Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς έγινε το… βατερλό στις τράπεζες

Απανωτά χτυπήματα για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου με εξαίρεση την Αττικής. Στο 3,2% περιορίστηκαν οι απώλειες του Γενικού Δείκτη σε μια συνεδρίαση για γερά νεύρα. Ανοδικά έκλεισαν ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος. Τα νέα τεχνικά δεδομένα. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Συνεδρίαση που χωράει πολλές ερμηνείες η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και ταυτόχρονα, η πρώτη μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, που δικαίωσε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο αυτά που υποστήριζε η στήλη, δηλαδή ότι το εντυπωσιακό +6,14% της Παρασκευής "δεν πάταγε πουθενά" και απλά αποσκοπούσε στο να σηκωθεί σκόνη στο ταμπλώ και να γίνει πιο εύκολη η διανομή χαρτιών", αλλά επιβεβαίωσε και όλους του αναλυτές (εγχώριους και ξένους) που υποστήριζαν ότι η μεταβλητότητα θα κορυφωθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά την εκλογική αναμέτρηση, ακόμα και αν σχηματιστεί Κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και έτσι όπως διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση σηκώνει περισσότερες από μία ερμηνείες, καθώς εξέθεσε όσους προχώρησαν σε τοποθετήσεις την Παρασκευή και παρέμειναν με "χαρτιά" (κυρίως Τραπεζικά) και μετά την λήξη της συνεδρίασης, αλλά, σε σημαντικό βαθμό, εξέθεσε και τους σημερινούς πρωινούς πωλητές, καθώς το "κουδούνι της λήξης" βρήκε τους συντριπτικά περισσότερους τίτλους, υψηλότερα από τις τιμές που έγραψαν κατά το πρώτο 20λεπτο της συνεδρίασης, όταν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. "είδαν" τα χαμηλά ημέρας.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και την συνεδρίαση καρέ - καρέ, από τις εντολές που μπήκαν από την προσυνεδρίαση φάνηκε ότι σήμερα θα ήταν μία "δύσκολη μέρα" για το Χ.Α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ξεκίνημα ενεργοποιήθηκε ΑΜΕΜ (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) για τις μετοχές των Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής, Πειραιώς, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, οι οποίες ξεκίνησαν την συνεδρίαση με σημαντικές απώλειες και πολύ σύντομα βρέθηκαν να υποχωρούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Έτσι ο τίτλος της Eurobank βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,1560 ευρώ (-9,83%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,8120 ευρώ (-16,37%), της Alpha Bank μέχρι τα 0,4050 ευρώ (-13,09%), της Εθνικής μέχρι τα 1,30 ευρώ (-10,96%), του ΟΠΑΠ μέχρι τα 8,12 ευρώ (-8,25%) και του ΟΤΕ μέχρι τα 7,92 ευρώ (-12,39%).

Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, έστω και με λιγότερο επιθετικούς τους πωλητές σημαντικές απώλειες βρέθηκαν να καταγράφουν οι MIG (μέχρι τα 0,1660 ευρώ, -7,26%), ΔΕΗ (μέχρι τα 5,22 ευρώ, -7,28%), Ελ. Πετρέλαια (μέχρι τα 3,51 ευρώ, -7,14%), ΕΧΑΕ (μέχρι τα 4,80 ευρώ, -8,57%) και Folli Follie Group (μέχρι τα 25,70 ευρώ, -8,21%).

Να σημειωθεί ότι τόσο μεγάλος ο "ενθουσιασμός" των αρχικών πωλητών, που η συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου των συναλλαγών, βρήκε τον τζίρο στα 29,4 εκατ. ευρώ, ενώ στα πρώτα επτά λεπτά της συνεδρίασης ο Τραπεζικός δείκτης είχε σβήσει τα κέρδη Πέμπτης - Παρασκευής υποχωρώντας μέχρι τις 84,22 μονάδες (-12,27%) και προς νέα χαμηλά 28 ετών, για να ανακάμψει ελαφρώς στην συνέχεια και να δεχθεί νέα επίθεση πωλητών μετά τις 16.18, κλείνοντας τελικά στο χαμηλό ημέρας (83,27 μονάδες, -13,26%) σε επίπεδα Φεβρουαρίου 1987 (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 13/2/1987, 82,42 μονάδες) και με τους περισσότερους από τους Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, σε ακόμα χαμηλότερα, από τα αρχικά επίπεδα.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η μετοχή της Πειραιώς,, αλλά και αυτή της Eurobank, ενώ "contrarian" κίνηση επιχείρησε η Αττικής (+25%), με σημαντικές τοποθετήσεις από όσους εκτιμούν ότι η αλλαγή της Κυβερνητικής πολιτικής, πιθανόν να αλλάξει τις δραστηριότητες και τις προοπτικές της Τράπεζας, κάτι που μένει να αποδειχθεί.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή σε τόσο δύσκολες συνεδριάσεις, ιδιαίτερα για τον Τραπεζικό κλάδο, σπανιότατα γίνονται "τυχαίες" κινήσεις στο ταμπλώ, ίσως ο τίτλος της Τράπεζας χρειάζεται αυξημένη παρακολούθηση.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Τράπεζας Αττικής

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και μετά την καταγραφή των ενδοσυνεδριακών χαμηλών, για τον Γενικό Δείκτη, επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης από μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, που προς στιγμήν έφεραν τον Δείκτη και σε οριακά θετικό πρόσημο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο τζίρος κατέβασε σημαντικά στροφές, για να επιστρέψουν οι πωλητές προς το τέλος, αφήνοντας "παρακαταθήκες" και για τις επόμενες συνεδριάσεις, έστω και αν στην "ουρά" πιθανών πωλήσεων υπάρχει και η στρατηγική του "rotation".

Απόλυτα επιφυλακτικές οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων αναλυτών, οι περισσότεροι των οποίων επισημαίνουν, το "μικρό μέγεθος" της Ελλάδας, μέσα στην Ευρωζώνη, όπως ότι σαν πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό των αυξημένων πολιτικών πιέσεων, καθώς οι Αξιωματούχοι του Βερολίνου φοβούνται ότι εάν χαλαρώσει σημαντικά η λιτότητα στην Ελλάδα, αυτό θα δώσει "το λάθος μήνυμα" για όλον τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Σε κάθε περίπτωση και αν δεν αποκατασταθεί η "ορατότητα" σε καυτά μέτωπα όπως οι σχέσεις της νέας Κυβέρνησης με τους Εταίρους, το "καυτό" θέμα των "κόκκινων" Τραπεζικών δανείων και των τεράστιων οφειλών από Ιδιώτες και Επιχειρήσεις σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων (ακόμα και αυτών που έχουν προχωρήσει), η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δεν έχει κανένα λόγο να αναζητήσει κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Στο αισιόδοξο σενάριο, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ "στρογγυλέψει" κάποιες από τις προεκλογικές του θέσεις, αυτό θα πάρει τον χρόνο του προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα και να δημιουργηθούν οι ανάλογες εντυπώσεις, εντός των συνόρων.

Συμπερασματικά, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πτωτικής αναμονής, με εναλλασσόμενους ημερήσιους πρωταγωνιστές και τους λίγους ενεργούς παίκτες να προσπαθούν να τιμολογήσουν κάθε δήλωση, εγχώρια ή "εισαγόμενη".

Να σημειωθεί ότι το παρελθόν "έχει διδάξει" ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, σπανιότατα κατόρθωσε να απεξαρτηθεί για πολύ καιρό από την τάση στον Τραπεζικό κλάδο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται αν συνεχιστεί το σφυροκόπημα των Τραπεζικών μετοχών.

Μικτά τα μηνύματα από Χ.Π.Α. και Αγορά ομολόγων. Στην πρώτη περίπτωση, οι εκεί εμπλεκόμενοι διατήρησαν τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα, όμως δεν πήραν κάποιες πρωτοβουλίες επιλέγοντας να ακολουθήσουν την κίνηση της spot Αγοράς, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το συμβόλαιο του δείκτη, για τον πρώτο μήνα, να κλείσει κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Αντίθετα, επέστρεψαν οι πιέσεις στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων, που διαμορφώθηκαν ως εξής: 10ετες (8,75%), 5ετες (9,92%) και 3ετες (11,02%).

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, τα κοντύτερα σημεία αναφοράς για Γενικό Δείκτη και 25αρη, είναι οι 790 και 850 μονάδες και οι 245 και 265 μονάδες. Διάσπαση ενός από τα παραπάνω άκρα θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πολύς λόγος γίνεται για το QE που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΚΤ μιας. Θυμίζουμε πως το QE στην παρούσα φάση δεν μας αφορά, μιας και σύμφωνα με τον DRAGHI η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει το ποσοστό της από πρόσφατες αγορές της, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί πρώτα το ομόλογο λήξεως Ιουλίου. Ουσιαστικά ο DRAGHI μας είπε ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα για να μπορέσει να στηρίξει την Ελλάδα με έμμεσο τρόπο" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Αγορά υποδέχθηκε επιφυλακτικά την δημιουργία Κυβέρνησης, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει αναστροφή του κλίματος αν διαπιστωθεί ότι η νέα Κυβέρνηση στηρίζεται από ευρύτερη πλειοψηφία, κάτι που θα κάνει το Χ.Α. να αισθανθεί πολύ καλύτερα σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις.

Ουσιαστικά στα δύσκολα μπαίνουμε από τούδε και στο εξής, μιας και η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει σημαντικό αγώνα δρόμου για εξεύρεση λύσης σε σχέση με την συμφωνία, αλλά και τεράστια προσπάθεια να καλύψει το πολύ σημαντικά χαμένο χρόνο που είχαμε λόγω των εκλογών. Μπροστά της έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα αλλά και να στήσει εξ αρχής ένα Κυβερνητικό επιτελείο.

Πλέον η συζήτηση θα φύγει από το θέμα χρέος, μιας και πρώτα πρέπει να περάσει από το θέμα συμφωνία και προαπαιτούμενα που υπομονετικά την περιμένουν. Οι προεκλογικές δηλώσεις θα έρθουν πλέον αντιμέτωπες με την πραγματικότητα και θα πρέπει να δώσουν λύσεις χωρίς να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα με την ΕΕ, μιας και ουσιαστικά η ίδια ξεκινάει ένα θεαματικό QE με την Ελλάδα να έχει την μεγαλύτερη ανάγκη στην παρούσα φάση από κάθε άλλη Χώρα, αφού είναι και ο μόνος τρόπος να μας ξαναβάλει στις Αγορές και να μπορούμε να δανειζόμαστε στο μέλλον όποια στιγμή έχουμε ανάγκες.

Χωρίς πρόσβαση στις Αγορές είναι δεδομένο, μέσα στο ευρώ τουλάχιστον, ότι είναι αδύνατον να μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη, μιας και δεν ξέρουμε καν αν το 2015 καταφέρουμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα μετά την διενέργεια των εκλογών. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε αναταράξεις, οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται με σημαντικό volatility το επόμενο διάστημα και μέχρι η νέα Κυβέρνηση καταφέρει να κλείσει μία συμφωνία με τους δανειστές.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί το επόμενο σύντομο διάστημα, τότε η Αγορά το πιο λογικό είναι να κάνει σημαντική ανοδική κίνηση και να προσπαθήσει να επανέλθει σε ανοδική τροχιά μεσοπρόθεσμα. Αυτό δεν φαντάζει τόσο εύκολο, παρόλα αυτά κάποια κεφάλαια που πιστεύουν πως αυτό το σενάριο είναι και το μόνο που στέκει, στηρίζουν στην παρούσα τις υπάρχουσες θέσεις τους, ενώ κάποια άλλα μπορεί να σπεύσουν να τοποθετηθούν όταν βρίσκουν τιμές που ουσιαστικά θεωρούν ότι έχουν μικρό ρίσκο σε σχέση με τις αποτιμήσεις έχοντας και την άνεση του χρόνου αλλά και της ρευστότητας.

Έτσι λοιπόν μπορεί να πράγματα να είναι αρκετά απαισιόδοξα στην παρούσα φάση, με σημαντικά προβλήματα μπροστά μας, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι πως η Αγορά εξαρτάται και θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις.
"Το πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να περάσουμε σε ανάπτυξη, έχει να κάνει με το τι πολιτικές θα ακολουθηθούν, μιας και ο χρόνος θα είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Οικονομία μας" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη" παραφωνία τον Nikkei (-0,25%, λόγω ανόδου του γεν) ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Προς νέα ιστορικά υψηλά ο δείκτης Sensex 30, αργία, λόγω Εθνικής εορτής, στην Αυστραλία.

Αξιοπρόσεκτα κέρδη στην Ευρώπη, λόγω Γερμανικού Ifo, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στο NYSE.

Πιο συγκεκριμένα, ανοδικά για τρίτο συνεχή μήνα κινήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo αγγίζοντας μάλιστα το υψηλότερο επίπεδο 6 μηνών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ενισχύθηκε στο 106,7 τον Ιανουάριο, από 105,5 τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών έκανε λόγο για αύξηση στο 106,3.

Πιέζονται τα πολύτιμα μέταλλα, προσπαθεί να ανακάμψει το ευρώ από τα χαμηλά 11ετιας.

Απόλυτα απαισιόδοξοι παραμένουν οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές, εκτιμώντας σαν πιθανή την υποχώρηση του ευρώ προς τα $1,08. Σε κάθε περίπτωση πολλά θα κριθούν την Τετάρτη από την απόφαση της Fed για τα επιτόκια, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2015 θα αυξηθούν τα Αμερικανικά επιτόκια, αλλά με λιγότερο επιθετικό τρόπο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μετά τη δημιουργία Κυβέρνησης, οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι αυτές που θα καθορίσουν και τη στάση των Αγορών μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει η HSBC, θεωρώντας ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές για μια επέκταση του προγράμματος που θα εγγυηθεί την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας το 2015 και την πρόσβαση των Τραπεζών στη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την Barclays, η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι μια εξέλιξη που αναμένεται να ανησυχήσει τις Αγορές. Δύο ακόμη παράγοντες αναμένεται να κάνουν τη δουλειά του Αλέξη Τσίπρα ακόμη πιο δύσκολη, σημειώνει ο οίκος: Πρώτον οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δείχνει να έχει μαλακώσει τη στάση του τους τελευταίους μήνες, ίσως να μην συμβαίνει το ίδιο και με κάποιους από τους βουλευτές του, που εισέρχονται στη Βουλή.
Δεύτερον, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι εταίροι του δεν έχουν εμπειρία στη διακυβέρνηση της Χώρας.

H παράταση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να είναι το πρώτο θέμα που θα τεθεί μεταξύ Αθήνας και εταίρων, εκτιμά η Citigroup. Όπως υποστηρίζει, θα απαιτηθεί επίσημο αίτημα από την Αθήνα μόλις σχηματιστεί Κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία που θα ακολουθήσει το μνημόνιο εκτιμά ότι θα διαρκέσουν μήνες.
Σύμφωνα με τη Citi, η περίοδος αυτή θα συνδυαστεί με φάσεις μεταβλητότητας στις Αγορές. Σημειώνει πως αν και η τελική συμφωνία είναι απαραίτητη για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση τόσο της Κυβέρνησης, όσο και των Τραπεζών, στο ενδιάμεσο υπάρχουν "μαξιλάρια" για να αντιμετωπιστούν πιέσεις, όπως ο μηχανισμός ELA της Τρ. Ελλάδος, ή η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Από την άλλη, η National Sec. εμμένει στην άποψη ότι οι Ελληνικές μετοχές είναι πολύ φθηνές. Ωστόσο, επιλέγει εκείνες που έχουν διεθνή έκθεση (ποσοστό των πωλήσεων έξω από την Ελλάδα άνω του 60%), δηλαδή τίτλους όπως Folli Follie, Μέτκα, Motor Oil και Σαράντης. Επίσης προτιμά εταιρείες με ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο στην Ελλάδα όπως ΟΤΕ, Jumbo και Grivalia.

Η Wood Co. προβλέπει διατήρηση της μεγάλης μεταβλητότητας στην Αγορά, καθώς η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει το χάσμα μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων και των απαιτήσεων των πιστωτών.

Επιπροσθέτως, η σύνθεση του Οικονομικού Επιτελείου (και το μείγμα μεταξύ στελεχών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και Μετριοπαθών) αναμένεται να αποτελέσει σημαντική ένδειξη των μελλοντικών προθέσεων της νέας Κυβέρνησης. Επίσης, η χρηματιστηριακή αναμένει αλλαγές στα διοικητικά σχήματα των Τραπεζών, του ΤΧΣ και σε άλλες σημαντικές θέσεις.

Επιμένει στις προτάσεις για ποιοτικές εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς και σχετικά μικρή συσχέτιση με την εγχώρια πολιτική σκηνή. Κορυφαίες επιλογές ο ΟΤΕ και η Jumbo, ενώ η Wood εκφράζει παράλληλα την προτίμησή της σε Μυτιληναίο, Folli Follie και Σαράντη. Παράλληλα, σημειώνει ότι αναμένει μεγαλύτερη μεταβλητότητα από τις Τράπεζες και από μετοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ.

To πρώτο "crash test" για το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου όταν η νέα Κυβέρνηση θα ζητήσει μια παράταση του προγράμματος, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, εκτιμά η Nomura. Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ιδωθεί από δυο πλευρές μεσοπρόθεσμα.

Από τη μια μπορεί να θεωρηθεί ως μια ισχυρή στήριξη και να μεταφραστεί ως εντολή για σκληρή γραμμή απέναντι στην τρόικα, ειδικά τώρα που οι ΑΝΕλ θα συμμετάσχουν στην Κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, το αποτέλεσμα θα ισχυροποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό του κόμματος και θα του επιστρέψει να "τιθασεύσει" τις ακραίες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση η απόσταση που χωρίζει το ΣΥΡΙΖΑ και την τρόικα είναι μεγάλη και αγεφύρωτη, δεδομένο που θα οδηγήσει σε περισσότερη μεταβλητότητα τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, προβλέπει η Nomura.

Οι πολιτικές ατζέντες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχουν τρία κύρια στοιχεία κοινά σύμφωνα με την Goldman Sachs: (i) τη διακοπή στις πολιτικές λιτότητας, (ii) τη μεταβολή στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, χωρίς τη διαμεσολάβηση της τρόικας και (iii) την ελάφρυνση του χρέους.

Προειδοποιητικό μήνυμα στην νέα Eλληνική Kυβέρνηση έστειλε η S&P, τονίζοντας ότι μπορεί να υποβαθμίσει την Xώρα ακόμα και πριν από την προγραμματισμένη επανεξέταση της αξιολόγησης (13η Μαρτίου). Ο οίκος υπογράμμισε πως τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως η δημοσιονομική επίδοση της Χώρας έχει επιδεινωθεί.

Η Ιταλική εταιρία διαχείρισης δικτύων Terna βλέπει πολύ λιγότερες πιθανότητες να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, υπό τη νέα Κυβέρνηση στην Ελλάδα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Matteo Del Fante. Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ έχουν προεπιλεγεί η Terna, η Κινεζική SGCC και το Καναδικό Ασφαλιστικό fund PSP Investments.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 793,8 (-5,55%) και 842,6 μονάδων (+0,26%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 811,07 (-3,49%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 813,55 μονάδες με απώλειες 3,20%.

Ο τζίρος σαφώς χαμηλότερος από αυτόν της Παρασκευής, περιορίστηκε στα 137,6 εκατ. από τα οποία τα 13,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΡΑΙΓ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΧΑΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ). Μόλις 5 τίτλοι (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) απέσπασαν το 80% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Διακινήθηκαν συνολικά 160331545 τίτλοι από τους οποίους οι 144602444 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του 25αρη.

Απόλυτη ισοπαλία στην τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 55 πτωτικών, 18 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 4% έως 25% και άλλοι 22 με απώλειες από 4% έως 20%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, Folli Follie Group, Εθνική και Πειραιώς. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

Ευνόητο είναι ότι μία συνεδρίαση σαν την σημερινή έφερε σημαντικότατες ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. "Γκανιάν" η ΕΕΕ (5,321 δισ), με μικρή απόσταση από την Alpha Bank (5,260 δισ). Έχασε έδαφος η Πειραιώς (4,881 δισ), ενώ η Εθνική (4,487 δισ), "νιώθει την ανάσα" του ΟΤΕ (4,435 δισ).

Λίγα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπως η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Σιδενόρ και Ελ. Καλώδια (με ελάχιστες συναλλαγές) και η τρίτη συνεχόμενη ανοδική για Σωλ. Κορίνθου και Χαλκόρ.

---ΧΠΑ

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (53.704 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14.102, 13.873 για τον Φεβρουάριο και 229 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 251) κινήθηκε μεταξύ 246,25 και 266,5 μονάδων και μετά από πολλές διακυμάνσεις μείωσε την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,30%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (35.000 ΕΧΑΕ, 32.363 ΔΕΗ, 50.012 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.895), ΔΕΗ (3.311), Alpha Bank (13.394), Εθνική (16.595), Πειραιώς (8.530), Eurobank (5.708), ΟΠΑΠ (806), Μυτιληναίο (796), MIG (321), Ελλάκτωρα (183), ΓΕΚ (223), ΕΧΑΕ (243), Jumbo (133).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 70%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 334 δικαιώματα (154 calls και 180 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (42.268.804 τεμ.), Eurobank (10.272.468 τεμ.), Πειραιώς (25.222.960 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v