Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κατηφορίζει» το Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Πτώση μεγαλύτερη του 2% για Εθνική Τράπεζα, Alpha, Μυτιληναίο. Αρνητικό το κλίμα και στις ξένες αγορές, δεν... βοηθά. Στο προσκήνιο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Σε σημείο καμπής οι αγορές διεθνώς, ξεκίνημα το μεσημέρι για το νέο γύρο διαπραγμάτευσης δανειστών - Αθήνας, με το ΧΑ να καταγράφει ρεκόρ 4ετίας με ανοδικό σερί 9 συνεδριάσεων.

Τερμάτισε το ανοδικό σερί στη Wall Street, διόρθωση στην Ευρώπη περιμένοντας την ΕΚΤ, "δοκίμασε" και τις 570-575 μονάδες χθες ο Γενικός Δείκτης. Για το ανοδικό σερί αναλυτικά στοιχεία και στατιστικά στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου, σε μία συνεδρίαση όπου άλλαξαν χέρια 128,3 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 77,6 εκατ. ευρώ από τα οποία το 64% στον τραπεζικό κλάδο.

Στα πρώτα μέτωπα στο μπρα ντε φερ με τους δανειστές, αναφέρεται η Ελενα Λάσκαρη, με ζητούμενη τη χρυσή τομή για το δημοσιονομικό κενό και τα νέα μέτρα.

Αναμφίβολα οι επόμενες ημέρες θα κυλήσουν στον ρυθμό (και) της διαπραγμάτευσης, ωστόσο η προσοχή του ΧΑ, των αγορών, είναι στραμμένη στην αυριανή απόφαση της ΕΚΤ και των ενεργειών του Μάριο Ντράγκι ενώ ακολουθούν η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, με καταληκτική τη συνεδρίαση της Παρασκευής 18 Μαρτίου. Τη μεθεπόμενη Παρασκευή κλείνει το πρώτο triple witching για το 2016, επίσης πραγματοποιείται το rebalancing, με τις εκτιμήσεις για εισροές-εκροές να κάνουν ήδη τον γύρο στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Διεθνές περιβάλλον και "εσωτερικές εξελίξεις" θα καθορίσουν την τάση βραχυπρόθεσμα, αρχής γενομένης από σήμερα, οπότε και θα φανεί εάν το ΧΑ μπορεί να συνεχίσει άμεσα την αντίδραση πάνω από τις 575 μονάδες, ή θα δοκιμαστούν χαμηλότερα στηρίξεις για τον ΓΔ και τον FT 25. Δεδομένης της εικόνας σε Wall Street και Ευρώπη, θα λέγαμε πως οι αγορές ξεκινούν μία διόρθωση, με ενδεικτική την υποχώρηση του S&P χαμηλότερα των 1.980 μονάδων, "μετρώντας" κέρδη 6,79% σε διάστημα μηνός.

Για τον S&P, καθώς αποτελεί δείκτη-σηματωρό για πολλούς ειδικούς της αγοράς, η τάση είναι από χθες και πάλι πτωτική.

Για τον DAX, που επίσης δίνει τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η φορά είναι ανάλογη.

Συνεπώς δύσκολα θα μπορούσε να διακινδυνεύσει κάποιος να πει πως το ΧΑ θα κινηθεί κόντρα στη διεθνή τάση, μετά μάλιστα από ένα σημαντικό ανοδικό 9άρι, που διαμορφώνει απόδοση 21,42% σε διάστημα μηνός για τον ΓΔ και 67,34% για τον τραπεζικό κλάδο στο ίδιο διάστημα.

Ηδη, όπως σημειώναμε στα τελευταία σχόλιά μας, όλο και περισσότεροι κατοχυρώνουν κέρδη σε τιμές ΓΔ πέριξ των 550 μονάδων, πόσο δε μάλλον από τα χθεσινά υψηλά των 573,35 μονάδων.

Στα του ΧΑ συνεχίζεται η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου και χρήσης 2015, με τον Fourlis να έχει σειρά χθες. Ωστόσο η αγορά δεν περιμένει και πολλά από την ανακοίνωση μεγεθών, ούτε πώς θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά κόντρα σε μία γενικότερη διάθεση και τάση για αναδίπλωση και ενδεχομένως ανασύνταξη δυνάμεων χαμηλότερα.

Οσον αφορά στα τεχνικά, το ημερήσιο "κερί" του FT 25 έκλεισε μεν με κέρδη, ωστόσο έβγαλε... σκιά που θα πρέπει να μας καθιστά εξαιρετικά προσεκτικούς από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης. Οι 158-159 μονάδες είναι οι κοντινότερες αντιστάσεις για τον δείκτη, που ίσως δοκιμαστούν σε ένα ανοδικό ξεκίνημα, ωστόσο περισσότερο θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η επιβεβαίωση (ή όχι) της πρώτης στήριξης που βρίσκει ο FT 25 στις 149 μονάδες.

Ανάλογα με το ξεκίνημα της συνεδρίασης θα εστιάσουμε, με περισσότερες πιθανότητες να έχει το ενδεχόμενο δοκιμασίας των 149 μονάδων.

Από τις μετοχές του 25άρη ξεχωρίζει η κινητικότητα με συναλλαγές στη Viohalco, η αντίδραση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το κλείσιμο του σηματωρού ΤΙΤΑΝα στα υψηλά ημέρας των 19,99 ευρώ αλλά και η υποστήριξη που ενεργοποιήθηκε στον τίτλο της Πειραιώς. Από τα μεσαία, άξια αναφοράς η συναλλακτική δραστηριότητα και ισχυρή αντίδραση για τη μετοχή της J&P Αβαξ.

Από τον FT Mid Cap, υψηλές συναλλαγές/τζίρος σε Fourlis, Frigoglass, Attica Bank, MLS αλλά και σε Πλαίσιο, Σωληνουργεία, ΥΓΕΙΑ. Στο ΧΠΑ, στα 9.739 μειώθηκαν τα συμβόλαια του δείκτη, με το ΣΜΕ του FT 25 σε discount 1,4% σε σχέση με την τιμή εκκαθάρισης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v