Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση υψηλότερα επιχειρεί το Χρηματιστήριο

«Μαξιλάρι» πάνω από τη ζώνη των 600 μονάδων δημιουργεί ο Γενικός Δείκτης. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο τραπεζικός κλάδος, με κέρδη άνω του 5%. Μεγαλύτερα κέρδη για Εθνική και Πειραιώς. Ανοδικά ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Coca Cola.

Παρά το γεγονός ότι επιμένει το αρνητικό πρόσημο στους ευρωπαϊκούς δείκτες, έστω και αν οι απώλειες δείχνουν απόλυτα ελεγχόμενες, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δείχνει να θέλει να διεκδικήσει υψηλότερα επίπεδα τιμών, με την τάση να ανεβάζει στροφές μετά τις 14:00 και αφού έληξαν τα συμβόλαια Νοεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων.

Το ανοδικό σενάριο δείχνει να βρίσκεται σε ισχύ, καθώς παρά τις αρχικές αμφιταλαντεύσεις, που έφεραν τον Δείκτη μέχρι τις 599,53 μονάδες (-0,26%), πολύ γρήγορα οι αγοραστές πήραν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο και σε τιμές υψηλότερες από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 610 μονάδες, καθώς, όπως έχει προαναφερθεί, οι 600 μονάδες ήταν απλά ψυχολογικό όριο.

Στην επιχείρηση κατάκτησης υψηλότερων επιπέδων, τον σημαντικότερο ρόλο έχει παίξει ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,45%), καθώς είναι η μοναδική μετοχή από το σύνολο του FTSE25 που έχει κινηθεί με θετικό πρόσημο καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά και το σημαντικό "comeback" που επιχειρούν οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι, με τους αγοραστές να απορροφούν με σχετική ευκολία την απόλυτα ελεγχόμενη προσφορά.

Σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα ο τζίρος, καθώς λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τέσσερις ώρες συνεδρίασης φθάνει τα 36,8 εκατ. από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (όλες για τον τίτλο της Alpha Bank).

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι ξεχωρίζουν θετικά οι Σαράντης και Intralot. Οπότε το όποιο ενδιαφέρον των ενεργών παικτών περιορίζεται, για πολλοστή συνεδρίαση, στα "στενά όρια" της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις μετοχές του FTSE25 ασφαλώς και ξεχωρίζει το +6,02% για την Πειραιώς, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολουθούν Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 25άρη, επιχείρηση αντίδρασης σημειώνεται στην "καταπιεσμένη" Μέτκα, ο τίτλος της οποίας σημειώνει κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης είναι το κλείσιμο του Δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας και η συμμετοχή περισσότερων τίτλων στην ανοδική κίνηση, προκειμένου να αλλάξει η μέχρι στιγμής κακή "μεγάλη εικόνα" με 34 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών και η οποία παραπέμπει σε απόλυτα "μονόπλευρη" άνοδο.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v