Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες πάνω από τις 570 μονάδες

Ισχυρά κέρδη καταγράφει το ΧΑ, καλύπτοντας την απόκλιση με τις διεθνείς αγορές λόγω... αργίας. Στις τράπεζες η μεγαλύτερη άνοδος. Ξεχωρίζει η ΕΤΕ λόγω αποτελεσμάτων. Πάνω από την τιμή της ΑΜΚ η Alpha. Κινητικότητα σε Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, MIG.

Ετεροχρονισμένη αντίδραση στο Χ.Α., διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σε αντίθεση με τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης που ξεκίνησαν με απώλειες και συνεχίζουν χαμηλότερα -μετά και τη χθεσινή αντίδρασή τους-, το ελληνικό τρέχει να καλύψει την... απώλεια εδάφους που είχε λόγω της αργίας.

Άλλη μία -τρίτη συνεχόμενη- προσπάθεια για το Χ.Α. να δοκιμάσει και να υπερβεί την περιοχή των 575 μονάδων, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και οδηγό σήμερα την Εθνική, κυρίως λόγω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Η επαναπροσέγγιση των 580 μονάδων λίγο πριν από τις 11:30, με άνοδο 2,40% για τον Γενικό Δείκτη και των 160 μονάδων με 3,12% για τον FT 25, με αυξανόμενη ροή συναλλαγών (κυρίως στις τράπεζες), αποδίδεται στην επίσπευση του πονταρίσματος για την αξιολόγηση αλλά και στην αναδιάρθρωση δεικτών την ερχόμενη Παρασκευή.

Κίνηση για την Εθνική που ωστόσο ακολουθείται από τις άλλες τρεις συστημικές, ενώ μετά από καιρό η Alpha Bank πιάνει την τιμή της ΑΜΚ, των 2 ευρώ. Βραχυπρόθεσμα η αγορά επιλέγει να ποντάρει στην προεξόφληση μίας συμφωνίας με τους δανειστές (είτε... ενιαία είτε τμηματική), με τον ΔΤΡ να μετρά κέρδη 15,02% σε διάστημα εβδομάδας και 73,06% σε μηνιαίο. Βέβαια, οι απώλειες από τα υψηλά 52 εβδομάδων είναι συντριπτικές (πάνω από 92%), πλην όμως για έναν βραχυπρόθεσμο παίκτη μετρά και η απόδοση/αντίδραση από τα τελευταία ιστορικά ελάχιστα του δείκτη (17,93 μονάδες).

Έως τις 43,64 μονάδες νωρίτερα ο ΔΤΡ, με ζητούμενη, όπως είχε σημειωθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, τη δοκιμασία και ει δυνατόν υπέρβαση των 45 μονάδων.

Το 73% του μάλλον μέτριου -προσώρας- τζίρου επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς, αλλά με τον μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank. Η τελευταία ελκύει σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος λόγω της επαναπροσέγγισης της τιμής της ΑΜΚ, μετά από μία σημαντική διόρθωση έως τα χαμηλά του 0,949 ευρώ στις 11 Φεβρουαρίου. Έκτοτε για τη μετοχή έχει διαγραφεί μία κίνηση που μηνιαία αποφέρει 50,76% και 18,45% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Το γεγονός της επαναφοράς στα 2 ευρώ εύλογα αναζωπυρώνει κι άλλα ανάλογα... στοιχήματα, συνεκτιμώντας πως η Eurobank διαμορφώνεται στο 0,815-0,838 ευρώ, με τιμή ΑΜΚ στο 1 ευρώ και ιστορική ελάχιστη το 0,241 ευρώ από τις 11/2. Για την Εθνική οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος του 0,238-0,245 ευρώ, με τιμή ΑΜΚ στο 0,30 ευρώ και ιστορική ελάχιστη το 0,099 ευρώ, επίσης στις 11/2. Την ίδια μέρα (11/2) σημειώθηκε το ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή της Πειραιώς στο 0,067 ευρώ, ενώ νωρίτερα πράξεις διενεργούνταν στο 0,176-0,183 ευρώ. Και για την Πειραιώς η ΑΜΚ έγινε στο 0,30 ευρώ.

Με τις τράπεζες σε βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά και συγκεκριμένα επιθετικά χαρτοφυλάκια να ποντάρουν και στο rebelanacing, η μόχλευση διαχέεται από τον τραπεζικό και σε άλλους κλάδους/μετοχές.

Ενδεικτικό το ότι μετά από 30'-45' συνεδρίασης για τις 20 μετοχές του δείκτη, το πάνω χέρι το είχαν οι αγοραστές, ενώ για μία (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) δεν είχε γίνει συναλλαγή αρχής.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως η άνοδος των μετοχών του κλάδου δεν οφείλεται μόνο στο επικείμενο rebalancing αλλά και στα μεθοδικά πονταρίσματα ξένων χαρτοφυλακίων στην προοπτική της επίτευξης συμφωνίας για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τον τραπεζικό κλάδο θα ακολουθήσει η πλειονότητα των μετοχών που υπερπιέστηκαν μέχρι τα ιστορικά ελάχιστα του δείκτη (στα μέσα Φεβρουαρίου).

Στον Εκηβόλο της 11ης Μαρτίου, στην ανάρτησή μας «Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση της eZMarket», αποτυπωνόταν το ενδεχόμενο ανοδικού υποκύματος (με το διορθωτικό να ακολουθεί), σημειώνοντας (τότε) πως εάν οι ρευστοποιήσεις στις 153 μονάδες δεν είναι έντονες, η αντίδραση θα έχει συνέχεια. Αυτό που φάνηκε στη συνέχεια ήταν η πολύ προσεκτική διαχείριση που έγινε από την πλευρά μερίδας επενδυτών, οι οποίοι κατοχύρωσαν μέρος των θέσεών τους πέριξ των 155 μονάδων για τον FT 25 (αντίστοιχα πέριξ των 570-575 για τον Γ.Δ).

Για ελεγχόμενη προσφορά και διόρθωση έκανε λόγο το Euro2day.gr, καθώς στη διορθωτική συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου η προσφορά απορροφήθηκε έως τις 547,37 μονάδες. Να συνεκτιμηθεί πως από τις 24/2 και τα τοπικά χαμηλά των 471,93 μονάδων για τον Γ.Δ. έχουν σημειωθεί 12 (με τη σημερινή) ανοδικές συνεδριάσεις και μόλις 1 (της 9ης/3) πτωτική.

Πρόκειται για ένα από τα καλά ανοδικά υποκύματα, στην προσπάθεια απεγκλωβισμού από τους πυθμένες της 11ης/2 και της 24ης/2, που καιρό έχει να βιώσει η αγορά. Οφείλεται κυρίως στην ανάδυση του τραπεζικού κλάδου, στην ενεργή συμμετοχή ισχυρών χεριών σε blue chips και στη βελτίωση του κλίματος στις ξένες αγορές.

Για ετεροχρονισμένο... January Effect κάνουν λόγο ορισμένοι χρηματιστηριακοί αναλυτές, σημειώνοντας πως το Χ.Α., όπως και η πλειονότητα των ξένων χρηματιστηρίων, δεν ακολούθησε τον κανόνα αλλά με καθυστέρηση εβδομάδων επιχειρεί υψηλότερα.

Το ενδιαφέρον είναι πως σε μετοχές-σηματωρούς, όπως η Jumbo, οι τοποθετήσεις συνεχίζονται παρά τη σημαντική ενίσχυση των τιμών. Στα 11,39 ευρώ οι συναλλαγές στην Jumbo, ξεπερνώντας σε αξία το μισό εκατομμύριο (από τις 11:50) και σε απόσταση κοντινή από τα 11,78 ευρώ (υψηλό 52 εβδομάδων από τις 2/3).

Τοποθετήσεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Lamda Development, METKA, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΟΛΠ κ.ά. Επιθετική κίνηση από τη Motor Oil, με αφορμή και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και του αυξημένου μερίσματος, με αγοραστές στα ΕΧΑΕ πάνω από τα 5,30 ευρώ, στο 1,38 ευρώ ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η με αυξημένες συναλλαγές συνέχιση της κίνησης για τη MIG (τεχνική προσέγγιση στον Εκηβόλο της Παρασκευής), η Frigoglass (καθώς κυοφορούνται εξελίξεις), αλλά και Kleemann, Intracom, Attica Bank, Intralot.

Κινητικότητα -κυρίως λόγω triple witching- στα Παράγωγα, με σχετικά λίγες θέσεις στον FT 25. Περί τα 730 ΣΜΕ σε υπερτίμηση/premium. Αντιθέτως, αυξημένη είναι η λήψη παράλληλων θέσεων στα Συμβόλαια των 4 μετοχών των συστημικών τραπεζών, που και λόγω rebalancing «παίζουν» επιθετικά.

Σε 1.746 ΣΜΕ στην Alpha Bank, σε 3.810 στην Εθνική, σε 2.193 στη Eurobank, σε 3.506 στην Πειραιώς, για τον τρέχοντα μήνα που λήγει την Παρασκευή. Επίσης, αυξημένες θέσεις και στις 4 μετοχές για τα ΣΜΕ της επόμενης σειράς (06/16) σε υπερτίμηση/premium.

Αυτά λίγο μετά τις 11:30, με την αξία των συναλλαγών πλέον στα 21,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v