Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από τις 900 συνεχίζεται η... ταλαιπωρία

Την έλλειψη ορατότητας και το αυξημένο πολιτικό ρίσκο «πληρώνει» το Χρηματιστήριο. Παραμένει καθηλωμένος ο όγκος συναλλαγών. Νέα ιστορικά χαμηλά σε κλείσιμο για Εθνική, Αττικής, Viohalco. Ποιες μετοχές αποδεικνύονται... παντός καιρού. Τι αναμένεται για τη συνέχεια.

Συνεδρίαση δύο όψεων, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, όπου στο πρώτο μέρος ο Γενικός Δείκτης διεκδίκησε κλείσιμο υψηλότερα από το πρώτο τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή υψηλότερα των 910 μονάδων, όμως μετά τις 13.49 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας και χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, που έστω και οριακά ανέκτησε χθες.

Μοιραία, το όποιο ενδιαφέρον περιορίστηκε σε επιμέρους τίτλους, όπου ξεχώρισαν οι Lamda Development (+5,87%), MIG (+6,76%) και Υγεία (+22,99%).

Ασφαλώς η πλέον "ελκυστική" περίπτωση δείχνει αυτή της Lamda Development, καθώς συνεχίζει να βρίσκει αγοραστές λόγω της επικείμενης εισόδου της μετοχής στον MSCI Small Cap και λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την πώληση του Ελληνικού.

Ο τίτλος αποδεικνύεται "παντός καιρού", καθώς συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ σήμερα έκλεισε και στο υψηλό ημέρας.

H πορεία της Lamda από την αρχή του χρόνου

Επόμενος τίτλος που εντυπωσίασε κατά την σημερινή συνεδρίαση αυτός του Υγεία, καθώς και αυτός έκλεισε στο υψηλό ημέρας συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ διακίνησε 1102525 τεμάχια.

Τίποτα το άξιο λόγου για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πλην της προσπάθειας αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά 16 μηνών για την Ιντρακόμ και την συναλλακτική αφύπνιση που παρουσιάζει κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή του Καραμολέγκου.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης η νέα υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) και τα νέα ιστορικά χαμηλά, σε κλείσιμο, για Εθνική, Αττικής και Viohalco (από τότε που επέστρεψε στο ταμπλό του Χ.Α.)

Από εκεί και πέρα, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι λείπει από το Ελληνικό Χρηματιστήριο ο αποφασιστικά θετικός καταλύτης που θα μπορούσε να δώσει την αλλαγή στο υπάρχον αρνητικό κλίμα και έτσι οι όποιες προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης αποδεικνύονται εξαιρετικά βραχύβιες και εστίες εγκλωβισμών για όσους δεν κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά.

Παράγοντες της Αγοράς αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει "παγιδευμένη" ανάμεσα στους Δανειστές -που ζητούν μεταρρυθμίσεις που δεν μπορούν να προχωρήσουν γιατί σημαίνουν τεράστιο πολίτικο κόστος- και την Αντιπολίτευση που ζητά εκλογές οι οποίες συνεπάγονται εκτόξευση του κόστους δανεισμού της χώρας.

Το αδιέξοδο αυτό αποτυπώνεται περίτρανα στην αγορά η οποία έχει αυτονομηθεί αρνητικά από τις ξένες αγορές και εύλογα γεννιέται το ερώτημα ποια θα είναι η τύχη της αν ξεκινήσει διόρθωση σε αυτές.

Αν προστεθούν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που έχουν ανεβάσει επικίνδυνα το θερμόμετρο των σχέσεων Ελλάδας –Τουρκίας τότε γίνεται κατανοητό πως έχει δημιουργηθεί ένα μείγμα δεδομένων ιδιαίτερα αποτρεπτικό για μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις στο Χ.Α.. Μόνο βραχυπρόθεσμοι traders παραμένουν ενεργοί, στοχεύοντας σε γρήγορα κέρδη ως αποτέλεσμα καθαρά τεχνικών κινήσεων και οι οποίοι κατά το πλείστον δεν επιβεβαιώνονται.

Συμπερασματικά, με αυτή την καθοδική ανεξαρτησία που διακρίνει το Χ.Α. είναι δύσκολο να προκληθεί αγοραστικό ενδιαφέρον. Δηλαδή η ορατότητα των επενδυτών θα παραμείνει κοντά στο μηδέν και εκεί θα είναι και η διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου, ακόμα και τις μέρες που οι μετοχές θα ευνοούνται στις διεθνείς αγορές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Πορεία αυτονόμησης ακολουθεί, πλέον, το Ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς η συντήρηση κλίματος απαισιοδοξίας το επαναφέρει σε πτωτική κίνηση, με την κατεύθυνσή του να καθοδηγείται αποκλειστικά σχεδόν από τις διαθέσεις των πωλητών, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, μετά τη συνοπτική διαδικασία που οδήγησε στην απομάκρυνση από τη ζώνη των 1.000 μονάδων, απειλείται η μονιμότερη διάσπαση και της περιοχής των 900 μονάδων, καθώς η αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο έχει ελαχιστοποιήσει τους υποψήφιους αγοραστές καθηλώνοντας τις ημερήσιες συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Λείπουν δε, οι καταλύτες που θα μπορούσαν να προσδώσουν οποιαδήποτε ανοδικά αντανακλαστικά στους επενδυτές.

Η δυσμενής αυτή εικόνα είναι αποτέλεσμα της δύο παραγόντων:

Της συντήρησης του πολιτικού κινδύνου καθώς το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να γνωστοποιηθεί η έκβαση της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Προέδρου είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τα σημερινά δεδομένα της Ελληνική οικονομίας οδηγώντας σε παραλυσία, αφού Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά αναβάλλουν οποιαδήποτε "μεγάλη δαπάνη" για το απώτερο μέλλον.

Της δυστοκίας που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα καθώς γίνεται αντιληπτό ότι η αποδοχή 19 προαπαιτούμενων για να επιτευχθεί το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης είναι πολιτικά ανέφικτη, ενώ δεν διαφαίνεται και η διάθεση υποχώρησης των δανειστών σε μικρότερο αριθμό καθώς εκτιμούν ότι συνιστούν στο σύνολό τους μνημονιακές υποχρεώσεις. Παράλληλα, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει ενόψει του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ή λίγες μέρες αργότερα εντός του 2014.

Της γεωπολιτικής έντασης καθώς οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται από τα δρώμενα στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Και ενώ ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά, αξίζει να μνημονευθεί η άποψη ενός μεγάλου "γκουρού" της τεχνικής ανάλυσης στην ολοκληρωμένη της μορφή (που συνεκτιμά δηλαδή όλους τους εν δυνάμει προσδιοριστικούς παράγοντες των Αγορών- fusionanalysis το αποκαλεί), του Ralph Acampora που είχαμε την τύχη να απολαύσουμε σε χθεσινή πολύωρη ομιλία του.

Στη μικρή λοιπόν αναφορά που έκανε για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, θεώρησε ότι πλησιάζουμε στην περιοχή όπου θα συνιστάται η διενέργεια επιλεκτικών τοποθετήσεων, που ίσως είναι στα προ διετίας επίπεδα περίπου (περίοδος εκλογών 2012). Εκτίμησε ωστόσο, ότι όντας πλέον αναδυόμενη η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά και με δεδομένη τη συνήθη υπεραπόδοση των αναδυομένων Αγορών, σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, πιθανολόγησε ανάλογες εξελίξεις και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σε βάθος χρόνου, μετά 4-5 έτη ίσως και αφού βεβαίως η Ελληνική οικονομία θα έχει βρει τον αναπτυξιακό βηματισμό της. "Μεσοπρόθεσμη αισιοδοξία λοιπόν από τον Acampora (είθε !) με την πάνω από 50 χρόνια εμπειρία στην ανάλυση των Αγορών που συνδέει την επιτυχή έκβαση των αναλύσεών του με επενδυτικές αποφάσεις μακράς πνοής" αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +2,05% του Nikkei (επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 17000 μονάδων και σε υψηλά επτά ετών), κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος για τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια με οριακά θετικές διαθέσεις (υποβοηθούμενες από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τριμήνου εταιρειών όπως της Vodafone, της Henkel και της Hochtief και τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street (η αργία για την "Ημέρα των Βετεράνων" αναμένεται να επιδράσει στον όγκο των συναλλαγών. Η Wall Street λειτουργεί κανονικά, ωστόσο οι Αγορές ομολόγων και οι Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες είναι κλειστές και δεν θα ανακοινωθούν μακροοικονομικά στοιχεία).

Ξεκινώντας από την Ασία, οι Ιαπωνικές Αγορές στηρίχθηκαν από την ειδησεογραφία, ότι ο Πρωθυπουργός της Χώρας, Abe, μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν το τέλος του έτους αν αποφασίσει να καθυστερήσει την προγραμματισμένη αύξηση του εθνικού φόρου επί των πωλήσεων στο 10% από 8% που αυξήθηκε τον Απρίλιο. Η αύξηση έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2015 και από την νέα αύξηση του δολαρίου έναντι του γιεν
Οι κερδοσκόποι αύξησαν τις θέσεις αγοράς USD σε υψηλά 6 ετών όπως έδειξε η τελευταία έκθεση του CFTC την περασμένη Παρασκευή. Οι καθαρές θέσεις αγοράς δολαρίου αυξήθηκαν στα $44.38 δισ. από $42.39 δισ. την περασμένη εβδομάδα. Η κίνηση αυτή στο δολάριο ήταν η μεγαλύτερη από το 2008.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γερμανική Κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο μείωσης των μεριδίων της στον Τηλεπικοινωνιακό Όμιλο Deutsche Telekom και τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες Deutsche Post, στην προσπάθεια να εξασφαλίσει ρευστό από τις υψηλές τιμές των μετοχών, σε μια περίοδο που πιέζεται να αυξήσει τις δαπάνες για να τονώσει την Οικονομία. Σε έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών που εξασφάλισε το Reuters και θα τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό συμβούλιο της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκλ αύριο, περιγράφονται προγράμματα για την αξιοποίηση μεριδίων σε μια σειρά Επιχειρήσεις. Στις επιλογές περιλαμβάνεται επίσης πώληση μετοχών στον Σιδηροδρομικό Οργανισμό Deutsche Bahn, σύμφωνα με την έκθεση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης συναντώνται εκ νέου στο Μέγαρο Μαξίμου στις 18.00. Το "παρών" θα δώσουν και εκπρόσωποι των Τραπεζών, γεγονός που συνηγορεί με την εκτίμηση ότι θέμα της συνάντησης θα είναι η ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια επί των οποίων υπάρχουν ενστάσεις από τους δανειστές.

Πρόστιμα για τα πρώτα ευρήματα παραβίασης του κανονισμού περί "short selling" -για συναλλαγές επί Τραπεζικών μετοχών- θα επιβάλει τον Ιανουάριο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλος, δήλωσε πως εξετάζονται ως ύποπτες συνολικά 150 περιπτώσεις οι οποίες αφορούν πράξεις ξένων θεσμικών επενδυτών, καλύπτουν συναλλαγές και των 4 Τραπεζών και ενέχουν υπόνοιες για μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας του "short selling". Τα πρώτα πρόστιμα αφορούν στις συναλλαγές μιας εκ των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και πρόκειται για την υπόθεση με τις λιγότερες (σε αριθμό) ύποπτες συναλλαγές και για αυτό ο σχετικός έλεγχος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Υπό αναθεώρηση θέτει την τιμή-στόχο για την μετοχή των Ελ. Πετρελαίων η Pantelakis Sec. Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει τα κέρδη γ΄ τριμήνου ισχυρά, τονίζει ωστόσο ότι οι ζημιές από τα αποθέματα επιβάρυναν τα τελικά μεγέθη. 

Στα 19,7 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα κέρδη της Jumbo το πρώτο τρίμηνο της χρήσης 2014/2015 καταγράφοντας άνοδο 9,2%, εκτιμά η IBG. Για την ίδια περίοδο τα έσοδα της εταιρείας προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 145,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10,9%. Σύμφωνα με την IBG τα EBITDA θα ανέλθουν στα 29,5 εκατ., καταγράφοντας άνοδο 9,9%. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 13,2 ευρώ και την σύσταση "Buy για την μετοχή.

Στα 20 από 21 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τιτάν η IBG, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "hold" για τον τίτλο. Η χρηματιστηριακή αποδίδει τη μείωση του στόχου στην αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για τα μεγέθη του Ομίλου, όσο και στην αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 912,16 μονάδες (+1,27%). Ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 118,18 μονάδες (+2,35%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,5340 ευρώ (+1,71%), της Εθνικής μέχρι τα 1,81 ευρώ (+2,84%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,12 ευρώ (+2,75%), της Eurobank μέχρι τα 0,2490 ευρώ (+2,47%) και του ΟΤΕ μέχρι τα 9,21 ευρώ (+3,6%).

Όπως προαναφέρθηκε, μετά τις 13.49 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 889,43 μονάδες (-1,25%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 892,04 (-0,96%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 892,84 μονάδες με απώλειες 0,87%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 71,3 εκατ. από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΤΕ).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "κοκκίνισαν" οι MIG, EEE, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Τιτάν. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Grivalia και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Viohalco.

Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, ίσως αξίζει αναφοράς ο πρωινός "φουριόζος" αγοραστής στον ΟΛΠ που έστειλε τον τίτλο μέχρι τα 13,79 ευρώ (+6,08%), για να κλείσει σημαντικά χαμηλότερα και συγκεκριμένα στα 13,26 ευρώ (+2%).

Χαμηλότερα του 25αρη, νέα χαμηλά 10ετίας και πλέον για τον τίτλο της Frigoglass, σε αντίδραση της Αγοράς από τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και ολοκληρώθηκε με αρνητικό πρόσημο και στην Αγορά Παραγώγων.

Οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ υποχώρησε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.198 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.680, 9.324 για τον Νοέμβριο, 4.356 για τον Δεκέμβριο, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 286,5) κινήθηκε μεταξύ 284,25 και 295,25 μονάδων, αυξάνοντας το discount στο 0,90%.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (133.900 Πειραιώς, 45.700 ΔΕΗ. 5.500 Τιτάν, 6.400 Μέτκα, 5.400 ΕΕΕ, 499.500 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.087), ΔΕΗ (966), Alpha Bank (3.306), Εθνική (5.019), Πειραιώς (6.591), Eurobank (552), Μυτιληναίο (371), ΟΠΑΠ (381), MIG (1.305), ΓΕΚ (189), Jumbo (135), Ελ. Πετρέλαια (588), ΕΧΑΕ (129), Μέτκα (166).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large διατηρήθηκε στο 39% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός στα 583 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (440 δικαιώματα αγοράς και 143 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (80.740.974 τεμ.), Πειραιώς (21.950.251 τεμ.), Eurobank (30.614.908 τεμ.), ΔΕΗ (2.324.572 τεμ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι 41.705 συμβόλαια λήξεως Νοεμβρίου, παραμένουν ανοιχτά χωρίς να έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v