Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς έγινε η ολική ανατροπή

Με ξαφνική εμφάνιση αγοραστών στο τέλος της συνεδρίασης έσπασε το πτωτικό σερί για την αγορά. Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για τον ΓΔ. Ποιες μετοχές «γύρισαν» ανοδικά το ΧΑ. Τι δείχνει τώρα η τεχνική εικόνα της αγοράς. Γιατί απαιτείται προσοχή στον τραπεζικό δείκτη.

Συνεδρίαση συνεχόμενων εναλλαγών, η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά με ανοδικές διαθέσεις, να γυρίζει σε αρνητικό πρόσημο και αρκετά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1250 μονάδων, όμως οι αγοραστές φάνηκε να είχαν τον τελευταίο λόγο και με τις μικρές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν Δείκτη και εννέα τίτλους του FTSE25, στα υψηλά ημέρας.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, τελευταία ημέρα ανόδου ήταν η συνεδρίαση (10/6) μετά την ανακοίνωση του Κυβερνητικού ανασχηματισμού, όμως και σε αυτή την συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 1322,6 μονάδων.

Ακολούθησαν πεντέμισι συνεδριάσεις αποψίλωσης των αποτιμήσεων που συνδυάστηκαν με σημαντικά χαμηλότερες συναλλαγές, για να σημειωθεί επιστροφή των αγοραστών κατά την τελευταία ώρα της σημερινής συνεδρίασης, έχοντας σαν κύριους μοχλούς αντίδρασης τους Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Folli Follie Group, Viohalco.

Οι παραπάνω τίτλοι ήταν αυτοί που πήραν πρώτοι την πρωτοβουλία αντίδρασης, για να ακολουθήσουν και άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές, κάτι που δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ως συνήθως (!)

Στα θετικά της συνεδρίασης, από τεχνικής απόψεως, το γεγονός ότι το σημερινό βύθισμα του Δείκτη έκλεισε και το υπόλοιπο του "gap" στην ζώνη 1259 - 1251, όμως πολλά θα εξαρτηθούν από τις βραδινές ανακοινώσεις της Fed (21.30 ώρα Ελλάδας) και βέβαια τις διαθέσεις των ενεργών παικτών εν όψει του επερχόμενου triple witching την Παρασκευή 20/6.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν "παιχνίδι κέντρου", μετά την διόρθωση που είχε προηγηθεί και σαν φυσική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, χωρίς ιδιαίτερο "πάθος" και για τον λόγο αυτό και παραπέμπει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις για την εξαγωγή "ασφαλέστερων" συμπερασμάτων, περισσότερο από την συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας όπου οι Αγορές θα έχουν απαλλαγεί από το "άγχος" της τριπλής λήξης στα Παράγωγα.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, όσο δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1240 μονάδων, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης όσο δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 400 μονάδων.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο Τραπεζικός δείκτης, καθώς σε βραχυχρόνιο γράφημα έχει δώσει σχηματισμό "ώμος - κεφάλι - ώμος" και δεν πρέπει να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 177 μονάδων (σήμερα υποχώρησε μέχρι τις 174,22 μονάδες) καθώς θα δώσει σήμα εξόδου με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 174 και 169 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διορθωτική κίνηση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, πριν αυτή διεκδικήσει νεότερα υψηλά, σύμφωνα με την εκτίμηση του Πάνου Δάντη.

Το πλαγιοκαθοδικό κύμα μπορεί να σταματήσει στις 1241, ή στις 1226 μονάδες και σε περίπτωση ακρότητας στις 1162 μονάδες, σε περίπτωση που αλλάξει επί το αρνητικότερον το διεθνές κλίμα.

Το θετικό κλίμα του Χ.Α. (μεσοπρόθεσμη τάση) απειλείται από δύο λόγους: Από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και από τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις (Ουκρανία, Ιράκ).

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Alfa Alliance οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις δεν δείχνουν εξαιρετικά αισιόδοξες, καθώς παραμένουν αυξημένες οι πιθανότητες διενέργειας πρόωρων εκλογών, μέσα στο επόμενο 8μηνο.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την τρέχουσα εικόνα στο Χ.Α., τεχνικά, τα περισσότερα blue chips βρίσκονται σε φάση διόρθωσης και την καλύτερη τεχνική εικόνα παρουσιάζουν οι ΟΤΕ και Folli Follie Group και κατά δεύτερο λόγο η Εθνική.

Με δεδομένο ότι η συμμετοχή των ξένων στους ημερήσιους τζίρους βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αποσπάσουν την προσοχή τους μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια, περισσότερο και από τα θεμελιώδη των εταιρειών ενδιαφέρονται για μετοχές που τους εξασφαλίζουν τις εύκολες τοποθετήσεις, αλλά και ρευστοποιήσεις.

Αυτό σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη εγχώριων μικροεπενδυτών, θα διατηρήσει στην στρεβλή εικόνα της Αγοράς και το συναλλακτικό ενδιαφέρον πολλών ταχυτήτων.

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο και την άποψη του κ. Δάντη, η επόμενη ανοδική κίνηση της Αγοράς, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, θα είναι μεγαλύτερη των 400 μονάδων, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, πλην του Nikkei ο οποίος ευνοήθηκε από την νέα υποχώρηση του γιεν και την άνοδο των μετοχών των εξαγωγικών εταιρειών και επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 15000 μονάδων.

Ήπια ανοδικά συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τα μεγάλα Χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις από τη διήμερη συνάντηση νομισματικής πολιτικής της Fed.

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η ανάκαμψη της Ιταλικής οικονομίας παραμένει εύθραυστη και η Κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι πρέπει να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας και την μείωση του χρέους, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ καλεί την Ιταλική Κυβέρνηση να συγκρατήσει τις δαπάνες στον προϋπολογισμό για να επιτύχει ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα το επόμενο έτος. Παράλληλα ζητά από τις Ιταλικές Τράπεζες να αυξήσουν τις προσπάθειες για την μείωση των προβληματικών δανείων.

Τα πρακτικά της τακτικής συνεδρίασης Ιουνίου της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας, που κοινοποιήθηκαν σήμερα, δείχνουν ότι τα 9 μέλη της επιτροπής καθορισμού πιστωτικής πολιτικής της ΒοΕ ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της διατήρησης του βασικού επιτοκίου στο 0,5% και του μεγέθους του προγράμματος αγορών ομολόγων QE στις 375 δισ. στερλίνες, κατά την διάρκεια της συνάντησης εκείνης. Από τα πρακτικά φαίνεται ότι ορισμένοι αξιωματούχοι γίνονται πιο θετικοί για αύξηση των επιτοκίων, καθώς επίσης και ότι η Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι οι Αγορές δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για αύξηση επιτοκίων φέτος.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στα 111,2 δισ. δολάρια κατά το α΄ τρίμηνο του έτους, καταλαμβάνοντας το 2,6% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα αυξήθηκε από τα 87,3 δισ. δολάρια ή 2% του ΑΕΠ που είχαν εμφανιστεί κατά το δ΄ τρίμηνο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα από το Q3 του 2012. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, η διόγκωση του ελλείμματος αποδόθηκε στην αύξηση του ελλείμματος αγαθών και την μείωση του εισοδηματικού πλεονάσματος.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συνιστούν στάση αναμονής προκειμένου οι Αγορές να αποκωδικοποιήσουν τους νέους "χρησμούς" της Fed, σήμερα το βράδυ και να ολοκληρωθεί η τριπλή λήξη των συμβολαίων την Παρασκευή στις Αγορές Παραγώγων.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως η διαφαινόμενη επιφυλακτικότητα από μέρος ξένων διαχειριστών μπορεί να οφείλεται στα νέα πρόσωπα της δικομματικής Κυβέρνησης, στην απαιτούμενη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, στην πιθανή λήψη νέων μέτρων και βέβαια στα σενάρια για πιθανές πρόωρες εκλογές.

Επίσης δεν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που περιμένουν τις Τράπεζες να προχωρήσουν στο "τελικό ξεκαθάρισμα" μεταξύ των υπερδανεισμένων Επιχειρήσεων, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό πως τα Τραπεζικά Ιδρύματα δύσκολα θα "ανοίξουν τις κάνουλες" των χορηγήσεων, πριν ολοκληρωθούν τα "stress tests" που θα διεξάγει η ΕΚΤ.

Καθαρά από τεχνικής σκοπιάς και με βάση το ωριαίο γράφημα, οι 415 μονάδες είναι το πρώτο "stop" στο "short", με την επόμενη σημαντική αντίσταση να εντοπίζεται στις 430 μονάδες.

Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 1268,48 μονάδες (+0,80%), όμως στην συνέχεια η διάβρωση των τιμών εξαφάνισε τα αρχικά κέρδη και ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1246,85 μονάδες (-0,92%). Η επιστροφή των αγοραστών είχε σαν αποτέλεσμα μετά τις 15.59 ο Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1268,44 μονάδες (+0,79%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών να κλείσει στις 1270,34 μονάδες με κέρδη 0,94%.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Ελλάκτωρ και Viohalco, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι ΕΥΔΑΠ και Eurobank Properties. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Viohalco, EEE, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Από το Τραπεζικό ταμπλώ τους περισσότερους τεχνικούς προβληματισμούς δημιουργεί η συμπεριφορά των Alpha Bank και Eurobank.

Ο τίτλος της πρώτης επιμένει σε πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,7600 ευρώ (κλείσιμο 10/6). Αν συνεχίσει να κινείται με την ίδια τάση, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 0,6800 ευρώ.

Τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη συμπλήρωσε η μετοχή της Eurobank. Αν συνεχιστεί η "νότια" κίνηση, επόμενη τεχνική στήριξη στα 0,3800 ευρώ.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ και χαμηλότερα του 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε η μετοχή της Τρ. Αττικής και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η "ταλαιπωρία" όσο δεν αποσαφηνίζονται οι όροι της επικείμενης ΑΜΚ.

Μένοντας χαμηλότερα, το ταμπλώ επιβεβαίωσε τις φήμες για επικείμενη δημόσια πρόταση στην Cyclon, μετά και την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία κατά την χθεσινή συνεδρίαση στη Motor Oil μεταβιβάστηκε το 11,2% της Cyclon, ενώ η εταιρεία ελέγχει πλέον το 37,96% της Cyclon, ξεπερνώντας το όριο του 33,33%, κάτι που βάσει νομοθεσίας, επέφερε την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης. Πριν την κρίσιμη συναλλαγή, η Motor Oil κατείχε ποσοστό 26,71% επί των δικαιωμάτων ψήφου της Cyclon.

Τέλος, έστω και με ελάχιστες συναλλαγές, ο τίτλος του ΟΛΘ συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση κλείνοντας σε υψηλά 70 μηνών (!) Επιλεκτικές τοποθετήσεις από όσους ποντάρουν σε συνολικό μέρισμα - έκπληξη. Υπενθυμίζεται ότι το μέρισμα, για την χρήση 2013, έχει ανακοινωθεί στα 0,60 ευρώ, όμως την διανομή μερίσματος αλλά και κερδών προηγούμενων χρήσεων καλούνται να αποφασίσουν, μεταξύ άλλων, οι μέτοχοι του ΟΛΘ στην τακτική γενική συνέλευση της 25ης Ιουνίου.

Τα 28,00 και 33,00 οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις για τον τίτλο, που δείχνει ότι έχει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις να κινηθεί ακόμα ψηλότερα (!)

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε επιφυλακτικά και ολοκληρώθηκε με μικρή άνοδο, στην Αγορά Παραγώγων και τις μετακυλίσεις θέσεων να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Αυξημένες οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σημαντικά χαμηλότερα κινήθηκαν, συναλλακτικά, τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (74.483 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 30.592, 16.333 για τον Ιούνιο, 13.325 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 934 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 411) κινήθηκε μεταξύ 404,25 και 412,75 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Δεν σημειώθηκε αξιόλογος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.996), ΔΕΗ (2.213), Alpha Bank (6.375), Εθνική (13.080), Πειραιώς (18.822), ΟΠΑΠ (874), MIG (6.624), Eurobank (10.519), Ελ. Πετρέλαια (2.545), ΓΕΚ (1.482), ΕΧΑΕ (716), Μυτιληναίο (3.509), Ελλάκτωρα (1.143), Τιτάνα (172), Intralot (662), ΟΛΠ (112), Motor Oil (224), Frigoglass (706), Σιδενόρ (666), Σωλ. Κορίνθου (190), Τέρνα Ενεργειακή (250), Viohalco (422), Folli Follie Group (448), ΕΕΕ (172).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 36%, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να μένει σχετικά χαμηλά, στα 1389 δικαιώματα (1229 calls και μόλις 160 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (208.493.505 τεμ.), Εθνική (1.654.711 τεμ.), Πειραιώς (18.448.706 τεμ.), Eurobank (7.423.115 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 18.111 συμβόλαια λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v