοξους και "χρωματίστηκε" από το "πακέτο" της Μυτιληναίος που κατέληξε στην Fairfax, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας και η οποία "ακύρωσε" τις όποιες ενδείξεις κόπωσης είχαν δώσει οι αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Συγκεκριμένα, το "πακέτο" που αφορούσε 4.972.383 μετοχές στην τιμή των 5,13 ευρώ και η αξία του έφθασε τα 25,5 εκατ. ευρώ. αγοράστηκε από την Fairfax η οποία μπαίνει ως στρατηγικός επενδυτής στον όμιλο και μετατρέπεται στον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχο, καθώς αποκτά το 4,25% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας η σημαντική αύξηση του τζίρου (ο μεγαλύτερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), που έφθασε τα 178,1 εκατ. από τα οποία τα 32,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΕΧΑΕ, ΕΤΕ, ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΠΕΙΡ).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό "gap", κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1162,02 μονάδες (+2,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε εξαιρετικά κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1166 μονάδες με κέρδη 2,38%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι νέα υψηλά 26 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 1/8/2011 (1182,76 μονάδες).

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά στοιχεία, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική και έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 5,12%. Στο 9,41% τα εβδομαδιαία κέρδη του Τραπεζικού δείκτη. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 19,01% και ο Τραπεζικός απώλειες 16,23%.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Βιοχάλκο, ενώ μόνιμα σε θετικό έδαφος οι Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Μέτκα, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Eurobank Properties, Intralot και Folli Follie Group.

Στη συνέχεια του σχολίου θα γίνει προσπάθεια τεχνικής ανάλυσης για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και για αρκετούς τίτλους του FTSE25, με αναφορά στις επόμενες τεχνικές αντιστάσεις, αλλά και ιδιαίτερη αναφορά στις αποδόσεις που σημειώνονται στο Χ.Α. από τα χαμηλότερα κλεισίματα της τελευταίας διετίας μέχρι και σήμερα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

---Στρατής Πολυχρονέας

Μετά την αναμενόμενη συμφωνία για την επέκταση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ (έως τις 07/02/14) και την επαναλειτουργία μέρους του Δημοσίου τομέα, το ενδιαφέρον, πλην βεβαίως των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ΄3μήνου ιδίως στις ΗΠΑ, στρέφεται στη Γερμανία και στη δημιουργία Κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Η αρχική συμφωνία μεταξύ CDU/CSU και SPD (οι τελικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν στις 23/11 με βασική προϋπόθεση να αποτελεί η καθιέρωση ενός κατώτατου ωρομισθίου €8,50) μένει να λάβει την τελική της μορφή, με το ζητούμενο να είναι η πολιτική που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και των υπερχρεωμένων Χωρών.
 
Βάσει των παραπάνω, η Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Οκτωβρίου, δεν πρόκειται να έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά βέβαια το σκέλος της πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΕΕ για την κρίση χρέους. Είναι λογικό, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας να επιδιώξει, σε αυτήν, να αποκτήσει περισσότερους "συμμάχους" για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, η οποία βάσει του ΔΝΤ δεν θα πρέπει να είναι μόνο επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου των δανείων, αλλά και περικοπή του συνόλου του δανείου, ήτοι "haircut". 
 
Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι θέσεις της Τρόικας σχετικά με το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2014-2016, όπου, μέχρι στιγμής, φαίνεται να προτείνεται νέα δανειακή σύμβαση, που λογικά θα απαιτεί και νέα δημοσιονομικά μέτρα. Η Ελληνική Κυβέρνηση, στην τρέχουσα φάση, εμφανίζεται κάθετα αντίθετη στη λήψη οριζοντίων μέτρων, αμφισβητώντας ευθέως την αποτελεσματικότητά τους, τη στιγμή βέβαια που η κύρωση τους στη Βουλή θεωρείται ιδιαίτερα αμφίβολη και επικίνδυνη.
 
Όσον αφορά την Αγορά μετοχών και ομολόγων, η σωρεία θετικών εκθέσεων για την Ελλάδα από το εξωτερικό έχει οδηγήσει τον ΓΔ σε νέο υψηλό διετίας και το spread των 10ετών Ελληνικών Κρατικών χρεογράφων, έναντι των Γερμανικών, σε χαμηλά επίπεδα 3ετίας, επισημαίνει ο αναλυτής της Solidus Sec.    
 
----Μάνος Χατζηδάκης
 
Το πρώτο πράγμα που απαξιώνεται σε μια ανοδική Αγορά είναι η απαισιοδοξία, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη. Όσοι βρέθηκαν σε "θέση άμυνας" την προηγούμενη εβδομάδα κατοχυρώνοντας κέρδη και ρευστότητα, εκτέθηκαν από την κίνηση της Αγοράς καθώς το ανοδικό πάρτι έχει αποκτήσει διαστάσεις σε όλο το εύρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
 
Ναι, η Αγορά δεν είναι φθηνή αλλά στις Αγορές ο "εχθρός του ακριβού δεν είναι το φθηνό αλλά το ακριβότερο". Έτσι λοιπόν για τους λόγους που ξεφεύγουν από την θεμελιώδη προσέγγιση οι επενδυτές στο Χ.Α. έχουν την άποψη ότι οι τιμές έχουν ικανό ανοδικό περιθώριο που δικαιολογείται από την συγκυρία νέων και τοποθετούνται με γνώμονα την δυναμική της τάσης αφού οι διορθώσεις που έχουν μεσολαβήσει περιορίζονται στο λίγο, σε μέγεθος και διάρκεια.
 
Την ίδια στιγμή κίνδυνοι που συνδέονται με την έγκριση της δόσης από την Τρόικα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, οι δυσκολίες που ενδεχομένως υπάρχουν στην ρευστότητα της οικονομίας θεωρούνται τιμολογημένες και τα Κρατικά ομόλογα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία χωρίς ωστόσο μεγάλη συναλλακτική ένταση.
 
Το δύσκολο μέρος της αλλαγής της επενδυτικής ψυχολογίας έχει επιτευχθεί. Ο φετινός Οκτώβριος είναι η αντανάκλαση του περυσινού Μαΐου σε ότι αφορά την ελκυστικότητα της Αγοράς με νέους επενδυτές να κάνουν την εμφάνιση τους και παλαιούς να επανακάμπτουν έστω και ως βραχυπρόθεσμοι παίκτες βελτιώνοντας την ρευστότητα του συστήματος.
 
Το κυριότερο βέβαια είναι η δημιουργία πλούτου σε ικανό μέγεθος που αυτή την περίοδο δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην Αγορά βοηθώντας την μόχλευση κάποιων χαρτοφυλακίων.
 
Αν το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον όμως δεν δώσει άμεσα νέες πληροφορίες η τάση, όση δυναμική και αν έχει αποκλειστικά από νέες εισροές, δεν θα αντέξει το "βάρος" των αποτιμήσεων που έχουν διαμορφωθεί.
 
Οι μετοχές των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πλην των Τραπεζών, βρίσκονται σε επίπεδα Γενικού Δείκτη κοντά στις 2000 μονάδες με τα μεγέθη πλέον των προσδοκώμενων πολλαπλασιαστών κερδών ακόμα και της επόμενης χρονιάς να βρίσκονται στην περιοχή της υπερβολής (18x). Από αυτή την άποψη η Αγορά δεν είναι ελκυστική και είναι μια σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στο ενδεχόμενο ανάληψης νέου ρίσκου ή στην διαχείριση του βαθμού έκθεσης στην Αγορά έστω και βραχυχρόνια.
 
Ενδεικτικό της ορμής της Αγοράς είναι η παραμονή των ταλαντωτών σε υπεραγορασμένες ζώνες για αρκετές ημέρες, καθώς μέσα στον Οκτώβριο ο Γενικός Δείκτης "μετράει" μόλις δύο πτωτικές συνεδριάσεις ενώ το ανοδικό σερί σε εβδομαδιαία βάση έχει φθάσει το 18% με τέσσερα συνεχόμενα θετικά κλεισίματα. Οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι με πρώτο επίπεδο στήριξης τις 1.020 μονάδες ενώ προς τα πάνω ο Γενικός Δείκτης έχει νέο σημείο αντίστασης στις 1.280 μονάδες.
 
Αν και η Αγορά έχει ορμή, θα ήταν πολύ αισιόδοξο να υποστηριχθεί ότι η κίνηση μπορεί να συνεχιστεί χωρίς κάποιο ενδιάμεσο στάδιο διόρθωσης ή κάποια τοπική συσσώρευση τιμών. Δεδομένης της εικόνας που παρουσιάζει το σύνολο των μετοχών θα τηρούσαμε στάση αναμονής ενόψει νέων τοποθετήσεων και καλύτερα σημεία εισόδου σε μια διόρθωση που είθισται να ακολουθεί μετά από την επίτευξη νέων υψηλών για το Γενικό Δείκτη. Ιδανικά μια τέτοια διόρθωση θα ήταν της τάξεως του 10%.
 
Μετά την Αμερική στις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου μπαίνει δυνατά και η Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα: SAP, 21/10, Novartis, 22/10, Nordea Bank 23/10, ABB, Banco Satander, Daimler, Neste oil, Ericsson,  24/10, BASF, Electrolux 25/10 είναι κάποιες από τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις που θα δημιουργήσουν αίσθηση στην Αγορά.
 
Στις 25/10 ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση του Ιατρικού Αθηνών. Τέλος την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται νέα από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και συγκεκριμένα από Αστηρ, sale and lease back ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου και ΕΒΖ, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις 

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ελεγχόμενα κέρδη στην Ευρώπη, διστακτικά ξεκίνησε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Wall Street, με τον S&P 500 να κινείται προς νέα ιστορικά υψηλά παίρνοντας "καύσιμα" από τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα των Google και General Electric.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, ο οίκος αξιολόγηση, Standard  & Poor’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "ΑΑ-/Α-1+" για την Ιαπωνία, ανακοίνωσε όμως αρνητικό το outlook. Όπως επισημαίνει, η ποσοτική χαλάρωση που ασκεί η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει αποτελέσματα, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να υποχωρεί στο 2% μέχρι το 2014 αλλά διατηρεί αρνητικό το outlook καθώς όπως αναφέρει δεν έχουν ξεπεραστεί εντελώς οι κίνδυνοι από την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική και οικονομική επίδοση. 

Παράλληλα, στην αξιολόγηση του ο οίκος έλαβε υπ όψιν και τη βιωσιμότητα του Κρατικού χρέους καθώς επίσης και τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Χώρας.
 
Η ανάπτυξη 7,8% που σημείωσε η Κίνα το τρίτο τρίμηνο σηματοδοτεί το τέλος της ανάκαμψης, εκτιμούν αναλυτές της Nomura, σημειώνοντας ότι βασικοί οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν ότι έχει αρχίσει η επιβράδυνση.
 
Tι θα συμβεί στην Ευρωζώνη μετά τη διεξαγωγή του νέου γύρου των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών το 2014; Τον εν λόγω προβληματισμό θέτει η Capital Economics, στην τελευταία έκθεσή της, υπό τον τίτλο "What will happen after next year’s bank stress tests?". 
 
Όπως εξηγεί, κατά τη διάρκεια του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, οι Ευρωπαίοι δεν κατέγραψαν σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση προώθησης των αναγκαίων σχεδίων για τη σύσταση της Τραπεζικής ένωσης. Εάν ο νέος γύρος των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, το 2014, καταδείξει μεγάλες κεφαλαιακές ελλείψεις, το ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός αρμόδιος για την κάλυψή τους, προειδοποιεί η Capital Economics.

"Το βάρος των Τραπεζικών διασώσεων θα σηκώνουν για καιρό ακόμη οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις", προειδοποιεί η Capital Economics. "To Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα θα παραμείνει βαθιά δυσλειτουργικό για μακρά χρονική περίοδο", καταλήγει.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και σύμφωνα με την εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων στο NYSE και τον S&P500 σε νέα ιστορικά υψηλά, οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τις Αμερικανικές Αγορές, ποντάροντας ότι η FED θα συνεχίσει να "ρίχνει" χρήματα στην οικονομία των ΗΠΑ.
 
Η άριστη αξιολόγηση της οικονομίας των ΗΠΑ δεν αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά ακόμα και αν επαναληφθεί το αδιέξοδο στην ψήφιση του προϋπολογισμού στις αρχές του επόμενου έτους, επισημαίνει σε έκθεσή της η Moody's.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σκληρές διαπραγματεύσεις από τους διεθνείς πιστωτές της ως προς το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014 που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιθανότητες εξόδου της Χώρας από την 6ετή πλέον ύφεση, σύμφωνα με τους Financial Times.
 
Επισημαίνουν πως "οι δανειστές ανησυχούν πως δε θα πιάσει η Ελλάδα τους στόχους για τον επόμενο χρόνο, καθώς υπάρχουν αναβολές στην αναθεώρηση της φορολογικής διοίκησης. Η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει την προθεσμία της τρόικας για τη μετακίνηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς προσωρινής κινητικότητας με χαμηλότερο μισθό, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο απόλυσης εάν δεν βρουν άλλη θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα" τονίζουν οι FT.
 
Μεταφερόμενοι στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ σημαντική κινητικότητα σημειώθηκε3 και στα Τραπεζικά warrants, με αυτά της Alpha Bank και της Πειραιώς να κλείνουν σε νέο ιστορικό υψηλό.
 
Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 1,49 ευρώ με κέρδη 5,67% και όγκο 3826991 τεμ. της Εθνικής στα 1,26 ευρώ (+12,5%) και συναλλαγές 5066321 τεμ. και αυτό της Πειραιώς στα 0,9490 ευρώ με κέρδη 8,33% διακινώντας 2297446 τεμ.
 
Όσον αφορά τους Τραπεζικούς τίτλους αξίζει να αναφερθεί ότι προσεγγίζουν σημαντικότατες τεχνικές αντιστάσεις, όπως είναι τα 0,70 - 0,75 ευρώ για τηνAlpha Bank, τα 4,20 ευρώ για την Εθνική και τα 1,70 ευρώ για την Πειραιώς.
 
Απόλυτα επιφυλακτική η σημερινή εικόνα για τον τίτλο της Eurobank που ερχόταν από πλαγιοανοδική προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τα 0,4950 ευρώ. Σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, η επιστροφή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank Χρ. Μεγάλου στην Αθήνα επιταχύνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχεδιασμό της διοίκησης τόσο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2 δισ ευρώ περίπου, όσο και για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 600 περίπου εργαζομένων.
 
Από τις υπόλοιπες μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές, συνεχίζουν απτόητοι οι ΟΤΕ (νέο υψηλό 39 μηνών), ΟΠΑΠ (νέο υψηλό 26 μηνών) και ΔΕΗ (νέο υψηλό 27 μηνών). Οι επόμενες σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις, για τον ΟΤΕ στα 9,50 ευρώ, για τον ΟΠΑΠ στα 11,20 ευρώ (αν το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 10,00 μετατραπεί από αντίσταση σε στήριξη) και για την ΔΕΗ στα 10,40 ευρώ.
 
Ασφαλώς, η "μετοχή της ημέρας", λόγω των εξελίξεων που προαναφέρθηκαν, ήταν αυτή του Μυτιληναίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, αναμένεται μέχρι τέλους του έτους η έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους 400 εκατ. ευρώ. Τεχνικά επόμενη σημαντική αντίσταση για τον τίτλο στα 5,80 ευρώ, ανοδική διάσπαση της οποίας θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για minimumκίνηση στα 6,20 ευρώ.
 
Μπορεί να έκλεισε στο υψηλό ημέρας ο τίτλος της Eurobank Properties, όμως η γενικότερη εικόνα που επέδειξε ήταν ασφαλώς επιφυλακτική. Αιτία, η ανακοίνωση για ΑΜΚ ύψους περίπου €193 εκατ. µε δικαίωµα προτίµησης υπέρ των παλαιών µετόχων και τιµή διάθεσης €4,80 για κάθε νέα µετοχή. Η Fairfax έχει δεσµευτεί να αγοράσει τα δικαιώµατα της Eurobank έναντι συνολικού τιµήµατος €20 εκατ. περίπου και να εξασκήσει τα εν λόγω δικαιώµατα καθώς και αυτά που αναλογούν στις µετοχές τις οποίες κατέχει, επενδύοντας έτσι συνολικά €144 εκατ. Ως αποτέλεσµα της Αύξησης, η Fairfax θα αυξήσει το ποσοστό συµµετοχής της στην Eurobank Properties σε περίπου 41% (από περίπου 19%) και η Eurobank θα διατηρήσει ποσοστό περίπου 33,5% (µε την παραδοχή της πλήρους κάλυψης της Αύξησης).
 
Αυξημένη η κινητικότητα και χαμηλότερα του 25αρη, όπου ξεχώρισε το "bid" των 500100 τεμ. στα 0,8500 ευρώ για το Ιατρικό, οι "ανοιχτές" εντολές αγορών στην Alco που συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, η επιστροφή των αγοραστών στον Βαρβαρέσο, η έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Παρνασσό, οι "ανοιχτές" εντολές αγορών στον Κέκροπα και η εν εξελίξει ανοδική προσπάθεια στην Unibios.
 
Επίσης δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για την Κορρές, που έχει ξεκινήσει από τα 3,01 ευρώ (κλείσιμο 9/10).
 
Αντίθετα, με μηδενικές συναλλαγές τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Ευρωσύμβουλοι. Σύμφωνα με ανακοίνωση αποφασίστηκε ΑΜΚ με την καταβολή μετρητών και την έκδοση 612.300 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, ονομαστικής αξίας 0,60 ευρώ εκάστη, στην τιμή διάθεσης του 1,30 ευρώ εκάστη και με αναλογία έκδοσης 1 νέας μετοχής για κάθε 12 παλιές. Τα κεφάλαια τα οποία θα συγκεντρωθούν από την αύξηση ποσού μέχρι 795.990 ευρώ, θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης, βελτιώνοντας την ρευστότητα της εταιρίας. Ο πρώτος πωλητής στα 2,96 ευρώ (-6,62%) και ο πρώτος αγοραστής στα 2,32 ευρώ (-26,81%).
 
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αν ο Γενικός Δείκτης διακρατήσει τις 1155 μονάδες, θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1240 μονάδες.
 
Σημαντική αντίσταση, για τον FTSE25, η ζώνη 400 - 416 και για τον Τραπεζικό δείκτη η ζώνη 195 - 200 μονάδες.
 
Από εκεί και πέρα, δεν χωρά αμφιβολία ότι η Σοφοκλέους δεν κινείται με τις ίδιες ταχύτητες, καθώς υπάρχουν σημαντικότατες διαφοροποιήσεις, ακόμα και μέσα στο ταμπλό του 25αρη.
 

ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ FTSE-25 

ΔΕΙΚΤΗΣ Ή ΜΕΤΟΧΗ

ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ 2ΕΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΧΑΜΗΛΟΥ

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΧΑΜΗΛΟ

Γενικός Δείκτης

476,36

5/6/2012

144,77%

FTSE25

169,88

5/6/2012

128,11%

Τραπεζικός δείκτης

103

8/4/2013

83,50%

    

ΔΕΗ

1,18 ευρώ

5/6/2012

747,46%

ΟΤΕ

1,22 ευρώ

6/6/2012

644,26%

Folli Follie

3,30 ευρώ

24/5/2012

509,09%

Ελλάκτωρα

0,6200 ευρώ

11/6/2012

361,29%

Σωλ. Κορίνθου

0,456 ευρώ

21/5/2012

353,95%

Τέρνα Ενεργειακή

0,8057 ευρώ

6/6/2012

345,58%

Alpha Bank

0,1498 ευρώ

10/1/2012

341,92%

Μυτιληναίος

1,34 ευρώ

6/6/2012

326,87%

Jumbo

2,399 ευρώ

1/6/2012

318,25%

ΕΧΑΕ

1,936 ευρώ

12/6/2012

302,85%

ΕΥΔΑΠ

2,30 ευρώ

5/6/2012

266,96%

Βιοχάλκο

1,59 ευρώ

1/8/2012

248,43%

Intralot

0,60 ευρώ

13/3/2012

225,00%

Eurobank Properties

2,43 ευρώ

31/5/2012

224,69%

ΟΠΑΠ

3,60 ευρώ

13/6/2012

177,78%

MIG

0,1820 ευρώ

31/7/2012

167,58%

Μέτκα

5,18 ευρώ

26/9/2011

160,23%

ΟΛΠ

7,58 ευρώ

5/6/2012

144,72%

Ελ. Πετρέλαια

4,05 ευρώ

25/5/2012

133,33%

Motor Oil

3,80 ευρώ

25/5/2012

131,84%

Εθνική

2,04 ευρώ

4/7/2013

99,51%

Frigoglass

2,99 ευρώ

5/6/2012

88,96%

Πειραιώς

0,8500 ευρώ

11/7/2013

87,06%

Τιτάν

10,45 ευρώ

1/6/2012

85,45%

ΕΕΕ (νέα)

17,20 ευρώ

27/6/2013

21,69%

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΣΑΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΕΙΚΤΗΣ Ή ΜΕΤΟΧΗ

ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ 2ΕΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΧΑΜΗΛΟΥ

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΧΑΜΗΛΟ

Περσεύς

0,023 ευρώ

17/1/2012

1278,26%

Audiovisual

0,038 ευρώ

3/10/2012

528,95%

Βαρβαρέσος

0,027 ευρώ

29/8/2013

503,7%

ΓΕΚΤΕΡΝΑ

0,49 ευρώ

5/6/2012

475,51%

Q&R 

0,2610 ευρώ

5/3/2013

447,89%

Fourlis

0,6420 ευρώ

1/6/2012

446,73%

Profile

0,1800 ευρώ

21/12/2011

439,42%

Δούρος

0,12 ευρώ

9/5/2013

437,5%

Ιντρακόμ

0,1080 ευρώ

24/5/2012

421,3%

Ιατρικό

0,1750 ευρώ

25/5/2012

393,14%

Αερ. Αιγαίου

1,05 ευρώ

13/6/2012

389,52%

Paperpack

0,2340 ευρώ

8/6/2012

385,8%

 

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου, ενώ η λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου επέφερε αξιοπρόσεκτη μείωση στον όγκο συναλλαγών, στα συμβόλαια του δείκτη και μικρότερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.699 συμβόλαια).
 
Σαφώς πιο επιφυλακτική η κίνηση του συμβολαίου Νοεμβρίου, έκλεισε με discount στο 0,39%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.504, 9.7239 Νοεμβρίου, 1.763 Δεκεμβρίου και 2 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 386,75) κινήθηκαν μεταξύ 380,5 και 388,75 μονάδων.
 
Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (568.500 Alpha Bank, 17.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.133), ΔΕΗ (804), Alpha Bank (4.806), Εθνική (3.980), Πειραιώς (3.969), ΟΠΑΠ (687), Μυτιληναίο (1.694), MIG (308), ΓΕΚ (356), Ελ. Πετρέλαια (290), Ελλάκτωρα (161), Motor Oil (387), ΕΧΑΕ (198), Intralot (168), Eurobank (171),Frigoglass (119).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 39%, με βελτιωμένη συναλλακτική δραστηριότητα, στα 1429 δικαιώματα (1352 callsκαι 77 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12.704.335 τεμ.), Εθνική (1.536.919 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v