Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία Vodafone – Wind για το 13,25% της Forthnet

Σε συμφωνία για τη μεταβίβαση ποσοστού περί το 13,25% της Forthnet στη Vodafone, που μπορεί να ασκηθεί εντός δωδεκαμήνου, προχώρησε η Wind. Στόχος της πρωτοβουλίας οι συνέργειες των δύο εταιρειών στη σταθερή τηλεφωνία και της παροχής περιεχομένου. H επίσημη ανακοίνωση.

Συμφωνία Vodafone – Wind για το 13,25% της Forthnet

Σε συμφωνία για τη μεταβίβαση του 13,25% των μετοχών της Forthnet στη Vodafone εντός δωδεκαμήνου προχώρησε η Wind. Η συμφωνία προβλέπει πως η Vodafone αποκτά δικαίωμα προαίρεσης (option) για τμήμα του ποσοστού (32,26%) που ελέγχει σήμερα η Wind στη Forthnet εντός δωδεκαμήνου.

Εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης, το ποσοστό που θα ελέγχει ο βρετανικός όμιλος στον εναλλακτικό πάροχο θα αυξηθεί σε 19,75%, ενώ το ποσοστό της Wind θα περιοριστεί στο 19,01%.

Τα σενάρια για στενότερη συνεργασία των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας πυκνώνουν, με δεδομένο πως η Wind βρισκόταν ένα βήμα προ της απόκτησης καταστατικής μειοψηφίας στη Forthnet, δηλαδή ποσοστού 33%. Παράλληλα, με βάση πηγές του Euro2day.gr, έχει παγώσει η συμφωνία για την εξαγορά του 57,24% της Hellas On Line (HOL) από τη Vodafone, όπως είχε ανακοινωθεί προ μηνών και μολονότι έχει ολοκληρωθεί και το due diligence για τη συναλλαγή.

Οι διοικήσεις των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να προχωρήσουν σε συγχώνευση η οποία σκόνταψε στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εσχάτως, όμως, αυξάνονται οι φωνές στην Ευρώπη σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να αλλάξουν οι ρυθμιστικοί κανόνες ώστε οι ευρωπαϊκοί όμιλοι των τηλεπικοινωνιών να αποκτήσουν σοβαρό μέγεθος και να ανταγωνιστούν τους αμερικανικούς και τους ασιατικούς ομίλους. Η συμφωνία αποδεικνύει πως οι δύο διοικήσεις επενδύουν στην αλλαγή του σημερινού ασφυκτικού ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο θεωρείται ένας από τους κυριότερους παράγοντες για την υστέρηση της Γηραιάς Ηπείρου στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών Διαδικτύου.

Πηγές προσκείμενες στη συμφωνία διαψεύδουν, πάντως, τις πληροφορίες περί αναζωπύρωσης του παλαιού σχεδίου συγχώνευσης. Τονίζουν πως η νέα συμφωνία έχει στόχο την προώθηση συνεργιών μεταξύ Vodafone και Wind στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας και της παροχής περιεχομένου. Υπενθυμίζουν, επίσης, την πρόσφατη συμφωνία των δύο πλευρών για τη δημιουργία κοινής εταιρείας που διαχειρίζεται τμήμα του δικτύου τους. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως όπως είχαν διαμορφωθεί οι ισορροπίες στην Forthnet, οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν είχαν άλλο δρόμο παρά αυτόν της συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος.

Ειδικά για τη Forthnet, οι μελλοντικές εξελίξεις συνδέονται και με τη στάση που θα κρατήσει ο βασικός μέτοχος, η ETIsalat από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ελέγχει το 44,02%. Το ενιαίο μέτωπο που δημιουργείται από Vodafone και Wind αποτελεί, πάντως, μια ένδειξη για το μέλλον της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2014, η Forthnet παρουσίασε αύξηση των εσόδων λιανικής για πρώτη φορά έπειτα από 8 τρίμηνα. Παράλληλα διατηρήθηκε η δυναμική απήχηση των υπηρεσιών Nova 3Play, με τις συνολικές συνδρομές στα τέλη Μαρτίου να φτάνουν το 1.145.948, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό. 

Το μερίδιο αγοράς σε νέους συνδρομητές LLU ανήλθε στο 83,9%, ενώ το μερίδιο αγοράς σε συνδρομητές LLU ανήλθε στο 32,3% (+2,7 π.μ. σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2013). Επίσης, στο τέλος Μαρτίου σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό σε συνδρομητές PayTV (482 χιλιάδες).

Η μετοχή της εταιρείας παρουσίαζε νωρίτερα σήμερα άνοδο γύρω στο 8,5%.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τη Forthnet:

Η εταιρία Forthnet ανακοινώνει τα ακόλουθα βάσει των από 10.06.2014 γνωστοποιήσεων (TR-1) που έλαβε από τις εταιρίες «Vodafone Ελλάδος» και  «VODAFONE Group», η τελευταία τόσο για ίδιο λογαριασμό όσο και για λογαριασμό εταιρειών ελεγχόμενων από την VODAFONE (στο εξής «Θυγατρικές Vodafone»):

(α) Δυνάμει των όρων της από 04.06.2014 συμφωνίας μεταξύ της Vodafone Ελλάδος και της εταιρίας WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε. (στο εξής «WIND»), η Vodafone Ελλάδος απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης (option) για την απόκτηση 14.584.853 κοινών μετοχών της Forthnet που ανήκουν στην κυριότητα της WIND και αντιστοιχούν σε ποσοστό 13,25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet.
Αυτό το δικαίωμα προαίρεσης (option) μπορεί να εξασκηθεί κατά τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής της ως άνω συμφωνίας.

(β) Εάν το ως άνω δικαίωμα προαίρεσης ασκηθεί, το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής της Vodafone Ελλάδος και το ποσοστό της έμμεσης συμμετοχής της VODAFONE και των Θυγατρικών Vodafone στη Forthnet θα ανέλθει σε 19,75% από 6,51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v