Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NBG: Τα δεδομένα, οι προθεσμίες και τα καλά νέα μετά τις εκλογές

Σε νέο strategy report η Εθνική Χρηματιστηριακή αναλύει τα νέα δεδομένα, τις πρώτες προκλήσεις αλλά και τα... καλά νέα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Το χρονοδιάγραμμα και οι προθεσμίες.

NBG: Τα δεδομένα, οι προθεσμίες και τα καλά νέα μετά τις εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στις εθνικές εκλογές με σαφές σήμα, αλλά όχι με κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 36,3% (149 βουλευτές), Νέα Δημοκρατία 27,8% (76 βουλευτές), Χρυσή Αυγή 6,3% (17 βουλευτές), Ποτάμι 6% (17 βουλευτές), ΚΚΕ 5,5% (15 βουλευτές), Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,8% (13 βουλευτές), ΠΑΣΟΚ 4,7% (13 βουλευτές). Ο κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων δίνει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη νέα κυβέρνηση (162 από τις 300 έδρες). Πιστεύουμε επίσης ότι είναι πιθανή η στήριξη από το Ποτάμι στη νέα κυβέρνηση, επισημαίνει η NBG Securities.

Την επόμενη μέρα το χρονοδιάγραμμα και οι προθεσμίες

Η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί πιθανότατα μέχρι την Πέμπτη και θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο υπουργικό συμβούλιο που θα ανακοινωθεί αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη. Το νέο κοινοβούλιο θα λάβει την εντολή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι μακρά αυτήν τη φορά. Θα πρέπει να περιμένουμε η νέα κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο την εβδομάδα που αρχίζει στις 9 Φεβρουαρίου 2015. Στη σημερινή συζήτηση του Eurogroup θα συζητηθεί η κατάσταση της προόδου του ελληνικού προγράμματος, ενώ μία ακόμη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των δύο αυτών ημερομηνιών η τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη στις 4 Φεβρουαρίου. Θυμίζουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και μπορεί να παραταθεί, εάν αυτό έχει συμφωνηθεί από τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές, εξηγεί η χρηματιστηριακή.

Τα καλά νέα για την Ελλάδα

Η πολιτική αβεβαιότητα, με τη μορφή που είχε διαμορφωθεί τους τελευταίους 3 μήνες, δεν θα είναι πλέον ένα ζήτημα, εκτιμά η Εθνική Χρηματιστηριακή. Το πρώτο μήνυμα από τον νέο πρωθυπουργό είναι ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια για συναινετική λύση με τους πιστωτές και την εστίαση της Ελλάδας να συνεχίσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου (45 δολ./βαρέλι) και το πτωτικό ευρώ (EUR/USD 1,12) θα είναι μεγάλη εξωτερική βοήθεια για την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί το 2015. Επιπλέον, η ανακοίνωση του QE στην Ευρώπη θα αυξήσει τη ρευστότητα των επενδυτών για ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει την Ελλάδα κάποια στιγμή το 2015 ή στις αρχές του 2016.

Οι προκλήσεις

Οι πιστωτές μας αναμένουν τη συνέχιση των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων για μια σταθερή επίλυση του κενού χρηματοδότησης του ελληνικού δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος, περαιτέρω πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα, υποστηρίζει η χρηματιστηριακή. Η νέα κυβέρνηση αναμένει ισχυρότερη δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους/re-profiling. Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις ρευστότητας στην ελληνική οικονομία πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν προσωρινά είτε σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup είτε και την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Οι μετοχές

Η χρηματιστηριακή εμμένει στην άποψη ότι οι ελληνικές μετοχές είναι πολύ φθηνές. Ωστόσο, επιλέγει εκείνες που έχουν διεθνή έκθεση (ποσοστό των πωλήσεων έξω από την Ελλάδα άνω του 60%), δηλαδή τίτλους όπως Folli Follie, Μέτκα, Motor Oil και Σαράντης. Επίσης προτιμά εταιρείες με ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο στην Ελλάδα όπως ΟΤΕ, Jumbo και Grivalia.

Παράλληλα, και αντίθετα από την αγορά, προτείνει τη ΔΕΗ με βάση τα ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα για το 2015. Τέλος, εκτιμάει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν με τις χαμηλές επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους και επίσης θεωρεί μεγαλύτερους κινδύνους για μια βραχυπρόθεσμη αδυναμία τους τομείς των κατασκευών, του λιανικού εμπορίου και τα τυχερά παιχνίδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v