Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πτώση με το βλέμμα στη Βουλή

«Ιδιαίτερη» η σημερινή συνεδρίαση δεδομένης της ψηφοφορίας που θα γίνει στις 12:00. Σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις επιδίδονται οι επενδυτές, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες μετοχές. Ενδεικτική της στάσης αναμονής η μείωση του όγκου συναλλαγών. Πτωτικό το άνοιγμα.

Το δεύτερο ορόσημο σήμερα για τις πολιτικές εξελίξεις με ότι αυτό θα μπορεί να συνεπάγεται (και) για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Βέβαια θα απομένει η τρίτη -και τελευταία- πράξη αυτής της διαδικασίας, πλην όμως η αγορά θα έχει σήμερα ακόμα περισσότερες ενδείξεις για το τι να περιμένει από τις αρχές του 2015.

Σε ασκήσεις... ψυχραιμίας επιδόθηκαν (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη τελικά κατά 0,63% στις 867,84 μονάδες. Διακύμανση ακραία στην πρώτη μία-μιάμιση ώρα μεταξύ 883,02 και 856,31 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, σύμφωνα με τη μέτρηση του Θανάση Σταυρόπουλου.

Στον... κόσμο του το Χ.Α., παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις, την ώρα που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειωνόταν η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και αργότερα στην Wall νέα ρεκόρ καταγράφονταν για DJIA και S&P.

Αδιαμφισβήτητος ρυθμιστής (κυρίως) της βραχυπρόθεσμης τάσης, της συμπεριφοράς Ελλήνων και ξένων παικτών η πολιτική κατάσταση, με τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρεται στο πού βάζει τον πήχη η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία, στις επιλογές της ΔΗΜΑΡ κ.λπ. που θα κρίνουν και το πώς θα κινηθεί σήμερα η αγορά. Δεδομένου ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα γίνει γνωστό στα μέσα της συνεδρίασης κάθε άλλη ανάλυση ή προσέγγιση περιττεύει.

Οι μέχρι τώρα θέσεις (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών από επιφυλακτικές μέχρι ριψοκίνδυνες, αλλά και αρκετά τακτικίστικες, κάτι που φάνηκε στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης. Στη σημαντική άνοδο της πρώτης ώρας ρευστοποιήθηκαν κερδοφόρες θέσεις αξίας (χοντρικά) 10 εκατ. ευρώ, με τους πωλητές να έχουν εμφανές πλεονέκτημα και τους αγοραστές να μετρούν υποαξίες και εύλογα να αναζητούν κάποια αφορμή για να καλύψουν τη διαφορά τους σήμερα.

Θα επιχειρηθεί, όπως και εχθές, ανοδική κίνηση από την αρχή, όπως επιτεύχθηκε εχθές, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι αγοραστές στα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης; Και αν ναι, ποιοι είναι οι εν δυνάμει νέοι αγοραστές, ει μη μόνον αυτοί που προεξοφλούν πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα τους διευκολύνει να «ξεφορτώσουν» ψηλότερα;

Συνεκτιμώντας πως σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση για αυτήν την εβδομάδα και ακολουθούν αργίες μέχρι την επόμενη συνεδρίαση (με την τελευταία, τρίτη ψηφοφορία) η ημέρα προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα.

Βραχυπρόθεσμοι παίκτες που έχουν βγάλει υπεραξίες στις τελευταίες συνεδριάσεις υπάρχουν, εκτίμησή μου είναι πως από τη στάση τους θα κριθεί η πορεία της αγοράς από την αρχή της μέχρι τις 12.00-12.30. Κυρίως από την τακτική που θα ακολουθήσουν αυτοί που πόνταραν εχθές και κέρδισαν σε ΟΠΑΠ (6,11%), ΟΤΕ (4,31%), ΔΕΗ (2,82%) αλλά και Εθνική (3,95%), με την δεικτοβαρή CC HBC με 2,19% να λειτουργεί υποστηρικτικά.

Συνεπώς κατ' αρχήν αυτές οι μετοχές θεωρούνται τα κλειδιά για σήμερα, αν και στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης θα αναδειχθούν κι άλλοι ρυθμιστές. Οι 880-885 μονάδες παραμένουν άνω όριο/βραχυπρόθεσμη αντίσταση, οι 855 θεωρούνται κάτω όριο/στήριξη. Όρια-σημεία αναφοράς από τα οποία δεν φαίνεται πως θα ξεφύγει ο Γ.Δ., τουλάχιστον μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας. Για μετά... βλέπουμε, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

...και υπομονή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v