Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμάζοντας ...επίθεση του FT-25 προς τις 410 μονάδες

Στα χέρια...ισχυρών συνάμα «βιαστικών» παικτών η άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο. Με ή χωρίς ενδιάμεση διόρθωση, η προσπάθεια καταγραφής «νέων υψηλών» στις 400-410 για τον FTSE Large Cap και των 200-205 μονάδων για τις τράπεζες.

Σε...πολεμικό κλίμα με τους δανειστές (sic!) η Αθήνα, σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά (κυρίως) ο S&P 500 το ελληνικό χρηματιστήριο φτάνει στα υψηλά 26 μηνών, όπως σημείωνε την Παρασκευή ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Νέα υψηλά στις 1.166 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη αλλά με τον FTSE Large Cap στις 387,51 μονάδες να υπολείπεται ακόμη της δικής του «κορυφής» στην ζώνη των 400-410 μονάδων. Με ότι αυτό μπορεί να προοιωνίζεται για τις αμέσως επόμενες 1-2 εβδομάδες. Συνεκτιμώντας δε πως από 7 έως 26 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν όλες- και οι τελικές- διεργασίες για την ένταξη της αγοράς στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων του MSCI.

Παίζει και πάλι στα ΜΜΕ το χρηματιστήριο, πλούσια η θεματογοραφία του Σαββατοκύριακου, με υπεραξίες της τάξης του σχεδόν 20% (σε επίπεδο ΓΔ) ο μήνας και τα hedge funds να έχουν εύλογο συμφέρον να «τραβήξουν» υψηλότερες τιμές κυρίως στις τραπεζικές μετοχές.

Στα 4,07 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με 9,75 δις ευρώ αποτίμηση, στα 1,59 της Πειραιώς με χρηματιστηριακή αξία 8,07 δις ευρώ και τέταρτη την Alpha Bank με 7,23 πίσω από την CCHBC που αποτιμάται στα 7,67 δις ευρώ. Κλειδί για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα- αλλά με ορίζοντα- μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θεωρείται η προσέγγιση των τιμών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου αλλά και η διαμόρφωση των warrants σε επίπεδα ελκυστικά για όσους προτίθενται να συμμετάσχουν στην άσκηση δικαιώματος.

Στις 190 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, με την στήλη να επιμένει να θεωρεί απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη την υπέρβαση των 200 μονάδων (στις 205 μον. θα λέγαμε καλύτερα ότι «κλείνει» το καθοδικό κενό) και την επαναπροσέγγιση των 4,20-4,30 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η μετοχή της ΕΤΕ αντέδρασε έως τα 4,12 έκλεισε στα 4,07 ευρώ με συναλλαγές 5,523 εκατ. τεμαχίων αξίας 22,1 εκατ. ευρώ. Υψηλός τζίρος εάν από το σύνολο των συναλλαγών (177,3 εκατ. ευρώ) αφαιρεθούν τα σχεδόν 31 εκατ. ευρώ (που άλλαξαν χέρια στον Μυτιληναίο).

Σε 11 μετοχές τα «ηνία» της αγοράς σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, για 4 καταλύτες για οικονομία και αγορά αναφέρεται ο ίδιος σε θέμα του με τον Στέφανο Κοτζαμάνη κάνοντας λόγο για θερμό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Έχοντας κατοχυρώσει το 1/4 της θέσης μας στην διάρκεια της τελευταίας φάσης «κορύφωσης» του Γενικού Δείκτη (από τις 1.119 μονάδες της Τρίτης 15/10 μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής) σχεδιάζουμε την ρευστοποίηση άλλου ενός 1/4 στην φάση της επαναπροσέγγισης του «υψηλού» και για τον FTSE Large Cap (που θεωρούμε πολύ πιο σημαντικό από αυτό του ΓΔ) χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ενδιάμεσης διόρθωσης του δείκτη μέχρι τις 375 μονάδες για να ισχυροποιηθεί (και με νέα κεφάλαια) η τελική κίνηση προς τις 400-410 μονάδες. Με τις τράπεζες προς τις 200-205 μονάδες.

Στη δε περίπτωση τεχνικής μορφής υποχώρηση του 25άρη προς τις 375 μονάδες θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επανατοποθετήσουμε από τα χαμηλά της αγοράς το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας, που έχουμε ήδη βγάλει εκτός παιχνιδιού από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημειωτέον, πως ο καθαρός τζίρος έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδα πάνω από τα 120 εκατ. ευρώ που θεωρούνται αρκούντως ικανοποιητικά για την επόμενη- και μάλλον- τελική προσπάθεια παραγωγής υπεραξιών για φέτος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v