Στους κεντρικούς τραπεζίτες ποντάρουν οι επενδυτές

Να «ντουμπλάρουν» τα θετικά νέα από τις κεντρικές τράπεζες ελπίζουν οι επενδυτές. Η ανοδική κίνηση των ευρωτραπεζών μετά τα μηνύματα της BoJ και εν μέσω προσδοκιών από τη FED. Κέρδη 3,5% για τις ελληνικές τράπεζες, σε μια κατά τα άλλα «άνευρη» συνεδρίαση.

Σε αναμονή της Fed, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα της συνεδρίασης. Κίνηση που έρχεται ως συνέχεια της ανοδικής κίνησης στις αγορές της Ασίας αλλά και της Ευρώπης, που πυροδοτήθηκε από τις ανακοινώσεις που έκανε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.

Εως 0,41% υψηλότερα στις 2.140 μονάδες για τον S&P, χαμηλότερα σχεδόν 4% ο VIX στα 15,29, με τα αμερικανικά ΜΜΕ να μην περιμένουν κάποια κίνηση από την πλευρά της Janet Yellen.

Λίγο υψηλότερη η τιμή στα 1.324 δολάρια για τον χρυσό, σημαντική άνοδος 2,07% στα 46,83 δολάρια για τον τύπο Brent. Σε χαμηλότερες τιμές το spread των ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, στα 8,557 το 10ετές ελληνικό.

Δεδομένων αυτών στην Ευρώπη, οι αγορές ανεβαίνουν, με επιθετικότερους τους long στη Φρανκφούρτη και sτο Μιλάνο και πιο ήπιους στο Παρίσι και το Λονδίνο. Οι τράπεζες στην Ευρώπη πραγματοποιούν το μεγαλύτερο rebound του τελευταίου διμήνου. Κινήθηκαν με κέρδη έως και 3,3% και πλέον είναι 22% υψηλότερα από τα χαμηλά την περίοδο του Brexit. Συνολικά βέβαια οι απώλειες είναι της τάξης του 40%, αν η μέτρηση επεκταθεί σε βάθος 12μήνου.

Λίγη από την αίγλη των ευρωπαϊκών αγορών έχουν οι εγχώριες τράπεζες, που κινούνται ωστόσο σε μια αγορά με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα. 

Το 50% του τζίρου -περί τα 6,5 εκατ. ευρώ- στον τραπεζικό κλάδο, από τα οποία τα μισά έχουν πραγματοποιηθεί στην Alpha Bank.

Με σημαντική άνοδο, 3,5%, ο τραπεζικός κλάδος με οδηγό την Alpha Bank και τις Εθνική, Πειραιώς και Eurobank να ακολουθούν.

Η τάση για τον τραπεζικό κλάδο -στη λογική της προεξόφλησης της κίνησης των ευρωπαϊκών και της όποιας απόφασης της Fed- είχε διαφανεί από νωρίς (σχετική ανάρτηση στις 10:51 στον Εκηβόλο, με αφορμή την έκθεση της UBS). Δικαιώνοντας, προσώρας, τους long παίκτες και όσους προσβλέπουν σε υπέρβαση των 650 μονάδων (για τον ΔΤΡ).

Αυξημένες συναλλαγές στις Πειραιώς, Εθνική, συγκριτικά μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank. Εκτός από τη UBS, που μειώνει δραστικά τις τιμές-στόχους για τις 4 συστημικές, είναι η σειρά της JP Morgan να χαμηλώσει τον πήχη για τον κλάδο.

Ωστόσο ο ΔΤΡ κυμαίνεται σήμερα στο εύρος των 639,83-653,18 μονάδων, επιβεβαιώνοντας το σενάριο της επαναπροσέγγισης των 650 μονάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο αναφερόταν πως «"κλειδί" είναι ο τραπεζικός κλάδος, όπου κερδίζονται κάποιοι πόντοι, αλλά όσο ο ΔΤΡ δεν περνά πάνω από τις 650 μονάδες, πωλητές και αγοραστές έχουν τις ίδιες πιθανότητες».

Δεδομένου ότι η τάση στις αγορές θα διαμορφωθεί άμεσα (αύριο-μεθαύριο), θα φανεί και για το ΧΑ εάν ο τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να κάνει την υπέρβαση (πέραν των 650 μον.), ή θα οπισθοχωρούσε προς τις 614 μονάδες της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου.

Με το 50% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, τα άλλα 6,5-7 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo, Coca Cola, Αεροπορίας Αιγαίου, Motor Oil, MIG, Μυτιληναίου, FF Group, ΕΥΔΑΠ.

Στα 7,70 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που για να αλλάξει τάση θα πρέπει να υπερβεί τα 7,85-7,90 ευρώ (με στόχο τα 8,20 ευρώ), στα 7,96 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ, με συναλλαγές από τα αρχικά 8,12 ευρώ.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρος στη μετοχή της Coca Cola στα 19,65-19,75 ευρώ (στα 23,21 το υψηλό 52 εβδομάδων στις 20/11).

Στα 6,42-6,54 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, "μετρώντας" πλέον απώλειες 4,25% από την αρχή του χρόνου. Η εταιρεία αποτιμάται στα 467 εκατ. ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Jumbo, στο εύρος των 10,82-11,05 ευρώ, με τον τίτλο χαμηλότερα του ορίου των 12 ευρώ σταθερά μετά τη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου.

Στις 14:15, σε μόλις 4 από τις 25 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι πωλητές, αναλυτικότερα σε ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ και FF Group.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί η ενίσχυση του δολαρίου τόσο έναντι του ευρώ, όσο και σε σχέση με το γεν.

 

Το διάγραμμα με την πορεία της Εθνικής Τράπεζας

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v