Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω από τις 840 μονάδες ο ΓΔ

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να εντείνουν σταδιακά τα κέρδη τους. Μέτριος ο τζίρος με τα βλέμματα σε Φρανκφούρτη και EwG. Πιέσεις για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Ανοδικά κινούνται ΔΕΗ, Coca Cola.

ΧΑ: Πάνω από τις 840 μονάδες ο ΓΔ

Κρίσιμες η σημερινή και αυριανή συνεδρίαση, κυρίως για την αποσαφήνιση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Με την προσοχή των traders και στη Φρανκφούρτη, τουλάχιστον για όσο η Γερμανία παραμένει μία πηγή αβεβαιότητας, αλλά και στις εξελίξεις που αφορούν στην τρίτη αξιολόγηση. Πρώτος σταθμός, σήμερα στο EwG, με τον Γ. Χουλιαράκη να πηγαίνει για... καφέ στη συνάντηση, μετά μάλιστα τη συμπερίληψη στο πολυνομοσχέδιο του άρθρου 399, που «... απαλλάσσει από ποινικής ή αστικές ευθύνες τα ξένα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ», κάτι που αποτελούσε κομβικό αίτημα των δανειστών.

Με μικρή... ουρά πωλήσεων ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τους αγοραστές να ενεργοποιούνται από τα χαμηλά των πρώτων 40' για να επανέρχονται οι πωλητές μετά τις 11:05. Με βάση την εικόνα της αγοράς χθες και σήμερα στην αρχή της φαίνεται πως και οι δύο πλευρές συμφωνούν στο ότι η αγορά πρέπει να κάνει στάση, ενδεχομένως να διολισθήσει λίγο χαμηλότερα και στη συνέχεια, ανάλογα με τα νεότερα, να κινηθεί είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Σε αυτό το διάστημα, φυσιολογικά θα έρθουν και μερική κατοχύρωση υπεραξιών/θέσεων και τοποθετήσεις από χαμηλότερα επίπεδα τιμών και εναλλαγές θέσεων, με το stock picking πιο λογική επιλογή, όπως σημειώναμε από τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Μεταξύ 837,49-833,35 μονάδων η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, με έμπειρο αναλυτή να επαναλαμβάνει πως σε αυτή τη φάση της αγοράς πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτό της συσσώρευσης μεταξύ 844-825 και με σημαντικό, πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς για τους long τις 798 μονάδες.

Με μέτριες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο τα πρώτα 50' της συνεδρίασης, όπως συμβαίνει τις τελευταίες συνεδριάσεις, με το μεγαλύτερο μέρος των εντολών να δίνεται στο σύστημα σταδιακά μετά τις 14:00. Κάτι που συνέβη με μεγαλύτερη ένταση στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης κυρίως στη δεύτερη «επίθεση» των πωλητών από τα μέσα και μετά της ημέρας.

Στις 2.147 μονάδες ο FTSE25, με στήριξη στις 2.146 και στόχο για τους long την αντίσταση των 2.186, αν και σε αυτή τη φάση ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων (εβδομαδιαίων) στηρίξεων.

Στις 928 μονάδες ο κλάδος-κλειδί, με τον ΔΤΡ σε long τάση, τουλάχιστον για όσο η οδηγός Εθνική είναι πάνω από το 0,33 ευρώ. Στην ΕΤΕ και σήμερα η προσοχή, ενδεικτικό το ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι αναλογικά περισσότερες συναλλαγές και μεγαλύτερος τζίρος.

Το 39% του τζίρου στις τράπεζες, καθώς για ακόμη μία συνεδρίαση κινητικότητα σημειώνεται στον χώρο των blue chips, όπου ορισμένα ισχυρά χέρια είτε κατοχυρώνουν μικρό μέρος κερδοφόρων θέσεών τους είτε ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους.

Ομως ειδικότερα σήμερα, δύο μεγάλα πακέτα που έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Πετρόπουλος φέρνουν στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης τη συγκεκριμένη εισηγμένη. Ενα των 100.000 στα 5,02 και ένα των 150.000 επίσης στα 5,02 ευρώ, συνολικής αξίας 1,255 εκατ. ευρώ.

Επίσης αυξημένος τζίρος σε ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Viohalco, MIG, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Intralot, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Χαλκόρ, Cenergy, Attica Bank κ.α.

Μοιρασμένη η σχέση ανοδικών/πτωτικών για τις μετοχές του δείκτη, με αγοραστές οι Alpha Bank, Viohalco, Coca Cola, ΔΕΗ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Grivalia, Jumbo, ΟΛΠ.

Mεγαλύτερες οι απώλειες για τον δεικτοβαρή ΤΙΤΑΝα (1,92%), ΓΕΚ/Τέρνα (1,21%) ενώ κατά 0,88% υποχωρεί η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στα Mid Caps κινητικότητα για Attica Bank, MIG αλλά και MLS, Cenergy, Intralot κ.α. Στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα η προσφορά που βγαίνει μέχρι και 1,55% χαμηλότερα στο 1,90 ευρώ απορροφάται από ισχυρά χέρια. Τα ίδια που απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος και της χθεσινής προσφοράς, όπως σταθερά και των τελευταίων συνεδριάσεων. Στις 27/35 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με Ελλαστρον, Attica Bank, Attica Συμμετοχών, MIG, Eλτον, Νηρέας, ΚΛΜ κ.α., με άνοδο μεγαλύτερη του 1%.

Λίγο πριν τις 11:30 ο τζίρος ήταν στα 6,8 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v