Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» έως 5% στο Χρηματιστήριο

Κάτω και από τις 1.150 μονάδες υποχωρεί το ΧΑ, καθώς εντείνονται οι ρευστοποιήσεις. «Κατακόκκινος» ο FT 25, διολισθαίνει στις 380 μονάδες. Εξαίρεση η ΕΥΔΑΠ, ενισχύεται 2%. Απώλειες άνω του 7% για ΕΤΕ, Alpha αλλά και MΙG, Intralot, Μέτκα.

Βαθαίνει η διόρθωση, με τον Γενικό Δείκτη να μετρά πλέον απώλειες πάνω από 4%. Στις 380 μονάδες ο FTSE 25, καθώς οι 24 από τις μετοχές του δείκτη διορθώνουν με μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες. «Βουτιά» κυρίως λόγω Eurobank για τον FT Mid που υπαναχωρεί κάτω από τις 1.190 μονάδες.

Την ίδια ώρα στα ευρωχρηματιστήρια επικρατούν πτωτικές τάσεις, αλλά οι απώλειες είναι της τάξης του -0,45% (για τον DΑΧ στις 8.905 μονάδες) ή του -0,55% για τον FTSE 100 που υποχωρεί προς τις 6.660 μονάδες.

Κυρίως εσωτερικού χαρακτήρα η προηγηθείσα θεαματική άνοδος της αγοράς μας, ανάλογη και η διόρθωση που ξεκίνησε σχεδόν από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης.

Η υπεραπόδοση από τα αρχικά χαμηλά του Οκτωβρίου μέχρι τα ενδοσυνεδριακά υψηλά εχθές απέφερε διψήφιες αποδόσεις για διαχειριστές, επενδυτές, μετόχους και λίγους μικρότερους παίκτες. Η επίτευξη του στόχου των 1.200 μονάδων για το Γενικό Δείκτη δικαιολογούσε ένα διορθωτικό «γύρισμα» που μπορεί να πιέσει το Γ.Δ. έως τα επίπεδα των 1.135 μονάδων.

Το γεγονός πως σε αυτήν την ανοδική φάση της αγοράς δεν επιτεύχθηκε το «νέο υψηλό» για τον FTSE 25 αναδεικνύει την σπουδαιότητα που έχει ο συγκεκριμένος έναντι του Γ.Δ. ή άλλων. Μετατρέπει την περιοχή των 400-410 μονάδων σε ισχυρότερη αντίσταση, ενώ δικαιώνει όσους εστίαζαν την προσοχή τους στην κίνηση του 25άρη και δευτερευόντως στα... ρεκόρ του Γενικού Δείκτη.

Το φρένο στα ευρωχρηματιστήρια, μετά το 9Χ9 των τελευταίων ημερών, ήρθε «γάντι» σε όσους έψαχναν αφορμή για να ρευστοποιήσουν/να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεων τους. Όπως δε εξηγούσε χρηματιστηριακός παράγοντας, το ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτικό κενό, συνεχίζοντας χαμηλότερα απέτρεψε την προοπτική ενδεχόμενων εγκλωβισμών καθυστερημένων παικτών.

Όντως η καθοδική φορά της αγοράς δεν έβαλε πολλούς παίκτες στην αγορά ή εν πάση περιπτώσει λιγότερους από το αν ξεκινούσε ανοδικά με ένα 0,80%-1,20% που θα... κορόιδευε αρκετούς και θα τους παγίδευε στα «αρχικά υψηλά ημέρας».

Θυμίζουμε πως κάτι τέτοιο είχε συμβεί στην κομβική συνεδρίαση της Δευτέρας 20/5 όταν η αγορά «γύρισε» από την τοπική κορυφή (της 17ης/5) για τη μεγάλη διόρθωση που ακολούθησε μέχρι τα χαμηλά του Ιουνίου και Ιουλίου.

Διαφοροποίηση που ενισχύει την εκτίμηση ορισμένων πως πρόκειται για μια κατ' αρχήν τεχνική υποχώρηση των μετοχών, μετά τη συντονισμένη καταγραφή «νέων υψηλών» από την πλειονότητα των μετοχών της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης».

Ωστόσο, όσο δεν επιτυγχάνεται ο βασικός μας στόχος της υπέρβασης των 400 προς τις 410 μονάδες, με την καταγραφή «νέου υψηλού» για τον FΤSE 25, τόσο θα επιμένουμε για έναν τελευταίο ανοδικό γύρο.

Με απώλειες που φτάνουν έως το 5% για το Γ.Δ. και με τον 25άρη στις 380 μονάδες, οι πωλητές εντείνουν τις κινήσεις τους. Ενδεικτικός ο υψηλότερος τζίρος την τελευταία ώρα, 120 εκατ. λίγο πριν τις 16:00, με αυξανόμενο τζίρο σε Πειραιώς, Εθνική αλλά και στη μετοχή της Alpha Bank. Όμως ακόμη και τώρα παραμένει συγκριτικά με την προηγηθείσα άνοδο μετριότερος του μέσου όρου.

Στα άξια αναφοράς της συνεδρίασης η κόντρα κίνηση της ΕΥΔΑΠ και μάλιστα με συναλλαγές 380 και πλέον χιλιάδων μετοχών, αξίας 3,2-3,3 εκατ. ευρώ(!). Εύλογο το ενδιαφέρον παραγόντων της αγοράς και τα ερωτήματα ποιός κρύβεται ή «κρύβεται» πίσω από τον εντολέα στην ΕΥΔΑΠ. Που σημειωτόν επιδρά -χρηματιστηριακά- και στη μετοχή της ΕΥΑΘ με λίγες όμως συναλλαγές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v