Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το υψηλότερο κλείσιμο μετά το Brexit

Δεύτερη ημέρα ανόδου για την εγχώρια αγορά και ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 600 μονάδων. Πλάι στις τράπεζες σήμερα Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo. Η τεχνική εικόνα κρίσιμων blue chips. Αντιστάσεις και στηρίξεις για τους δείκτες.

Χωρίς νεότερες ειδήσεις, χωρίς βοήθειες από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, με οριακή αύξηση του τζίρου και με τους ίδιους, βασικούς, πρωταγωνιστές, το Χ.Α. πέτυχε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, "στέλνοντας" τον Γενικό Δείκτη να κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο, μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα (το προηγούμενο υψηλότερο στις 20/10, 595,9 μονάδες), υψηλότερα των 600 μονάδων και να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα τεχνικά δεδομένα.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι, ήταν στις πρωινές τους εκτιμήσεις και οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται με θετικό "βηματισμό", αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα, αντλώντας "καύσιμα" αισιοδοξίας από τις προσδοκίες για "ομαλή" ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα ικανοποιητικά, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Eurobank και κυρίως Motor Oil, θα υποστήριζαν την ψυχολογία των λίγων αγοραστών.

"Διεθνώς αναμένεται άνοδος επιτοκίων στις ΗΠΑ, οπότε υπάρχει κινητικότητα στο Συνάλλαγμα, αναμένονται εξελίξεις στο 'Brexit', που επίσης επηρεάζουν το Συνάλλαγμα, το Πετρέλαιο συνεχίζει να κινείται πλαγιοανοδικά, ενώ τα μεγάλα Χρηματιστήρια συνεχίζουν την καλή τους πορεία, παρά την ανατροπή στις ΗΠΑ, καθώς παραμένουν η μόνη εναλλακτική για πραγματοποίηση αποδόσεων" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Οδεύοντας προς το τέλος Νοεμβρίου που είναι συνυφασμένο με το κλείσιμο βιβλίων πολλών Διεθνών Οίκων και έχοντας μπροστά μας τον τελευταίο μήνα του χρόνου, η μέχρι στιγμής διατήρηση του status quo μπορεί να ανατραπεί. Το 2016 είχε πολλές ανατροπές και το 2017 έχει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις σε πολλές Ανεπτυγμένες Χώρες. "Για την Ελλάδα ζητούμενο παραμένει η προσέλκυση Ιδιωτικών επενδύσεων και οι όποιες εξελίξεις στο θέμα του χρέους θα έχουν μικρή επίπτωση, αν δεν λυθούν τουλάχιστον κάποια από τα διαρθρωτικά προβλήματα της Οικονομίας" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ασφαλώς και το σημερινό +4,86% του Τραπεζικού δείκτη, επιβεβαιώνει την "repetition" όσον αφορά τους θετικότερους πρωταγωνιστές ημέρας. Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών υποχώρησε σχετικά από τα υψηλά ημέρας, ενώ το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για το αυριανό ξεκίνημα.

Σύμφωνα με τις τεχνικές ενδείξεις, η υπερφαλάγγιση των 692 και 703 - 711 μονάδων (γνωστή "διακεκαυμένη ζώνη), για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ασφαλώς και αφήνει θετικά μηνύματα για τους "θαυμαστές" του κλάδου, τα οποία θα ενταθούν έτι περισσότερο σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 730 μονάδων. Στις 638 μονάδες το "stop" στο "long".

Δεν έλειψαν οι θετικοί πρωταγωνιστές και από τον μη Τραπεζικό 25αρη, έστω και αν η γενικότερη εικόνα ήταν περισσότερο επιφυλακτική και οι κινήσεις των αγοραστών σαφώς πιο ήπιες.

Κύριο χαρακτηριστικά και της σημερινής συνεδρίασης, η, για μία ακόμα ημέρα, εκ διαμέτρου αντίθετη κίνηση για Μυτιληναίο (+6,06%) και Μέτκα (-0,86%), ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές ξεχώρισαν οι ΟΛΠ (+2,89%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,61%), Jumbo (+3,27%), Ελλάκτωρ (+2,54%) και Motor Oil (+2,34%).

Ξεκινώντας από την μετοχή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, αξίζει να σημειωθεί ότι ερχόταν από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις και δύο οριακά ανοδικές, στις τελευταίες επτά και η σημερινή κίνηση, περισσότερο σαν τεχνικού χαρακτήρα θα πρέπει να αξιολογηθεί.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που κινείται σε υψηλά 20 μηνών. Σαν επόμενη σημαντική αντίσταση, δείχνει η ζώνη 2,31 - 2,36 ευρώ.

Τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις, αθροίζει ο τίτλος του Ελλάκτωρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η "γνωστή" ζώνης αντίστασης που οριοθετείται μεταξύ 1,25 και 1,30 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Jumbo, όπου με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα αναμέτρηση με το ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ, αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται "βόρεια".

Τρεις θετικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις, αθροίζει και ο τίτλος της Motor Oil, της οποίας τα αποτελέσματα εννεαμήνου φαίνεται να δικαίωσαν τις τοποθετήσεις των θεωρούμενων "διορατικών" χαρτοφυλακίων και για τις οποίες είχε προειδοποιήσει η στήλη.

Προσεγγίζει υψηλά 52 εβδομάδων η Motor Oil

Αν και η προσφορά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, μόνο ανάξια λόγου δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, ο τίτλος με την υπέρβαση των 11,20 ευρώ, "ανοίγει δρόμο" για σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 11,70 και 12,17 ευρώ.Η πρώτη, σημαντική στήριξη στα 11,08 ευρώ, για την μετοχή που κινείται προς νέα υψηλά 52 εβδομάδων.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου τα Πλ. Θράκης (+1,52%) έκλεισαν σε νέα υψηλά 9ετιας και πλέον (στο ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ), ενώ αύριο και πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης η εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου.

Σε υψηλά 9ετίας η μετοχή της Πλαστικά Θράκης

Τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις, είναι οι πρόσφατες "επιδόσεις" για τον Νηρέα (+4,85%). Υπενθυμίζεται ότι αύριο εισέρχονται προς διαπραγμάτευση οι 215273 νέες μετοχές που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. κατά 64.581,90 ευρώ, λόγω μετατροπής 4.850 ομολογιών.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εικόνα βελτιώθηκε έτι περαιτέρω. Ακόμα και αν το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων έγινε, περισσότερο, για δημιουργία εντυπώσεων, θα είναι θετικό, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης να συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 592 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), με ενδιάμεση στήριξη στις 599 μονάδες.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη μετά το Brexit

Απώτερος στόχος του θετικού σεναρίου, που θα επαληθευτεί μόνο με σημαντική αύξηση των συναλλαγών και διατήρηση του θετικού διεθνούς κλίματος, η υπέρβαση των 610 και 617,69 (τελευταίο κλείσιμο πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα) και η προσέγγιση των 630 μονάδων.

Σε περίπτωση σημαντικού "pullback", οι επόμενες στηρίξεις στις 585 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και 569 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,79%), σαν επόμενη αντίσταση δείχνει η περιοχή των 1630 μονάδων. Κοντινές στηρίξεις στις 1567 και 1553 μονάδες, ενώ το "stop" στο "long" έχει ανέβει στις 1525 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Προς δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα βαίνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο και θέτει τις βάσεις για προσέγγιση των προ Brexit επιπέδων στις 617 μονάδες. Είμαστε, άλλωστε, η μοναδική Αγορά που δεν έχει καταφέρει ως τώρα να υπερβεί αυτά τα επίπεδα" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η χθεσινή άνοδος, με κέρδη που υπερέβησαν τις απώλειες των προηγούμενων τριών πτωτικών συνεδριάσεων, είχε όλα τα χαρακτηριστικά (τζίρος, ποσοστό ανόδου, διάχυση ενδιαφέροντος) για διάσπαση της συσσώρευσης που τόσο μας έχει ταλαιπωρήσει τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Η διάσπαση του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 591,7 μονάδες, είναι ένα ακόμη σημάδι για ανοδική κίνηση, αλλά επιβάλλεται στις επόμενες συνεδριάσεις να κρατηθεί ο Γενικός Δείκτης πάνω από αυτόν.

Η αλλαγή της στάσης των επενδυτών στις τελευταίες συνεδριάσεις, έχει σχέση με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται ενόψει του Eurogroup στις 5/12 . Οι θέσεις του επικεφαλής του Eurogroup, πέρα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, να οριστεί και ένας αριθμός μέτρων για το τέλος του προγράμματος, καθώς και να συζητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, φέρνει πιο κοντά τη συμφωνία με το ΔΝΤ αλλά και την θετική στάση της ΕΚΤ για ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο "QE".

Η στάση, προς το παρόν, του Βερολίνου είναι αρνητική και γι' αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και προσεκτικοί στις κινήσεις τους.

Να σημειώσουμε ότι σε αντίστοιχο Eurogroup την Άνοιξη του 2016, δεν έκλεισε οριστικά η πρώτη αξιολόγηση, αλλά το κλίμα συμβιβασμού και η προσδοκία επίτευξης συμφωνίας, συνέβαλαν στο να συνεχιστεί η άνοδος του Γενικού Δείκτη.

Ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 31/12 του 2015 στις 631,35 μονάδες και ο Τραπεζικός στις 1178,4. Παρόλο που είναι πτωτικός την τρέχουσα χρονιά ο Γενικός Δείκτης (με "αδύναμο κρίκο" τις Τραπεζικές μετοχές) αρκετοί τίτλοι, ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν καταφέρει να διαφοροποιηθούν και να έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους (ΜΥΤΙΛ, ΦΦΓΚΡΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΔΑΠ, ΦΡΛΚ) στηριζόμενες στα καλά θεμελιώδη μεγέθη τους, στις προοπτικές, ή στην στήριξη από τους βασικούς μετόχους.

Είναι σαφές ότι το Eurogroup στις 5/12 είναι ορόσημο για το αν ο Γενικός Δείκτης θα καταφέρει να αποφύγει να ισοφαρίσει το αρνητικό ρεκόρ της περιόδου 2000 με 2003 με τρεις συνεχόμενες πτωτικές χρονιές.

Αναίρεση της ανοδικής κίνησης της Αγοράς θα έχουμε αρχικά με την πτωτική διάσπαση του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 591,7 μονάδες και στη συνέχεια με την διάσπαση των 586 μονάδων.

Τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα στις συναντήσεις στο Βερολίνο, σήμερα του Προέδρου των ΗΠΑ με την Καγκελάριο της Γερμανίας και αύριο στη μίνι Σύνοδο Κορυφής των Δύο με τους Ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

"Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα εννιαμήνου ο ΟΠΑΠ στις 22/11 και η ΕΤΕ στις 23/11" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Τα μικτά πρόσημα χαρακτήρισαν σήμερα τις περισσότερες από τις Διεθνείς Αγορές.

Στην Ασία, τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Αυστραλό" ASX 200 (+0,20%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον "Ινδό" Sensex 30 (-0,27%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Με μικρά κέρδη Χρυσός και Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσφέρθηκε να αγοράσει απεριόριστη ποσότητα Ιαπωνικών Κυβερνητικών ομολόγων σε σταθερές τιμές, για πρώτη φορά από όταν ξεκίνησε αυτή η νέα πολιτική. Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, πρόκειται για ένδειξη ανησυχίας σχετικά με τις πρόσφατες αυξήσεις στις αποδόσεις (το 10ετές Ιαπωνικό ομόλογο βρέθηκε την Τετάρτη στα υψηλότερά του από το Μάρτιο). Η κίνηση αυτή δείχνει πως η Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να αναλάβει δράση για να υπάρξει πλαφόν στις αυξανόμενες αποδόσεις, ενώ ξάφνιασε τους συμμετέχοντες στην Αγορά. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, η κίνηση της BoJ δεν έτυχε θετικής υποδοχής από τους επενδυτές, καθώς όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα δεν υπήρξε καμία προσφορά.

Ερχόμενοι Δυτικότερα, μικρή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% τον Οκτώβριο (σε ετήσια βάση) από 0,4% τον προηγούμενο μήνα και 0,2% τον Αύγουστο, ενώ σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο 0,2%.

Οι Βρετανικές πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν τον Οκτώβριο με τον γρηγορότερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 15 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Στατιστική Υπηρεσία "ONS". Οι πωλήσεις αναπτύχθηκαν κατά 7,4% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον περυσινό Οκτώβριο. Το ποσοστό ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street Journal για ανάπτυξη 5,3%. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1,9%.

Απέρριψε το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών την θέση της Κομισιόν για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής το επόμενο έτος. Η Κομισιόν ουσιαστικά κάλεσε χθες τη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες σε ένα εκλογικό έτος, καθώς οι Βρυξέλλες αρχίζουν να αλλάζουν στάση σε ότι αφορά τη λιτότητα, προωθώντας την χαλάρωση των προϋπολογισμών διαφόρων Χωρών της Ευρωζώνης για το 2017.

"Οι Φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συμφώνησαν πως υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί, η άνευ προηγουμένου, νομισματική τόνωση και πως θα αποφασίσουν το Δεκέμβριο αν θα παρατείνουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 1,74 τρισ. ευρώ", όπως καταδεικνύουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Μεταφερόμενοι "στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού" "η Fed μπορεί να προχωρήσει σχετικά σύντομα σε μια αύξηση των επιτοκίων, αν τα οικονομικά στοιχεία συνεχίσουν να δείχνουν ότι βελτιώνεται η Αγορά εργασίας και ότι αυξάνεται ο πληθωρισμός", δήλωσε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν. Η ίδια υποστήριξε πως η τρέχουσα νομισματική πολιτική τονώνει την ανάπτυξη, αλλά η Οικονομία έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

Η κατασκευή νέων κατοικιών εκτινάχτηκε σε υψηλό εννιά ετών τον Οκτώβριο. Όπως έδειξε έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν άλμα 25,5% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,32 εκατομμυρίου, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2007. Η άνοδος που σημειώθηκε στις ενάρξεις κατοικιών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 1982. Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για αύξηση των ενάρξεων στο 1,16 εκατομμύριο, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται από 953.000 ως το 1,26 εκατ.

Εν τω μεταξύ, οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 0,3%, στο 1,23 εκατομμύριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal, ανέμεναν ότι οι άδειες του Οκτωβρίου θα υποχωρήσουν στις 1,20 εκατ.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την τελευταία εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 43 ετών. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 12 Νοεμβρίου υποχώρησαν κατά 19.000 στις 235.000. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 43 ετών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 257.000.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Οκτώβριο, σε σχέση με το περασμένο έτος, με τον ταχύτερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, διαμορφώθηκε στο 0,4% σε σχέση με τον περασμένο μήνα, ενώ ο δομικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,1%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι οι τιμές θα αυξηθούν 0,4% και οι δομικές τιμές κατά 0,2%.

Επιβράδυνε τον Νοέμβριο η δραστηριότητα του Μεταποιητικού κλάδου στις Μεσοανατολικές Πολιτείες.

Ειδικότερα, η Philadelphia Fed ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης υποχώρησε στις 7,6 μονάδες τον Νοέμβριο από 9,7 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τον δείκτη στις 8 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Βελτίωση της κερδοφορίας της Fourlis το γ΄ τρίμηνο προβλέπει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 5,5 ευρώ. 

Καλύτερα αποτελέσματα το γ' τρίμηνο θα ανακοινώσει η Εθνική Τρ., όπως προβλέπει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 0,41 ευρώ. 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση. για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 602,13 μονάδες (+1,68%), στις 17.00 βρέθηκε στις 601,72 (+1,6%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 601,07 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,49%.

Ο τζίρος, ελαφρά ενισχυμένος, σε σχέση με χθες, έφθασε τα 52,7 εκατ. από τα οποία τα 5,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑ). Ο τίτλος της Alpha Bank απέσπασε το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΥΔΑΠ και Τιτάν, δεν είχαν επαφή με το θετικό πρόσημο. Αντίθετα, δεν "κοκκίνισαν" καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές, έναντι 30 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και μικρή αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (76.829 συμβόλαια).

Στα 1.433 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.237, 1.955 για τον Νοέμβριο, 2.282 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.599,75) κινήθηκε μεταξύ 1.578 και 1.602 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (443.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (7.716), Eurobank (8.381), Πειραιώς (21.121), Εθνική (35.592), MIG (848), ΟΤΕ (718), ΔΕΗ (453), ΟΠΑΠ (427), Ελ. Πετρέλαια (277), Μυτιληναίο (1.446), ΓΕΚ (146), Ελλάκτωρα (183), Μέτκα (225), Motor Oil (116), Viohalco (121).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.858.064 τεμ.), Εθνική (1.687.741 τεμ.) και Eurobank (2.110.051 τεμ.).

Υπενθυμίζεται ότι αύριο λήγουν τα συμβόλαια Νοεμβρίου.

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v