Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κρύβει... παγίδες η υπερθέρμανση

Συνεχίζει απτόητο, με... "εκρηκτικές" τις τράπεζες το Χρηματιστήριο. Ζητούμενη παραμένει πάντα η καταγραφή νέων υψηλών για τον FTSE Large Cap. Που ποντάρουν οι ξένοι επενδυτές. Στο επίκεντρο και οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Σε νέα υψηλά η αγορά, όλο και πλησιάζει τον στόχο και ο FTSE Large Cap. Σε μία συνεδρίαση, που όντως «έσπασαν» τα πληκτρολόγια για τραπεζικές μετοχές όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος με μία αναμενόμενη αντίδραση του κλαδικού δείκτη προς τις 200-205 μονάδες.

Η άνοδος χρειάζεται τις τράπεζες, σημειώναμε στον Εκηβόλο (27/9) θεωρώντας- τότε- για την ΕΤΕ κρίσιμα τα 3,25 ευρώ. Εχθές η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα υψηλά ημέρας των 4,40 ευρώ με συναλλαγές 38 εκατ. ευρώ.

Άλλα 20,3 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια στη μετοχή της Alpha Bank και 60(!) στον τίτλο της Πειραιώς. Από την αρχή Οκτωβρίου τα hedge funds παίζουν με τις τράπεζες από την συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης 15/10 έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού-πονταρίσματος σκοπεύοντας να βγουν σε επίπεδα που θα τους αποφέρουν διψήφιες αποδόσεις (από 20- 25% και πάνω).

Να συνεκτιμηθεί πως υψηλότατες συναλλαγές έγιναν και στα warrants των τριών τραπεζών. Περί τα 13,4 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια στο «δικαίωμα» της Εθνικής, που εκτινάχθηκε κατά 29,6% στα νέα υψηλά του 1,60 ευρώ. Στα 12,7 εκατ. ευρώ η αξία των warrants της Alpha Bank, ενώ άλλα 6,5 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια στην Πειραιώς. «Βγάζει μάτια» η υπερμόχλευση των τριών τραπεζικών μετοχών αλλά κυρίως το «παιχνίδι» των ξένων σε warrants και μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς. Κάτι που απαιτεί αυξημένη, ιδιαίτερα αυξημένη, προσοχή.

Το euro2day έγκαιρα αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής του τραπεζικού κλάδου στο στοίχημα για τα νέα υψηλά. Οι εξελίξεις όντως ραγδαίες από το τέλος Σεπτεμβρίου- αρχή Οκτωβρίου με τον Γενικό Δείκτη να δίνει «νέο υψηλό» αλλά με τον 25άρη να υπολείπεται.

Σημειώναμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο μας «...στα χέρια ισχυρών συνάμα βιαστικών παικτών η άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο. Με ή χωρίς ενδιάμεση διόρθωση, η προσπάθεια καταγραφής νέων υψηλών στις 400-410 μονάδες για τον FT 25 και των 200-205 μονάδων για τις τράπεζες». Αυτά πριν την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης (στις 10:02).

Η επιθετικότητα των αγοραστών- όπως φάνηκε ξεκάθαρα στην Πειραιώς αλλά και σε ΕΤΕ και Alpha Bank σε συνδυασμό με μία δική μας...παρερμηνεία μας υποχρέωνε στη συνέχεια να διευκρινίσουμε πως «...σε προηγούμενο σχόλιο είχαμε εκτενή αναφορά για τη σημασία των 396-398 καθώς πιθανό κλείσιμο υψηλότερα αυτών των τιμών ισχυροποιεί το ενδεχόμενο της ανοδικής συνέχειας προς τις 425-428 μονάδες. Αυτά τα υψηλά επίπεδα θεωρούμε πως είναι το καταληκτικό όριο της ανοδικής αντίδρασης που ξεκίνησε από τα χαμηλά Ιουνίου- Ιουλίου 2013».

Το... επικίνδυνο είναι, πως ο 25άρης διαμορφώθηκε τελικά στις 397,79 μονάδες δηλαδή επιβεβαιώνει - για μία συνεδρίαση- την ανοδική φορά και την σπουδή για την καταγραφή «νέου υψηλού» προς τις 410 μονάδες. Και λέμε...επικίνδυνο, γιατί τα ισχυρά χέρια βιάζονται ενώ καταγράφουν ήδη σημαντικές υπεραξίες. Αλλά και η Εθνική έπιασε και ξεπέρασε τον βασικό στόχο των 4,20-4,30 ευρώ που σύμφωνα με τον χθεσινό τζίρο μπορεί να συνεχίσει προς τα 4,80 ευρώ.

Σε αυτή την συγκυρία η Morgan Stanley βρίσκει ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα, η Wall επηρεάζεται από τα αποτελέσματα τριμήνου και στην Αθήνα κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Ζητούμενη για σήμερα η επιβεβαίωση της τεχνικότητας του FT να κερδίσει το ταχύτερο δυνατό τις 400 μονάδες και να γράψει το νέο υψηλό και για τον δείκτη «της μεγάλης» κεφαλαιοποίησης.

Στο προσκήνιο αναμένεται να βρεθούν επίσης ΟΥΕ, ΟΠΑΠ ΔΕΗ, ενώ κινητικότητα θα υπάρξει και στους "μικρομεσαίους".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v