Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κολλημένο» στο 1000αρικο παραμένει το Χρηματιστήριο

Δεν έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο, ούτε ξέφυγε απ’ αυτό. Μειωμένος ο όγκος συναλλαγών. Απαραίτητος ο γρήγορος απεγκλωβισμός λένε οι αναλυτές. Πώς διαμορφώνονται οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις για τους βασικούς δείκτες.

Το μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής ολοκληρωνόταν επισημαίνοντας πως είναι "εξαιρετικά δύσκολη κάθε πρόβλεψη για την εβδομάδα που έρχεται, καθώς η τεχνική εικόνα, αλλά και η ψυχολογία, έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, όμως δεν μπορεί να αποκλειστούν βραχύβιες εκπλήξεις, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν τα Παράγωγα Οκτωβρίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Αυτή την προσπάθεια αντίδρασης βίωσαν όσοι παρακολούθησαν τα τεκταινόμενα της σημερινής συνεδρίασης στο ταμπλώ του Χ.Α., η οποία συνοδεύτηκε με σημαντική καθίζηση του τζίρου, καθώς η σημερινή μικτή αξία συναλλαγών ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων και κινήθηκε σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι και κατά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης δεν παρέλειψε να σημειώσει "δοκιμαστική βουτιά" χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων και να σταματήσει στις παρυφές των 998 μονάδων, όπως συνέβη και στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Δείκτης, πριν την σημερινή συνεδρίαση, ερχόταν από πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τις 1197,11 μονάδες (κλείσιμο 5/9), καταγράφοντας 19 πτωτικές συνεδριάσεις σε σύνολο 25 συνεδριάσεων και αθροιστικές απώλειες 16,06%.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μάλλον αρνητικές διαθέσεις επηρεασμένος και από το ασταθές διεθνές κλίμα και πολύ γρήγορα "βούτηξε" μέχρι το χαμηλό ημέρας των 998,05 μονάδων (-0,68%). Ακολούθησε αλλαγή προσήμων μέχρι τις 12.34 και από εκεί και πέρα με σημαντικές βοήθειες από Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, και ΟΠΑΠ ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 1015,45 μονάδες (+1,05%).

Ακριβώς εκεί έμειναν από δυνάμεις οι λίγοι αγοραστές και ο Δείκτης επέστρεψε σε πλαγιοκαθοδική κίνηση με κάθε "κορυφή" να είναι χαμηλότερη της προηγούμενης (βλ. διάγραμμα). Και σαν να μην έφτανε αυτό στις 16.55 είχαν εξανεμιστεί όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και ο Δείκτης γύριζε σε αρνητικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1004,64 μονάδες (-0,02%) και χρειάστηκαν οι τελικές δημοπρασίες προκειμένου να "σώσουν" το θετικό πρόσημο και ο Δείκτης να κλείσει στις 1005,55 μονάδες με οριακά κέρδη 0,07%.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση όχι μόνο δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο στα υπάρχοντα δεδομένα, αλλά δημιούργησε και περαιτέρω απογοητεύσεις καθώς είναι εμφανώς δυνατή η ελκτική δύναμη του 1000ρικου στον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπως είναι και πασιφανές πως οι μέχρι στιγμής προσπάθειες επικεντρώνονται περισσότερο στην διάσωση του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων και πολύ λιγότερο στην πιθανότητα ουσιαστικής και πειστικής ανοδικής αντίδρασης.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι 330 μονάδες είναι το πρώτο σημείο αντίστασης (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 330,67 μονάδες), ανοδική διάσπαση του οποίου μπορεί να μας φέρει στο πολύ σημαντικό 337 επίπεδο που είναι και το "Make or break" στην παρούσα φάση, για τους απόλυτα γρήγορους παίκτες.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, εάν ο Δείκτης δε μπορέσει στις επόμενες δύο με τρεις συνεδριάσεις να "προσεταιριστεί" ανοδικά τη ζώνη της προηγούμενης στήριξης των 1040 με 1060 μονάδων θα προσθέσει ένα ακόμα κομμάτι στο "παζλ" της άμεσης καθοδικής επαφής με την περιοχή στήριξης των 975 μονάδων.

Στην περίπτωση, όμως, που ο Δείκτης πραγματοποιήσει επιβεβαιωμένη είσοδο άνω των 1040 μονάδων, θα βάλει τις βάσεις για την ολοκλήρωση μιας ανοδικής ανάτασης έως το όριο του 38,2% (1080 μονάδες) των Fibonacci Retracement της πρόσφατης μεγάλης πτωτικής κίνησης από τις 1203,72 έως τις 1003,45 μονάδες.

Για τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, κάθε αντίδραση με κλεισίματα χαμηλότερα των 1162 μονάδων, μόνο σαν τεχνικού χαρακτήρα θα πρέπει να εκλαμβάνεται και σαν ευκαιρία ρευστοποίησης θέσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές.
Στην περίπτωση του FTSE25 η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στο επίπεδο των 300 με 294 μονάδων. Αναχαίτιση στο υπάρχον καθοδικό σκηνικό θα προκληθεί μόνο με την επιτυχημένη αναρρίχηση του δείκτη άνω των 345 μονάδων, στοιχείο, που θα θέσει ως επόμενο ανοδικό στόχο την περιοχή αντίστασης των 350 με 356 μονάδων. Κλεισίματα υψηλότερα των 380 μονάδων θα "απαιτήσουν" αλλαγή στρατηγικής και για όσους κινούνται με πιο "αργά αντανακλαστικά" (!)

Όλο και περισσότεροι αναλυτές προσχωρούν στην πλευρά των απαισιόδοξων εκτιμώντας ότι δεν διαφαίνεται κάποιος βραχυπρόθεσμος καταλύτης αλλαγής διαθέσεων. Όμως επειδή στην διάρκεια ενός "bear market" το rebound έρχεται μερικές φορές μόνο και μόνο επειδή δεν το περιμένει κανείς, δεν μπορεί να αποκλειστεί αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα που θα βοηθήσει τον "απεγκλωβισμό" των "long", εν όψει και της λήξης των συμβολαίων Οκτωβρίου την ερχόμενη Παρασκευή, αν σε αυτό συνηγορήσει εμφανώς και το διεθνές κλίμα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση και επειδή όταν δοκιμάζεται κάποιο επίπεδο "οι δύο δοκιμές στήριξης μπορεί να αντέξουν, όμως η τρίτη δοκιμασία συνήθως αποδεικνύεται καταλυτική" πολύ δύσκολα ο Δείκτης θα δοκιμάσει και για τρίτη φορά "τριψήφια νούμερα" και θα κατορθώσει να αναδυθεί δίνοντας, εκ νέου, κλείσιμο υψηλότερα των 1000 μονάδων και αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζεται με την Κυβέρνηση, όπως αναμενόταν, να κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης, παρόλα αυτά φαίνεται να έχουμε μία μακρά προεκλογική περίοδο που μόνο καλό δεν κάνει στις επενδύσεις, όχι μόνο στο Χρηματιστήριο αλλά και στην Οικονομία, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

"Παρέα", πλέον, έχουμε και τις ξένες Αγορές, μιας και φαίνεται να εξέρχονται από μία μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση με εξόδους σε εβδομαδιαία γραφήματα. Ουσιαστικά, πλέον, οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν εκ προοιμίου να ανατρέψουν το όποιο αρνητικό σκηνικό που φαίνεται να αρχίσει να δημιουργείται από τις Χρηματαγορές, μιας και μέχρι τώρα οι Αγορές ήταν μαζί τους στην πολιτική που είχε αποφασιστεί να ακολουθηθεί.

Η πολιτική λιτότητας αλλά και η ανάπτυξη η οποία επιβραδύνεται ραγδαία, είναι οι λόγοι που ουσιαστικά βρίσκουν οι Αγορές για να κινηθούν πτωτικά. Φυσικά όλο το σκηνικό διαφαίνεται εδώ και καιρό, παρόλα αυτά οι Αγορές τώρα αρχίζουν και προβληματίζονται σοβαρά.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εδώ και μέρες σε υπερπουλημένη κατάσταση, με την πτωτική τάση να είναι κραταιά. Υπάρχουν κάποιοι λίγοι τίτλοι που έχουν συντηρήσει τις μεσοπρόθεσμες στηρίξεις, παρόλα αυτά η Αγορά χρειάζεται χρόνο και τιμές για να μπορέσει να ανατρέψει το σε βάρος της αρνητικό σκηνικό. Αντιδράσεις είναι λογικό να δούμε χωρίς όμως να αλλάξουν εύκολα την αρνητική τάση.

Στις Αγορές και υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι αδύνατον να βγούμε με τόσο μεγάλο κόστος, ενώ πιθανολογούμε πως αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα αναγκαστεί να κάνει παρεμβάσεις ακόμα μεγαλύτερες, είτε μέσω πολιτικών αποφάσεων, είτε μέσω της ΕΚΤ που θα αναγκαστεί εκ προοιμίου να μεγαλώσει τα νούμερα.

Μπροστά μας, επιτέλους, διαφαίνεται η απαρχή της λύσης των "κόκκινων" δανείων γεγονός θετικό τόσο για τις Τράπεζες όσο και για την οικονομία. Συνεχίζουμε και πιστεύουμε πως αν ένας κλάδος μπορεί να δώσει λύση στην ίδια την Αγορά αυτός είναι ο Τραπεζικός που ναι μεν έχει προβλήματα αλλά έχει ανακεφαλαιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ έχει και "μαξιλάρι" για τα δύσκολα.

Από την άλλη τα "stress tests" θα μας δώσουν μία πολύ πιο καθαρή εικόνα επίσημα στις 26 του Οκτώβρη.
Στα πολιτικά, η Κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει με όποιον τρόπο "από πάνω της το στίγμα του μνημονίου" για να κερδίσει πόντους για τις επικείμενες εκλογές, χωρίς να υπολογίζει το κόστος του δανεισμού που θα χρειαστεί ακόμα και αν καταφέρει να βγει στις Αγορές μιας και τα επιτόκια θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον ισολογισμό της Χώρας.

Σκοπός δεν είναι απλά το "θεαθήναι" αλλά και το κόστος, μιας και στην παρούσα δεν μας ενδιαφέρει το πρώτο αλλά το δεύτερο. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως σε όποιο νέο πρόγραμμα και να μπούμε, με ή χωρίς ΔΝΤ, δεν θα έχει να κάνει με καινούργιους φόρους μιας και ήδη οι υπάρχοντες δεν μπορούν να εισπραχθούν, αλλά με δεσμεύσεις που έχουμε ήδη υπογράψει και δεν έχουμε υλοποιήσει.

Αυτή την στιγμή η Κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί αναγκαστικά στο "παιχνίδι" της Αντιπολίτευσης χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι, μιας και δύσκολα θα μπορέσει να περάσει τα προσυμφωνημένα που λείπουν από το "πάζλ" οπότε το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να κερδίσει πόντους μέχρι τις εκλογές κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για την Οικονομία τουλάχιστον.

Από την στιγμή που πήρε την απόφαση να προχωρήσει μέχρι τον Μάρτη, θα προσπαθήσει με όποιο κόστος να κερδίσει πίσω το χαμένο έδαφος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να κάνει κινήσεις με γνώμονα όχι τόσο το καλό της Οικονομίας αλλά μόνο με το σκεπτικό κέρδους σε ψήφους.

Από την άλλη, πιθανότατα, να έχει την εν μέρει στήριξη της Ευρώπης, όχι όμως στον βαθμό που θα επιτρέψουν μία καλυτέρευση της εικόνας στην πραγματική Οικονομία, από την στιγμή που απλά θα "παίξει καθυστέρηση" μόνο και μόνο για μία νέα διαπραγμάτευση με την όποια νέα Κυβέρνηση.

Αργά ή γρήγορα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα βγάλει μία αντίδραση, ή μία προσπάθεια κλεισίματος θέσεων, χωρίς να αλλάζει εύκολα την μεγάλη της πτωτική τάση δίνοντας παρόλα αυτά καλύτερες τιμές από τις σημερινές αποτιμήσεις.

Το πολιτικό σκηνικό αλλά ακόμα περισσότερο τα "βαρίδια" των ξένων Αγορών επηρεάζουν σημαντικά την κίνηση, ενώ στο μυαλό μας θα πρέπει να έχουμε ότι πλησιάζει και το κλείσιμο του Νοεμβρίου που συνήθως γίνεται ένα "window dressing" στις αποτιμήσεις.

"Το σημείο κλειδί είναι η λύση στην βιωσιμότητα του χρέους. Στα αρνητικά είναι πως οι ξένες Αγορές φαίνεται να μπαίνουν σε μία περίοδο μεσοπρόθεσμης διόρθωσης το επόμενο διάστημα γεγονός που αν μη τι άλλο θα μας επηρεάσει" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές (αργία στο Τόκυο), η ίδια εικόνα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street με τους επενδυτές να έχουν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα, μεταξύ άλλων, ανακοινώνουν αποτελέσματα γ΄ τριμήνου και οι JP Morgan Chase, Citigroup, BlackRock, Google, Intel, Wells Fargo, Citi, Coca Cola, Bank of America, Goldman Sachs και Morgan Stanley".

Σε "bear market" έχει εισέλθει το US Oil, καθώς διέσπασε πτωτικά την στήριξη των 85,45 δολαρίων, αλλά και το ψυχολογικό όριο των 85 δολαρίων.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ σηματοδοτούν ότι είναι διατεθειμένα να επιτρέψουν μείωση των τιμών πετρελαίου προκειμένου να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην Αγορά μαύρου χρυσού και να αντιμετωπίσουν την επέκταση των ανταγωνιστών (κυρίως των ΗΠΑ που αυξάνουν κατακόρυφα την παραγωγή πετρελαίου με τη σχιστολιθική επανάσταση). "Στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους επενδυτές της Αγοράς πετρελαίου και τους αναλυτές, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Χώρα, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, είναι έτοιμη να δεχθεί τιμή πετρελαίου κάτω από τα 90 δολ. ανά βαρέλι, ίσως ακόμη και στα 80 δολ. ανά βαρέλι για ένα με δύο χρόνια" αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.

Προσπαθεί να αντιδράσει ανοδικά ο χρυσός και αν δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1223 δολαρίων μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 1243 δολάρια. Πρώτη στήριξη στα 1206 δολάρια.

Ξεκινώντας από την Ασία, με μία θετική είδηση ξεκίνησε η εβδομάδα, καθώς τα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Οι εξαγωγές της Χώρας αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 15,3% σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – έβλεπαν αύξηση κατά 11,8%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7% έναντι μέσης πρόβλεψης στο 2,7%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο Πυρήνας της Ευρωζώνης αρχίζει να "στοχοποιείται" από διεθνείς οίκους, αλλά και οίκους αξιολόγησης.

Σε "ΑΑ+" από "ΑΑΑ" υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Φινλανδίας η S&P, θέτοντας σταθερό outlook.

Σύμφωνα με την Βank of America, ο χαμηλός πληθωρισμός έχει μετατραπεί "στην μεγαλύτερη απειλή για την δυναμική του Δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη. Το χρέος της Γαλλίας αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ του 93% και του 102% του ΑΕΠ ως το 2016, ακόμα και στο ευνοϊκότερο σενάριο. Σε ένα σενάριο 'χαμηλού πληθωρισμού' (lowflation), το χρέος θα φτάσει το 117%, ενώ θα αγγίξει το 120% αν δεν υπάρξει περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη".

Σε "αρνητικές" από "σταθερές" υποβάθμισε τις προοπτικές της Γαλλικής οικονομίας ο διεθνής οίκος S&P ενώ διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση "ΑΑ".

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, τα πιο πρόσφατα οικονομικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την ύφεση για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια.

"H αξιολόγηση από την ΕΚΤ αποτελεί μόνο ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να εξασφαλιστούν ισότιμοι πόροι στην πρόσβαση των Τραπεζών σε πόρους του Ιδιωτικού τομέα και στην ενίσχυση του δανεισμού", εκτιμά η Fitch, σημειώνοντας πως τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν κάποια Ιδρύματα. 

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η αβεβαιότητα γύρω από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, επιβαρύνει τα Ελληνικά στοιχεία ενεργητικού, τονίζει η Goldman Sachs. Η συνέχιση των εφαρμοζόμενων πολιτικών και η εύρεση λύσεων σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους Πιστωτές, μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα, τονίζει ο οίκος.

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τον τίτλο της Intralot σε "hold" από "accumulate" προχωρά η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, ενώ μειώνει την τιμή-στόχο για τον τίτλο στα 1,7 από 2,4 ευρώ, λόγω της υιοθέτησης πιο συντηρητικής στάσης αναφορικά με την εξέλιξη του περιθωρίου EBITDA μεσοπρόθεσμα, καθώς και της αυξημένης αβεβαιότητας για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Viohalco, Folli Follie Group.

Η πρώτη ισοφάρισε σε κλείσιμο το ιστορικό χαμηλό, από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α., ενώ η δεύτερη έχει σαν επόμενη στήριξη τα 25,30 ευρώ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Μέτκα και στο χαμηλό ημέρας οι Intralot, ΟΛΠ και Τιτάνας.

Μένοντας στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών, η ΔΕΗ (+1,02%) προσπάθησε να αντιδράσει μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 11,47 ευρώ (κλείσιμο 11/9).

Έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 8,02 ευρώ, ενώ εξέρχεται από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι μόνο με κλεισίματα υψηλότερα των 10,72 ευρώ.

Εντυπωσιακά πράγματα στην μετοχή της ΕΥΔΑΠ που ξεκίνησε με διαθέσεις αντίδρασης φθάνοντας μέχρι τα 7,79 ευρώ (+5,99%). Στις 17.00 είχε χάσει όλα τα κέρδη και βρισκόταν στο χαμηλό ημέρας των 7,22 ευρώ (-1,77%) και χρειάστηκαν οι τελικές δημοπρασίες για να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση. Η βραχυπρόθεσμη τάση αλλάζει σε θετική μόνο με κλεισίματα υψηλότερα των 8,50 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, κινητικότητα στον Χατζηκρανιώτη, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν Compucon και ΕΒΖ.
Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 85,1 εκατ. από τα οποία τα 8,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ). Σε έξι τίτλους (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ), το 76% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

--ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με κύριο χαρακτηριστικό τις μετακυλίσεις θέσεων που αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σημαντικά χαμηλότερος ήταν ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.076 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.556, 8.319 για τον Οκτώβριο, 4.875 για τον Νοέμβριο και 362 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 327) κινήθηκε μεταξύ 325,5 και 330,75 μονάδων, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,22%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (50.100 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (635), ΔΕΗ (848), Alpha Bank (4.341), Εθνική (2.074), Πειραιώς (4.786), Eurobank (2.575), Μυτιληναίο (148), ΕΧΑΕ (152), ΟΠΑΠ (284), MIG (295), ΕΥΔΑΠ (132), Intralot (125), Motor Oil (126), Μέτκα (144).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απόντες δήλωσαν οι επενδυτές στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς καταγράφηκαν μόνο 151 δικαιώματα αγοράς (0 δικαιώματα πώλησης) και η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 36%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (74.042.675 τεμ.), Πειραιώς (37.956.433 τεμ.), Eurobank (14.185.167 τεμ.), Εθνική (1.035.495 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 34.085 συμβόλαια του δείκτη, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v