Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρευστοποιήσεις και κίνηση προς τις 830

Υποχωρεί ο ΓΔ, με τις τράπεζες να οδηγούν την αγορά χαμηλότερα. Στο επίκεντρο η πτώση του DAX και η διαφαινόμενη υποχώρηση στη Wall. Στο κόκκινο τα περισσότερα blue chips, συνεχίζουν ανοδικά Viohalco, Μυτιληναίος.

ΧΑ: Ρευστοποιήσεις και κίνηση προς τις 830

Αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ, με τους πωλητές να έχουν αναλάβει εκ νέου τα ηνία από τους αγοραστές και με... οδηγό την υποχώρηση των ξένων χρηματιστηρίων να πιέζουν χαμηλότερα δείκτες, μετοχές.

Από νωρίς αρνητικό το κλίμα στη Φρανκφούρτη, που ωστόσο δεν έδειχνε να επηρεάζει σημαντικά τις κινήσεις των traders στην Αθήνα, με το ελληνικό χρηματιστήριο να εμφανίζει συγκριτικά καλύτερη εικόνα από τα ευρωπαϊκά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων, η αρνητική εικόνα των futures στη Wall Street και η διεύρυνση των απωλειών στη Φρανκφούρτη φαίνεται πως ήταν η αφορμή για να προχωρήσουν οι traders σε ευρύτερης έκτασης πωλήσεις απ' ό,τι στα πρώτα 45'-60' της συνεδρίασης.

Εως τις 830 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης και αφού στις 13:05 είχε αντιδράσει έως τις 845 μονάδες.

Από αυτό το επίπεδο ξεκίνησε μία δεύτερη φάση πωλήσεων από τους επενδυτές, στη λογική της μερικής κατοχύρωσης θέσεων. Η οπισθοχώρηση των αγοραστών λίγο χαμηλότερα, η διεύρυνση των απωλειών στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, έβγαλε πωλήσεις και στην πλειονότητα των blue chips.

Μεγαλύτερη του 1% η υποχώρηση για τον ΓΔ (λίγο πριν τις 15:00), με τον ΔΤΡ κατά 1,75% χαμηλότερα και τον FTSE25 να χάνει 1,05%. Μικρότερες οι απώλειες στα Mid Caps.

Να σημειωθεί πως στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση λόγω της πολύ μικρότερης έκθεσης στα «ξένα κεφάλαια», οι απώλειες είναι συνήθως μικρότερες απ' ό,τι στη μεγάλη.

Επίσης στην πρώτη φάση υποχώρησης της αγοράς, μέχρι τις 10:53, η προσφορά ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη, με αποτέλεσμα να απορροφηθεί και να «γυρίσει» ανοδικά στη συνέχεια. Αντιθέτως στη δεύτερη φάση υποχώρησης, από τις 13:40 και μετά, η προσφορά είναι σαφώς μεγαλύτερη/πιεστικότερη, με συνέπεια την υποχώρηση της αγοράς σε επίπεδα χαμηλότερα (απ' ό,τι στις 10:53).

Εμπειρος χρηματιστηριακός αναλυτής εκτιμά πως η υποχώρηση του ΓΔ έως τα όρια των 798 μονάδων δεν ακυρώνει το momentum, που παραμένει ανοδικό αλλά σε ενδεχόμενη διάσπασή του θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα stop losses.

Μέχρι τις 798 μονάδες δικαιολογείται η υποχώρηση της αγοράς, ωστόσο θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο ενδεχόμενο να έχει ξεκινήσει ένας μικρός κύκλος υποχώρησης στα ξένα χρηματιστήρια, κάτι που θα φανεί σήμερα, με το «κλείσιμο» στη Wall Street.

Χρήσιμη μία... στάση, σημειώναμε χθες στον Εκηβόλο, και η έκταση της υποχώρησης που είναι σε εξέλιξη θα πρέπει να προσεχθεί σήμερα έως Παρασκευή.

Αλλαγή σκηνικού και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τον τραπεζικό κλάδο να επηρεάζει τη στάση των βραχυπρόθεσμων και στα blue chips. Η διεύρυνση των απωλειών στις τράπεζες ήταν η αφορμή για να ενταθούν οι πωλήσεις στις μη τραπεζικές. Προσπάθειες μαζέματος των απωλειών γίνονται μετά τις 14:55 αλλά σε επίπεδα δείκτη έως 1% χαμηλότερα.

Στο συν η Εθνική, η μόνη από τον κλάδο, Viohalco, Μυτιληναίος και σταθερή η Αεροπορία Αιγαίου.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για Πειραιώς, Eurobank αλλά και για ΑΔΜΗΕ, ΤΙΤΑΝ, FF Group καθώς είναι περισσότεροι αυτοί που «κλειδώνουν» υπεραξίες μπροστά στο ενδεχόμενο η αγορά να κυλήσει ακόμη χαμηλότερα.

Στα Mid Caps, Attica Bank, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος και Ικτίνος οι μόνες τρεις από τις μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο. Σταθερές ΚΛΜ, Πλαστικά Θράκης.

Στις 15:10 ο ΔΤΡ υποχωρούσε 0,96% στις 917, ο ΓΔ 0,76% στις 834, με τον τζίρο στα 40,8 εκατ. ευρώ.

Στις 48/64 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με το... κλάσμα να έχει «γυρίσει» και πάλι υπέρ των πωλητών και τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται σε τράπεζες και blue chips, όπου σημαντικές θέσεις έχουν «χτίσει» ξένα χέρια σε χαμηλότερες τιμές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v