Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταξύ σφύρας και άκμονος το Χρηματιστήριο

Ανοδικό ξεκίνημα στο ΧΑ, με την επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές αλλά και τη μεγάλη αβεβαιότητα ενόψει εκλογών να περιορίζουν τις πιθανότητες πειστικής κίνησης. Κρίσιμη η διατήρηση της ζώνης στήριξης 620-615 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Μετά και το χθεσινοβραδινό βαθύ «κόκκινο» της Wall Street, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το κλίμα έχει αλλάξει άρδην στις διεθνείς αγορές, με τους συγκρατημένα απαισιόδοξους να είναι σαφώς περισσότεροι για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Η νηοπομπή των «προβληματικών» μάκρο από την Κίνα, οι υποψίες «μόλυνσης» στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και ο γρίφος για την επόμενη κίνηση της Fed, όσον αφορά στα αμερικανικά επιτόκια, σε συνδυασμό με το ότι αυτό το επικίνδυνο «κοκτέιλ» βρήκε τις αγορές σε πολυετή ή και ιστορικά υψηλά, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για το σύνολο των αναλυτών.

Ξεκινώντας από το χθεσινοβραδινό mini sell-off στο NYSE, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν στα χαμηλά ημέρας, ο δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 2,84%, ή 469,18 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 2,96% και ο Nasdaq με απώλειες 2,94%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones, καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος, ενώ ο «βαρύς» S&P έχασε τη στήριξη των 1.915 μονάδων και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1.850 μονάδες.

Οι τελευταίοι αισιόδοξοι στη Wall Street, μετά τα συνεχιζόμενα προβληματικά μάκρο της Κίνας, είδαν δύο διαφορετικούς αμερικανικούς δείκτες (ISM και PMI) να δείχνουν επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Αύγουστο, βάζοντας πολλά ερωτηματικά για τη χρονική στιγμή της αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου. Οι επενδυτές, τώρα, περιμένουν τα στοιχεία για την απασχόληση της Παρασκευής, που θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμα για τους σχεδιασμούς της Fed.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και το «καμπανάκι» από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που παραδέχθηκε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φέτος θα είναι βραδύτεροι από τις προβλέψεις του Ιουλίου.

Όμως, η κ. Λαγκάρντ δεν σταμάτησε εκεί, καθώς με νέες προβλέψεις της σήμερα από την Τζακάρτα τόνισε πως η αστάθεια που παρατηρείται τελευταία στις παγκόσμιες χρηματαγορές δείχνει πόσο γρήγορα οι κίνδυνοι μπορούν να διαχυθούν από τη μία οικονομία στην άλλη.

Η επιβράδυνση ξένων οικονομιών, η μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές και η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να πλήξουν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, δήλωσε ο αξιωματούχος της Fed, Εric Rosengren, επισημαίνοντας πως ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη. Τόνισε παράλληλα ότι δεν βλέπει σύντομα μια αύξηση του πληθωρισμού. «Δεδομένων των σημερινών και προβλεπόμενων συνθηκών, δεν πρέπει μόνο να γίνει σταδιακά η αύξηση των επιτοκίων, αλλά τα επιτόκια μπορεί μακροπρόθεσμα να είναι χαμηλότερα από ό,τι σε προηγούμενους κύκλους σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Σαφώς ψυχραιμότερη της χθεσινής η σημερινή εικόνα στις μεγάλες ασιατικές αγορές, που δείχνουν να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση στο «κόκκινο» κατά το πλείστον, αλλά με σχετικά ελεγχόμενες απώλειες, ενώ το σύνολο των επενδυτών ποντάρει στο επερχόμενο «time out» των κινεζικών αγορών, προκειμένου να επιστρέψει η ψυχραιμία. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα γιορτάζει την 70ή επέτειο από τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, οπότε το Χρηματιστήριο της Σαγκάης θα παραμείνει κλειστό την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Παρά ταύτα, οι περισσότεροι αναλυτές συνεχίζουν να δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, στην οποία τόσο πολλά είχαν στηρίξει οι διεθνείς αγορές, δείχνει να επηρεάζει σημαντικά τις οικονομίες της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους αναλυτές η σημαντικότατη βουτιά των εξαγωγών της Κορέας κατά 14,7% τον Αύγουστο και η επιβράδυνση της βιομηχανίας σε Μαλαισία και Βιετνάμ τον ίδιο μήνα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, για δύσκολο ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των ευρωπαϊκών δεικτών και βέβαια αυτό δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο το «φτωχό» από πλευράς τζίρου και προσδοκιών ελληνικό χρηματιστήριο.

Στην περίπτωση του Χ.Α. και για όσους ασχολούνται με τους «χάρακες», η προσοχή θα επικεντρωθεί στο να κρατήσει ο Γενικός Δείκτης τη ζώνη στήριξης 620-615, την οποία δοκίμασε και χθες, και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης τη ζώνη 181-177.

Πιθανή καταστρατήγηση των παραπάνω στηρίξεων θα επαναφέρει τα σενάρια για επαναδοκιμασία των 580 μονάδων όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη και των 170 μονάδων για τον FTSE 25.

Ο τζίρος θα παραμείνει σε «χαμηλή πτήση», κάτι σημαντικό για τη μη εξαγωγή «ασφαλών» συμπερασμάτων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v