Αλμα για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Κέρδη που ξεπερνούν το 2,5% καταγράφει το Χρηματιστήριο. Ανοδος υψηλότερη του 6% για Πειραιώς, Alpha, Eθνική Τράπεζα, Lamda, Εurobank. Η προσοχή σήμερα (και) στα παράγωγα, λόγω triple witching. Η εικόνα σε μετοχές-σηματωρούς.

Συνεχίστηκε με βίαιο ρυθμό η επιστροφή του ΧΑ στα χαμηλά του Απριλίου, με τον FT 25 έως τις 147,10 μονάδες.

Επίπεδα που είχε αφήσει πίσω της η αγορά από τις 13 Απριλίου, για να οδηγηθεί στη σημαντική ανοδική αντίδραση 3μήνου. Πάλι από την αρχή ή μήπως χαμηλότερα (;), καθώς στις ευρωπαϊκές αγορές ειδικά ο τραπεζικός κλάδος συνθλίβεται υπό το βάρος της εμφανούς -πλέον- αποχώρησης σημαντικών κεφαλαίων.

Τις τελευταίες ημέρες αναφερόμαστε στη συνολικότερη προβληματική εικόνα της ευρω-περιφέρειας, συμπεριλαμβάνοντας από Δουβλίνο μέχρι Λισαβόνα, Μαδρίτη και Μιλάνο, Αθήνα. Η εικόνα της αγοράς ομολόγων και μετοχών αδιάψευστος μάρτυς όσων αρνητικών προεξοφλούνται, με αφορμή τον φόβο ενός Brexit.

Τις τελευταίες ημέρες εστιάζουμε στο πρόβλημα που λέγεται ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και δη στην καρδιά του γερμανικού, όπως αυτό αποτυπώνεται στην κατάρρευση της μετοχής της Deutsche Bank. Ο φόβος για ένα ενδεχόμενο Brexit είναι η αφορμή, ο απορρυθμιστής για να έρθουν τα πάνω (μετοχές) βίαια κάτω, σε τιμές έως 8% φθηνότερες μέσα σε μία εβδομάδα.

Κι αν στο ΧΑ χάθηκαν επτά δισ. σε επτά συνεδριάσεις, όπως μετρούσε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, στη Φρανκφούρτη έχουν εξαϋλωθεί πάνω από 10 δισ. ευρώ μόνο από τον εμβληματικό τραπεζικό κολοσσό και συστημικό σύμβολο ισχύος του πρώτου ΑΕΠ της Ε.Ε.

Η χθεσινή... ατάκα της επικεφαλής του ΔΝΤ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για το πώς θα πορευτούν οι αγορές Wall Street - Ευρωπαϊκές - Ασιατικές, με πρώτο κύριο ορόσημο την 23η Ιουνίου και καθοριστικό της 8ης Νοεμβρίου, οπότε και οι προεδρικές στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το αδυσώπητο περιβάλλον το να διορθώνει βίαια το "ρηχό" δικό "μας" ΧΑ δείχνει επουσιώδες, την ώρα που απειλούνται αγορές όπως η ιταλική, η ισπανική και σιγά σιγά η γαλλική, η γερμανική.

Μέχρι την Πέμπτη του δημοψηφίσματος μένουν για τις ευρω-αγορές 3 και η σημερινή συνεδρίαση, για το ΧΑ, 2 και σήμερα -λόγω της αργίας της Δευτέρας. Triple witching σήμερα, το δεύτερο του 2016, με άλλες προϋποθέσεις απ' ό,τι του Μαρτίου, όπου εδραιώθηκε η ανοδική αντίδραση του 3μήνου (Μαρτίου-Μαΐου), δίνοντας τις γνωστές "κορυφές" των 656 για τον ΓΔ και των 62 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη.

Ουσιαστικά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, χρειάστηκαν μόλις πέντε συνεδριάσεις για να χαθούν κέρδη/έδαφος δύο μηνών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση. Πρακτικά, εάν θεωρήσουμε πως η μεσοπρόθεσμη τάση έχει αλλάξει, τότε για επενδυτές αυτού του χρονικού ορίζοντα ενδεχομένως να διαμορφώνονται αποτιμήσεις εισόδου.

Θα φανεί σήμερα, θα κριθεί με βάση το αποτέλεσμα της 23ης, γι' αυτό οι επόμενες συνεδριάσεις απαιτούν ακόμη πιο αυξημένη προσοχή, εγρήγορση.

Το περίεργο είναι πως για ακόμη μια φορά, μια βίαιη διόρθωση έρχεται να συμπέσει με λήξη συμβολαίων και πολλές θέσεις long (των τελευταίων ημερών) δεν...αντέχουν να μετακυλισθούν και να μείνουν εντός παιδιάς (για την επόμενη σειρά).

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό πρακτικά για το ΧΑ θα επιχειρήσουμε να δούμε εστιάζοντας στους κύριους δείκτες, στις μετοχές σηματωρούς και στα ομόλογα. Ξεκινώντας από τα ομόλογα, "ρηχή" μεν η αγορά και για ορισμένους όχι ενδεικτική, ωστόσο θα πρέπει να καταγράψουμε τη χθεσινή σταθεροποίηση της απόδοσης. Εάν αυτό προμηνύεται αλλαγή τάσης -έστω βραχυπρόθεσμα- θα φανεί μετά τις 14:00.

Ανάλογη εικόνα και για το GREK, σε μία αξιοπρόσεκτη σύγκλιση. Στους δείκτες για τον ΓΔ δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια: ή αντιδρά σήμερα, άμεσα, με στόχο ένα "κλείσιμο" τουλάχιστον πάνω από τις 565 μονάδες, ή η αγορά... φεύγει για χαμηλότερα και των 540 μονάδων. Για τον FT 25 η επιστροφή στις 146 μονάδες, στα επίπεδα της 13/4, ακυρώνει το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης προς τις 180+ μονάδες. Για τον δείκτη απαιτείται άμεσα ένα "κλείσιμο" πάνω από τις 150 μονάδες, με κύριο -βραχυπρόθεσμο- στόχο προς τις 155 μονάδες.

Η αργία της Δευτέρας ενδεχομένως να λειτουργήσει αποτρεπτικά για εν δυνάμει long παίκτες, ωστόσο από την τεχνική πλευρά απαιτούνται σήμερα καλύτερες τιμές για δείκτες και μετοχές.

Στο σχετικό διάγραμμα του FT25 (όπως το έχει "μετρήσει" ο Ηλίας Ζαχαράκης) αποτυπώνεται η εικόνα της αγοράς, όπως ακριβώς στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Στην περιοχή των 38 μονάδων ο ΔΤΡ και τι να σου κάνουν Εθνική, Alpha Bank, όταν τις τελευταίες ημέρες "αδειάζεται" ολόκληρη Deutsche Bank, παρασύροντας σαν σε ντόμινο πανευρωπαϊκά τον κλάδο.

Ωστόσο αντίδραση -εάν υπάρξει- θα εκδηλωθεί μέσω ενός "γυρίσματος" του κλάδου, για' αυτό θα χρειαστεί να δούμε το άνοιγμα και τα πρώτα 15'-20' της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη μέχρι να "ξεκινήσει" και το ΧΑ.

Για τον ΔΤΡ, οι 42 και κύρια οι 44/45 μονάδες θεωρούνται σημεία αναφοράς. Πέραν του τραπεζικού κλάδου, σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ επιχειρήθηκε να αναπτυχθούν αντιστάσεις, με τον ΟΠΑΠ λόγω Stoxx 600 να χρειάζεται περισσότερη προσοχή.

Για τη ΔΕΗ, οι χαμηλές αποτιμήσεις διευκολύνουν τις εξελίξεις που έπονται.

Μετοχές σηματωροί όπως η Jumbo έχουν υπερπωληθεί τις τελευταίες ημέρες, με τη συγκεκριμένη να δοκιμάζεται στα σημαντικά 10 ευρώ, καθότι είναι επίπεδο μεσοπρόθεσμου ορίζοντα.

Να συνεκτιμηθεί ο υψηλός τζίρος -υψηλότερος των τελευταίων 4 συνεδριάσεων-, σημαντικό μέρος του οποίου άλλαξε χέρια στα χαμηλά της αγοράς και μάλιστα με αρκετά πακέτα-προσυμφωνημένες πράξεις σε μετοχές που λόγω αυξημένου βάρους μπορεί να κάνουν τη διαφορά/αντίδραση.

Με την προϋπόθεση πως θα "γυρίσουν" τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, θα έχει συνέχεια η χθεσινή σταθεροποίηση στα ομόλογα και στη δημοπρασία των Παραγώγων θα κυλήσουν χωρίς προβλήματα οι long θέσεις τους στην επόμενη σειρά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v