Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρεκόρ τετραετίας για το ανοδικό σερί

Πενήντα μήνες(!) είχε η αγορά να μετρήσει εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Κέρδη 19% για το Γενικό Δείκτη από το σερί. Τα μηνύματα που έστειλε η αγορά με το καθοδικό γύρισμα το μεσημέρι. Στηρίξεις και αντιστάσεις για τους κρίσιμους δείκτες και τα blue chip.

Ανεξαρτήτως των συμπερασμάτων που εξήχθησαν από το χθεσινό Eurogroup, αλλά και την Σύνοδο Κορυφής και τα οποία δεν αποκατέστησαν πλήρως την ορατότητα για το άμεσο και προσεχές μέλλον, εκείνο που δείχνει σίγουρο είναι πως τα ενεργά χαρτοφυλάκια στο Χ.Α., δεν έχουν δώσει ακόμα στο "σήμα υποχώρησης".

Έτσι, προς έκπληξη των πάντων και περισσότερο αυτών που, επιδεικτικά, παραμένουν εκτός Αγοράς, αλλά και κόντρα στο επιφυλακτικό διεθνές κλίμα, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε και ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αθροίζοντας κέρδη 18,85% και φέρνοντας σκεπτικισμό όσους επιμένουν να διατηρούν θέσεις "short", περιμένοντας την διόρθωση που δεν έρχεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, είναι ρεκόρ 50 μηνών, καθώς το ίδιο ανοδικό σερί είχε να εμφανιστεί από το διάστημα 11/1/2012 έως και 23/1/2012.

Παίρνοντας τις εξελίξεις με την χρονική τους σειρά, για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 17-18 Μαρτίου παραπέμφθηκαν οι τελικές αποφάσεις για τις προτάσεις και τα αιτήματα που κατέθεσε η Τουρκία στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Από την άλλη, την επιστροφή του "κουαρτέτου" στην Αθήνα, σε πλήρη σύνθεση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, "ξεκλείδωσε" το χθεσινό Eurogroup, ανοίγοντας δρόμο για να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση.

Το Eurogroup έσπευσε, παράλληλα, να στείλει σαφή μηνύματα προς την Ελλάδα: "Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, απαιτούνται πιο βαθιές Μεταρρυθμίσεις από αυτές που είναι στο τραπέζι, το εύρος των Μεταρρυθμίσεων συνδέεται με την αναδιάρθρωση του χρέους, υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν με μέτρα για την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα και απαιτείται ακόμη δουλειά σε Ασφαλιστικό, "Κόκκινα" Δάνεια, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, Φορολογικές Ρυθμίσεις και δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.

Το Ορθόδοξο Πάσχα εκτιμά ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, ο κ. Σόιμπλε έδειξε να κρατά αποστάσεις από τις χθεσινή τοποθέτηση του Γ. Ντάισελμπλουμ ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί σύντομα στο τραπέζι, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει λόγο να παρθούν αποφάσεις στο εγγύς μέλλον. Υποστήριξε ότι η δομή του Ελληνικού χρέους δείχνει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια μεγάλη πληρωμή ως το 2025 και έτσι δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει ρύθμιση των πληρωμών τώρα.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις (παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής έληξε χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα) και σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, υπάρχουν παράθυρα αισιοδοξίας για προέκταση της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α., έστω και με σημαντικά διαλείμματα διορθώσεων - κατοχύρωσης κερδών, έστω και αν η σημαντική αντίδραση που έχει προηγηθεί από τα πρόσφατα χαμηλά της 11ης Φεβρουαρίου, έχει προεξοφλήσει σημαντικό κομμάτι των προσδοκιών, σε περίπτωση θετικού, τελικού, αποτελέσματος.

Παράλληλα, οι εισροές που αναμένονται λόγω FTSE ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά την πορεία του Χ.Α. μέχρι την ημέρα της αλλαγής της κατάταξης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Από την άλλη, αξίζει να αναφερθεί ότι υποστηρικτικά στην ψυχολογία των αγοραστών, επέδρασαν τα μηνύματα που ήλθαν από την Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε δραστική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 9,18%, 5ετες 10,57% και 10ετες 9,61%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να "εξέθεσε" τους πρωινούς αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο, όμως είναι περισσότερο από ευδιάκριτο πως οι ενεργοί παίκτες, ακόμα, "φροντίζουν" για την διατήρηση του θετικού κλίματος.

Πλέον ενδεικτική περίπτωση, αυτή της ΕΕΕ, η οποία κατά την χθεσινή δύσκολη, μέχρι τις δηλώσεις Dijsselbloem, συνεδρίαση, ήταν ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας, ενώ σήμερα που εμφανίστηκαν περισσότεροι πρόθυμοι θετικοί πρωταγωνιστές, από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών, ο τίτλος της ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 17,86 ευρώ (-2,03%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 17,9 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 1,81%.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι με "ΑΜΕΜ" ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι και μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο Τραπεζικός δείκτης (+3,51%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 41,78 μονάδες (+7,96%), ο τίτλος της Alpha Bank (+5,26%) μέχρι τα 1,82 ευρώ (+6,43%), της Εθνικής (-1,28%) μέχρι τα 0,251 ευρώ (+6,81%), της Eurobank (+4,49%) μέχρι τα 0,78 ευρώ (+13,04%) και της Πειραιώς (+4,09%) μέχρι τα 0,188 ευρώ (+9,94%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Το γεγονός ότι το πρώτο ημίωρο συνεδρίασης, όπου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. "είδαν" τα υψηλά ημέρας, συμπληρώθηκε με καθαρό τζίρο 16,2 εκατ., "πρόδωσε" τις κινήσεις όσων εκμεταλλευόμενοι το "flying start" προχωρούσαν σε κύματα πωλήσεων, στήνοντας μία mini "bull trap" σε όσους τοποθετήθηκαν στα ενδοσυνεδριακά υψηλά του Τραπεζικού δείκτη.

Για την περίπτωση της Alpha Bank, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή κίνηση μέχρι τα 1,82 ευρώ, πιθανότατα βοήθησε να "πληρωθεί" μικρή θέση "long", που είχε ανοίξει εδώ και λίγες μέρες, με τιμή εξάσκησης τα 1,80 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες, μη Τραπεζικές, μετοχές του 25αρη και από τους θετικούς πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν και οι Ελ. Πετρέλαια (+4,79%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+9,79%).

Στην περίπτωση των Ελ. Πετρελαίων, το "stop" στο "long" έχει ανέβει στα 3,30 ευρώ, με τις πρώτες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 3,63 και 3,53 ευρώ. Επόμενη σημαντική αντίσταση στα 4,14 ευρώ.

Στην περίπτωση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, που με την σημερινή της κίνηση άφησε πίσω τις αντιστάσεις των 1,48 και 1,54 ευρώ, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 1,62 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 1,31 ευρώ, που δείχνει να ανεβαίνει και στο "stop" στο "long".

Το διάγραμμα της ΓΕΚΤΕΡΝΑ από την αρχή του έτους

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το τελικό, θετικό, πρόσημο του Δείκτη, "προσπάθησαν" και οι Viohalco (+6,9%) και Τιτάν (+2,51%), όπου στα "χασομέρια" και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.
Αρκετά τα άξια λόγου χαμηλότερα του 25αρη, όπου ξεχώρισε το +7,72% για τον Fourli, με την εταιρεία να ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 2015, μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

Εμφανής η παρουσία μεγάλου πωλητή στην Ιντρακόμ (-3,85%), όπου η "αλλαγή σκυτάλης" σημειώθηκε στα 0,30 ευρώ και ελαφρώς ψηλότερα. Ασφαλώς και ο τίτλος θα αποκτήσει ενδιαφέρον, μόλις ολοκληρωθούν οι "προγραμματισμένες" πωλήσεις, όμως σήμερα, παρά την σημαντικότατη αύξηση των συναλλαγών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με ανεκτέλεστο πωλήσεων.

Από την άλλη, χρήζει αναφοράς η εν εξελίξει πλαγιοανοδική κίνηση στον Άβακα (+9,64%), που προσπαθεί να "αποδράσει" από τα πρόσφατα και συνεχόμενα, ιστορικά χαμηλά.

Απίστευτο και όμως αληθινό (!) Για πρώτη φορά μέσα στο 2016, έκανε συναλλαγές ο Μαθιός (-9,86%) που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο ανώτατο όριο πτώσης και με μικρό ανεκτέλεστο πωλήσεων, στην τιμή κλεισίματος.

Το διάγραμμα της Μαθιός από την αρχή της χρονιάς

Επίσης, για μία ακόμα συνεδρίαση επαληθεύτηκε πως στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, οποιαδήποτε συναλλακτική αφύπνιση, συνήθως δεν είναι "για καλό". Μία τέτοια "γεύση" πήραν σήμερα οι Κανάκης (-5%) και Kleeman (-5,07%).

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση χαμηλότερα από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσης, ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η διατήρηση υψηλότερα της ζώνης των 550 με 560 μονάδων, καθώς θα ανοίξει ανοδικό μέτωπο με τα πολύ σκληρά επίπεδα των 580, 600 και 630 μονάδων.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,91%), αυτός έκλεισε μέσα στην αποφασιστική ζώνη 153 - 157, ανοδική διάσπαση της οποίας θα δώσει κίνηση προς τις 162 - 164 μονάδες. Πρώτη σημαντική στήριξη οι 151 και επόμενες οι 144 και 137 μονάδες. Το "stop" στο "long", στις 147 μονάδες, ενώ σε "intraday" γράφημα έχει ανέβει στις 151 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η 9η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο Χ.Α. διαμορφώνει, πλέον, προϋποθέσεις εκπλήρωσης των προσδοκιών όσων έδιναν θετική ψήφο για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τις προηγούμενες ημέρες" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αυτό προκύπτει από την επίσπευση των εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο, με την άμεση επάνοδο των Εκπροσώπων των Δανειστών, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ελληνική Κυβέρνηση, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών επί των συζητουμένων θεμάτων (δημοσιονομικό κενό, Ασφαλιστικό / Φορολογικό νομοσχέδιο).

Μειώνεται έτσι δραστικά η αβεβαιότητα και εκτρέφεται η εκτίμηση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, εξέλιξη που έμμεσα ανήγγειλε ο Πρόεδρος του Eurogroup, αναφέροντας ότι τον Απρίλιο θα ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Οι εξελίξεις αυτές, ωστόσο, συνιστούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για αλλαγή ρότας στο υπερπουλημένο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η ανοδική κίνηση με τους μάλλον υποτονικούς ακόμη όγκους συναλλαγών, θα δοκιμαστεί από τις αντιστάσεις της περιοχής των 575 - 580 μονάδων, όπως επισημαίνει η τεχνική ανάλυση, σηματοδοτώντας μια περίοδο συσσώρευσης που ωστόσο μπορεί εύκολα να υπερπηδηθεί αν έλθουν οι αυξημένοι όγκοι.

Σενάριο που μπορεί να υποβοηθηθεί από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών (rebalancing) που μπορεί να φέρουν νέες κεφαλαιακές ροές που κατά την Bofa θα αγγίξουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η όξυνση των εξελίξεων περί το Προσφυγικό και η μετάθεση των αποφάσεων για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής (πάλι με συμμετοχή και της Τουρκίας που ζητεί "τα πάντα"), οδηγεί την Ελληνική Οικονομία σε "αχαρτογράφητα ύδατα". Και τούτο γιατί πολλά θα εξαρτηθούν από το βαθμό Ελληνοτουρκικής συνεννόησης, για το σύνολο πλέον των θεμάτων που απασχολούν τις διμερείς μας σχέσεις.

Επομένως, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ήδη κινείται με αυξημένη μεταβλητότητα λόγω της σχέσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Δανειστές και των γεωπολιτικών εξελίξεων της Περιοχής, θα κληθεί να "ψηφίσει" για την προοπτική των Ελληνοτουρκικών σχέσεων (ένταση ή βελτίωση δηλαδή). Διαγράφεται δηλαδή μια ακόμη πηγή για πρόσθετη μεταβλητότητα στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη.

Τέλος, τα δεδομένα αυτά που καταγράφηκαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., επιβεβαιώνουν ότι η κρίση συνοχής στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα επιτείνεται, με τις Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να επιδιώκουν να προωθήσουν θέσεις που πρακτικώς καταργούν τη συνθήκη Σένγκεν.

Έτσι, σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή πωλήσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ο Μάριο Ντράγκι καλείται την Πέμπτη να μιλήσει και κυρίως να δράσει με τρόπο που να είναι πειστικός για τις Αγορές, σε σχέση με την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να αποτρέψει τη διαφαινόμενη είσοδο της Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο σπιράλ του αποπληθωρισμού, αντιμετωπίζοντας ίσως τη δυσκολότερη αποστολή της καριέρας του.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επέδειξαν οι επενδυτές στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Shanghai Composite (+0,14%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο Nikkei (-0,76%).

Απόλυτα επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ χαμηλότερα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Αξιοπρόσεκτες απώλειες για το US Oil, χάνει τα αρχικά κέρδη ο Χρυσός και αναλώνεται σε εναλλαγές προσήμων, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών και από την Κίνα, οι Εξαγωγές σε όρους δολαρίου έπεσαν για όγδοο συνεχόμενο μήνα το Φεβρουάριο σε σχέση με το περασμένο έτος και υποχώρησαν 25,4% από το προηγούμενο έτος, έπειτα από μια μείωση 11,2% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Κινεζική Γενική Διεύθυνση Τελωνείων. Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο μια πτώση 15%. Οι Εισαγωγές, επίσης, έπεσαν το Φεβρουάριο εμφανίζοντας μείωση 13,8% από το περασμένο έτος, έναντι μιας πτώσης 18,8% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 13,8%.

Το πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε το Φεβρουάριο σε $32,59 δισ από 63,29 τον Ιανουάριο και έναντι μιας μέσης πρόβλεψης για $51,25 δισ.

Η Ιαπωνική Οικονομία συρρικνώθηκε 1,1%, σε ετήσια βάση, στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, λιγότερο από το 1,4% που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Ο ρυθμός αύξησης των κεφαλαιουχικών δαπανών αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 1,5% από 1,4% στην πρώτη εκτίμηση, ενώ η Κατανάλωση μειώθηκε 0,9%, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,8%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η ΕΚΤ ελέγχει σε καθημερινή βάση τα επίπεδα ρευστότητας Ιταλικών Τραπεζών, μεταξύ των οποίων και oι "Monte dei Paschi di Siena" και "Banca Carige", ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Δημοσίευμα στην Ιταλική εφημερίδα "La Repubblica", την Δευτέρα, ανέφερε πως η ΕΚΤ ελέγχει σε καθημερινή βάση την ρευστότητα και των "Banca Popolare di Vicenza" και "Veneto Banca". Σημειώνεται ότι οι μετοχές των Ιταλικών Τραπεζών έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση από την αρχή του έτους, λόγω ανησυχιών για τα 360 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημαντική αύξηση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομίας της Χώρας, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,3% σε μηνιαία βάση, έναντι της αύξησης 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Eurostat επιβεβαίωσε σήμερα πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ευρωζώνης ήταν κατά 0,3% υψηλότερα, το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ αύξησε την εκτίμησή της για μια αύξηση 1,6% από 1,5% συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Κατά τον ίδιο τρόπο, αύξησε την εκτίμησή της για την οικονομική ανάπτυξη του 2015 συνολικά σε 1,6% από 1,5%.

"Τo LSE και το Deutsche Boerse στοχεύουν σε συνέργειες πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, μόλις ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δύο Χρηματιστηρίων", δήλωσαν στο Reuters τρεις καλά πληροφορημένες πηγές. Δύο από τις πηγές ανέφεραν πως το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και το Χρηματιστήριο της Γερμανίας θα ανακοινώσουν επίσημα την συγχώνευση τους την επόμενη εβδομάδα.

Το Goldman Sachs Group προέβλεψε πως η άνοδος που έχει σημειωθεί στα Εμπορεύματα από το Σιδηρομετάλλευμα μέχρι τον Χρυσό πρόκειται να ξεθυμάνει, οι τιμές του Χαλκού και του Αλουμινίου θα πέσουν μέχρι και 20% το επόμενο έτος και επανέλαβε ότι το Πετρέλαιο θα διακυμανθεί μεταξύ $20 και $40 το βαρέλι.

"Οι Αγορές μετοχών διανύουν μια περίοδο 'short covering", τόνισε ο ανώτερος διευθυντής της BlackRock, Ewen Cameron Watt, μιλώντας σήμερα στο CNBC σχετικά με το λόγο για τον οποίο το Πετρέλαιο εμφανίζει άνοδο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Πλαίσιο, στα 5 από 7,5 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "overweight" για την εισηγμένη. Η μείωση στην τιμή - στόχο αντανακλά τη μείωση στις προβλέψεις της Euroxx για τα κέρδη της εισηγμένης. 

Από σήμερα και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας "ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.". Οι μετοχές της εταιρείας θα παραμείνουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι η ανωτέρω εταιρεία να παράσχει ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό για:

α) τα αποτελέσματα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου,
β) τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί, ή προτίθεται να προβεί, δοθέντος ότι την 29.2.2016 έχει λήξει η περίοδος χάριτος (waiver) που είχε τεθεί από τις Πιστώτριες Τράπεζες, και
γ) τυχόν άλλες πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ορθή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έντονα ανοδικές διαθέσεις και πολύ γρήγορα αναρριχήθηκε στο υψηλό ημέρας των 573,35 μονάδων (+2,49%). Ακολούθησε σημαντική υποχώρηση μέχρι τις 557,84 (-0,29%), ενώ μετά τις 12.38 επέστρεψε σε θετικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους. Στις 17.00 βρέθηκε στις 562,49 (+0,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 563,67 μονάδες με κέρδη 0,76%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, έφθασε τα 77,6 εκατ., ενώ το 73% της συνολικής αξίας συναλλαγών (δεν σημειώθηκαν "πακέτα") "απασχολήθηκε" από Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, μόνο ο τίτλος της ΕΕΕ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι Alpha Bank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Grivalia, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Μέτκα.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση με έντονα ανοδικό ξεκίνημα και στην Αγορά Παραγώγων, που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των συναλλαγών, όμως στην συνέχεια περιορίστηκαν συναλλαγές και ενδιαφέρον.

Αυξημένος ο όγκος τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (88.806 συμβόλαια).

Στα 9.739 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Τα συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.862, 4.373 για τον Μάρτιο, 1.488 για τον Απρίλιο και 1 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 153,25) κινήθηκε μεταξύ 151,75 και 158,5 μονάδων, μειώνοντας το discount στο 1,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Σχετικά μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Eurobank, 10.000 Εθνική, 12.000 Πειραιώς, 15.000 ΕΧΑΕ, 6.000 ΟΤΕ, 5.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (652), ΔΕΗ (1.300), Alpha Bank (9.643), Eurobank (12.160), Πειραιώς (17.489), Εθνική (41.344), MIG (1.401), ΟΤΕ (1.571), Μυτιληναίο (322), ΓΕΚ (521), Ελ. Πετρέλαια (399), Motor Oil (282), Ελλάκτωρα (1.061), Folli Follie Group (124), Jumbo (114).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap παρέμεινε στο 42%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν αυξημένος στα 2.148 δικαιώματα (2.104 αγοράς και 44 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.220.526 τεμ.). Πειραιώς (2.183.662 τεμ.), Alpha Bank (4.216.805 τεμ.) και Eurobank (3.146.981 τεμ.), ΔΕΗ (1.227.224 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v