Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάτησαν φρένο οι αγοραστές

Ανακόπτεται η ανοδική ορμή που καταγράφηκε στα πρώτα 30' της συνεδρίασης. Ανοδικά κινούνται ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν και Coca Cola. Σε τροχιά διόρθρωσης Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank. Στο πολιτικό μέτωπο η προσοχή των επενδυτών.

Δύο και σήμερα για τις 29 Δεκεμβρίου, ωστόσο ένα ενδιαφέρον στοίχημα παίζεται σήμερα-αύριο, με αφορμή τη δεύτερη ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας -σημειώνεται- θα γίνει γνωστό στη διάρκεια της συνεδρίασης. Και σε ώρα που συνηθίζεται να ενεργοποιείται το... κύριο μέρος των εντολών από αγορές εκτός συνόρων, κυρίως από το Citi.

Εκ προοιμίου δεδομένη η ιδιαιτερότητα της σημερινής συνεδρίασης, παρά το διορθωτικό «γύρισμα» της Παρασκευής, λόγω της «πρότασης Σαμαρά».

Περιοριζόμεθα στο αυστηρά... χρηματιστηριακό μέρος, καθώς στο ανοδικό άνοιγμα της αγοράς αποτυπώνεται η προσπάθεια μερίδας «ισχυρών χεριών» να προεξοφλήσουν μία θετικότερη τροπή των πολιτικών διεργασιών σε βαθμό που «θα αρέσει στις αγορές». Είχε προηγηθεί το ανοδικό άνοιγμα των περισσότερων ευρωχρηματιστηρίων, με ενδεικτικό το 0,69% του DAX προς τις 9.855 μονάδες, για να διευκολυνθούν οι κινήσεις των αγοραστών στο Χ.Α.

Εντολές αγοράς από τα πρώτα κιόλας λεπτά συνέβαλαν στην κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 883,02 μονάδες, με τον FT 25 πάνω από τις 280 μονάδες, με τις 22 από τις μετοχές του δείκτη σε αντίδραση και μόλις δύο να υποχωρούν (Viohalco, METKA). Εν συνεχεία τα κέρδη περιορίστηκαν με τον Γ.Δ. να κινείται στις 867 μονάδες.

Προς τις 105 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης για να περιοριστεί μετά στις 102, με το 41% των συναλλαγών στις τράπεζες και συγκριτικά αυξημένες (πλην τραπεζών) σε ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίο, F.F. Group, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ και σε άλλες μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κατηγορίας.

Να σημειωθεί πως στα πρώτα 35' της συνεδρίασης οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μέρος τους αφορά σε «κεφάλαια προεξόφλησης» αλλά και σε όσους ρευστοποιούν θεωρώντας τις τρέχουσες τιμές καλύτερες (προφανώς σε σχέση με της Παρασκευής... ή με αυτές που ενδεχομένως να διαμορφωθούν στην περίπτωση του καθοδικού σεναρίου).

Ούτως ή άλλως αυτές οι συνεδριάσεις μεγάλης μεταβλητότητας και ρίσκου προϋποθέτουν την ενσυνείδητη ανάληψη του βαθμού επικινδυνότητας που αναλογεί. Άλλωστε οι ενεργοί κωδικοί δεν ξεπερνούν τους 20 χιλιάδες - προφανώς λιγότερο ή περισσότερο γνώστες του τι διακυβεύεται.

Στις τράπεζες και ειδικότερα στη μετοχή της Alpha Bank εντολές έφθασαν μέχρι το 0,498 ευρώ, εμφανής η προτεραιότητα να ξανακερδηθεί το σημαντικό 0,50 ευρώ. Έως το 1,57 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, 0,19 ευρώ πάνω από το ιστορικό χαμηλό της 11ης/12. Στο 1,01 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,208 ευρώ της Eurobank. Από τον κλάδο ενδιαφέρον παρουσιάζει τεχνικά η μετοχή του Κύπρου πάνω από το 0,205 ευρώ.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ οι αγοραστές έχουν από την αρχή το πάνω χέρι, με συγκριτικά καλές συναλλαγές και ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι περισσότερες έχουν γίνει στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Αυτό γιατί μέχρι τώρα είναι η μετοχή με την επιθετικότερη συμπεριφορά, με τις εντολές να έχουν φτάσει έως τα 9,53 ευρώ (5,95%), ενώ σε ΟΤΕ και ΔΕΗ μέχρι τα 9,26 και τα 6,24 ευρώ αντίστοιχα. Εντυπωσιακό άνοιγμα για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ (στα 7,47 ευρώ για να ισορροπήσει νωρίτερα στα 6,90 ευρώ).

Με αγοραστές σε Μυτιληναίο (έως τα 5,35 ευρώ), στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ (έως τα 2,58 ευρώ), στην Jumbo (έως τα 9,55 ευρώ), στην Αεροπορία Αιγαίου (έως τα 7,80 ευρώ), στην Τιτάν (έως τα 20,60 ευρώ) κ.ά.

Κύριο χαρακτηριστικό της μέχρι τώρα συνεδρίασης η ταχύτητα στις συναλλαγές, η μεταβλητότητα και η ευκολία που μία μετοχή μπορεί να διακυμανθεί από ένα ακραίο όριο χαμηλότερα. Ενδεικτικά σημειώνεται πως στη μετοχή της Τιτάν οι υψηλότερες αγορές (και πωλήσεις) έγιναν στα 20,60 ευρώ και οι χαμηλότερες στα 19,95 ευρώ πριν από λίγο.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές στις 43 προς 13, με 198 αμετάβλητες, μετά από περίπου μιαμιση συνεδρίασης(!). Και με την αξία των συναλλαγών στα 15,6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v