«Φρέναρε» το Χρηματιστήριο

Κοντά στις 560 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, έχοντας χάσει πρωινά κέρδη έως 2%. Μεταβλητότητα για τράπεζες, που συνεχίζουν σε υψηλότερα επίπεδα. Πιέσεις για Coca Cola, ΟΠΑΠ. Το μήνυμα από τον τζίρο και τα επίπεδα που χρειάζονται... προσοχή.

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε μετά τις 12:20 ο Γενικός Δείκτης, έχοντας αναρριχηθεί προηγουμένως έως τις 570 μονάδες, με άνοδο μεγαλύτερη του 2%. 

Στο προσκήνιο οι τραπεζικές μετοχές, που έχασαν ισχυρά κέρδη άνω του 5% για να γυρίσουν σε αρνητικό έδαφος και εν συνεχεία να επιστρέψουν σε σημαντικά κέρδη. Ξεχωρίζουν με κέρδη άνω του 4% Alpha Bank και Eurobank.  

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Ισχυρό ανοδικό ξεκίνημα στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει τις 570 μονάδες. Επίπεδα που είχε να «δει» από τις 14 Ιανουαρίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση, θυμίζοντας το «ιστορικό ελάχιστο» των 420,82 μονάδων στις 11 Φεβρουαρίου.

«Λυμένοι» οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες κινούνται από τις πρώτες κιόλας εντολές σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, συμπληρώνοντας έτσι στο ανοδικό 8άρι άλλες 13-14 μονάδες. Αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 575 μονάδων, με τον τραπεζικό να υπεραποδίδει υπερβαίνοντας τις 40 μονάδες, εξέλιξη που ενισχύει την τάση.

Δεδομένου ότι έχει προηγηθεί ένα σερί οκτώ συνεχόμενα ανοδικών συνεδριάσεων -γεγονός που έχει να συμβεί από τις αρχές του 2014-, η νέα άνοδος υποχρεώνει (κυρίως) τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να είναι... δύο φορές πιο προσεκτικοί για τον κίνδυνο «ανοδικών παγίδων» και εγκλωβισμών.

Ωστόσο, όπως εκτιμούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, οι τελευταίες εξελίξεις δικαιολογούν την επαναπροσέγγιση και δοκιμασία των 580 μονάδων, περιοχή όπου πιθανότατα θα κριθεί η συνέχεια.

Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο ο FT 25 αντέδρασε νωρίτερα έως τις 157,27 μονάδες, καθώς εκτός από τις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων ακολουθεί και η πλειονότητα των εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και blue chips.

Στα επίπεδα των 575 μονάδων θα πρέπει να επιδειχθεί η δέουσα προσοχή και στη σημερινή και στην αυριανή συνεδρίαση, καθώς η απόδοση για τον ΔΤΡ ξεπερνά πλέον το 20% εβδομαδιαία και το 30% σε διάστημα μηνός.

Να σημειωθεί πως στο «υψηλό ημέρας» πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,5 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας σε πάνω από 20 εκατ. ευρώ τον τζίρο που είχε γίνει νωρίτερα. Περί τα 13 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια στην αντίδραση του Γ.Δ. από τις 560,52 έως τις 573,35 μονάδες, άλλα 3,5 εκατ. ευρώ έγιναν υψηλότερα των 570, ενώ προστέθηκαν άλλα 2 εκατ. ευρώ στη διολίσθηση και πάλι κάτω από τις 570 μονάδες.

Απαραίτητες αυτές οι λεπτομέρειες καθώς παραπέμπουν σε ελεγχόμενη ροή συναλλαγών τόσο από την πλευρά των πωλητών όσο και των αγοραστών. Στην πλειονότητά τους οι πωλητές ρευστοποιούν με μικρότερη ή μεγαλύτερη απόδοση, ενώ οι αγοραστές θα μπορούσε να είναι και ενεργοί αλλά και νεοεισερχόμενοι παίκτες. Παραπέμπω στον χθεσινό μάλλον μέτριο τζίρο των 51 εκατ. ευρώ και στην εκτίμηση ειδικών της αγοράς πως για να μην αλλάξει η τάση, απαιτείται πειστική υπέρβαση και των 570 μονάδων με αυξημένο τζίρο.

Στο 68% το ποσοστό τζίρου για τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, με τα περισσότερα κομμάτια στην Εθνική και τον μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank. Επίσης, συγκριτικά αυξημένος τζίρος σημειώνεται στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, Coca Cola, F.F. Group, Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, Fourlis, Intralot, ΕΧΑΕ κ.ά.

Στα 8,15-8,28 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με αγοραστές από τα χαμηλά της ημέρας, στα 6,67-6,80 ευρώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ, ενώ στα 3,31-3,39 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή της ΔΕΗ. Έως τα 8,09 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, έως τα 11,05 ευρώ της Jumbo, έως το 1,51 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στα 19,26-19,80 ευρώ η μετοχή του Τιτάνα, στα 17,98-18,40 ευρώ η μετοχή της F.F. Group, θυμίζοντας πως αμφότεροι οι τίτλοι ήταν οι δύο κύριοι σηματωροί της χθεσινής συνεδρίασης. Ο τρίτος ήταν η Coca Cola, που σήμερα -σε ανοδική συνεδρίαση- λειτουργεί σαν «φρένο» για τους βασικούς δείκτες. Στο εύρος των 17,91-18,01 ευρώ προσώρας η μετοχή (σ.σ. στις 11:15).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v