Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το πάρτι και ο... «πονηρός» Δεκέμβριος

Ηπιες απώλειες στο ξεκίνημα για το ΧΑ. Με τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 630 μονάδες εισέρχεται στο Δεκέμβριο η αγορά. Πώς αναμένεται να κινηθούν οι traders, τι προεξοφλεί το ΧΑ για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Τα μηνύματα της τεχνικής ανάλυσης.

Καλό μας μήνα. Στήθηκε πάρτι σε μετοχές και ομόλογα, σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, "κλείνοντας" χρηματιστηριακά τον Νοέμβριο. Με τον Γενικό Δείκτη στις 628,75 μονάδες, τον FTSE25 στις 1.705,13, με αιχμή τον τραπεζικό που (ξανα)πιάνει την περιοχή των 830 μονάδων.

Τέλος καλό, όλα καλά για τον μεστό αποδόσεων Νοέμβριο και από σήμερα στα δύσκολα του "πονηρού" Δεκεμβρίου, όπου πολλά θα κριθούν εκτός και εντός συνόρων.

Συνεκτιμώντας πως χθες "έκλεισαν τα βιβλία", θα πρέπει να περιμένουμε μία διαφορετική στάση των traders,
οι οποίοι είχαν κάθε λόγο να "τρέξουν" την αγορά στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα.

Αρχή ενός γύρου εν μέσω ομοβροντίας διαρροών από συγκεκριμένα κέντρα, για το "ελληνικό χρέος", τη συμμετοχή του ΔΝΤ, διαψεύσεις για το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων και ένα... ναυάγιο, που αφορά στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Για ακόμη μία φορά έγγραφο που δημοσιεύει το ΜΝΙ φέρνει τα πάνω-κάτω, την ώρα που και η WSJ με δημοσίευμά της για το σχέδιο του ESM υποδαύλιζε το θερμό κλίμα στο ΧΑ.

Είναι προφανές πως στο παρασκήνιο εκτυλίσσεται ένα καλοδουλεμένο παιχνίδι ισχύος μεταξύ των δανειστών, με την Αθήνα στη θέση του θεατή να αναμένει την έκβασή του.

Το ενθαρρυντικό, όπως αναφέρουμε από την προηγούμενη εβδομάδα, η κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ότι στο Eurogroup της Δευτέρας κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε ένα καλό αλλά όχι και τελικό αποτέλεσμα. Ηδη από χθες κυκλοφορούν διάφορες εναλλακτικές ημερομηνίες-ορόσημα για μία έκτακτη συνάντηση, όπου θα "κλειστεί η συμφωνία" πριν τις εορτές. Αυτό ήταν εδώ και μέρες το επικρατέστερο σενάριο, σε αυτό ποντάριζαν οι traders και σε αυτό τοποθετούνταν ο αυξημένος τζίρος του τελευταίου 10ημέρου.

Νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη μας ενημέρωνε για τα μέτρα που "κλείδωσαν" στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, για την απόσταση στα εργασιακά αλλά και τις προσπάθειες για "λευκό καπνό" την ερχόμενη Δευτέρα.

Εάν όντως επέλθει συμφωνία, τότε το ΧΑ θα δει επίπεδα πάνω από τις 680 προς τις 720 μονάδες -στη διάρκεια του Δεκεμβρίου-, ειδάλλως θα "βυθιστεί" προς τις στηρίξεις της 5μηνης συσσώρευσης.

H εικόνα των ελληνικών ομολόγων (στη ρηχή ομολογουμένως αγορά), αδιάψευστος μάρτυρας αυτού του πονταρίσματος καθώς στο διάστημα των τελευταίων 10 ημερών αποκλιμακώθηκε σχεδόν 2% (ξεκινώντας από τα 8,6%) το 10ετές.

Ωστόσο η συντήρηση των προσδοκιών είναι συνάρτηση εξωτερικών και εσωτερικών παραμέτρων, με πρώτη το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ιταλία. Και τις εξελίξεις για τη δεύτερη αξιολόγηση στη συνέχεια.

Δεδομένου ότι (κυρίως) η ΕΚΤ έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να υπάρξει άμεση διαχείριση ενός αποτελέσματος που δεν θα αρέσει στις "αγορές", οι ενδεχόμενες αναταράξεις υπολογίζεται πως θα είναι διαχειρίσιμες και βραχύβιες.

Συνεπώς μένει η παράμετρος των εσωτερικών εξελίξεων, από την έκβαση των οποίων θα κριθεί η τάση, η πορεία του ΧΑ τον Δεκέμβριο.

Με καλό ταμείο από τον Νοέμβριο, traders αλλά και επενδυτές δείχνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις long θέσεις τους, με εστίαση στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε επιλεγμένα blue chips, την ώρα που ευχάριστη έκπληξη είναι η επανενεργοποίηση ορισμένων εγχώριων επενδυτικών κύκλων που μετά πολύμηνη απραξία έχουν ξαναμπεί στο παιχνίδι.

Καλή αξιολόγηση από τους δανειστές αλλά όχι συμφωνία τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, βλέπει αξιωματούχος της Κομισιόν (... αυτές οι ανώνυμες πηγές και... αθώες διαρροές), κάτι που δεν επηρέασε τους long, οι οποίοι κινήθηκαν κυρίως με γνώμονα το δημοσίευμα της WSJ και μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης με την αποκάλυψη του γερμανικού δικτύου.

Τι μέλλει γενέσθαι από σήμερα, πρώτη συνεδρίαση του μήνα, δεδομένου ότι αύριο Παρασκευή αρκετοί θα επιδιώξουν να "κλειδώσουν" ένα μέρος των σημαντικών κερδών τους. «Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος, καθώς είναι αυτός που έχει αποφέρει τα διψήφια μηνιαία κέρδη και όπου έχει τοποθετηθεί ο αυξημένος τζίρος (του δεύτερου 15νθημέρου του Νοεμβρίου).

Στα τεχνικά της τάσης, που εξελίσσεται μετά και τη χθεσινή σημαντική αντίδραση, για τον ΓΔ οι 600 μονάδες αποτελούν για τη συνέχεια το stop μας σε ημερήσιο, με στόχευση τις 650 μονάδες, δηλαδή τα "υψηλά έτους". Για τον ΔΤΡ μειώθηκε κι άλλο η "ψαλίδα" μεταξύ τραπεζικών - μη τραπεζικών, με τις μετοχές των συστημικών να πλησιάζουν κι άλλο προς τις τιμές της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης. Μία ανάσα από τα 2 ευρώ μόνο η Alpha Bank, σε τόσο κοντινή απόσταση, σε σχέση με Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Συνεχίζει υψηλότερα η Motor Oil, με νέες τοποθετήσεις ξένων funds στη μετοχή μετά την προ ημερών θετική παρουσίαση του ομίλου στο Λονδίνο. Μεγάλο πακέτο μετοχών (για το 4,4% του μ.κ.) στον Τιτάνα, συνέχεια ανάλογων κινήσεων που είχαν γίνει προ καιρού με τις προνομιούχες μετοχές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον όμιλο στη συνέχεια.

Το μίνι rebalancing μπορεί να βγάλει κινήσεις ειδικά σε τίτλους όπου απορροφήθηκε η προσφορά, με πιθανότερες τις περιπτώσεις της ΕΥΔΑΠ και της Intralot.

Διαγραμματικά για τον FTSE25 είναι εμφανή τα τεχνικά σημεία, με αντιστάσεις στις 1.717 και 1.728 μονάδες και στηρίξεις στις 1.684 και 1.664 μονάδες.

Για τη σχέση EUR/USD συνεχίζεται η συσσώρευση μεταξύ 1,0550 και 1,0700, με το 1,0521 να αποτελεί χαμηλό 2ετίας για τη βασική ισοτιμία.

Για τον DAX ακόμη μία δοκιμή του πτωτικού καναλιού με σημείο αναφοράς στις 10.680 μονάδες, σε μία κίνηση που παραπέμπει στη διόρθωση του S&P στη Νέα Υόρκη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v