Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδική κίνηση με το ξεκίνημα

Ανοδικό ξεκίνημα για τον ΓΔ, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις εξελίξεις στα μέτωπα της αξιολόγησης και του προσφυγικού, αλλά και τα αποτελέσματα της Εθνικής. Στην τελική ευθεία για rebalancing και triple witching η αγορά. Οι τράπεζες και τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες.

Ανοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, διατήρηση δυνάμεων στη Wall Street. Στην ευθεία για rebalancing και triple witching της Παρασκευής το Χ.Α., εν μέσω «αξιολόγησης» και «προσφυγικού», με ενδιάμεσα τη Σύνοδο Κορυφής.

Συμφωνία για την αξιολόγηση έως τις αρχές Μαΐου βλέπει ο επικεφαλής του EwG, ανοιχτό το ενδεχόμενο «σπασίματος» της αξιολόγησης με ολοκλήρωση της πρώτης φάσης πολύ πιο σύντομα θεωρούν πιθανό και κύκλοι των δανειστών αλλά και στην Αθήνα. Προσώρας η Έλενα Λάσκαρη αποτιμά ποιοι καίγονται από τη φοροκλίμακα των δανειστών, ενώ σημειώνει πως υπάρχει σύγκλιση στα θέματα που αφορούν στους αγρότες.

Στο σχόλιο της 13ης/3 επιχειρήθηκε να ανιχνευθεί το «ταβάνι» για τον Γενικό Δείκτη, τα περιθώρια μόχλευσης με αφορμή την αναδιάταξη δυνάμεων λόγω FTSE, σε μία συγκυρία που τα δύο κυριότερα «ανοιχτά μέτωπα» της Αθήνας πυροδοτούν σοβαρές εξελίξεις.

Και στο λεγόμενο «προσφυγικό» η κατάσταση αρχίζει και λαμβάνει περίεργη τροπή, με το Μαξίμου να κάνει λόγο για προβοκάτσια(*) με αφορμή το συμβάν στην Ειδομένη, μόλις λίγες ημέρες πριν από τη νέα κρίσιμη Σύνοδο για αυτό το φλέγον πρόβλημα. Η Μαρίνα Μάνη αναλύει τις εξελίξεις μετά την «απόδραση» από την Ειδομένη, που έβαλε «φωτιά» στην υπόθεση.

Στο μέτωπο της «αξιολόγησης», η ελληνική πλευρά επιχειρεί να διασώσει ό,τι... διασώζεται, καθώς δείχνει να επείγεται για ένα γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης -με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για συμψηφισμούς με τους δανειστές, το Βερολίνο-, ενώ ανάλογη σπουδή δείχνουν και ορισμένοι από τους δανειστές.

Αναμφίβολα μία ολοκλήρωση της αξιολόγησης (ή ακόμη μίας ενδεχόμενης πρώτης φάσης της) αρέσει και προεξοφλείται από τις αγορές, από τα κάθε λογής ενεργά χαρτοφυλάκια που ποντάρουν σταδιακά στην αντίδραση του Χ.Α.

Το ενθαρρυντικό για σήμερα είναι πως το Χ.Α. ξεπερνά τη χθεσινή αργία του, με άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και μάλιστα με σημαντική κίνηση του DAX στη Φρανκφούρτη, που μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής ενισχύθηκε προς τις 9.990 μονάδες.

Με δυναμική επαναφοράς υψηλότερα των 10.100 μονάδων ο δείκτης, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, δεν λειτουργεί ανασταλτικά για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δεν δρομολογεί άμεσα ρευστοποιήσεις στις αγορές.

Για τις διεθνείς αγορές, μία σημαντική παράμετρος είναι οι εξελίξεις στη Συρία, με τη Μόσχα να επιχειρεί βήματα περαιτέρω σύγκλισης προς την Ουάσιγκτον και τον πρόεδρο της Ρωσίας να επικοινωνεί με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Για το Χ.Α., θα παραμείνουμε στη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας, θεωρώντας πως η αξιολόγηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κλείσει σε εύλογο χρόνο, ίσως και συντομότερα απ' ό,τι προβλέπει ο Τόμας Βίζερ.

«Κλειδί» της τάσης και μοχλός υπεραποδόσεων από τα χαμηλά των 470 μονάδων ο τραπεζικός κλάδος, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να σημειώνει πού ποντάρουν οι όμιλοι για τη βελτίωση της εικόνας τους στα επόμενα τρίμηνα και να εστιάζει στα σχόλια των διοικήσεων στις τηλεδιασκέψεις.

Η ανακοίνωση νωρίτερα των αποτελεσμάτων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα του 2015, κυρίως του τέταρτου τριμήνου αλλά και των όσων αναμένονται για τη φετινή χρήση. Εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο από τον κλάδο η μετοχή της ΕΤΕ.

Στην περιοχή των 41 μονάδων ο ΔΤΡ, στις 566 ο Γ.Δ. και στις 155 μονάδες ο FT 25, με ένα καλό ανοδικό σερί που έχει αποφέρει σημαντικές υπεραξίες για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και δευτερευόντως μικρότερων κατηγοριών.

Όπως «μετρά» ο Βασίλης Μαρκάκης, ο Γενικός Δείκτης έχει πλησιάσει πλέον σε... απόσταση αναπνοής από τον εκθετικό ΚΜΟ των 3 μηνιαίων υψηλών, των 590 μονάδων, περιοχή όπου ολοκληρώθηκαν όλες οι προηγούμενες βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις. Η υπέρβαση αυτής της περιοχής -σε μηνιαίο κλείσιμο- θα συνέβαλε στη βελτίωση της τεχνικής εικόνας.

Η μη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch θα μπορούσε να αποτελέσει μία αφορμή για οπισθοχώρηση της αγοράς, ωστόσο οι εκτιμήσεις για τη στάση του αμερικανικού οίκου ήταν διιστάμενες, που πρακτικά σημαίνει πως ένα μέρος των βραχυπρόθεσμων παικτών συνεκτιμούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θα φανεί από τη σχέση πωλήσεων - αγορών στα πρώτα 30'-45' της συνεδρίασης, θυμίζοντας πως για τον FT 25 οι 157 μονάδες είναι μία σημαντική -βραχυπρόθεσμα- αντίσταση που απαιτεί δυναμική για να διασπασθεί και να φέρει τον δείκτη προς τις 161 μονάδες.

Λογικά και περιμένοντας τη Σύνοδο, παρακολουθώντας παράλληλα τη διαδικασία της αξιολόγησης, οι βραχυπρόθεσμοι θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στις μετοχές που εμπλέκονται άμεσα στο rebalancing, σε μία προσπάθεια προεξόφλησης και των εισροών που (θεωρητικά;) αναμένεται να ενεργοποιηθούν προς τους συγκεκριμένους τίτλους.

Αναμένεται μεταβλητότητα για ορισμένες μετοχές του FT 25, για τον ΔΤΡ ζητούμενη είναι η διασφάλιση των 39 και υπό προϋποθέσεις η δοκιμασία των 45 μονάδων αντίστασης πριν από τις κρίσιμες 50 μονάδες.

Στο ενδεχόμενο της οπισθοχώρησης της αγοράς, για τον Γ.Δ. σημαντική περιοχή στήριξης θεωρούνται οι 547 μονάδες -τοπικός βυθός και ανερχόμενη γραμμή τάσης σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary-, ενώ το ανοδικό momentum δεν κινδυνεύει όσο ο Γ.Δ. παραμένει υψηλότερα των σημαντικών στηρίξεων στις 523 και στις 515 μονάδες.

Στα υπόψη η άποψη του Gideon Rachman/Financial Times πως η Μέρκελ δεν αντέχει πολλά ακόμα χτυπήματα, με ό,τι αυτό μπορεί να αφορά (έστω και έμμεσα) την «ελληνική υπόθεση» (σε αξιολόγηση/προσφυγικό).

(*) Καλό θα είναι έστω και στο... και πέντε η κυβέρνηση να επιχειρήσει να βάλει μία τάξη στην ανεξέλεγκτη λειτουργία και δράση όσων ΜΚΟ και λοιπών... προθύμων δρουν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v