Κέρδη στο ΧΑ μετά το Ντάισελμπλουμ

Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 560 μονάδων. Στο -6% η Τράπεζα Περαιώς. Πτώση σημειώνουν ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. ΟΤΕ. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Coca Cola, Alpha Bank, ΟΠΑΠ. Μέτριος ο τζίρος.

"Ανατολίτικα παζάρια" στις Βρυξέλλες, αναμονή και συντήρηση δυνάμεων με ελεγχόμενες απώλειες στο ΧΑ και ενόψει Eurogroup.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 12:30-12:35, με τον τραπεζικό κλάδο να εξακολουθεί να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς υποχωρούν και οι 4 μετοχές των συστημικών ομίλων. Ωστόσο μετά τις 16:40 ο ΓΔ γύρισε θετικά μετά και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ.

Στο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του διδύμου Μαρίνας Μάνη - Αγγελικής Παπαμιλτιάδου καταγράφεται όλη η επικαιρότητα αλλά και το παρασκήνιο από το κυβερνητικό στρατόπεδο και τις Βρυξέλλες, με τις εξελίξεις λίγο ως πολύ αναμενόμενες, λόγω της παρουσίας του "τουρκικού παράγοντα".

Αλλωστε από νωρίς αρκετά ξένα ΜΜΕ μάς είχαν προϊδεάσει για το τι θα έπρεπε να αναμένουμε από αυτό το μέτωπο. Ζητούμενο είναι να προκύψει κάτι πιο απτό και από το απογευματινό-βραδυνό Eurogroup, σε μία συγκυρία που και στην Ευρώπη οι αγορές περιμένουν από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών και στο ΧΑ πωλητές- αγοραστές κινούνται έως τα όρια των 545 μονάδων.

Απόλυτα επαρκής, και από την τεχνική πλευρά, η μέχρι τώρα διακύμανση του ΓΔ, ελεγχόμενη και με μέτριες συναλλαγές/τζίρο, μέχρι πριν λίγο.

Εάν εξαιρέσουμε τις τράπεζες, που και λόγω Πειραιώς σήμερα θα πιέζονταν, η γενικότερη εικόνα του... ταμπλό δεν είναι και τόσο αποθαρρυντική. Για τον FT 25 οι απώλειες δεν έχουν διευρυνθεί πέραν των 145 μονάδων -στις 147,53 μον. το χαμηλό ημέρας- ,με σταθερούς εξισορροπητές την Coca Cola και τον ΟΠΑΠ, ενώ σημαντικές είναι οι βοήθειες από την "αφύπνιση" του διαχρονικού σηματωρού μας ΤΙΤΑΝα.

Οι συναλλαγές σε αναμενόμενα επίπεδα, συμβάλλουν στη συντήρηση της αμυντικής τακτικής που ακολουθείται -και ορθώς- για σήμερα, ο τζίρος σε μάλλον μέτρια, με το 53% στις τράπεζες έχοντας υποχωρήσει σημαντικά από το αρχικό ποσοστό.

Αυτό γιατί σταδιακά μετά τις 12:30 επιταχύνθηκαν οι συναλλαγές σε μετοχές των FF Group, TITAN, Motor Oil, Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, ΕΛ.ΠΕ, Μυτιληναίου (πέραν των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ).
Η κατανομή ενός ικανού μεριδίου συναλλαγών/τζίρου στις προαναφερθείσες μετοχές και μάλιστα όταν οι 4 από αυτές ενισχύονται σημαντικά, μάλλον ως ενθαρρυντική ένδειξη θα πρέπει να εκληφθεί.

Με καλή ροή συναλλαγών, η κατά 1,69% αντίδραση στα 18,04 ευρώ για τη δεικτοβαρή Coca Cola, η κατά 1,24% στα 6,53 για τον ΟΠΑΠ, η κατά 3,78% στα 19,20 για τον ΤΙΤΑΝα, η κατά 4,99% στα 18,08 ευρώ για τα FF Group.
Κινητικότητα και σε μετοχές που αφορά η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να εστιάζει στην ανάλυση της BofA-M/L για εισροές 290 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικοί πίνακες και στοιχεία στο θέμα του Γ.Σ., συμπληρώνοντας πως μετά τις 16:30 περιορίσθηκε η υποτίμηση/discount για το Συμβόλαιο του FT 25. Στα 1.692 ΣΜΕ ο αριθμός, με τον τζίρο στην υποκείμενη αγορά να κυμαίνεται στα 46 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον, πως τεχνικά ο δείκτης μπορεί να δώσει ένα "κλείσιμο" πάνω από τις 550 και ο FT 25 υψηλότερα των 149 μονάδων. "Κλείσιμο" και διαδικασία "δημοπρασίας" που αρχίζουν και αποκτούν ενδιαφέρον.

Στον Εκηβόλο "ανεβάζουμε" βραχυπρόθεσμη "μέτρηση" του σηματωρού ΤΙΤΑΝα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v