Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έσπασαν τα... πληκτρολόγια οι αγοραστές

Εκτίναξη για τον τραπεζικό δείκτη με κέρδη 6,94%. Ξεπέρασε τα 70 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. Ο υψηλότερος «καθαρός» τζίρος 5μηνου με 196,4 εκατ. ευρώ. Σε υψηλό ημέρας έκλεισαν επτά μετοχές του FT-25. Νέα υψηλά 27 μηνών για την ΔΕΗ.

Εντυπωσιακά, από κάθε άποψη ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, σε μία αδιόρθωτη Αγορά με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά με ανοδικό "gap" και να συμπληρώνει έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας, μάλιστα, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1196,84 μονάδες με κέρδη 2,64%.

Πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και ο Τραπεζικός δείκτης με κέρδη 6,94%, δεν αφήνει αμφιβολίες για τους πρωταγωνιστές ημέρας, που έδιναν την εντύπωση ότι η τραπεζική αντίδραση ξεκίνησε σήμερα, τόσο στους Τραπεζικούς τίτλους όσο και στα warrants.

Ξεκινώντας από τα τελευταία, και τα τρία έκλεισαν σε νέο ιστορικό υψηλό. Πιο συγκεκριμένα, το warrant της Εθνικής, που ξεκίνησε με εντυπωσιακό ανοδικό "gap" έκλεισε στα 1,60 ευρώ με κέρδη 26,98% και συναλλαγές 9155292 τεμ. Αυτό της Πειραιώς έκλεισε στα 0,9910 ευρώ με κέρδη 4,43% και όγκο 6593340 τεμ. και της Alpha Bank στα 1,51 ευρώ (+1,34%) διακινώντας 8547921 τεμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την Alpha Bank που εδώ και πολύ καιρό ο τίτλος είχε ξεπεράσει την τιμή της ΑΜΚ (0,44 ευρώ), σήμερα έκανε την υπέρβαση και ο τίτλος της Εθνικής που βρέθηκε να κλείνει υψηλότερα από την τιμή της ΑΜΚ (4,29 ευρώ), ενώ ακριβώς επάνω στην τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ των 1,70 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της Πειραιώς.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., μετά και τα σημερινά εξόχως εντυπωσιακά που συνέβησαν στο ταμπλώ, φτάνει τα 71,4 δισ ευρώ, ενώ το 37% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αφορά μόλις τρεις εισηγμένες και πιο συγκεκριμένα τις Alpha Bank (7,646 δισ), Εθνική (10,546 δισ) και Πειραιώς (8,623 δισ).

Η επόμενη μεγάλη σημερινή έκπληξη ήλθε από τον τζίρο (ο μεγαλύτερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) ο οποίος έφθασε τα 226,3 εκατ. από τα οποία τα 29,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΛΠΕ, ΠΕΙΡ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΤΕ). Να σημειωθεί εδώ ότι το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις τρεις τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank.

Επίσης η καθαρή αξία συναλλαγών που σήμερα έφθασε τα 196,4 εκατ. είναι η υψηλότερη του τελευταίου 5μηνου, με την αμέσως υψηλότερη να έχει σημειωθεί στις 17/5/2013 (286 εκατ.), όπου και ακολούθησε σημαντικό "ξεφόρτωμα" ...

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, ο ΟΠΑΠ ήταν ο μοναδικός τίτλος που δεν "είδε" θετικό πρόσημο σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Αντίθετα, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Jumbo, Εθνική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Σωλ Κορίνθου και Τιτάν.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με την περιοχή των 1190 - 1200 μονάδων "πειραματίζεται" ο Γενικός Δείκτης έχοντας εκπληρώσει νωρίτερα την ανοδική διαφυγή από το επίπεδο αντίστασης των 1160 μονάδων (κορύφωση του περασμένου Μαΐου), επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
 
Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η καταγραφή τιμών πάνω από τις 1200 μονάδες για να μπορέσουμε να πάρουμε διαγραμματικά θέση για το επόμενο σημαντικό ανοδικό βήμα προς την ισχυρή αντίσταση των 1280 μονάδων.
 
Οπωσδήποτε ο Γενικός Δείκτης βρισκόμενος στην πέμπτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα έχει ανέβει στους περισσότερους τεχνικούς ταλαντωτές, στα υψηλότερα επίπεδα υπεραγορασμένης κατάστασης προκαλώντας  "ίλιγγο"  σε όσους θελήσουν να τοποθετηθούν σε αυτά τα επίπεδα τιμών.  
 
Στατιστικά πάντως όταν ο Γενικός Δείκτης λαμβάνει τιμές  πάνω από  τα προαναφερόμενα τεχνικά επίπεδα τιμών ακολουθεί οσονούπω γρήγορη πτωτική κίνηση προς απελευθέρωση του υπάρχοντος "αγοραστικού ατμού".
 
Με την ύπαρξη συνεχόμενων ισχυρών  “money flows” από τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια ο FTSE25 διέσπασε ανοδικά το βατήρα των 375 μονάδων ανοίγοντας το πεδίο αρχικά για το ψυχολογικό όριο αντίστασης των 400 μονάδων και μετά για το επίπεδο, που είχαμε θέσει επανειλημμένα των 416 μονάδων.
 
Και εδώ, όπως και στο Γενικό Δείκτη εγκυμονείτε ο κίνδυνος ενός πολύ  βραχυχρόνιου έντονου "κατεβάσματος"  κυρίως λόγω της "overbought" κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι βασικοί ταλαντωτές.
 
Τεχνική εικόνα, πού μόνο με τη διετία των 2007 με 2008 μπορεί να συγκριθεί, δίχως όμως στην ουσία να υπάρχει και το ανάλογο μακροοικονομικό μέτρο σύγκρισης.
 
Το ρόλο αναχαίτισης στις όποιες καθοδικές βλέψεις θα αποτελέσουν διαδοχικά τα επίπεδα των 375 και 355 μονάδων, αναφέρει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.   

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετική εικόνα από τα κλεισίματα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών, μικτά πρόσημα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, μετά τα νέα ιστορικά υψηλά για DAX και S&P 500.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας σημείωσε νέο υψηλό πενταετίας, ενώ στις υπόλοιπες Ασιατικές Αγορές σημαντικό ρόλο έπαιξε η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "η Κίνα πληροί τις προϋποθέσεις για να πετύχει τους οικονομικούς στόχους του τρέχοντος έτους παρά τους όποιους κινδύνους", διαπίστωσε το Κρατικό Συμβούλιο της Χώρας.
 
Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, "η Γερμανία εξακολουθεί να είναι υπέρ της επιβολής απωλειών στους ομολογιούχους χαμηλής εξασφάλισης των Τραπεζών που χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση", ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Χώρας. 
 
Σε πορεία υπέρβασης της οικονομικής κρίσης βρίσκεται η Ευρωζώνη. Tο ΑΕΠ της θα αυξηθεί κατά 0,9%, σύμφωνα με την Ernst & Young. Η οικονομία στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία θα ανακάμψει ελαφρά του χρόνου, ενώ μεγαλύτερος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης για τη Γαλλία, που σύμφωνα με τις προγνώσεις θα κινηθεί στο 1%. Η "ατμομηχανή" της ανάκαμψης στην Ευρώπη θα είναι η Γερμανία. Οι εκτιμήσεις της Ernst & Young για τη Γερμανική οικονομία το 2014 κινούνται στο 1,7%.
 
Αντίθετα, στις Χώρες της κρίσης η ανεργία θα συνεχίσει να είναι υψηλή. Παρά την σχετική ανάκαμψη, ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη θα αγγίξει τα 20 εκατομμύρια και θα είναι κατά 70% υψηλότερη σε σχέση με το 2007. Το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 29%. Ακολουθεί η Ισπανία με 28% και η Κύπρος με 24%. "Η υψηλή ανεργία εγκυμονεί τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της πολιτικής υποστήριξης προς την πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη", επισημαίνει η Ernst & Young και προσθέτει: "Εάν αυτό συμβεί, θα τεθεί σε κίνδυνο η θετική οικονομική εξέλιξη, για την οποία κάνουν λόγο οι προγνώσεις". 

Τεράστιους κινδύνους για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη διακρίνει από την πλευρά του ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ. Μιλώντας στη Γερμανική οικονομική επιθεώρηση "WirtschaftsWoche" ο Φράτσερ αναφέρει ότι η ανάπτυξη που παρατηρείται τώρα στην Ευρωζώνη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Γερμανία. Σε άλλες Χώρες η ανεργία θα αυξηθεί κι άλλο, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης και νέων προβλημάτων με υπερχρεωμένες Τράπεζες. "Οι δείκτες ανεργίας θα αυξηθούν σε πολλές Χώρες μέχρι τα τέλη του 2014", τονίζει ο πρόεδρος του DIW, προσθέτοντας ότι "στην επικείμενη αξιολόγηση των Τραπεζών από την ΕΚΤ μπορεί να υπάρξουν μερικές κακές εκπλήξεις". Επιπλέον, υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος πολιτικών κρίσεων, τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ελλάδα.
 
Να αγοράσουν διετή Ισπανικά ομόλογα κοντά στο 1,43% και με ανώτατο όριο το 1,65% παροτρύνει τους επενδυτές η Citigroup. Η Τράπεζα στηρίζει τη πρότασή της αυτή στις εισροές κεφαλαίων και τις προσδοκίες για νέο γύρο μακροπρόθεσμης δανειοδότησης ή LTROs από την ΕΚΤ τον οποίο τοποθετεί σε βάθος εξαμήνου.  Σημειώνεται ότι η απόδοση των Ισπανικών ομολόγων λήξεως τον Απρίλιο του 2015 διαμορφώνεται στο 1,35%.
 
Από την πλευρά της, η JP Morgan εκτιμά πως τα Γερμανικά ομόλογα, λήξεως το 2044, που διαπραγματεύονται στο 2,5% είναι πολύ φθηνά. 
 
Αν και το EUR/USD αναμένεται να συνεχίσει να κινείται ανοδικά, βραχυπρόθεσμα, εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων που οδήγησαν σε αδυναμία του δολαρίου, δεν υπάρχει χώρος για αγορές, εκτιμά η MorganStanley. Συγκεκριμένα, η MS, προτιμά να περιμένει μια κίνηση της ισοτιμίας προς τα 1,3800 προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι θέσεις πώλησης. Φυσικά, κομβικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ και τηςFed.
 
Η MS, έχει τοποθετήσει μια εντολή πώλησης στα 1,3800 με το "stop loss" στα 1,3970 και με το στόχο στα 1,3330 με τη διευκρίνιση ότι αφορά θέση του μακροπρόθεσμου χαρτοφυλακίου της. Όσον αφορά το GBP/USD η MS εκτιμά ότι τα μεγάλα κέρδη προσφέρονται για πωλήσεις, με την αντίστοιχη εντολή να είναι στα 1,6260, το "stop loss" στα 1,6380 και το στόχο στα 1,5750.

Τέλος, η MS δε βλέπει καμία αλλαγή στους παράγοντες που οδήγησαν σε άνοδο την ισοτιμία USD/JPY και ως εκ τούτου, αγοράζει στα 97,25 γεν, με το "stop loss" στα 96,26 γεν και με το στόχο στα 103,00 γεν.
 
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έρευνα 35 αναλυτών του Bloomberg δείχνει ότι η FED δεν θα προχωρήσει σε "taper" μέχρι τον Μάρτιο του 2014. Στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως το πρόγραμμα νομισματικής πολιτικής δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν τον Οκτώβριο του 2014. 

Επιστροφή στο ΧΑ

Ερχόμενοι, εκ νέου, στα δικά μας, την πίστη της στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας επαναδιατυπώνει σε έκθεσή της η Morgan Stanley, που διατηρεί πιο θετική στάση απ' το consensus καθώς "βλέπει" πως η Ελληνική οικονομία "απορροφά τα τέσσερα σοκ που αντιμετωπίζει: ανησυχίες για έξοδο απ' την Ευρωζώνη, δομικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική προσαρμογή, πιστωτική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι τα Ελληνικά ομόλογα αποτελούν μεγαλύτερη ευκαιρία σε σχέση με την επιβράβευση του ρίσκου που ενέχουν.
 
Η έκθεση υπό τον τίτλο "Greece vs Portugal, Shifting Sentiment" επιχειρεί να κάνει μία σύγκριση στις δύο Χώρες. Οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν πως αν και η Πορτογαλία είναι αυτή που προηγείται στο δρόμο για την ανάκαμψη και ότι τα ρίσκα για το βασικό σενάριο της ανάπτυξης είναι πιο "ισορροπημένα" σε σχέση με αυτά της Ελλάδας, η τελευταία έχει επιδείξει πολλή σημαντική πρόοδο.
 
Όπως σημειώνει η έκθεση, η σταθεροποίηση του ΑΕΠ του χρόνου είναι κάτι που η Αγορά δεν έχει αποτιμήσει πλήρως. Εάν οι δανειστές της Ελλάδας και οι πολιτικοί της Χώρας συνεχίζουν να  συμβιβάζονται και στα δύο προγράμματα, όπως πιστεύουμε, και υπό την προϋπόθεση ότι η εγχώρια πολιτική που ασκείται δεν διαφοροποιηθεί σημαντικά, τότε επιπλέον χρηματοδοτική βοήθεια θα έλθει, εκτιμά η MS.
 
Σύμφωνα με την MS και οι δύο Αγορές είχαν ένα ράλι πρόσφατα, κάτι που δημιουργεί την πιθανότητα μίας βραχυπρόθεσμης διόρθωσης. Ωστόσο επισημαίνει στους πελάτες - επενδυτές της να εστιάσουν στην μακροπρόθεσμη αξία και στο ελκυστικό προφίλ ρίσκου/επιβράβευσης σε σχέση με τις αναδυόμενες Αγορές. Σύμφωνα με την Morgan Stanley οι αποκρατικοποιήσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν "κλειδί" όπως και η μείωση του Δημόσιου τομέα, δύο τομείς όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.
 
 
Από την άλλη, η JP Morgan εκτιμά ότι το πρόσφατο ράλι των Αγορών της Ευρωπεριφέρειας θα συνεχιστεί και οποιαδήποτε πιθανή διόρθωση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για τοποθετήσεις. Ο οίκος προτιμά τις Τράπεζες ως κορυφαία επενδυτική επιλογή.
 
Όλο και περισσότεροι παράγοντες της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί επισημαίνοντας ότι το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ "ακούει" μόνο στην τάση, αλλά οι αποτιμήσεις έχουν ξεπεράσει και τα πλέον αισιόδοξα σενάρια.
 
Πλέον το "down risk" δείχνει σημαντικά μεγαλύτερο από το "upside potential".
Με την Αγορά να έχει αντιστρέψει τα δεδομένα και να κινείται στην λογική "το ακριβότερο είναι εχθρός του ακριβού", το ξένο χρήμα εισρέει σε πολύ συγκεκριμένες εταιρείες του FTSE25 και επιλεγμένες στην μεσαία κεφαλαιοποίηση ενώ οι Έλληνες παραμένουν πωλητές βάσει στοιχείων. Παρά ταύτα η ρευστότητα δεν διαχέεται σε τίτλους που “έχουν μείνει πίσω” και η διόρθωση δεν έρχεται.
 
Εκκρεμότητες υπάρχουν πολλές για την Ελληνική οικονομία (διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, του χρηματοδοτικού κενού, το θέμα των "κόκκινων" δανείων και των μεταρρυθμίσεων στον Δημόσιο τομέα) όμως με τις Αγορές στην Γερμανία και στις ΗΠΑ να κινούνται σε ιστορικά υψηλά, η "πρόκληση" του Χ.Α. για τα κερδοσκοπικά funds δείχνει να είναι ισχυρή.
 
Αν το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον δεν δώσει άμεσα νέες πληροφορίες η τάση, όση δυναμική και αν έχει αποκλειστικά από νέες εισροές, δεν θα αντέξει το βάρος των αποτιμήσεων που έχουν διαμορφωθεί. Οι μετοχές των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πλην των Τραπεζών, βρίσκονται σε επίπεδα Γενικού Δείκτη κοντά στις 2000 μονάδες με τα μεγέθη πλέον των προσδοκώμενων πολλαπλασιαστών κερδών ακόμα και της επόμενης χρονιάς να βρίσκονται στην περιοχή της υπερβολής (!)
 
Σε κάθε περίπτωση, οι επαγγελματίες του χώρου συστήνουν επιλεκτικές τοποθετήσεις και διατήρηση σημαντικής ρευστότητας που θα χρησιμοποιηθεί σε διορθωτικές συνεδριάσεις, όμως όλα αυτά αφορούν μόνο χαρτοφυλάκια "μακράς πνοής".
 
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, οι ελεγκτές της BlackRock ολοκλήρωσαν τον έλεγχο των δανείων που έχουν χορηγήσει οι Τράπεζες στην Ελληνική Αγορά και πλέον στο "μικροσκόπιό" τους βρίσκονται τα χαρτοφυλάκια της Ν.Α Ευρώπης, με την σχετική διαδικασία να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Το τελικό πόρισμα να αναμένεται να κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
 
Στο υπόλοιπο ταμπλώ του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, ο μόνος από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους που δεν "είδε" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ήταν αυτός του ΟΠΑΠ. Σε υποβάθμιση της σύστασης σε "underweight" από "equalweight" προχώρησε η Morgan Stanley. Ταυτόχρονα, αύξησε την τιμή-στόχο για τον Οργανισμό στα 7,50 ευρώ ανά μετοχή από 6,50 ευρώ προηγουμένως. Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, η επενδυτική περίπτωση του ΟΠΑΠ φαίνεται πειστική, λόγω της δυνατότητας κυκλικής ανάκαμψης, της νέας διοίκησης του Οργανισμού, της "επιθετικής" προώθησης νέων προϊόντων και του ισχυρού ισολογισμού του. Ωστόσο, εκτιμά πως όλοι αυτοί οι παράγοντες ήδη αντανακλώνται στην τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ.
 
Οι προβλέψεις του οίκου κάνουν λόγο για συνολική ανάπτυξη της Αγοράς παιγνίων κατά 56% το 2013-2016, και για αύξηση του μεριδίου Αγοράς του ΟΠΑΠ από το 69% στο 85%. Ο οίκος εκφράζει ανησυχία αναφορικά με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, την βραδύτερη του αναμενόμενου υλοποίηση της εισαγωγής νέων προϊόντων και για τυχόν απογοητεύσεις σε ότι αφορά τον ρυθμό ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.
 
Από τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη έκπληξη ήλθε από τον τίτλο της Eurobank Properties. Η μετοχή "ξέχασε" γρήγορα την επικείμενη ΑΜΚ και έκλεισε σε υψηλά 71 μηνών (!)
 
Νέο υψηλό 43 μηνών για τον ΟΤΕ με την περιοχή των 9,50 ευρώ να αποδεικνύονται σχετικά ισχυρή αντίσταση, καθώς εκεί προσέκρουσε και σήμερα.
 
Νέα υψηλά 27 μηνών για την ΔΕΗ, με την επόμενη τεχνική αντίσταση να οριοθετείται στα 10,40 ευρώ.
Νέο υψηλό 60 μηνών για την Folli Follie Group. Επόμενη τεχνική αντίσταση στα 21,40 ευρώ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, σε νέο υψηλό 60 μηνών έκλεισε ο τίτλος του Σαράντη, έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Παρνασσό με αθροιστικά κέρδη 145,61%, επιμένουν οι αγοραστές στον Βαρβαρέσο, σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο Καρέλιας, ενώ φαίνεται να "περπατάνε" οι εντολές στο Ιατρικό. Έτσι, ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής έκανε την εμφάνισή της εντολή αγοράς 500000 τεμ. στα 0,8500 ευρώ, σήμερα εμφανίστηκε "bid" 553136 τεμ. στα 0,8680 ευρώ, αλλά προς το τέλος τα μισά και παραπάνω χαρτιά αποσύρθηκαν και ο τίτλος έκλεισε χαμηλότερα.

----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση σημαντικής ανόδου ξεκίνησε η εβδομάδα και στο Χ.Π.Α., με τις συναλλαγές να μειώνονται στα συμβόλαια του δείκτη και να αυξάνονται σημαντικά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.736 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη κλείνοντας discount 0,15%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.231, 6.605 Νοεμβρίου, 540 Δεκεμβρίου, 80 Ιανουαρίου και 6 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 397) κινήθηκαν μεταξύ 388 και 399,75 μονάδων.
 
Διατηρήθηκε ο δανεισμός τίτλων (332.400 Alpha Bank, 5.500 ΟΤΕ, 5.600 Ελ. Πετρέλαια, 6.900 ΕΧΑΕ, 7.500 ΕΕΕ, 9.700 ΔΕΗ, 15.200 ΟΠΑΠ, 170.800 Εθνική, 375.500 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.213), ΔΕΗ (1.060), Alpha Bank (9.901), Εθνική (7.596), Πειραιώς (6.165), ΟΠΑΠ (807), Μυτιληναίο (1.153), MIG (1.473), ΓΕΚ (546), Ελ. Πετρέλαια (185), Ελλάκτωρα (246), ΕΧΑΕ (109),Intralot (767), Eurobank (108), Βιοχάλκο (147), ΕΥΔΑΠ (148), Σιδενόρ (247),Jumbo (155), Eurobank Properties (132).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, αμετάβλητη (στο 39%) παρέμεινε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-25 ενώ ο όγκος συναλλαγών στην παρούσα αγορά ανήλθε στα 1004 δικαιώματα, με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση στα calls (960 τμχ) έναντι τωνputs (44 τμχ). 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (13.522.835 τεμ.), Εθνική (1.536.919 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v