Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μάχη για ανακατάληψη των 725 μονάδων

Με τις τραπεζικές μετοχές να ανακάμπτουν και βοήθειες από τα blue chips, η προσπάθεια αντίδρασης στην αγορά μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ξεχωρίζουν ΔΕΗ, Σαράντης, Follie. Πτώση για Motor Oil, λόγω MSCI.

ΧΑ: Μάχη για ανακατάληψη των 725 μονάδων

Προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ, μετά τον τελευταίο... καταιγισμό των πωλητών, που ως συνέπεια είχε την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη από τις 770 μονάδες (της 7ης Νοεμβρίου) έως τα χαμηλά των 714 (χθες) και 717 μονάδων (σήμερα).

Σε ανοδική διόρθωση τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους αγοραστές να έχουν αναθαρρήσει κάπως μετά τη χθεσινοβραδινή εικόνα της Wall Street, με ενδεικτική την κίνηση του DAX προς τις 13.097, του ΙΒΕΧ προς τις 10.076 και του ΜΙΒ προς τις 22.488 μονάδες.

Η εκτός συνόρων εικόνα των αγορών μπορεί να λειτουργεί υποστηρικτικά για τις κινήσεις των αγοραστών στο ΧΑ, οι οποίοι όμως έχουν να διαχειριστούν την κατάσταση που έχει περιέλθει ο τραπεζικός κλάδος τους τελευταίους 3-4 μήνες αλλά και την εμφανή διάθεση ορισμένων ξένων χεριών να μειώσουν ένα μικρό μέρος των θέσεών τους, από τις οποίες «μετρούν» κέρδη σε διαστήματα 3μήνου και 6μήνου.

Δεδομένου ότι προς το τέλος του μηνός οι ξένοι θα «κλείνουν τα βιβλία» τους, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας μικρής μείωσης κερδοφόρων θέσεων που έχουν σε blue chips.

Αρχικά έως τις 724,40 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, καθώς ο Δείκτης Τραπεζών αντέδρασε προς τις 680 μονάδες, ο δε FTSE25 προς τις 1.892 μονάδες.

Ωστόσο, η προσπάθεια αντίδρασης στις τράπεζες δεν κράτησε περισσότερο από 10'-15', με τους πωλητές να επανέρχονται από τα... υψηλά ημέρας και μέχρι τις 11:30 να έχουν (ξανα)φέρει τον ΔΤΡ προς τις 668 μονάδες, περιορίζοντας αρκετά τα μεγαλύτερα κέρδη της αρχής.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, σε χαμηλότερα μεγέθη απ' ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση, με αρκετούς αγοραστές και σε τραπεζικές και σε μη μετοχές (κυρίως) της μεγάλης αλλά και της μεσαίας κατηγορίας.

Το 35% έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, συγκριτικά ικανοποιητικά μεγέθη σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Grivalia αλλά και Μυτιληναίου, ΜΟΗ, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, FF Group, Coca Cola, Jumbo, Viohalco.

Περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών τριμήνου, που σε συνδυασμό με τις χθεσινές ανακοινώσεις του MSCI δημιουργούν προϋποθέσεις σχετικής μόχλευσης σε ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Εύλογες οι πωλήσεις/πιέσεις στη μετοχή της Motor Oil, με την αγορά να θεωρούσε πολύ πιθανή την αναβάθμιση στον... μεγάλο δείκτη MSCI Greece, με τη διάψευση αυτών των προσδοκιών να φέρνει την τιμή έως 2% χαμηλότερα, προς τα 20 ευρώ. Ωστόσο ο όμιλος έχει να προτάξει και οικονομικά μεγέθη τριμήνου και παρουσιάσεις σε ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τους αγοραστές.

Εξίσου εύλογη η... ανάσα για τη μετοχή του FF Group, καθώς μετά από συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντιδρά από τα χθεσινά χαμηλά των 15,51 ευρώ. Η παραμονή της μετοχής στον δείκτη MSCI αναμφίβολα λειτουργεί υπέρ των αγοραστών, έστω και πρόσκαιρα.

Ισχυρός ο ΟΠΑΠ, σήμερα με άνοδο 2,25% στα 9,70 ευρώ, θυμίζοντας πως στη χθεσινή διορθωτική συνεδρίαση ήταν η μόνη από τις 26 μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο. Σταθερή χθες η μετοχή της ΔΕΗ, ισχυρή σήμερα, με τους traders να επανέρχονται πάνω από τα 2 ευρώ.

Στις 11:38 είχαν γίνει συναλλαγές 7,2 εκατ. μετοχών, συνολικής αξίας 10,6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v