Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδισε την παρτίδα με ΕΤΕ-δημοπρασίες

Πάνω από το ορόσημο των 1.200 μονάδων έκλεισε ο ΓΔ, συμπληρώνοντας έβδομη ανοδική συνεδρίαση, παρά την ελεγχόμενη διόρθωση σε μεγάλο μέρος του ταμπλό. Υπεραπόδοση για FT Mid λόγω Eurobank (+28,7%) και Attica Bank (+9,1%). Πτώση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Ένα από τα παλαιότερα χρηματιστηριακά ρητά ανέφερε ότι: "στις Αγορές, στον πόλεμο, στον έρωτα και στις προσλήψεις στο Δημόσιο, όλα επιτρέπονται" και σε αυτό είναι μάρτυρες όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Κλασσική περίπτωση ρηχής - τασικής Αγοράς, το Χ.Α., όπου τα χαρτοφυλάκια που διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, προς το παρόν, δεν θέλουν το "κόκκινο" στο κλείσιμο του Δείκτη.

Έτσι, το 7Χ7 έγινε σήμερα σε μία πτωτική Αγορά, όπου οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο διατήρησαν τον πρώτο λόγο στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, φθάνοντας την αναλογία μέχρι το 2 προς ένα, σε σχέση με τις "πράσινες" μετοχές.

Έτσι μπορεί το ταμπλό να έδειξε ελεγχόμενη διόρθωση, όμως το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη είναι θετικό, η υπέρβαση (σε κλείσιμο) των 1200 μονάδων γεγονός και δεν επιβεβαιώθηκαν για πολλοστή φορά, οι όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου που θεωρούν πως αυτό που γίνεται στην Σοφοκλέους είναι η "υπερβολή της υπερβολής"!

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 16 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1186,36 (-0,88%) και υψηλό τις 1202,77 μονάδες (+0,50%), άλλαξε 7 φορές πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1195,7 (-0,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1202,27 μονάδες με κέρδη 0,45% και σε νέα υψηλά 27 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 29/7/2011 (1204,15 μονάδες).

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική και Eurobank Properties, ενώ δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Jumbo. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η MIG και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, Βιοχάλκο, ΕΕΕ, Μέτκα, ΟΛΠ και Eurobank Properties.

Ακόμα ένα συμπέρασμα που κατοχύρωσε η σημερινή συνεδρίαση, είναι ότι τα κέρδη που βγαίνουν από μικρό αριθμό Δεικτοβαρών τίτλων και ακόμα μικρότερο από τίτλους χαμηλότερα του 25αρη, δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να αναζητήσουν "επενδυτικές ευκαιρίες" εκτός των "γνωστών ύποπτων".

Πιθανότατα, αυτό συμβαίνει λόγω της περίπου παντελούς απουσίας του εγχώριου retail.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ότι μόλις σήμερα οι αγοραστές των τελευταίων ημερών έκαναν μία "παραχώρηση" και "είπαν να ασχοληθούν" και με Τραπεζικές μετοχές εκτός 25αρη και τα αποτελέσματα φάνηκαν στο ταμπλό στους τίτλους των Αττικής και Eurobank!

Ο τίτλος της Τρ. Αττικής έκλεισε στα 0,3100 ευρώ (+9,15%), διακινώντας τον υψηλότερο όγκο "ever"!

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,8340 ευρώ με κέρδη 28,7%, και με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών των τελευταίων 74 συνεδριάσεων (ο αμέσως μεγαλύτερος στις 9/7 με 17191420 τεμ.).

Αν και στην Αγορά των ομολόγων έχουμε δει σοβαρή ανάκαμψη και αξιοπρόσεκτο αγοραστικό ενδιαφέρον και στο Χρηματιστήριο οι αποτιμήσεις έχουν ενισχυθεί ουσιαστικά και έχουν καταγραφεί σημαντικά κέρδη για πρώτη φορά από το 2009 και μετά, οι "κωδικοί λιανικής" παραμένουν, κατά το πλείστον, ανενεργοί.

Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηριστεί ότι όλα έχουν συμβεί κατά το τελευταίο δίμηνο σε Ελληνικά ομόλογα και μετοχές έχουν γίνει "ερήμην" μεγάλου μέρους του εγχώριου επενδυτικού κοινού.

Συμπερασματικά, οι Αγορές σημειώνουν κάτι για το οποίο η Κοινωνία είτε έχει διαφορετική άποψη, είτε δεν έχει καμία. Η ανεργία, οι φορολογικές επιβαρύνσεις και η μείωση των εισοδημάτων, έχουν μετατρέψει, για σημαντικό κομμάτι των Ελλήνων πολιτών, τον χώρο των επενδύσεων σε χώρο "φαντασίας" και τον μεταφέρουν σε κάποια άλλη "διάσταση" για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Απόλυτα ενδεικτικά τα στοιχεία που έδωσε το Χ.Α. για τον μήνα Σεπτέμβριο και σύμφωνα με τα οποία το 90,30% του συνόλου των χαρτοφυλακίων που έχουν τοποθετηθεί σε μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δεν ξεπερνούν σε τρέχουσα αξία τις 9000 ευρώ. Και βέβαια δεν είναι αυτά που "κινούν" το Χρηματιστήριο κατά τις τελευταίες εβδομάδες!

Εν πάση περιπτώσει και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, η περιοχή των 1200 - 1240 μονάδων ίσως αποτελέσει ένα "καλό άλλοθι" προκειμένου να σημειωθεί ένα "pullback" "αποθέρμανσης" και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται αυξημένη ρευστότητα για να υπάρξουν σχετικές επανατοποθετήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα, όσο τουλάχιστον δεν "ανοίγει" σημαντικά ο κύκλος των ημερήσιων πρωταγωνιστών, με πρώτη σημαντική στήριξη την ζώνη 1150 - 1130.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς και εάν οι λύσεις για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους πάνε τόσο πίσω όσο ακούγεται, η πορεία της Αγοράς θα κριθεί από τις εισροές των hedge funds και όχι από τα θεμελιώδη των εισηγμένων εταιρειών (σε μικρό κομμάτι του ταμπλό έχουν προεξοφληθεί και τα κέρδη του 2017, αν αυτά υπάρξουν) και στην στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι εγχώριες Τράπεζες, όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επίσης, ίσως πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν το σενάριο σύμφωνα με το οποίο δεν αποκλείεται το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί από τα διαθέσιμα του ΤΧΣ, που θα προκύψουν από την διάθεση Τραπεζικών μετοχών. Αυτό το σενάριο για να έχει θετική κατάληξη προϋποθέτει ότι θα έχουν επιτυχία οι επικείμενες εξασκήσεις των Τραπεζικών warrants στις τρεις συστημικές Τράπεζες. Όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται την διατήρηση του θετικού κλίματος στο Χ.Α., μέχρι τότε ...

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεχίζεται το πάρτι στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, με τα ξένα funds να παίρνουν θέσεις χωρίς να βλέπουν αποτιμήσεις μιας και "το έργο θα το δουν" όταν η οικονομία πάρει την ανιούσα, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Μέχρι τότε η ΕΧΑΕ μπορεί να δείχνει η "πιο εύκολη τοποθέτηση", μιας και οι τζίροι μπορούν να της αλλάξουν εύκολα τα αποτελέσματα.

Το Fairfax μετονομάζεται στην Αγορά σαν "θεία από το Σικάγο" μιας και πολλοί εισηγμένοι ψάχνουν "συμμάχους" στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Το πότε θα διορθώσει η Αγορά κανείς δεν το ξέρει, παρόλα αυτά το 1380-1500 έχει όλες τις πιθανότητες να "πληρωθεί" μεσοπρόθεσμα. Κοιτάμε την Αγορά ανά τίτλο και όχι στο σύνολό της, μιας και οι μετοχές κινούνται σε ταχύτητα και διορθώσεις με διαφορετικούς ρυθμούς. Μέχρι στιγμής οι διορθώσεις είναι ενδοσυνεδριακές ή μιάμιση μέρα.

Οι τίτλοι που οι ξένοι μπαίνουν θα είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι. Από την άλλη, η Αγορά περιμένει και τον MSCI που θα εισρεύσουν μεγάλα κεφάλαια και που οι υπάρχοντες αγοραστές θα "πακετάρουν" εκεί σοβαρές θέσεις μετά το μάζεμα τόσων μηνών.

Ο ένας ξένος φέρνει τον άλλον με αποτέλεσμα να βιώνουμε καταστάσεις που θυμίζουν άλλες εποχές... με τους περισσότερους εγχώριους επενδυτές να μειώνουν θέσεις αργά και βασανιστικά.

Η διορθώσεις είναι "υγεία" σε μία Αγορά, παρόλα αυτά λόγω του ότι η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά είναι πολύ "ρηχή" έχουμε το φαινόμενο επανάληψης μονοτασικών κινήσεων.

Σύμφωνα με παλιό χρηματιστηριακό ρητό "σε μία "bullish" Αγορά σκεφτόμαστε 3 φορές πριν πουλήσουμε και 1 πριν αγοράσουμε και το αντίθετο ακριβώς στην "bearish".

"Tα κέρδη τα δίνουν οι θέσεις και όχι το trading και καλό θα ήταν ένα χαρτοφυλάκιο να διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό σε εταιρείες που του αρέσουν", τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, στο "πράσινο" κινούνται Ευρώπη και Wall Street, στις πρώτες ώρες συνεδρίασης.
 
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κυβέρνηση της Αυστραλίας σκοπεύει να αυξήσειτο όριο δανεισμού της κατά τα 2/3 στα 500 δισ. δολ. Αυστραλίας (483 δισ. δολ. ΗΠΑ), ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Joe Hockey, καθησυχάζοντας τους φόβους ότι η Χώρα θα φτάσει στο όριο του χρέους μέχρι τα Χριστούγεννα.
 
Πρόβλεψε ότι η ονομαστική αξία των Κρατικών χρεογράφων της Αυστραλίας, σε κυκλοφορία, θα φτάσει στο όριο των 300 δισ. δολ. Αυστραλίας έως τον Δεκέμβριο 2013, πριν υποχωρήσει στα περίπου 290 δισ. δολ. τον Ιούνιο 2014.
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση των νέων θέσεων απασχόλησης ενθάρρυνε τους επενδυτές καθώς οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 180.000 νέες θέσεις εργασίας και η τελική μέτρηση ήταν στις 148.000. Η ανακοίνωση πυροδότησε μαζικές πωλήσεις στο δολάριο και σημαντικά κέρδη στα Χρηματιστήρια μετοχών και των αναδυόμενων Αγορών, αλλά και στις Αγορές Εμπορευμάτων.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δε μπορεί να υπάρξει "tapering" από την Fed, τουλάχιστον μέχρι και το Μάρτιο του 2014, ενώ αυξάνονται σημαντικά αυτοί που εκτιμούν ότι η Fed δεν πρόκειται να κάνει κάποια σημαντική μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τέλους του 2014 (!)

ΕπΙστροφή στο ΧΑ

Μηδενική ανάπτυξη και νέα αύξηση της ανεργίας κοντά στο 30% "βλέπει" στην τριμηνιαία έκθεσή του το ΚΕΠΕ. Ειδικότερα, η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερη των εκτιμήσεων στο 3,55%, ενώ το 2014 η ανάπτυξη θα είναι σχεδόν μηδενική (0,004%). Η ανεργία από το 27,6% που θα φτάσει φέτος, θα αυξηθεί περαιτέρω αγγίζοντας το  29,3% του χρόνου. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΚΕΠΕ "βλέπει" μείωση του δείκτη τιμών κατά 0,28% φέτος και περαιτέρω μείωση κατά 0,31% του χρόνου. Από την άλλη, εκτιμά πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 0,91% του ΑΕΠ φέτος σε 3,42% το 2014.
 
"Η Αθήνα δεν επιθυμεί νέο γύρο αυστηρής λιτότητας, προκειμένου να στηριχθεί η οριακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών που έχει σημειωθεί κατά τους τελευταίους μήνες στη Χώρα" αναφέρει η Citigroup. Ωστόσο προειδοποιεί ότι, δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να λάβει πρόσθετη βοήθεια από τους δανειστές της, χωρίς αντάλλαγμα νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας. "Οι επικείμενες νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και τρόικας θα είναι δύσκολες και μεγάλης χρονικής διάρκειας... Δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση", εκτιμά η Citigroup.
 
Ο στόχος του προϋπολογισμού το επόμενο έτος δεν θα εκπληρωθεί εκτός κι αν ληφθούν νέα μέτρα υποστηρίζει σε νέα έκθεσή της η Goldman Sachs.  
 
Ο οίκος εμμένει στην άποψη ότι τρόικα και Ελληνική Κυβέρνηση θα φτάσουν σε συμφωνία και η επόμενη δόση θα δοθεί κανονικά. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών θα αποτελέσει ένα ζήτημα τα επόμενα χρόνια, καθώς, όπως αναφέρει η έκθεση, η Ελλάδα δεν αναμένεται να επιστρέψει στις Αγορές σύντομα. Γι αυτό η Χώρα θα χρειαστεί κεφάλαια από τους εταίρους της προκειμένου να συνεχίσει την αποπληρωμή του χρέους της. Δεδομένου αυτού, η Goldman θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να προεξοφληθεί και να προβλεφθεί η πολιτική διάσταση  μεταξύ Αθήνας, ΕΕ και ΔΝΤ.
 
Η "Süddeutsche Zeitung" προειδοποιεί ότι "η διαδικασία προσαρμογής θα διαρκέσει ακόμη χρόνια" ενώ, παράλληλα, η αντίσταση απέναντι στις "απαραίτητες προσαρμογές παραμένει απαράλλακτα ισχυρή". "Στην Ελλάδα, με το χρέος της στο 160%, δεν αναγνωρίζει κανείς ότι θα σταθεί κάποτε στα πόδια της. Κάθε μικρή ανάπτυξη και κάθε μείωση του ελλείμματος ξεθωριάζει μπροστά σε αυτό το γιγάντιο βουνό. Γι΄ αυτό και δεν μπορεί να αποφευχθεί η ελάφρυνση του χρέους της Αθήνας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο" αναφέρει η εφημερίδα.
 
Τα 30ετή Ελληνικά ομόλογα έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τα 10ετή στο ράλι που έχουν καταγράψει οι Ελληνικοί τίτλοι, εκτιμά η Deutsche Bank, σημειώνοντας ότι μαζί με τα warrants κρύβουν μεγαλύτερη αντικειμενική αξία (fair value). Συγκεκριμένα τα ομόλογα που λήγουν το Φεβρουάριο του 2023έχουν σημειώσει άνοδο 7%, ενώ αυτά που λήγουν το 2042 μόλις 4,8%.Αντίστοιχη αξία βλέπει η Deutsche Bank και για τα warrants ΑΕΠ (σχετίζονται με ρήτρες ανάπτυξης) των Ελληνικών τίτλων, σημειώνοντας ότι έχουν υψηλότερο συντελεστή "beta" σε σχέση με τα ομόλογα.
 
Μεταφερόμενοι στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ο νέος απόλυτα ικανοποιητικός τζίρος που έφθασε τα 175,1 εκατ. από τα οποία τα 17,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΦΡΛΚ, ΟΤΕ). Ο συγκεντρωτισμός καλά κρατεί, καθώς μόλις πέντε τίτλοι (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΤΕΤΠ, ΑΛΦΑ) "απασχόλησαν" το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
 
Συνεχίστηκε η κινητικότητα στα Τραπεζικά warrants, με αυτό της Εθνικής να κλέβει τις εντυπώσεις, όχι μόνο λόγο του όγκου συναλλαγών (ο μεγαλύτερος μετά το ντεμπούτο στις 27/6), αλλά και λόγω του ότι έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό.
 
Πιο συγκεκριμένα, το warrant της Εθνικής έκλεισε στα 1,84 ευρώ (+15%), με συναλλαγές 10338405 τε. αυτό της Alpha Bank στα 1,49 ευρώ (-1,32%) με όγκο 4262510 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,9280 ευρώ (-0,30%) με 2464296 κομμάτια.
 
Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, σε "C" από "CC" υποβάθμισε η Standard & Poor's την αξιολόγηση προνομιούχων τίτλων της σειράς C, ύψους 200 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 6%, έκδοσης ERB Hellas Funding εγγυημένων από την Eurobank. Όπως αναφέρει ο οίκος, η υποβάθμιση αυτή έρχεται μετά τη μη πληρωμή μερισμάτων στους προνομιούχους τίτλους στην καταληκτική ημερομηνία της 9ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της στις 4 Οκτωβρίου για την πρόθεση της να αναστείλει την πληρωμή μερισμάτων στους εν λόγω τίτλους.
 
Στο υπόλοιπο ταμπλώ του 25αρη, τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της Coca Cola θα είναι ενδεικτικά του "σκληρού" επιχειρηματικού περιβάλλοντος που δραστηριοποιείται η εταιρία, εκτιμά η Citi σε σχετική ανάλυση. Για το γ΄ τρίμηνο εκτιμά ότι ο όγκος πωλήσεων θα υποχωρήσει κατά 2,1%, τα έσοδα κατά 0,8%, ενώ τα EBIT θα καταγράψουν πτώση 3%. Σε ό,τι αφορά τα προσαρμοσμένα μετά φόρων κέρδη εκτιμά ότι θα υποχωρήσουν 1,4% στα 150 εκατ. ευρώ. O διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή των 20 ευρώ για τη μετοχή της εισηγμένης.
 
Από την πλευρά της η Credit Suisse υποβαθμίζει κατά 6% τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη έτους της Coca Cola. Eιδικότερα προβλέπει ότι τα προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη θα διαμορφωθούν στα 381,8 εκατ. ευρώ και τα έσοδα στα 6,96 δισ. Η Credit Suisse αναφέρει ότι οι όγκοι πωλήσεων της εταιρείας έχουν πληγεί από την χρηματοοικονομική κρίση και δεν έχουν ακόμη ανακάμψει. Σημειώνεται ότι και οι δύο διεθνείς οίκοι έχουν θέσει σύσταση "neutral" για τη μετοχή της εισηγμένης.
 
Από εκεί και πέρα, από τους τίτλους που χρήζουν περαιτέρω τεχνικής ανάλυσης, μετά και την σημερινή συνεδρίαση, είναι αυτός του Ελλάκτωρα που έκλεισε σε νέα υψηλά 31 μηνών και επάνω στην αντίσταση των 3,10 ευρώ, αν και ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,12 ευρώ. Κλεισίματα υψηλότερα των 3,10 ευρώ δημιουργούν τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 3,30 και 3,70 ευρώ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, επαναπροσεγγίζει υψηλά 31 μηνών η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, αν και υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 3,05 ευρώ. Αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 3,00 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί ανατροφοδοτούμενη κίνηση προς τα 3,70 ευρώ.
 
Ακόμα χαμηλότερα και ξεκινώντας από το Ιατρικό και σήμερα εμφανίστηκε η εντολή αγοράς 500000 τεμ. στα 0,8680 ευρώ.
 
Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Ιασώ και Trastor, πυκνές συναλλαγές και προσφοράς στα 0,7000 ευρώ για την Creta Farm, επιμένει πλαγιοανοδικά η Ιντρακάτ, ενώ αυξήθηκε κάπως η κινητικότητα στην Έλτον και διεκόπη το ανοδικό σερί στον Παρνασσό.  

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v