Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές διαθέσεις σήμερα στο Χρηματιστήριο

Mε πτωτικές διαθέσεις το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο παραμένουν οι τράπεζες, στα 4,80 ευρώ o δεύτερος στόχος για την Εθνική, πήρε... μπροστά η Eurobank. Στα «κερδοσκοπικά» χέρια το παιχνίδι.

Το 7 στα 7 σε μία μάλλον διορθωτική συνεδρίαση, αλλά με «νέο υψηλό» στις 1.202,27 μονάδες για το Γενικό Δείκτη.

Συνεδρίαση με «εσωτερική διόρθωση» η χθεσινή και παράλληλη κατοχύρωση θέσεων/υπεραξιών, επενατοποθετήσεις και εισροή «φρέσκου χρήματος» σε συγκεκριμένες μετοχές, με συνέπεια την αντίδραση του FTSE 25 στις 399,92 μονάδες -που σημειωτέον- ήταν και το «υψηλό ημέρας».

Σε αυτό το μοτίβο η μέρα σήμερα ξεκίνησε με απώλειες άνω του 1% για το Γ.Δ.

Χθες η αξία των συναλλαγών ήταν στα 175 εκατ. ευρώ, με 113,5 εκατ. μετοχές και πλήθος πακέτων κυρίως σε ΕΤΕ και ΟΤΕ. Ενισχυτική η μόχλευση στις δύο τραπεζικές του FT Mid, πρωτίστως σε Eurobank και δευτερευόντως σε Attica Bank, με το δείκτη της «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης κατά 39 μονάδες πάνω από το τεχνικό όριο των 1.200 μονάδων.

Στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρεται πληθώρα στοιχείων, στατιστικών και λοιπών χρήσιμων για τη χθεσινή συνεδρίαση. Το ενδιαφέρον και η εστίαση του... παιχνιδιού παραμένει στις τράπεζες, καθώς προχωρά και η αναδιάρθρωση των ομίλων.

Για τις θυγατρικές στα Βαλκάνια κάνει λόγο η Αναστασία Παπαϊωάννου, με το συμμάζεμα να αποτυπώνεται σταδιακά στο ταμπλό. Ειδικότερα όμως από την αρχή Οκτωβρίου, ενώ θυμίζουμε -για ακόμη μία φορά- την ανάρτησή μας στον Εκηβόλο στις 27 Σεπτεμβρίου: «Χρειάζεται και τις τράπεζες η άνοδος».

Μέχρις εδώ καλά, με τον κλαδικό δείκτη στις 212 μονάδες, με την ισχυρή αντίσταση των 200 να αποδεικνύεται πολύ... λίγη τη στιγμή που οι εντολές αγοράς ειδικά στην Εθνική είχαν βάθος και τη στήριξη «ισχυρών χεριών». Στα 4,70 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, στα 11,26 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ομίλου, στο 18,99% η απόδοση του χαρτιού σε διάστημα εβδομάδας και στο 57,19% σε επίπεδο μήνα.

Έχει αρχίσει να ξεφεύγει το παιχνίδι υποστηρίζουν αρκετοί και ενδεχομένως η αποτίμηση λ.χ. της Εθνικής να πλησιάζει αυτήν της... Deutsche Bank (προφανώς αφύσικη), όμως τα hedge funds που κυρίως αυτά δημιουργούν την τάση λειτουργούν προεξοφλητικά, «κερδοσκοπικά».

Νουνεχής τραπεζικός παράγοντας απαντώντας στο εύλογο ερώτημά μας για το πόσο ακριβή είναι πλέον λ.χ. η Εθνική δεν διαφώνησε, έδωσε όμως μία άλλη πτυχή της... κερδοσκοπίας που έχει βάση. Εάν τα hedge funds, οι insiders, εκτός όλων των άλλων, προεξοφλούν μια θετική αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης των χρηματοπιστωτικών ομίλων από την BlackRock σε βαθμό που δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τις τράπεζες αλλά ούτε και το ΤΧΣ, τότε ναι οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν.

Ωστόσο, από τεχνική πλευρά η μετοχή της Εθνικής -εδώ και καιρό τραπεζικός σηματωρός της στήλης- έκλεισε εχθές στα 4,70 ευρώ (υψηλό ημέρας) κοντά δηλαδή στο δεύτερο στόχο που είχε τεθεί. Στα 4,80-5,20 ευρώ είχαμε πει πως θα κατοχυρώσουμε άλλο 1/4 της αρχικής θέσης μας, μειώνοντας έτσι τη έκθεσή μας κατά 50% σε σχέση με τα χαμηλά των 340 μονάδων του 25άρη και των 3,01 ευρώ της Εθνικής στην ίδια συνεδρίαση της 2ας Οκτωβρίου.

Θυμίζουμε πως δύο συνεδριάσεις νωρίτερα, στις 26 Σεπτεμβρίου, η μετοχή της ΕΤΕ είχε κάνει την απαραίτητη υποχώρησή της -ενδοσυνεδριακά- μέχρι τα 2,98 ευρώ, επίπεδα όπου είχαν γίνει σημαντικές τοποθετήσεις «ισχυρών χεριών».

Επίσης από τεχνική πλευρά, σημειώνουμε τις τελευταίες ημέρες πως η ζητούμενη υπέρβαση των 396-398 μονάδων θα άνοιγε το δρόμο για την καταγραφή «νέων υψηλών» και για τον FTSE 25.

Επανερχόμαστε σε δύο πρόσφατες αναφορές μας: «...επί της ουσίας ο τελικός στόχος μας της προσέγγισης των 400-410 μονάδων -ενδεχομένως της υπέρβασης του δείκτη προς τις 415-420 μονάδες- δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Ούτε τα 4,20-4,30 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής. Γιατί επιμένουμε για τις 410+ μονάδες; Ίσως επειδή από αυτά τα επίπεδα και πάνω ο 25άρης "πιάνει" και πάλι τα επίπεδα του Αυγούστου 2011 (σ.σ. 31/8/2011).

Αλλά και «...σε προηγούμενο σχόλιο είχαμε εκτενή αναφορά για τη σημασία των 396-398, καθώς πιθανό κλείσιμο υψηλότερα αυτών των τιμών ισχυροποιεί το ενδεχόμενο της ανοδικής συνέχειας προς τις 425-428 μονάδες. Αυτά τα υψηλά επίπεδα θεωρούμε πως είναι το καταληκτικό όριο της ανοδικής αντίδρασης που ξεκίνησε από τα χαμηλά Ιουνίου-Ιουλίου 2013».

Η συνθήκη ισχύει, παραμένει ενεργή, με τον κύριο στόχο μας για φέτος, δηλαδή την καταγραφή «νέων υψηλών» για τον FT 25, να μην έχει εισέτι επιτευχθεί. Και σε αυτό εξακολουθούμε να ρίχνουμε το βάρος, την προσοχή μας. Στόχος που για να επιτευχθεί χρειάζεται οπωσδήποτε τον τραπεζικό κλάδο (και τις πέντε μετοχές του), τη μη τραπεζική τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και τις περισσότερες «επίλεκτες δυνάμεις» της «μεγάλης» και «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης.

Η «επίθεση» για την επίτευξη των 425-428 μονάδων θα πρέπει να εκδηλωθεί με τη στρατηγική συνεργασία όλων αυτών των δυνάμεων, κίνηση που προς την ολοκλήρωσή της θα έχει συμπαρασύρει και πολλούς από τους «πεζικάριους» και «απλούς πολίτες» του ταμπλό.

Ο εν εξελίξει θεαματικός ανοδικός κυματισμός (από τα ελάχιστα του περυσινού Ιουνίου - θυμίζουμε 167,93 μονάδες στις 5 Ιουνίου του 2012 για τον FTSE 25) κατά πάσα βεβαιότητα θα έχει τα γνώριμά μας χαρακτηριστικά μιας ευρύτατης συμμετοχής στο παιχνίδι, με συναλλαγές που θα φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v