Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Να κρατηθούν οι 795 μονάδες

Εμφανής ο διαχωρισμός χθες σε τράπεζες και υπόλοιπους τίτλους του FTSE 25. Στο επίκεντρο και οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Ισχυρή αντίσταση οι 850 μονάδες. Πού θα κριθεί η πορεία του Χρηματιστηρίου βραχυμεσοπρόθεσμα.

Σήμερα ανακοινώνεται το υπουργικό συμβούλιο, τις αμέσως επόμενες ημέρες έρχονται στην Αθήνα οι Γ. Ντάισελμπλουμ και Μ. Σουλτς, στα ξένα ΜΜΕ έχει ανοίξει η συζήτηση (και) για το χρέος και στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαδραματίστηκε εχθές ένας εμφανής διαχωρισμός. Με συνέπεια την κατά 13,26% άτακτη διόρθωση του τραπεζικού δείκτη, συνέχιση των πιέσεων σε μετοχές της 3άδας μετοχών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και προσπάθεια διαφοροποίησης μετοχών-σηματωρών.

Επιτυχές το εγχείρημα σε αρκετές περιπτώσεις και μάλιστα σε μετοχές εισηγμένων που πολλοί στην αγορά υπολογίζουν στους παίκτες της επόμενης ημέρας.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς οι εξελίξεις έχουν αποκτήσει έναν ικανοποιητικό ρυθμό, που πρακτικά σημαίνει ότι ίσως και την επόμενη εβδομάδα να έχουμε τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης σε 1-2 νευραλγικούς τομείς. Αυτό αποτυπώθηκε εύγλωττα εχθές στο ταμπλό με σημαντικές ρευστοποιήσεις σε ομάδες μετοχών αλλά και αγορών σε άλλες. Εκτίμηση των ίδιων πηγών πως αυτή η τακτική από την πλευρά και ξένων διαχειριστών θα συνεχιστεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ποιοι κερδίζουν από τα πρώτα νομοσχέδια (υπ. Εργασίας) σημειώνει η Ρούλα Σαλούρου, στα πρόσωπα και τις στρατηγικές της νέας κυβέρνησης αναφέρεται ο Φίλιππος Πανταζής. Αυτά αφορούν στα τρέχοντα, γιατί η αγορά περιμένει να δει τα πρώτα δείγματα γραφής των ξένων (Γ. Ντάισελμπλουμ-Μ. Σουλτς), τη στάση του ΔΝΤ που εμφανίζεται πρόθυμο να στηρίξει την Ελλάδα, ενώ οι Financial Times έχουν ως κύριο άρθρο «ΝΑΙ στη μείωση χρέους με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις».

Το κλειδί κατά την εκτίμησή μας βρίσκεται στο τελευταίο (μεταρρυθμίσεις) με τους δανειστές αλλά και την Αθήνα να ομιλούν για διαφθορά, ολιγάρχες, συμφέροντα κ.λπ. Εκεί θα κριθεί το στοίχημα βραχυμεσοπρόθεσμα, εκεί θα εξαρτηθεί εάν (και) το Χ.Α. θα απεγκλωβιστεί και θα κινηθεί ανοδικά ή θα χωθεί σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Ομως βραχυπρόθεσμα για όσους κινούνται στο ασφυκτικό όριο του Τ+2+1 συνεδριάσεων οι 850 μονάδες θεωρούνται ισχυρή αντίσταση, που όσο θα δοκιμάζονται τα χαμηλά» των τραπεζών (81,04 μον.) δύσκολα θα προσεγγισθούν.

Σύντομα θα κριθεί η... τύχη των μετοχών του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, ενώ της ΔΕΗ προσώρας φαίνεται να ξεφεύγει από τη μέγκενη των πωλητών. Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια της προσπάθειας συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων και επενδυτικών κύκλων να διαφοροποιηθούν από την πτωτική τάση.

Για τον Γ.Δ. ζητούμενο ένα κλείσιμο όχι χαμηλότερα των 795 - 798 μονάδων, στη χειρότερη περίπτωση. Στο πτωτικό σενάριο καλό θα ήταν οι συναλλαγές να μην υπερβούν τις χθεσινές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v