Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Συνεχίζουν οι τράπεζες, «φρενάρουν» τα blue chips

Χάνει τα πρωινά κέρδη η αγορά, καθώς περιορίζεται η άνοδος των τραπεζικών μετοχών, ενώ πιέζεται και από απώλειες σε δεικτοβαρείς τίτλους. Κέρδη άνω του 3% για Alpha, Eurobank, απώλειες για ΕΤΕ. Πιέσεις και για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα. Μέτριες οι συναλλαγές.

Προς επίτευξη του στόχου των 588 μονάδων το Χ.Α. Με σύμμαχο τη σταθεροποιητική-ήπια ανοδική τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα futures του S&P 500 στη Wall Street να παραπέμπουν για ανοδικό «άνοιγμα»(*) και τη δεικτοβαρή Coca Cola από την αρχή της συνεδρίασης σε αντίδραση, ο Γενικός Δείκτης υπερβαίνει τις 580 μονάδες.

Οδηγός και σήμερα -για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- o κλάδος-κλειδί των τραπεζών, με τους traders να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις μετοχές των Alpha Bank, ETE, Eurobank και Πειραιώς.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 74% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, που παραμένει «κλειδί» της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Στοχευμένες αγορές στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου με θεαματικό «γύρισμα» μετά τις 11:30, με τους long να ενεργοποιούνται σε Alpha Bank, ETE, Eurobank και Πειραιώς. Ενδεικτική η κίνηση του Δείκτη Τραπεζών από τις 703,53 προς τις 755,76 μονάδες, με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν τα ηνία σταδιακά μετά την πρώτη ώρα.

Μερίδα αναλυτών σχετίζει την κίνηση του τραπεζικού κλάδου με εύλογη προσπάθεια προεξόφλησης της αυριανής αξιολόγησης από τον οίκο Fitch. Στοίχημα που μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι αύριο Παρασκευή. Σημειώνουν δε πως την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ΕΚΤ, χωρίς ωστόσο να αφορά στο «ελληνικό πρόβλημα».

Ηπια άνοδος στη Φρανκφούρτη για τον DAX σταθερά πάνω από τις 10.600 μονάδες, ανάλογο κλίμα στο Παρίσι, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται και στον ρυθμό της Wall Street.

Στο Χ.Α. και πάλι η επικέντρωση των traders στον τραπεζικό κλάδο αποφέρει μέχρι στιγμής ικανοποιητικό αποτέλεσμα, καθώς για τη μετοχή της Alpha Bank η εβδομαδιαία απόδοση φθάνει το 22%, στην Εθνική το 17%, στη Eurobank το 35% και στο 20,3% για τη μετοχή της Πειραιώς. Πάντα σε εβδομαδιαία μέτρηση, με τον ΔΤΡ να «μετρά» συνολικά 23% στο ίδιο διάστημα.

Σταθερά σε θετικό πρόσημο η δεικτοβαρής Coca Cola, συμβάλλοντας σημαντικά στα πρώτα 30'-40' που πιεζόταν ο τραπεζικός κλάδος. Στη μετοχή συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 19,70-19,97 ευρώ.

Μικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με αγοραστές στη μετοχή της Επιχείρησης, με πωλητές στους τίτλους του ΟΤΕ, κυρίως όμως του ΟΠΑΠ.

(*) Στις 13:15 τα futures του S&P 500 ενισχύονταν 0,13% στις 2.173 μονάδες. Την ίδια ώρα στο Χ.Α. είχαν αλλάξει χέρια 48 εκατ. μετοχές -το μεγαλύτερο μέρος σε Πειραιώς και Εθνική-, ο δε τζίρος πλησίαζε τα 20 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v