Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πλώρη για 1.150 μονάδες με ώθηση από το ντιλ

Υπεραπόδοση για Μυτιληναίο μετά τη συμφωνία με Fairfax. Νέα κέρδη για την αγορά με τις τράπεζες στις 185 μονάδες και την Εθνική να «παλεύει» για τη υπέρβαση των 4 ευρώ. Ανοδος για ΔΕΗ, MIG, ΟΤΕ, Πειραιώς. Απώλειες για Ελλάκτωρ, Frigoglass.

Και πάλι προς τις 1.150 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Με αυξημένες συναλλαγές, πακέτα μετοχών και μια κίνηση στρατηγικής σημασίας για το Μυτιληναίο να δίνουν ώθηση στην αγορά.

Απόλυτα προετοιμασμένοι (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, μετά το μεθοδικό «μάζεμα», ειδικότερα στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, ο FTSE Large Cap περνά τις 380 μονάδες. Με ανοδική αντίδραση για τράπεζες, «μεσαία» κεφαλαιοποίηση και ενθαρρυντική προσπάθεια διάχυσης προς τις... μικρότερες κατηγορίες.

Νέα υψηλά για μετοχές-σηματωρούς ή ακόμη προσπάθειες για την επαναπροσέγγιση των «υψηλών 52 εβδομάδων» για συγκεκριμένους τίτλους, με τα «ισχυρά χέρια» να ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι.

Ελαφρώς ανοδικά τα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, με ενδεικτική την ενίσχυση του DAX κατά 0,28% στις 8.835 μονάδες (λίγο πριν τις 11.00).

ΟΜΩΣ θα πρέπει -ειδικά τώρα- που η αγορά πλησιάζει και πάλι τον πρώτο στόχο της (οι 1.150-1.160 μονάδες για το Γ.Δ.) να επιδειχθεί αυξημένη προσοχή και τακτική διασφάλισης μέρους των όποιων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Συνεκτιμώντας μάλιστα την ιδιαιτερότητα της σημερινής συνεδρίασης (και) λόγω της λήξης της σειράς Παραγώγων μηνός Οκτωβρίου. Αλλά και τη ρευστότητα που επανέρχεται στο πολιτικό πεδίο όπως και το ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο έχουμε να διαβάσουμε και να δούμε στα ΜΜΜ... σημεία και... τέρατα, σενάρια για κάθε γούστο και πολιτικό χρωματισμό.

Σε συνεδριάσεις όπως η σημερινή θεωρείται σώφρων να κατοχυρώνεται μέρος της βραχυπρόθεσμης θέσης, που στο όριο του Τ+3 αποφέρει διψήφιο ποσοστό κέρδους.

Κίνηση-ματ από το Μυτιληναίο, με τις λεπτομέρειες να αναφέρονται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr, τη στιγμή που για τη μετοχή σημειώνεται «νέο υψηλό» στα 5,76 ευρώ. Δεν το πρόλαβα στον Εκηβόλο να ανεβάσουμε διάγραμμα του Μυτιληναίου (και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής) που μας είχε στείλει από εχθές ο Ηλίας Ζαχαράκης ενδεικτικό της δυναμικής και αυτής της μετοχής/εισηγμένης. Που δεν είναι η μόνη και αυτό είναι το ενθαρρυντικό.

Αγοραστές σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, κινητικότητα σε τίτλους-σηματωρούς όπως είναι οι Motor Oil, Intralot, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και οι Eurobank, Attica Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intracom κ.ά. από τη «μεσαία» κεφαλαιοποίηση. Σημειωτέον πως σε αυτές τις μετοχές η βραχυπρόθεσμη φορά παρέμεινε ανοδική και στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η πορεία της μετοχής του Ιατρικού Αθηνών η οποία σημειώνει άνοδο με υψηλό όγκο συναλλαγών με αποτέλεσμα να έχει εκτιναχθεί αρκετά πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης που έχει υποβάλλει η οικογένεια Αποστολόπουλου (0,80 ευρώ).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς μετά και την εξέλιξη αυτή το σενάριο της επιτυχούς ολοκλήρωσης της δημόσιας πρότασης εξασθενεί σημαντικά.

Το γεγονός πως ο Γ.Δ. ενισχύθηκε έως τις 1.150,35 μονάδες, δηλαδή πολύ κοντά στην «κορυφή» των 1.159,97 μονάδων, θα πρέπει να μας κρατήσει προσεκτικούς για τη συνέχεια της συνεδρίασης.

Όπως επίσης η προσπάθεια επαναφοράς της Εθνικής πάνω από τα 4 ευρώ, καθώς νωρίτερα «έγραψε» τα 4,01 ευρώ, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 1,2 εκατ. τεμάχια (στις 11.20) αξίας 4,7 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v