Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρας τεστ για τους «αισιόδοξους» της Παρασκευής

Στις ειδήσεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης στρέφονται οι επενδυτές, μετά το μίνι-ράλι προσδοκιών της Παρασκευής. Οι τράπεζες έχουν το «κλειδί» και της σημερινής συνεδρίασης. Τα τεχνικά όρια.

ΧΑ: Κρας τεστ για τους «αισιόδοξους» της Παρασκευής

Καλή εβδομάδα, με καλή δύναμη και γερά νεύρα, που θα χρειαστούν μέχρι και το τέλος της, οπότε κλείνει και η σειρά μηνός Φεβρουαρίου στα Παράγωγα. 

Με υποσχέσεις, προσδοκίες και σημαντική αντίδραση η τελευταία εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη στις 623,79 μονάδες, με τον FTSE 25 στις 1.668,40 και με τον τραπεζικό κλάδο-μοχλό την Παρασκευή, στις 739,85 μονάδες ο ΔΤΡ. 

Με την  αντίδραση της Παρασκευής καλύφθηκαν σε μεγάλο ποσοστό οι απώλειες που είχαν προηγηθεί, καθώς οι traders, σε ένα ξεκάθαρο ποντάρισμα προεξόφλησης, "έτρεξαν" τις τράπεζες, την αγορά, προσβλέποντας στο "ξεπάγωμα" της διαδικασίας αξιολόγησης, στην επίτευξη συμφωνίας σε εύλογο χρόνο. 

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν το Σ.Κ. δεν θα πρέπει να ικανοποίησαν όλους τους long της Παρασκευής -κυρίως όσους περίμεναν κάτι πιο χειροπιαστό μέχρι σήμερα το πρωί, που δεν ήλθε. Συνεπώς από το ξεκίνημα της συνεδρίασης θα μετρηθούν οι αντοχές κυρίως αυτών των παικτών, δηλαδή εάν θα κρατήσουν ή θα μειώσουν τις θέσεις τους. Επιπρόσθετα τα όσα αποκαλύπτει η Ελενα Λάσκαρη για απαίτηση-σοκ για αφορολόγητο στα 5.900 ευρώ αποτελούν το πρώτο δείγμα γραφής των δανειστών, που κατέρχονται με άγριες διαθέσεις.  

Το σκληρό πόκερ, στο οποίο αναφερόταν την Κυριακή η Μαρίνα Μάνη, θα καθορίσει εν πολλοίς τη στάση των βραχυπρόθεσμων, η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών, ακόμη και το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, θα διαμορφώσουν τις συνθήκες με βάση τις οποίες θα επηρεασθεί, θα κινηθεί (και) το Χ.Α.

Η παράμετρος Μητσοτάκη -συναντάται σήμερα με την Αγκελα Μέρκελ- ενδεχομένως να υπεισέλθει στο ποντάρισμα, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει (στο ενδεχόμενο σεναρίου που θα περιελάμβανε πολιτικές εξελίξεις).

Στο παραμύθι του βιώσιμου χρέους και στα λάθη Αθήνας, Ε.Ε., αναφέρεται ο Wolfgang Munchau/Financial Times, εστιάζοντας και στο ορόσημο των γερμανικών εκλογών. 

Αρκετά θα διαφανούν εάν στα μέσα της εβδομάδας η Αθήνα απαντήσει (και πώς) στις προτάσεις των δανειστών και εάν θα οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, με το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας (20/2) όλο και πιο κοντά. Μένει να φανεί ποιο και πόσο μέρος της απόστασης/απόκλισης προλαβαίνει να καλύψει η Αθήνα σε αυτό το τόσο ασφυκτικό χρονικό περιθώριο, και εάν αυτό που θα προκύψει μία εβδομάδα μετά θα οδηγεί σε λύση/διέξοδο, ή θα παρατείνει την αβεβαιότητα. 

Ρυθμιστής της στάσης των traders η αξιολόγηση, η εξέλιξή της, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι αυτός που επηρεάζεται πρώτος και ανάλογα είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. 

Η μία, η ανοδική, προϋποθέτει την ταχύτατη πρόοδο στη διαπραγμάτευση, κάτι που θα αποτυπωθεί με την συνέχιση της αντίδρασης του ΔΤΡ προς τις 770-780 μονάδες. Η άλλη, η καθοδική, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επανάληψη των ρευστοποιήσεων και πιθανότατα με μεγαλύτερη ένταση αυτή τη φορά, με συνέπεια την άτακτη διόρθωση προς τις 720 μονάδες, με το χάσμα των 708 μονάδων να... χάσκει απειλητικά. Στο δεύτερο ενδεχόμενο, πιθανότατα θα οδηγούμεθα και σε πολιτικές εξελίξεις. Προσώρας η πλειονότητα των traders ποντάρει στο πρώτο, στο θετικό για τις αγορές, σε αυτό που οδηγεί υψηλότερα το Χ.Α. 

Τεχνικά, για τον Γενικό Δείκτη, για να έχει τύχη/συνέχεια η αντίδραση της Παρασκευής, θα πρέπει ο Γ.Δ. να υπερβεί τις 628 με στόχο τις 636 και 644 μονάδες, με απώτερο αυτόν των 656 μονάδων. Αυτό με το θετικό σενάριο, γιατί με το αρνητικό, ο Γ.Δ. θα ξαναγυρίσει εύκολα και με μεγαλύτερη ένταση προς τις 602 μονάδες, δοκιμάζοντας τα χαμηλά της Πέμπτης και στη συνέχεια σε επίπεδα χαμηλότερα. 

Πονταρίσματα με το βλέμμα στους δανειστές, σημειώναμε την Κυριακή, αρχής γενομένης από σήμερα θα διαμορφώνεται η εικόνα, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο να χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα. 

Στο επίκεντρο και ο κλάδος της ενέργειας, καθώς σύμφωνα με τον Χρήστο Κολώνα,  η ΔΕΗ προχωρά στην πώληση 700.000 πελατών της σε ιδιώτες, με τον πρόεδρο της Επιχείρησης να δηλώνει αντίθετος στην πώληση μονάδων του ομίλου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v