Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πονταρίσματα με το βλέμμα στους... θεσμούς

H εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και η επιστροφή των θεσμών κρίνουν την πορεία του ΧΑ. Δεν αποκλείεται το «κλείδωμα» υπεραξιών. Τα ορόσημα και οι στρατηγικές βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων.

ΧΑ: Πονταρίσματα με το βλέμμα στους... θεσμούς

Από Δευτέρα θα αρχίσει να φαίνεται πιο ξεκάθαρα εάν η αισιοδοξία των τελευταίων 24ωρων είναι βάσιμη και μία σύγκλιση - ουσιαστική πρόοδος είναι εφικτή αν και το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου πολύ δύσκολα να βγάζει "λευκό καπνό".

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος όντως εξελίχθηκε ένα ξεκάθαρο παιχνίδι προεξόφλησης με σημαντική άνοδο της αγοράς- προς τις 623 μονάδες- με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, με την πλειονότητα των μη τραπεζικών και blue chips και με ικανοποιητικές συναλλαγές/τζίρο 115 εκατ. μετοχών, αξίας 61,6 εκατ. ευρώ (με τη μερίδα του λέοντος στα τραπεζικά χαρτιά).

Δεδομένου, ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος κυμάνθηκε την τελευταία εβδομάδα στα 46 εκατ. ευρώ φαίνεται, πως την Δευτέρα- Τρίτη θα έχουμε συνεδριάσεις όπου ανάλογα με τις εξελίξεις, τις προσδοκίες και τις αντοχές των traders είτε οι long θα επαναφέρουν την αγορά προς την περιοχή των 650 μονάδων είτε οι short θα πιέσουν και νέου προς τις στηρίξεις που δοκιμάσθηκαν μεσοβδόμαδα.

Εκτίμηση των επαγγελματιών της αγοράς, πως η τάση θα εξαρτηθεί και από το κλίμα στις διεθνείς αγορές, κυρίως όμως από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με κλειδιά την επισημοποίηση μίας ημερομηνίας επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα, τον παράγοντα χρόνο αλλά και τις εκατέρωθεν πιέσεις/υποχωρήσεις με την ελληνική πλευρά να έχει να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος.

Σημαντική πρόοδο που δημιουργεί περιθώρια επιστροφής των δανειστών την επόμενη εβδομάδα, βλέπουν οι «εκτός». Σε διαφορετικό κλίμα οι εντός, με την κυβέρνηση να μιλά για "παράλογες απαιτήσεις" που παραμένουν, αλλά με τον Αλέξη Τσίπρα να διαβεβαιώνει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και μάλιστα «θετικά».

Οι κομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ παρότι προεξοφλείται, πως δεν θα κρύβουν... επαναστατικές ανατροπές θα αποτελέσουν πρόκριμα για τις αντοχές της κυβέρνησης με τα περιθώρια υποχώρησης Τσίπρα/Μαξίμου να μην είναι ατέρμονα.

Από Δευτέρα και ανάλογα με όσα θα έχουν μεσολαβήσει θα φανεί ποια από τις δύο κυρίαρχες τάσεις θα έχει τον πρώτο λόγο: αυτή που προσβλέπει σε γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας ή όσοι βλέπουν την κατάσταση να σέρνεται για εβδομάδες.

Η αγορά, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μία μικρή αναδίπλωση με όσους περίμεναν την Παρασκευή πως η συμφωνία είναι επιτεύξιμη μέχρι την επόμενη Δευτέρα (20/2). Το πιο πιθανό είναι, πως πωλήσεις για να "κλειδωθούν" βραχυπρόθεσμες υπεραξίες θα γίνουν, ωστόσο μένει να φανεί πόση θα είναι η ζήτηση και εάν θα καλυφθεί η απόκλιση τζίρου Παρασκευής (61 εκατ. ευρώ) μέσου όρου εβδομάδος (46 εκατ. ευρώ) με τα 15 εκατ. ευρώ να μην είναι πολλά (πλην όμως είναι κατά 75% στον τραπεζικό κλάδο).

Στις 740 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών με τον κλάδο να έχει μία σημαντική αντίδραση σχεδόν 65 μονάδων από τα τελευταία χαμηλά του αλλά παραμένοντας- ακόμη- χαμηλότερα σημαντικών τεχνικών περιοχών. Σε ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 770/780 μονάδων οι long θα είναι πιο σίγουροι όμως για να συμβεί αυτό θα απαιτηθούν άμεσα ειδήσεις/εξελίξεις μέχρι τις πρώτες μία-δύο συνεδριάσεις της εβδομάδος.

Παράλληλα οι πιο... μεσοπρόθεσμοι παίκτες συνεκτιμούν την "διπλή αξιολόγηση" της 24ης Φεβρουαρίου (αναμένεται με ενδιαφέρον περισσότερο η θέση του οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία αλλά και η Moody's) και την συνεδρίαση της ΕΚΤ (στις 9 Μαρτίου). Επιχειρώντας να δουν λίγο πιο πέρα από την επόμενη εβδομάδα θα φανεί εάν δίνουν περισσότερες πιθανότητες στην επίτευξη συμφωνίας σε εύλογο χρόνο "χτίζοντας θέσεις" εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο έχοντας ως ορίζοντα όχι τόσο το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αλλά τα ορόσημα της 24ης και πιο πέρα της 9ης Μαρτίου. Εκτίμηση τους, πως το στοίχημα θα κριθεί το αργότερο σε αυτό το διάστημα των επόμενων 2-4 εβδομάδων που πρακτικά θα απαιτήσει δυνάμεις και αντοχές από τους traders.

Περιορίζοντας όμως την προσέγγιση στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδος θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η ανακοίνωση του ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου (το μεσημέρι της 14ης), η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Coca Cola (πριν την έναρξη της συνεδρίασης την Πέμπτη) και η λήξη της απλής σειράς παραγώγων στο ΧΠΑ (την Παρασκευή).

Προφανώς και η πρόοδος (ή όχι) των εξελίξεων θα είναι αυτή που θα επηρεάσει ανοδικά ή πτωτικά την στάση των traders, την τάση όμως η επιβεβαίωση των 605-600 μονάδων προσφέρει μία ικανή στήριξη (στα μετόπισθεν των long ) και η ισχύς της αντίδρασης της Παρασκευής συντηρούν το προβάδισμα που απέκτησαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος. Θυμίζοντας πως την Παρασκευή οι long πήραν πίσω όλες τις ζημιές που είχαν γράψει στις τέσσερις συνεδριάσεις Δευτέρας- Πέμπτης.

Τεχνικά ο ΓΔ κοντά στην κρίσιμη περιοχή των 630 μονάδων θα ξεκαθαρίσει την Δευτέρα ανάλογα με το ¨κλείσιμο" του εάν θα μπορούσε να κινηθεί προς τις 650 (προς το τέλος της εβδομάδος)ή θα πλαγιολισθήσει χαμηλότερα.

Σημείο αναφοράς ως στήριξη παραμένουν οι 597 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών) τιμή που ευτυχώς δεν δοκιμάσθηκε στην συνεδρίαση της Τετάρτης όταν ο ΓΔ υποχώρησε έως τις 603,88 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v