Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδρά το Χρηματιστήριο με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές

Ισχυρή ανοδική κίνηση και στο ΧΑ, μετά την αντίδραση των ευρωαγορών. Πάνω από τις 530 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, υπεραποδίδουν οι τράπεζες. Η στρατηγική risk off των μεγάλων επενδυτών, το βρετανικό δημοψήφισμα και οι φόβοι για νέα «λάθη». Ποια είναι τα όρια κινήσεων.

Το... παλιρροϊκό κύμα της 23ης Ιουνίου συνεχίζει να πλήττει τις αγορές. Σε χαμηλό 31 ετών «βουλιάζει» η στερλίνα, σε χαμηλό τεσσάρων μηνών οι ευρωαγορές, δεύτερη σερί διόρθωση στη Wall Street, με τους οίκους S&P και Fitch να επιφέρουν διπλό χτύπημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την πρώτη ημέρα μετά το δημοψήφισμα «μετρήθηκε» πως χάθηκαν γύρω στα 2 τρισ. δολάρια διεθνώς χοντρικά, μετά και το χθεσινό sell-off εξαερώθηκε άλλο 1 τρισ. δολ. (στο περίπου), σε ένα από τα πιο δραματικά «ξεφουσκώματα» των αγορών τα τελευταία χρόνια.

Ομως ακόμη πολλές αγορές είναι σε υψηλά επίπεδα -δες οι ευρωπαϊκές, ακόμη περισσότερο οι δείκτες στη Wall Street-, που πρακτικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαμηλώματος των τιμών, μείωσης των αξιών.

Από την άλλη, όπως σημειώνει ο Γιάννης Μάρης, νέα πτώση για το πετρέλαιο, σε υψηλό δύο ετών ο χρυσός, με την ανακατανομή να συνεχίζεται και σε επίπεδο «αξιών» παράλληλα με τις ευρύτερες ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα.

Οι πανίσχυροι οίκοι (κυρίως αμερικανικοί) προειδοποιούσαν από το Σ.Κ. πως το ξεπούλημα δεν τελείωσε, κάνοντας λόγο για τη «βουτιά» καταρχήν της Δευτέρας και του πιθανότατου ενδεχόμενου περαιτέρω υποχώρησης των «αξιών».

Τα margin calls θα δείξουν εάν έρχεται νέα... Lehman, σημείωνε χθες η Gillian Tett (Financial Times), σε μία πολύ απλή γι' αυτό και ξεκάθαρη προσέγγιση του προβλήματος. Προσώρας τα m.c. φαίνεται να αντέχουν και το zero hedge «ανεβάζει» την εκτίμηση του Jim Rogers πως η εμπλοκή λόγω Brexit είναι χειρότερη από οποιαδήποτε bear market έχουμε δει, για να συμπληρώσει το προφανές, πως η Ε.Ε. όπως τη γνωρίζαμε απλά δεν υφίσταται πλέον.

Οι της Ε.Ε. στην ίδια λογική που οδήγησε το ευρωπαϊκό μπλοκ στα γνωστά αδιέξοδα, με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ να τηρεί σκληρή γραμμή κατά του Λονδίνου, τις Βρυξέλλες να ζητούν την έγκαιρη ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, την ίδια ώρα που Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι ευελπιστούν πως θα δώσουν νέα ώθηση στην Ευρώπη.

Ο νουνεχής Wolfgang Munchau εστιάζει στο επόμενο... δημοψήφισμα που έχει μπροστά της η Ε.Ε. (τον Οκτώβριο στην Ιταλία για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ματέο Ρέντσι), προειδοποιώντας για το επόμενο «λάθος» που μπορεί να καταστρέψει το ευρώ.

Σε αυτήν τη συγκυρία και η πολύ διακριτική παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ, με αιτιάσεις στη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία (της γνωστής μας ΤΤΙΡ...), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα.

Σε αυτόν τον κυκεώνα είναι αφελής οποιαδήποτε σκέψη όχι για αυτονόμηση αλλά για συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά του Χ.Α. έναντι άλλων, πιο συστημικών και με βάθος χρηματιστηρίων.

Ξένα χαρτοφυλάκια και margin calls ανατροφοδοτούν τη διόρθωση, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, μετά το νέο άδειασμα των funds σε μετοχές ελληνικών εταιριών και κυρίως του τραπεζικού κλάδου.

Στα περίπου 194 εκατ. μετοχές οι χθεσινές συναλλαγές, στα 108,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με τον τραπεζικό κλάδο-βαρίδι με νέες απώλειες 8,34% στις 665,79 μονάδες. Πλέον για τον ΔΤΡ οι απώλειες από την αρχή του έτους σωρευτικά φτάνουν στο 45%, με σημείο καμπής για τον κλάδο το διάστημα που ο ΔΤΡ είχε «πιάσει» τοπική κορυφή στις... 62 μονάδες και συγχρονισμένα η τιμή και των 4 συστημικών τραπεζών είχε υπερβεί λιγότερο ή περισσότερο την τιμή της τρίτης ΑΜΚ. Σημείο αναφοράς και επίπεδο απεγκλωβισμού, όπως καταδείχτηκε στη συνέχεια των ποικιλώνυμων ξένων funds (κι όχι μόνο) από τις τιμές της τελευταίας τοποθέτησής τους στις ελληνικές τράπεζες.

Οποιαδήποτε προσπάθεια αντίδρασης του Χ.Α., εάν δεν έχει δοθεί σήμα αναστροφής από τα ξένα χρηματιστήρια, είναι αδύνατη, σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης, την ώρα που για τις 25 μετοχές το βραχυπρόθεσμο σήμα (τριών μηνών) είναι λιγότερο ή περισσότερο short. H αποκοπή μερίσματος από εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, το «άδειασμα» funds σε ομίλους όπως η Coca Cola, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για κάτι καλύτερο, τουλάχιστον όσο το σήμα που έχουν διεθνώς τα χαρτοφυλάκια είναι για πωλήσεις.

Τεχνικά για ορισμένους δείκτες, φερειπείν τον S&P ή τον DAX, το ενδεχόμενο μίας τεχνικής διόρθωσης αντίδρασης μετά το διήμερο «ξεπούλημα» δικαιολογείται. Ηδη ο δείκτης VIX πλησιάζει σημείο πιθανής βραχυπρόθεσμης αναστροφής, ωστόσο το σήμα ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο. Σήμερα-αύριο θα φανεί εάν στις διεθνείς αγορές είναι εφικτή μία τεχνική αντίδραση, καθώς οι δείκτες έχουν κατρακυλήσει σε σημαντικές περιοχές στήριξης.

Με την προϋπόθεση πως οι ξένες αγορές θα δώσουν σήμα αντίδρασης, στο Χ.Α. θα επιχειρηθεί να μη χαθεί και η περιοχή των 509 μονάδων (για τον Γ.Δ.), που όπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης αντιστοιχεί στο 61% της όλης κίνησης από τα χαμηλά των 420 προς τις 659 μονάδες. Για τον FT 25 η διαγραμματική απεικόνιση αφήνει μία μικρή υπόνοια αντίδρασης από τις 1.363 μονάδες.


Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση διασώθηκαν Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και ΜΕΤΚΑ, κλείνοντας με κέρδη, ενώ κάπως καλύτερη -λόγω μικρότερης έκθεσης σε ξένα funds- είναι η κατάσταση για επιλεγμένες εισηγμένες/μετοχές της μεσαίας (και χαμηλότερης) κατηγορίας.

Στα της συγκυρίας υπενθυμίζω την προχθεσινή προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ (ειδικότερα δε στην «ομάδα των 53») πως το Brexit επιβαρύνει δραματικά την κατάσταση για την ευπαθή ελληνική οικονομία.

Τουλάχιστον η Αθήνα πρόλαβε και πήρε τα 7,5 δισ. ευρώ της δόσης... Επιεικώς, σε αυτή τη δραματική συγκυρία, θα είχε κάποιος την απαίτηση από το πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει αντιληφθεί τι διακυβεύεται και να συναισθάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης. Αλλά φευ..!

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v